Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή: «Προσπάθεια επιβολής πολιτικής ορθότητας στα θύματα της εισβολής του 1974»


Σε μία σημαντική καταγγελία προχώρησε σήμερα, ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας, στο hellasjournal του Μιχάλη Ιγνατίου. Στην καταγγελία του ο κ. Αυγουστής αναφέρει πως μιά μικρή ομάδα Ελληνοκύπριων δημοσιογράφων ετοίμασε και παρουσίασε, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία, ένα γλωσσάρι για τη δημοσιογραφία, με το οποίο επιδιώκεται να έρθουν κοντά οι δύο κοινότητες, «χωρίς να χρησιμοποιούνται λέξεις που θεωρούνται προσβλητικές για την άλλη κοινότητα».

Η παρουσίαση έγινε από τον αντιπρόσωπο του γραφείου της Ελευθερίας του Τύπου του Ο.Α.Σ.Ε. (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) Αρλέμ Ντεζίρ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΑΣΕ, το γλωσσάρι είναι ένα εθελοντικό εργαλείο που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί κάποιες λέξεις θεωρούνται προσβλητικές. Η όλη προσπάθεια υποστηρίζεται οικονομικά από την Γερμανία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα πάντα με το κ. Αυγούστη, Μερικές από τις λέξεις, φράσεις και όρους που χρησιμοποιούνται σήμερα, που κατά τους προαναφερόμενους δημοσιογράφους κρίνεται ότι προκαλούν περισσότερο είναι:
 1. κατεχόμενες περιοχές που προτείνεται να αποκαλούνται Βόρειο μέρος της Κύπρου, επειδή (άκουσον-άκουσον) υπάρχει η τουρκοκυπριακή άποψη ότι ο όρος «κατεχόμενες περιοχές» ή «κατεχόμενα εδάφη» είναι προκατειλημμένος και πολιτικά φορτισμένος επειδή χρησιμοποιείται συχνά για επίθεση στην Τουρκία και απονομιμοποίηση της τουρκοκυπριακής παρουσίας στην περιοχή.
 2. «Τουρκοκύπριος ηγέτης» αντί εγκάθετος και κατοχικός ηγέτης ή «εγκάθετος της Τουρκίας».

 Επί τούτου, το γλωσσάριο αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Ο όρος αυτός (δηλαδή κατοχικός ηγέτης) χρησιμοποιείται από μερικά ελληνοκυπριακά Μ.Μ.Ε. σε σχέση με τον Τουρκοκύπριο  ηγέτη. Υπονοούν ότι ο ίδιος ο ηγέτης δεν έχει εξουσία ή ελεύθερη βούληση και ελέγχεται από την Τουρκία. Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι θεωρούν τον όρο αυτό προσβλητικό και ως μια προσπάθεια απονομιμοποίησης του εκλελεγμένου ηγέτη τους».

Ακόμη προτείνεται να λέμε: Τουρκοκυπριακή διοίκηση και όχι ψευδοκυβέρνηση ή παράνομο καθεστώς, Νότιο μέρος της Κύπρου αντί ελεύθερες περιοχές, Ελληνοκυπριακές περιουσίες στον Βορρά αντί κλεμμένες περιουσίες, Τουρκικό δημαρχείο αντί ψευδοδημαρχείο ή λεγόμενο δημαρχείο, Τούρκοι πρόσφυγες αντί έποικοι, Τουρκικός στρατός ή τουρκικά στρατεύματα αντί Αττίλας και κατοχικός στρατός, Ελληνοκύπριοι ή και Μαρωνίτες που ζουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου αντί εγκλωβισμένοι, κ.τλ.

 Οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση 170 δημοσιογράφων, ενώ κόμματα και οργανώσεις στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, με ανακοινώσεις τους στηλιτεύουν την απαράδεκτη αυτή ενέργεια.

«Για το κόμμα της ΕΔΕΚ η εισβολή είναι εισβολή, η κατοχή είναι κατοχή, το κατοχικό καθεστώς είναι ψευδοκράτος και η απελευθέρωση είναι απελευθέρωση» αναφέρεται ανακοίνωσή που εξέδωσε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Το ΔΗΚΟ, στη δική του ανακοίνωση, έκανε λόγο για «Το γλωσσάριο της ντροπής» και το ΕΛΑΜ για «Το γλωσσάριο της φίμωσης». Λίγο χλωμή μοιάζει η κυβερνητική ανακοίνωση για το εν λόγω θέμα: «Εμείς δεν έχουμε τίποτε μπροστά μας επισήμως… Δεν έχει εγερθεί από κανένα, ο οποίος να έχει αρμοδιότητα, δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση ή ενημέρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου