Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου στα Φυλακισμένα Μνήματα, στην ΕΛΔΥΚ, για το «Morning Glory» και συνάντηση με τον Καναδό υπουργό Βετεράνων



Ο Υπουργός Άμυνας, Τάσος Μητσόπουλος, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών. Κατά την άφιξη του, στρατιωτικό άγημα του απέδωσε τιμές.Ακολούθησε η επίσκεψη του στα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου κατέθεσε στεφάνι τιμής στο μνημείο των ηρώων της ΕΟΚΑ, ενώ ακολούθως, ξεναγήθηκε, από εκπρόσωπο των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-‘59 στα κελιά των μελλοθανάτων παλικαριών της ΕΟΚΑ και την αίθουσα της αγχόνης.

Τέλος, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας πραγματοποίησε επίσκεψη στο στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Σωτήριου Σταυριανάκου» της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ και τους επιτελείς. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, και αγνοουμένων Ελλήνων αγωνιστών στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Μητσόπουλος προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

«Η επίσκεψη αυτή, πέραν του ότι αποτελεί μια οφειλόμενη απότιση τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους σφραγίζοντας με τη θυσία τους, τους ακατάλυτους δεσμούς αίματος και ιστορίας που συνδέουν τον κυπριακό με τον μητροπολιτικό ελληνισμό, αποτελεί και μία έμπρακτη έκφραση ευγνωμοσύνης προς το μόνιμο και κληρωτό προσωπικό της ΕΛΔΥΚ που, εβρισκόμενο στην Κύπρο, υπερασπίζεται την τιμή και την αξιοπρέπεια του έθνους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το πετρελαιοφόρο “Morning Glory”, το οποίο κατελήφθει σήμερα τα ξημερώματα απο τις ειδικές δυνάμεις των Η.Π.Α καθώς το πλοίο ήταν υπο την κατοχή Λίβυων ανταρτών, ο Υπουργός Άμυνας είπε:

«Σχετικά με το πλοίο, ήταν ένα περιστατικό. Οι υπηρεσίες του κράτους τέθηκαν σε ενεργοποίηση, όπως προβλέπεται. Υπήρξε μια πολύ σωστή και διακριτική διαχείριση του όλου θέματος. Παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη της κατάστασης και αντιλαμβανόμαστε ότι η υπόθεση λήγει ομαλά».

Ερωτηθείς κατά πόσο πάνω στο πλοίο υπήρχαν ένοπλοι, ο κ. Μητσόπουλος απάντησε πως υπήρχαν διάφορες πληροφορίες. «Αλλά από τη στιγμή που η υπόθεση αυτή θεωρείται λήξασα για την Κυπριακή Δημοκρατία», συνέχισε, «δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο».

Τον Υπουργό Άμυνας συνόδευαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ανστιστράτηγος Στυλιανός Νάσης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Μαληκκίδης.

Στην συνέχεια συναντηθηκε με τον Καναδό Υπουργό Βετεράνων Julian Fantino, τον Ύπατο Αρμοστή του Καναδά κ. Robert Peck και μέλη της αντιπροσωπείας των Καναδών Βετεράνων που υπηρέτησαν στην UNFICYP, στη Λέσχη Αξιωματικών, στην Αγλαντζιά.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μητσόπουλος τόνισε πως:
«Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, τα φιλικά αισθήματα που διακατέχουν τους λαούς μας και την αλληλεγγύη που επέδειξαν σε δύσκολες συγκυρίες, οι οποίες σημάδεψαν τη νεότερη ιστορίας μας. Είναι γνωστό ότι με τη φίλη χώρα του Καναδά, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, γι’ αυτό και ακολουθούμε κοινή πορεία σε μια σειρά θεμάτων. Μαζί, βρεθήκαμε στο ίδιο στρατόπεδο σε 2 Παγκοσμίους Πολέμους, σύμμαχοι απέναντι στην παγκόσμια εχθρική επιβουλή, υπερασπιζόμενοι την διεθνή ελευθερία και σταθερότητα. Και οι δύο χώρες, υποστηρίζουμε τις ίδιες πεποιθήσεις σχετικά με την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, το σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, την υποστήριξη και την ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κύπρος και ο Καναδάς, μοιράζονται κοινή ιστορία και κληρονομιά στην Κοινοπολιτεία των Εθνών και έχουν δημιουργήσει στενή φιλία και πνεύμα συνεργασίας, ως απότοκο των κοινών σχέσεων στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και σε άλλους σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς.

Η θετική συμβολή του Καναδά, εκφράζεται έμπρακτα μέσα από τη σθεναρή υποστήριξη προς τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και μέσα από την πολύχρονη συμμετοχή του και τον ενεργό ρόλο που έχει διαδραματίσει, από το 1963 μέχρι το 1993, στην ειρηνευτική δύναμη της UNFICYP.

Κατά την περίοδο αυτή, το καναδικό τμήμα επιφορτίστηκε με την ευθύνη επιτήρησης και ελέγχου που εντασσόταν τότε στον Τομέα 3, ο οποίος εκτεινόταν από την περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου Λευκωσίας, μέχρι και το χωριό της Αθηένου.

Πάνω από 25.000 μέλη των Καναδικών Δυνάμεων, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί υπηρέτησαν στην Κύπρο, ορισμένοι από αυτούς περισσότερες από μια φορά. Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους, 28 στον αριθμό και ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν εν ώρα καθήκοντος, γεγονός που υποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αφοσίωση του προσωπικού στην αποστολή και στις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Σήμερα, στο αρχηγείο της δύναμης της UNFICYP υπηρετεί ένας Καναδός αξιωματικός.

Είναι σημαντικό να θυμίσω την προσπάθεια υπεράσπισης του αεροδρομίου Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής, τις πληγές της οποίας μετρούμε μέχρι σήμερα. Το τμήμα των Καναδών, με περίτεχνο τρόπο κατάφερε να αποτρέψει τις ενέργειες κατάληψης της ζωτικής σημασίας περιοχής του αεροδρομίου, παρά τις απειλές και τις προσπάθειες των Τούρκων για επίθεση και κατάληψη του χώρου.

Πέρα από την προσφορά των ειρηνευτικών αποστολών, ο Καναδάς υποδέχθηκε χιλιάδες Κύπριους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένου και ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων μετά από την τουρκική εισβολή του 1974 και τους παρείχε την ευκαιρία να ευημερήσουν και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Αυτή η θετική αντιμετώπιση, έχει συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση των σχέσεων των λαών των δύο χωρών.

Από την πλευρά της η Κύπρος, επέδειξε τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα, με τη βοήθεια που προσέφερε στους Καναδούς πολίτες κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο, καθώς και την υποδοχή των στρατιωτών που επέστρεφαν στον Καναδά από το Αφγανιστάν, παρέχοντας τους φιλοξενία, για ψυχολογική αποκατάσταση και ξεκούραση πριν την επάνοδο στην πατρίδα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου