Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Η.Π.Α.-Ρωσία-Κίνα: Στον δρόμο για την κατάκτηση του A.I.


Τον αγώνα δρόμου για την κατάκτηση των τεχνολογιών Α.Ι. παρουσίασε με εναν εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βραντιμιρ Πούτιν σε σπουδαστές του πανεπιστημίου του Yaroslavl. «Όποιος γίνει κυρίαρχος σε αυτή την τεχνολογία θαγίνει και κυρίαρχος του κόσμου» δήλωσε εμφατικά.

Αυτή είναι και η αλήθεια. Ήδη Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ρωσία έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν στρατηγικές ανάπτυξης τέτοιων τεχνολογιών που ξεκινούν απο αυτόνομα drones και uav μέχρι αναβαθμισμένα λογισμικά ηλεκτρονικών υπολογιστών και χρήση τέτοιων τεχνολογιώνσε ανθρωπο.

Η Κίνα, σύμφωνα με την νέα της Λευκή Βίβλο που εκδόθηκε τον Ιούλιο που πέρασε, χρηματοδοτεί ήδη εργαστήρια και πανεπιστήμια ωστε να αναπτύσουν τετοιες τεχνολογίες. Αυτά τα προγράμματα ειναι σχεδιασμένα και χρηματοδοτουνται απο την κεντρική κυβέρνηση του Πικίνου με στόχο να καταστήσουν την Κίνα μέχρι το 2030 κυρίαρχει στον τομέα των Α.Ι.

Η Ρωσία αν και δεν εχει ίδιου μεγέθουε εγαστήρια ή πανεπιστήμια που να εξιδεικεύονται σε τετοιου είδους τεχνολογίες, σκοπεύει μέχρι το 2015 να έχει καταστήσει το στράτευμά της ρομποτικό σε ποσοστό 30%. Παρόλα αυτά η Ρωσία τολμάει να παρουσιάζει σε επιχειρησιακό επιπεδο τα μεχρι τωρα επιτεύγματά τις κερδίζοντας τουλαχιστον τις εντυπώσεις σε επιπεδο προπαγάνδας. Πολλοι μελετητες τονίζουν οτι τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία, λόγω του τύπου διακυβέρνησης και της κεντρικής χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων, έχουν και οι δύο αυτές χώρες την δυνατότητα να καλύψουν τον δρομο και να αναπτύξουν μια αξιόλογη τεχνολογία Α.Ι.

Οι Η.Π.Α. απο την αλλη παρουσιάζει μια εντονη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομεα ανάπτυξης τέτοιων τεχνολογιών και ο Πεντάγωνο έχει ήδη εκδόσει το  “Third Offset” strategy  μια στρατηγική ώστε οι Η.Π.Α να μην μείνουν πίσω τεχνολογικά σε αυτο τον τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου