Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Οι Γερμανοί, ένα πιάτο φαΐ, η λεβεντιά ενός Έλληνα Ταγματάρχη και τα μυστικά της Γραμμής Μεταξά



Η παραπάνω φωτογραφία προέρχεται από το το μουσείο φωτογραφίας Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής» και την δημοσιοποίησε η «Μηχανή του Χρόνου». Σε αυτήν βλέπουμε τον Γερμανό στρατηγό Μάτενκλοτ, διοικητή της 72ης Μεραρχίας (δεύτερος από δεξιά) να συζητά με τον ταγματάρχη Γεώργιο Δετοράκη, διοικητή του οχυρού Λίσσε (τέταρτο από αριστερά) σε ένα ταβερνάκι στο χωριό Κάτω Νευροκόπι.

Σκοπός της συζήτησης ή καλύτερα, μιας διακριτικής ανάκρισης, ήταν να μάθουν οι Γερμανοί τα μυστικά της κατασκευής των οχυρών της Γραμμής Μεταξά από τους ίδιους τους Έλληνες που απέκρουσαν με επιτυχία όλες τις επιθέσεις τους, όσο σφοδρές κι αν ήταν. Παρά την αφόρητη ψυχολογική πίεση που του άσκησαν οι Γερμανοί, δεν κατάφεραν να του αποσπάσουν καμία χρήσιμη πληροφορία για τις λεπτομέρειες της κατασκευής του οχυρού και τον τρόπο οργάνωσης της άμυνας. Ο ταγματάρχης Δετοράκης παρέμεινε μέχρι τέλους αγέρωχος και με σφιγμένες τις γροθιές του πάνω στο τραπέζι, όπως φαίνεται από το φωτογραφικό ντοκουμέντο.

Όπως αναφέρει και ο ιστορικός Κωνσταντίνος Λάγος στο βιβλίο του »Η μάχη των οχυρών 6-10 Απριλίου 1941». Έκδοση Μουσείο Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς για το παρασκήνιο αυτής της φωτογραφίας οι Γερμανοί αξιωματικοί σε αυτήν τη συνάντηση προσέφεραν επίμονα φαγητό στον Δετοράκη, αλλά και εκείνος παρά τη μεγάλη του πείνα δεν ακούμπησε το πιάτο. Ήπιε μόνο μία γουλιά από τη μαυροδάφνη που του προσέφεραν και υπήρξε απόλυτα αρνητικός να συζητήσει στρατιωτικά μυστικά με τους Γερμανούς. Ο συνταγματάρχης Μούλερ, διοικητής του 105ου Συντάγματος (πρώτος από δεξιά) και άλλοι Γερμανοί αξιωματικοί ζήτησαν από τον Έλληνα ταγματάρχη να τους παραδώσει έγγραφα και χάρτες που απεικόνιζαν τον τρόπο οχύρωσης της ελληνικής άμυνας. Ο ταγματάρχης Δετοράκης όμως αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία. Τους απάντησε πως δεν είχε τίποτα να τους δώσει, καθώς όλα είχαν καταστραφεί στις μάχες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γερμανός στρατηγός ρώτησε τον Έλληνα διοικητή πόσοι ήταν οι νεκροί στο οχυρό Λίσσε. Ο ταγματάρχης Δετοράκης του απάντησε πως είχε μόνο έναν νεκρό. Η απάντηση αυτή προξένησε πολλή μεγάλη έκπληξη στους Γερμανούς, γιατί είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες στο στρατό τους και πίστευαν ότι ανάλογη καταστροφή είχαν υποστεί και οι Έλληνες μέσα στα οχυρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: