Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ιταλία: Βρέθηκε το αρχαίο ελληνικό λιμάνι της Νάπολι


Σύμφωνα με αρχαιολόγους, την περασμένη Πέμπτη, ήρθε στο φώς το αρχαίο λιμάνι της Παλαιοπόλεως στην σημερινή Νάπολη. «Είναι μια ανακάλυψη που ανοίγει ένα νέο σενάριο για την ανακατασκευή της αρχαίας δομής της Παλαιοπόλεως», είπε ο Ναπολιτάνος αρχαιολόγος, Mario Negri.

Κατα την διάρκεια υποβρύχιας έρευνας εντοπίστηκαν τέσσερις βυθισμένες σήραγγες, ένας δρόμος πλάτους τριών μέτρων μερικά απομεινάρια απο κάρα καθώς και μια μεγάλη τάφρος - χαράκωμα για στρατιώτες.

Οι πρώτοι οικισμοί στην περιοχή απο τους Αχαιούς, έγιναν τον 9ο αιώνα π.Χ., σχεδόν πριν από 3000 χρόνια, όταν οι Αχαιοί έφτασαν στην περιοχή με στόχο τα ορυκτά του υψηλού Τυρρηνικού και ίδρυσαν το Παρθένιο στην περιοχή που περιλαμβάνει το νησί Μεγαρίς (το σημερινό Castel dell'Ovo) και το ακρωτήριο Monte Echia (σημερινό Monte di Dio και Pizzofalcone).

Η πρώτη αποικία ήταν ένα μικρό εμπορικό λιμάνι το οποίο, χάρη στη συνεχιζόμενη εμπορική κίνηση, επεκτάθηκε και έγινε μια πόλη από μόνη της. Την εποχή εκείνη, όμως, οι ακτές υπέστησαν καταστροφές απο τις συνεχείς βίαιες συγκρούσεις, για την κυριαρχία στο εμπόριο της περιοχής, ιδίως μεταξύ των Ελλήνων και των Ετρούσκων. Η υπεροχή που απέκτησαν οι Ετρούσκοι οδήγησε στην αναπόφευκτη παρακμή του Παρθένου, το οποίο όμως επανέκτησαν οι Έλληνες γύρω στο 474 π.Χ. οπότε και έλαβε την ονομασία της Παλαιοπόλεως.

Τα επόμενα έτη, μπόρεσαν οι Έλληνες να εγκατασταθούν και να επεκταθούν και στις υπόλοιπες ακτές της Καμπανίας και να ιδρύσουν νέους οικισμούς. Πιο νότια, χτίστηκε ένα νέο και μεγαλύτερο οικονομικό και εμπορικό κέντρο, προστατευμένο από ένα σύστημα πύργων. Η νέα πόλη πήρε το όνομα Νεάπολη σημερινή Νάπολι, ενώ το ανατολικό τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιόπολης, έγινε μια περιφέρεια - προαστιο της νέας αυτής πόλης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου