Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Scales - Bednarek: Άμεση ανάγκη αντικατάστασης τυφεκίου και διαμετρήματος


«Το M4 και το M16 πριν από αυτό είναι "ένα τρομερά ελαττωματικό όπλο», δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού των Η.Π.Α, Robert Scales, σε μια υποεπιτροπή ένοπλων δυνάμεων της Γερουσίας, στις 17 Μαΐου, με θέμα την αποτελεσματικότητα των όπλων που χρησιμοποιεί ο μέσος Αμερικανός στρατιώτης στο σύγχρονο πεδίο μάχης.. Ο Scales δήλωσε επίσης ότι «οι βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε αυτό το τυφέκιο θα ήταν μόνο οριακές και ανεπάρκειες για την βελτίωση του όλου λειτουργικού συστήματος του τυφεκίου και απαιτείται νεο».

Σύμφωνα με τον απόστρατο συνταγματάρχη η ισχύς πυρός και η εμβέλεια του Μ4 είναι αναποτελεσματικά για το σύγχρονο πεδίο μάχης και επίσης η διατρητική ικανότητα των σφαιρών διαμετρήματος 5,56mm έχει δοκιμαστεί επι του πεδίου με αμφίβολα αποτελέσματα. «Μια σφαίρα 5,56 mm ενός Μ4 μπορεί να διατρήσει την θωράκιση ενός αντιπάλου και να τον εξοντώσει; Η απάντηση είναι όχι. Αλλα αυτό είναι το θέμα ή το ζητούμενο είναι να βρούμε ένα νέο όπλο» τόνισε κατα την διάρκεια της συνεδρίασης ο γερουσιαστής Angus King.

Στην ίδια υποεπιτροπή κατέθεσε την άποψή του και ο απόστρατος υποστράτηγος John Bednarek, ο οποίος και αυτός υποστήριξε την αναγκαιότητα αλλαγών στο θέμα των όπλων του πεζού Αμερικανού στρατιώτη. "Η θνησιμότητα των όπλων μας πρέπει να είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που να μας καθοδηγεί για τις ικανότητες που πρέπει να αναπτύξουμε", δήλωσε ο Bednarek. «Δεν θέλουμε να είμαστε ίσα - ίσα με τους αντιπάλους μας αλλα πρέπει να τους ξεπεράσουμε και κυρίως, να ξεχάσουμε τα περι δίκαιων μαχών πλέον».

Οι Scales και Bednarek υπογράμμισαν και τα γραφειοκρατικά εμπόδια στη διαδικασία αγοράς νέου τυφεκίου απο πλευράς του στρατού ως κύριο λόγο για την καθυστέρηση αυτή.

Ο Scales δήλωσε ότι η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη νέων μαχητικών αεροσκαφών έπρεπε να χρησιμοποιείται και για την απόκτηση νέου τυφεκίου, το οποίο είναι πολύ λιγότερο εξελιγμένο κομμάτι της τεχνολογίας. Αναφέρθηκε επίσης ως εμπόδιο και στην έμφαση του στρατού σε εσωτερικά ανεπτυγμένα υλικά, αντί να επιδιώκει την τεχνολογία που αναπτύχθηκε εμπορικά.

Όσον αφορά για το μεγάλο ζήτημα της μάχης των διαμετρημάτων, σε ερώτηση που του έθεσε ο γερουσιαστής του Arkansas, Tom Cotton για την αναγκαιότητα του πολυβόλου και του εκτοξευτή οπλοβομβίδων M203, καθώς μερικά στελέχη του αμερικανικού Ναυτικό τα θεωρούν αναξιόπιστα, ο Scales τόνισε πως: «ένα ενδιάμεσο διαμέτρημα θα επέτρεπε στο ένα τουφέκι να εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του όπλου υποστήριξης ομάδας - το οποίο το M27 είχε αρχικά εισαχθεί για να αντικαταστήσει.

"Η μέρα θα έρθει όταν θα έχουμε μια σφαίρα και μια οικογένεια όπλων για να εκτελούμε όλες τις αποστολές και τους ρόλους", δήλωσε ο Scales στην υποεπιτροπή ως απάντηση στην ερώτηση του Cotton. «Όταν έρθει εκείνη η μέρα, θα έχουμε μια πραγματικά, πραγματικά θανατηφόρα ομάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: