Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Τα νέα της Εφεδρείας


Tο Σαββατοκύριακο 3 και 4 /Μαρτίου το γυναικείο τμήμα φίλων του Συλλόγου Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (ΣΣΑΕ) ολοκλήρωσε την 1η διήμερη υπαίθρια πρακτική του σε αντικείμενα περιπόλων πεζικού στην ορεινή περιοχή της Μάνδρας Αττικής.





Οι “Σπαρτιάτισσες” είχαν την ευκαιρία να εξασκήθούν και πάλι. Αυτή την φορά η εκπαίδευση έδωσε έμφαση στην νυχτερινή πορεία περιπόλου, στην αντίληψη και κατανόηση του “ τακτικού περιβάλλοντος ”, στην εναλλαγή σχηματισμών περιπόλου ανάλογα με το εδάφος, στην αθόρυβη σηματοδοσία, στα ακροαστικά φυλάκια, στην εγκατάσταση “βάσης” περιπόλου καθώς και σε επιθετικές/αμυντικές τακτικές.

Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας η καθε “Σπαρτιάτισσα” μπόρεσε να εντοπίσει τις προσωπικές της δυνατότητες/αδυναμίες μέσα στην ομάδα καθώς τι θα πρέπει να βελτιώσει στο μέλλον σχετικά με τον εαυτό της, τα υλικα της αλλα και την φυσική της κατάσταση.


Η Λέσχη Εφέδρων Ενοπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ) Λήμνου με συμμετοχή και των Εθνοφυλάκων Λήμνου πραγματοποίησε εχθές το βράδυ, 16/3/2018, άσκηση στην βορειοανατολική μεριά της Λήμνου.



Αντικειμενικός σκοπός και σενάριο της άσκησης, ήταν 2 περίπολα μάχης να προσεγγίσουν αθέατα και αθόρυβα απόμακρη περιοχή της νήσου, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σκότος και να την ασφαλίσει, μετά από ειδοποίηση ότι επίκειται εχθρική ενέργεια


Το διήμερο 10 – 11.03.2018 η ΠΕΝΕΦΥΟ με την συνδρομή του  ΣΕΕΔΑ διοργάνωσαν την  ΤΑΜΣ «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 2018» , στην οποία συμμετείχαν μέλη των: ΠΕΝΕΦΥΟ, ΣΕΕΔΑ,  ΑΣΣΕΔ Αγρινίου και ΛΕΦΕΔ Αττικής.

Η ΤΑΜΣ «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ» είναι η καθιερωμένη ετήσια άσκηση της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο ενταγμένη στο επιχειρησιακό – εκπαιδευτικό δόγμα της.
Στόχος της ΤΑΜΣ ήταν να αξιολογήσει - αναδείξει τον θεσμό και τις δυνατότητες των Εθελοντών Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ) και ειδικότερα:

- την ικανότητα ταχείας προσέλευσης των ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ, κατόπιν κλήσης τους
- την αρτιότητα του ατομικού εξοπλισμού τους
- την ικανότητά τους για άμεση ανάληψη αποστολής συμβατικού πολέμου
- την ικανότητα διεξαγωγής αποστολών ανορθοδόξου πολέμου και αντιανταρτοπολέμου
- την αυτάρκεια σε επιμελητεία για τουλάχιστον 48 ώρες
- την ικανότητα αυτόνομης δράσης ως μία οργανική Μονάδα ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ προερχομένων από διάφορα σωματεία
- την ικανότητα οργάνωσης και διοίκησης των ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ από την ηγεσία των σωματείων τους.

Η Άσκηση διεξήχθη στις ακόλουθες φάσεις:


Στην Α΄ φάση (εκπαιδευτικό σκέλος) έγινε η συγκέντρωση και οργάνωση των συμμετεχόντων σε Ομάδες, καθώς και η υπενθύμιση κάποιων διαδικασιών και τακτικών (τυποποίηση ΒΟΕ) που έπρεπε να είναι κοινές για όλους κατά την επόμενη φάση της Ασκήσεως και αφορούσαν κυρίως τα αντικείμενα της ατομικής και ομαδικής τακτικής, των πρώτων βοηθειών μάχης, των τακτικών περιπόλου, της επάνδρωσης σημείου ελέγχου, των τεχνικών μάχης εκ του σύνεγγυς.

Στην Β΄ Φάση (επιχειρησιακό σκέλος) οι συμμετέχοντες ΕΘ.ΕΦ. εκλήθησαν κατά τη διάρκεια της νύκτας να εκτελέσουν δοθείσα αποστολή ως μια ενιαία δύναμη, η οποία αφορούσε την συνδρομή τους στην προστασία και ασφάλεια ζωτικής εγκατάστασης και στην εξουδετέρωση απειλής δολιοφθοράς της. Οι ασκούμενοι οργάνωσαν  Βάση  πλησιόν του ΑΝΣΚ,  όπου διαβίωσαν (κατασκευή πρόχειρου καταλύματος, παρασκευή ζεστού γεύματος)  και  από όπου ανέλαβαν αποστολές μικρών κλιμακίων / περιπόλων δοκιμαζόμενοι σε διάφορα τακτικά αντικείμενα όπως πρώτες βοήθειες μάχης, τακτικές κίνησης και αντίδρασης περιπόλου σε επαφή με τον εχθρό, επάνδρωση σημείου ελέγχου, μάχη εκ του σύνεγγυς, επικοινωνιών κτλ.

Στην  Γ΄ φάση (επιχειρησιακό σκέλος) οι συμμετέχοντες, συγκροτημένοι σε Διμοιρία, δοκιμάστηκαν σε αγώνα εντός κατοικημένων τόπων με σκοπό την εξάλειψη εχθρικής επίθεσης, που στόχευε στην κατάλειψη και καταστροφή στόχου υψηλής αξίας.

Στην  Δ΄ φάση (εκπαιδευτικό σκέλος) οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον φόρτο μακράς διαβίωσης ενός Εθ. Εφέδρου και να δουλέψουν για την επίλυση  λαθών και αποριών επάνω σε τεχνικά αντικείμενα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της ΤΑΜΣ.

Τα συμπεράσματα των ασκουμένων ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμα, καθώς αρκετοί από αυτούς χρειάστηκε για πρώτη φορά να διαβιώσουν τακτικά σε Βάση Περιπόλου για 24 ώρες και να επιχειρήσουν από αυτήν.

Το αισιόδοξο τελικό συμπέρασμα ήταν ότι μέλη από διαφορετικές λέσχες συνεργάστηκαν αρμονικά κι εποικοδομητικά, δίδοντας το λαμπρό παράδειγμα της ομόνοιας και της συνεργασίας για την επίτευξη του κοινού σκοπού.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου