Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Τουβαλού: Ο αγώνας ενός Έθνους για τη ποδοσφαιρική του αναγνώριση


Δημήτρης Βαρσάνης


Με πληθυσμό ανάμεσα σε 10.000 και 12.000 ανθρώπους το Τουβαλού είναι ένα από τα μικρότερα Έθνη στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι είναι μια μικρή κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, διαθέτουν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μια ποδοσφαιρική ομάδα που δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στην οικογένεια της FIFA όμως ίσως να αγωνιστεί Παγκόσμιο Κύπελλο την επόμενη χρονιά.


Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα στο Τουβαλού και το μικροσκοπικό κυβερνητικό ποδοσφαιρικό σώμα του Νησιωτικού Έθνους, η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Τουβαλού (TNFA ή TIFA), διοργανώνει πρωταθλήματα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες όπως επίσης και για τους μικρούς και το σύστημα ακαδημιών.


Η ιστορία του Τουβαλού δεν είναι μοναδική. Ένα μικρό Έθνος με λίγους κατοίκους με αγάπη για το άθλημα που δεν γίνονται αποδεκτοί στη FIFA για διάφορους λόγους. Συνήθως είναι η έλλειψη υποδομών όπως ένα σωστό στάδιο ή ακόμα και ένα σωστό γήπεδο( ένα άλλο Έθνος της Ωκεανίας εν ονόματι Κιριμπάτι αγωνίζεται σε ένα γήπεδο με μείγμα άμμου και χαλικιού και ένα από τα γήπεδα του Τουβαλού διπλασιάζεται ως διάδρομος αεροδρομίου).

Κατά ειρωνικό τρόπο αυτά είναι τα στοιχεία που θα βοηθήσει τη FIFA να αναπτυχθεί μόλις ενταχθούν τα Έθνη στη FIFA. Όμως για να μπουν στη FIFA πρέπει να διαθέτουν καλύτερα γήπεδα και στάδια όμως δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αν η FIFA δεν τους δεχτεί.


Το Τουβαλού βρίσκεται προς το παρόν στη μέση μιας διαδικασίας που αποστέλλει μια άλλη αίτηση στη FIFA, προσπαθώντας να γίνει κανονικό μέλος της FIFA και της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Ωκεανίας (OFC) από το 1987. Ο πρόεδρος της TNFA Soseala Tinilau λέει ότι είναι αισιόδοξοι όμως ταυτόχρονα και απαισιόδοξοι καθώς η τελευταία αίτησή τους απορρίφθηκε.


"Για την υποβολή της αίτησής μας στη FIFA, θα θέλαμε να πούμε ότι είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη δυνατότητα να γίνουμε μέλος της FIFA και ταυτόχρονα αισθανόμαστε απαισιόδοξοι για τις προοπτικές επειδή το Τουβαλού είναι μια πολύ μικρή χώρα με πληθυσμό μικρότερο από 12.000 άτομα και τα μέλη της FIFA ενδέχεται να απορρίψουν πάλι την προσφορά μας ", αναφέρει ο Tinilau.

Ο Πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει η συμμετοχή της FIFA όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας του:"Είναι πολύ σημαντικό να είναι πετυχημένη η αίτηση μας γιατί εάν γίνουμε μέλος της FIFA θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια για να βελτιώσουμε τις ποδοσφαιρική μας υποδομές όπως και να βελτιώσουμε την ανάπτυξη του παιχνιδιού μας στο Τουβαλού. Μέσω της πρόσληψης εκπαιδευμένων προπονητών από γνωστές χώρες που θα βοηθήσουν τους νέους μας και τις γυναίκες μας να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στον ποδοσφαιρικό τομέα”.


Το Τουβαλού έχει βοηθηθεί από την Ολλανδία όπου ο Paul Driessen ζούμαρε στην Ωκεανία παρατηρώντας έναν χάρτη και βρίσκοντας το. Το 2009 δημιουργήθηκε το Ολλανδικό πρόγραμμα υποστήριξης στο Τουβαλου. Ακόμα το βοήθησαν λίγο πριν από τους Ειρηνικούς Αγώνες του 2011 καταφέρνοντας να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες του πρώην προπονητή Heerenveen και της U-21 και της U-23 της Εθνικής Ολλανδίας Foppe de Haan.


Οι Ειρηνικοί Αγώνες ήταν μερικώς επιτυχημένοι για το Τουβαλού καθώς έδειξαν ότι έχουν ότι χρειάζεται ενάντια στα μέλη της FIFA. Σε έναν όμιλο όπου ήταν το μόνο μη μέλος της FIFA, σκόρπισε την αμερικανική Σαμόα με 4-0 (η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του) και έφερε 1-1 με το Γκουάμ. Αποφεύγοντας να δεχτεί διψήφιο αριθμό τερμάτων έναντι των καλύτερων Εθνών της Βανουάτου (1-5), της Νέας Καληδονίας (0-8) και των Νησιών Σολομώντα (1-6), σημειώνοντας ακόμη και δύο γκολ.


Ιστορικά δεν ήταν πολύ μακριά από τα πολύ καλύτερα έθνη, φέρνοντας ισοπαλία με την Ταϊτή στους Ειρηνικούς Αγώνες του 2007 και χάνοντας μόνο με 1-0 από τη Νέα Καληδονία. Ακόμα επικράτησαν της Σαμόα με 3-0 σε ένα φιλικό πριν από τους Ειρηνικούς Αγώνες του 2011. Έτσι σε ποδοσφαιρικούς όρους δεν ισχύει ότι το Τουβαλού δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ιδιότητα μέλους της FIFA.


Αφού ο Foppe de Haan αποχώρησε από τη θέση του μετά την ολοκλήρωση των Ειρηνικών Αγώνων του 2011 το ολλανδικό πρόγραμμα υποστήριξης βοήθησε το Τουβαλού για άλλη μια φορά. Το 2013 διοργάνωσε μια τριήμερη ξενάγηση στις Κάτω Χώρες με το Τουβαλού να παίζει ενάντια σε πολλές ερασιτεχνικές Ολλανδικές ομάδα. Ακόμα συνείσφεραν να φέρουν μαζί τους τον Ολλανδό Leen Looijen ως μέντορα και προπονητή για την περιοδεία.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναγνωριστεί από τη FIFA, το τελευταίο φθινόπωρο το Τουβαλού έκανε ένα βήμα προς ένα πιο οργανωμένο ποδόσφαιρο. Το Νησί έγινε μέλος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (CONIFA).

Αυτό το όργανο διοίκησης είναι για όσους ανήκουν έξω από τη FIFA και περιλαμβάνουν Εθνικές ομάδες όπως η Γροιλανδία, η Νήσος του Μαν,η Λαπωνία, το Θιβέτ, το Νταρφούρ, η Δυτική Σαχάρα και τα Νησιά Τσάγκος.


Ο Γενικός Γραμματέας της CONIFA Sascha Düerkop τοποθετήθηκε για το πώς συνέβη η συμμετοχή του Τουβαλού:"Ο πρόεδρος της TNFA με γνώρισε τον Νοέμβριο του 2016 εκφράζοντας το ενδιαφέρον του Τουβαλού να γίνει μέλος της CONIFA. Η κύρια πρόθεση ήταν η μακρόχρονη ελπίδα της TNFA να παίξει περισσότερο στο διεθνές ποδόσφαιρο και να αναπτύξει έτσι το άθλημα στη χώρα και την επακόλουθη άγνοια της OFC και της FIFA”.

Ο Πρόεδρος Tinilau είναι ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία που δίνεται στους Τουβαλούς:"Το να είσαι μέλος της CONIFA προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους παίκτες μας, όπως και περισσότερα παιχνίδια στις Εθνικές ομάδες του Τουβαλού σε υψηλότερο επίπεδο και οι παίκτες του Τουβαλού θα διαθέτουν πολύ καλές εγκαταστάσεις" αναφέρει.


Η συμμετοχή στη CONIFA δίνει επίσης στους Τουβαλούς την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Κάθε δύο χρόνια η CONIFA φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και ο Tinilau ελπίζει το Έθνος του να μπορεί να παραστεί. Η επόμενη έκδοση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά.

«Ελπίζουμε να παριστούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο είτε λόγω της αξίας ή μέσω μιας αίτησης Wild Card. Η TNFA θα αναζητήσει χορηγούς για να υποστηρίξει οικονομικά την Εθνική ομάδα εάν προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της CONIFA την επόμενη χρονιά. Οι ποδοσφαιριστές μας δεν έχουν γευτεί ποτέ την ευκαιρία να αγωνιστούν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και αυτό θα είναι μια καλή ευκαιρία να τους εκθέσουν σε ποιοτικό ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους νέους παίκτες ».


Ο Düerkop αποκάλυψε ότι πέρα από το Τουβαλού καταβάλλει προσπάθειες και το άλλο Έθνος της Ωκεανίας, το Κιριμπάτι για να παίξει περισσότερο ποδόσφαιρο.

"Έχουμε ξεκινήσει ένα τεράστιο αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Ωκεανία για να βρούμε και να φτιάξουμε αντιπάλους στην περιοχή και προσπαθούμε σκληρά να διοργανώσουμε φιλικούς αγώνες ενάντια στους τοπικούς γείτονές της CONIFA: τα νησιά Ρίου Κίου και το Κιριμπάτι. Τελικά ελπίζουμε να βοηθήσουμε είτε το Κιριμπάτι είτε το Τουβαλού να είναι η πρώτη ομάδα της Ωκεανίας που θα παίξει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου εκτός FIFA το 2018 ».


Η CONIFA και ο Düerkop είναι σαφείς στο γεγονός ότι το Τουβαλού θα έπρεπε να έχει προσχωρήσει στην FIFA εδώ και πολύ καιρό και λέει ότι κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν:"Η CONIFA αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως οργανισμός εξυπηρέτησης στα μέλη μας. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να εξυπηρετήσουμε όπου χρειάζεται. Στην περίπτωση του Τουβαλού, προσπαθούμε σκληρά να υλοποιήσουμε τα όνειρά τους για το Διεθνές ποδόσφαιρο και παράλληλα να τους βοηθήσουμε με την καθυστέρηση συμμετοχή τους στη FIFA και στην OFC ".

"Ενώ η TNFA είναι μια ισχυρή και πολύ οργανωμένη Ομοσπονδία ποδοσφαίρου και δεν χρειάστηκε μεγάλη βοήθεια για την ανάπτυξη του παιχνιδιού της σε τοπικό επίπεδο, δυσκολεύονται να βρουν το λόγο τους έξω και να βρουν Διεθνής αναγνώριση και αντιπάλους στον αγωνιστικό χώρο"

Τέλος ο Düerkop εξηγεί πώς η CONIFA βοηθά το Τουβαλού να ενταχθεί στη FIFA:"Έχουμε συνεργαστεί με έναν μεγάλο δικηγόρο του αθλήματος, ο οποίος συνεισφέρει σε επαγγελματική βάση για να διασφαλίσει ότι θα υποβάλουμε μια εντελώς άψογη αίτηση στην OFC και στη FIFA την επόμενη φορά. Επιπλέον προετοιμαζόμαστε να βοηθήσουμε την TNFA σε μια πιθανή υπόθεση του CAS, στην απίθανη περίπτωση που άλλη μια τεχνικά τέλεια αίτηση αγνοηθεί ή απορριφθεί ξανά".


Με τη συνεισφορά ανθρώπων όπως το Ολλανδικό πρόγραμμα υποστήριξης και τη CONIFA, το Τουβαλού έχει τώρα περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτό στη FIFA. Μια οργάνωση που ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να αναπτύξει το ποδόσφαιρο παντού και για όλους, να αγγίξει τον κόσμο μέσω των εμπνευσμένων διοργανώσεων και να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον μέσω της δύναμης του αθλήματος.

Εάν γίνουν δεκτά περισσότερα έθνη όπως το Τουβαλού, τότε ίσως οι άνθρωποι να αρχίσουν να πιστεύουν σε αυτό το σλόγκαν και πάλι αντί να θυμούνται μόνο τη σκοτεινή οργάνωση των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: