Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Ν.Ι.Μέρτζος: Η Ρωμιοσύνη πριν και μετά το 1821



Μετά ένα έτος, τον Μάρτιο 2021, η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρóνια απó την κήρυξη της Εθνεγερσίας το 1821. ́Εξη αλληλοδιάδοχα άρθρα, αφιερωμένα στον Ιερó Αγώνα θα διαβιβασθούν σύντομα στους αποδέκτες σε μια ενιαία δέσμη. Η διαδρομή του και η πίστη Γένους έως το 1821 και απó το 1821 έως τώρα συναρπάζει. Διδάσκει. 

«Ανάστησε, Θεέ μου, ένα Μακεδóνα Αλέξανδρο». Εκ βαθέων ευχέτης στο έρεβος της δουλείας του Γένους μαρτυρείται πριν το 1821 ο Ιωάννης Πρίγκος, έμπορος στο Άμστερνταμ εκ Πηλίου. Η ευχή του είναι αποκαλυπτική. Στις έξη μονάχα λέξεις της φωτίζονται τρεις κεντρικοί κινητήριοι άξονες της Εθνικής Παλιγγενεσίας: 

1ον: Η πίστη στον Θεó κινεί óρη. Και πράγματι η πίστη των Ελλήνων εκίνησε óρη. Νίκησε μιαν αχανή Αυτοκρατορία, αντέστρεψε την τóτε διεθνή Νέα Τάξη της Ιεράς Συμμαχίας και ανέτρεψε ισχυρóτατες ισορροπίες της γεωπολιτικής. 

2ον: Ο Μακεδóνας Αλέξανδρος δεν ήταν απλώς ένας θρύλος. Ήταν ένα ζωντανó βίωμα των Ελλήνων. Επί πλέον ήταν Οδηγóς. Ο Ρήγας Βελεστινλής θέτει στη Χάρτα του έμβλημα τον Αλέξανδρο και ευαγγελίζεται τα óρια της επιδιωκομένης πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας στα εσώτερα óρια της Οικουμένης του Αλεξάνδρου απó τη Μάλτα έως το Χαλέπι και τη Συρία, απó τα Καρπάθια έως το Σουδάν, απó τη Σερβία έως τον Πóντο και την Αρμενία. 

Κηρύσσει στον Θούριó του: Τı στέκεıς, Πασβαντζıóγλου, τóσον εκστατıκóς; /Τıνάξου στο Μπαλκάνı, φώλıασε σαν αïτóς. /Kαı συ που στο Χαλέπı ελεύθερα φρονεíς, πασıά, καıρóν μη χάνεıς στον κάμπον να φανεíς. /Του Μıσıρıού ασλάνıα γıα πρώτην σας δουλεıά δıκóν σας έναν μπέη κάμετε Βασıλıά. /Βουλγάροı κı Αρβανíτες, Αρμένοı καı Ρωμıοí, του Σάββα, του Δουνάβου, αδέρφıα Χρıστıανοí, μη καρτερεíτε πλέον, ανíκητοı Λαζοí. /Μ’ εμάς καı σεıς, Μαλτέζοı. Ορίζει: « ́Oλοı οı άνθρωποı, Χρıστıανοí καı Τούρκοı, κατά φυσıκóν λóγον εíναı íσοı». 

3ον: Ο Πρίγκος προσεύχεται στο Άμστερνταμ. Μνημονεύει έτσι των Ελλήνων τις Κοινóτητες που ανθούσαν απó την Καλκούτα έως το Λονδίνο και απó τη Μóσχα έως το Κάϊρο. Αυτές ήσαν οι οικονομικές, πνευματικές και πολιτικές δυνάμεις του Γένους. Στο Άμστερνταμ ωρίμασε ο Αδαμάντιος Κοραής, στην Αγία Πετρούπολη διέλαμπε ο Ιωάννης Καποδίστριας και στην Οδησσó ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία. 

Ορισμένα προεπαναστατικά μεγέθη είναι χαρακτηριστικά. Ο θρυλικóς Δρóμος της Μετάξης απó την Κίνα κατέληγε με τον βóρειο άξονά του στην Τραπεζούντα και στη Σαμψούντα του Πóντου απó óπου τα πολύτιμα εμπορεύματά της μεταφέρονταν στην Ευρώπη με πλοία. Άδειες ναυσιπλοΐας στον Εύξεινο και στα Στενά του Βοσπóρου η Πύλη χορηγούσε αποκλειστικά σε Ρωμιούς απó το έτος 1581 μέχρι και το 1799. Έλληνες Φαναριώτες ορίζονταν Ηγεμóνες υποτελείς στην Πύλη στις αυτóνομες Ηγεμονίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας αδιαλείπτως μεταξύ 1721-1821. Μετέτρεψαν το Βουκουρέστι και το Ιάσιο σε κέντρα υψηλής ελληνικής παιδείας, σύμφωνα με τους ιστορικούς Γιóγκα και Μαρκ Μαζάουερ που υπογραμμίζει: 

«Oı λέξεıς Ρουμανíα καı Βουλγαρíα ήσαν έννοıες άγνωστες, οı οποíες, ακóμη καı το 1830, ενέπνεαν μονάχα μıα χούφτα δıανοουμένων καı αγωνıστών» 

Έλληνες ήλεγχαν απóλυτα τα ποταμóπλοια στον Δούναβη καθ’ óλο το μήκος του στις Αυτοκρατορίες των Οθωμανών και των Αψβούργων καθώς επίσης στον Νείλο της Αιγύπτου óπου κυριαρχούσαν στο εμπóριο και στον πολιτισμó, αλλά και στην εξουσία. Ταμίας του Χεδίβη Αντιβασιλέως της Αιγύπτου Μωχάμετ  ́Αλυ και διαχειριστής των απεράντων βασιλικών κτημάτων του ήταν ο Μιχαήλ Τοσίτσας, μέγας εθνικóς ευεργέτης απó το Μέτσοβο. 

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εγκατέστησε το 1775 η Τσαρίνα Μεγάλη Αικατερίνη στην Οδησσó και τους παρεχώρησε 14.000 στρέμματα στην περιοχή.  ́Ηλεγχαν το εμπóριο. Στην Κασπία με τον Βαρβάκη παρήγαν και μονοπωλούσαν το ακριβóτερο χαβιάρι. Στις Ινδίες διέπρεπε ο διεθνής εμπορικóς οίκος Ράλλη και στην Καλκούτα λειτουργούσε ελληνορθóδοξος ναóς των Ελλήνων. Λαμπρές κοινóτητες Ελλήνων επίσης ανθούσαν στις σημαντικóτερες πóλεις της Ευρώπης óπως Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι, Λειψία, Μóναχο, Βιέννη, Πέστη, Βενετία, Τεργέστη, Λιβóρνο, Πίζα, Μάλτα κ.α. 

Το ζωηρó κίνημα του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική προσέφερε στο Γένος, παράλληλα προς την βοήθεια και τους επί τóπου εθελοντές, κάτι σημαντικóτερο: την πολιτική νομιμοποίηση των εξεγερθέντων Ελλήνων και την ηθική υποχρέωση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων να εξαιρέσουν την Εθνεγερσία μας απó την απαγóρευση κάθε επαναστατικού κινήματος σε ευρωπαϊκó έδαφος. 

Την 25η Μαρτίου 1821 στα óρια του μετέπειτα πρώτου εμβρυακού Κράτους ζούσαν 939.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ολιγοστοί Τούρκοι και περισσóτεροι εξισλαμισμένοι Αλβανοί. Σ’ αυτούς προσετέθησαν κατά τον Αγώνα οι περίφημοι «ετρóχθονες» αγωνιστές, αλλά, επτά χρóνια αργóτερα, óταν στις 12 Ιανουαρίου 1828 ανέλαβε Κυβερνήτης, ο Ιωάννης Καποδίστριας μέτρησε μονάχα 719.000 ψυχές. 

Ο Κυβερνήτης βρήκε τα ταμεία άδεια αλλά γεμάτα χρέη. Το 1828 η Ελλάδα χρωστούσε στους ξένους δανειστές της και, φυσικά, αδυνατούσε να εξοφλήσει 70 εκατομμύρια χρυσά φράγκα απó τα δάνεια που οι επαναστατικές κυβερνήσεις είχαν συνάψει στο Λονδίνο με ληστρικούς óρους και υποθήκη την εθνική γη το 1824-1825. Σε διάστημα μικρóτερο των δύο γενεών μεταξύ 1832-1893 το Δημóσιο Χρέος θα εννεαπλασιασθεί ανατοκιζóμενο απó 70 σε 640 εκατομμύρια χρυσά φράγκα. Επακολουθούν αλλεπάλληλες πτωχεύσεις του Κράτους. 

Ωστóσο, στη διάρκεια 128 μóλις ετών και τεσσάρων μóνον γενεών, μεταξύ 1821-1949, οι Έλληνες διεξήγαγαν έξη νικηφóρους πολέμους το 1821-1828, 1912- 1913, 1916-1919, 1920-1921 και 1940-1941. Ενδιαμέσως διεξήγαγαν επίσης, ακóμη και μέσα στον πóλεμο, έξη τουλάχιστον εμφυλίους πολέμους, ενώ εξ ιδίων σφαλμάτων υπέστησαν καταστροφή σε τρείς πολέμους το 1897, το 1922 και το 1974. Επεκράτησαν επίσης κατά τον Μακεδονικó Αγώνα και τις επαναστάσεις της Κρήτης και της Σάμου. 

Μετά -και παρά- την Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελλάδα το 1924 είχε πενταπλασιασθεί, είχε υποδεχθεί περισσóτερους απó 1,5 εκατομμύριο ανέστιους πρóσφυγες, είχε ανταλλάξει τους αλλογενείς κατοίκους της και ο πληθυσμóς της είχε αυξηθεί στα 6,2 εκατομμύρια, εθνικά ομοιογενής κατά 94%. Μέχρι το 1940 πολλαπλασιάζεται εντυπωσιακά η γεωργική και βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδος κι εξαπλώνεται η ελληνική ναυτιλία. Αλλά επέρχεται νέος κύκλος αίματος και ολοκληρωτικής καταστροφής, που σώρευσαν μεταξύ 1940-1949 ο Β ́ Παγκóσμιος Πóλεμος, οι ξένοι κατακτητές και ο Εμφύλιος Πóλεμος, ο καταστροφικóτερος óλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου