Δημήτρης Βαρσάνης
Το αθλητικό κλίμα της Αυστραλίας είναι αυτό που ανταγωνίζεται πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Με παγκόσμιους ανταγωνιστές στο πρωτάθλημα ράγκμπι, στο κρίκετ, στη κολύμβηση και στους δικούς της κανόνες ποδοσφαίρου, είναι ίσως εκπληκτικό το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο πέφτει εκτός διαδρομής.
Παρά τις μερικές αξιοσημείωτες εξαγωγές το ποδόσφαιρο της Αυστραλίας δυσκολεύεται να τραβήξει την προσοχή της πλειοψηφίας όμως προσπαθεί να κάνει κάποιες αλλαγές. Από τη δημιουργία της Hyundai A-League το 2004 το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Αυστραλίας γίνεται όλο και πιο δυνατό. Μετά την κατάρρευση της Nationala Soccer League (NSL), η A-League σηματοδότησε μια νέα εποχή για το ποδόσφαιρο της Αυστραλίας.
Μια εποχή που ελπίζει ότι θα συλλάβει τη φαντασία του τρελού έθνους της Ομοσπονδίας της Αυστραλίας. Αρχικά αποτελούνταν από οκτώ κλαμπ και από τότε επεκτάθηκε σε δέκα: τη Sydney FC, τη Sydney Wanderers, τη Brisbane Roar, τους Newcastle Jets, τη Perth Glory, την Adelaide United, την Wellington Phoenix, τους Central Coas Mariners και τις δύο ομάδες της Μελβούρνης, τη Victory και τη City.
Με τη Melbourne Victory να εμφανίζεται από την ίδρυση του πρωταθλήματος, η Melbourne City (αρχικά ως Melbourne Heart) δεν μπήκε στο πρωτάθλημα έως τη σεζόν 2010 - 2011. Ήταν μια κίνηση που ενθουσίασε τόσο τους οπαδούς όσο και τους ουδέτερους, καθώς η A-League θα απολάμβανε το πρώτο τοπικό ντέρμπι. Ντυμένοι με τα αυθεντικά ερυθρόλευκα χρώματα η Melbourne Heart αντιπροσώπευε την πραγματική ανάπτυξη του ποδοσφαιρικού πολιτισμού της Αυστραλίας.
Χωρίς έκπληξη αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. Οπαδοί και επενδυτές όλου του κόσμου άρχισαν να ενδιαφέρονται για την A-League η οποία είδε εισροή μεγάλων ονομάτων: οι Alessandro Del Piero, Robbie Fowler, Emile Heskey και Shinji Ono έκαναν την κίνηση τους προς την Ωκεανία.
Όμως η καινούργια ομάδα της Μελβούρνης χαροπάλευε. Στις τέσσερις πρώτες χρονιές η Heart έφτασε στην σειρά των τελικών - τερματίζοντας στη πρώτη εξάδα - μόλις μία φορά και στο τέλος της σεζόν 2013-2014 τερμάτισε τελευταία. Η Heart παρέλειψε να προσφέρει αυτή την πραγματική ανταγωνιστικότητα στη Μελβούρνη σε σύγκριση με τη Victory που έφτασε στη σειρά των τελικών τρεις φορές την ίδια περίοδο. Ήταν προς το συμφέρον τόσο του πρωταθλήματος όσο και του σωματείου να αναλάβουν κάποιοι δράση: εδώ είναι που μπαίνει το City Football Group.
Το 2014 η Melbourne Heart μετονομάστηκε σε Melbourne City από το γκρουπ που τελικά ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του συλλόγου το 2015. Οι ιδιοκτήτες της Manchester City και της New York City είδαν την A-League ως ευκαιρία να επεκτείνουν την συνεχώς αυξανόμενη αθλητική αυτοκρατορία τους. Τι το καλύτερο να αγοράσει ένα κλαμπ της Μελβούρνης, καινούριο στο πρωτάθλημα που χαροπαλεύει στο πάτο της βαθμολογίας; Η Melbourne City ξαφνικά εν μια νυκτί έγινε η πλουσιότερη ομάδα της Α-League ώς μεγάλο φθόνο των φιλάθλων από το υπόλοιπο πρωτάθλημα.
Η Melbourne City ξαφνικά μετατράπηκε σε μια δύναμη που έπρεπε να ληφθεί υπόψη στον αγωνιστικό χώρο. Στην πρώτη τους σεζόν κάτω από την ιδιοκτησία της Manchester City ο πρώην παίκτης της West Robert Koren και ο παλαίμαχος Damien Duff εντάχθηκαν, ενώ η City άσκησε τις συνδέσεις του Μάντσεστερ και της Νέας Υόρκης παίρνοντας την τεράστια υπογραφή του David Villa ως δανεικός. Αυτή τη σεζόν διαθέτουν τον πρώην τερμαφύλακα της Aston Villa Thomas Sorensen και τον θρύλο της Everton Tim Cahill. Οι κλίμακες πλέον μαζεύτηκαν προς την κατεύθυνσή τους, όπως συμβαίνει συνήθως με μια τεράστια οικονομική υποστήριξη. Από τότε που ήρθαν τα χρήματά τους η Melbourne City δεν έμεινε ποτέ να εκτός της σειράς των τελικών.
Υπάρχει όμως ένα σκοτεινό υπόβαθρο για την μετονομασία της City. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε μόνο για τέσσερις χρονιές προηγουμένως, η Melbourne ήταν συνώνυμη με το ερυθρόλευκο χρώμα. Το City Football Group όμως είχε άλλες ιδέες. Αμέσως οι ιδιοκτήτες άλλαξαν το χρώμα της εντός έδρας φανέλας τους σε λευκή, γαλάζια και μαύρη και θα μετακινηθούν στο πλήρες γαλάζιο την επόμενη σεζόν, αφού η Sydney - που αγωνίζεται με παραπλήσια χρώμα - μπλόκαρε αρχικά τη πρόταση.
Το City Football Group ήταν προφανώς πρόθυμο να έχει τη Melbourne City να παίζει κάτω από τα χρώματα του, αλλά με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά έβγαλε την Heart ακριβώς έξω από το σύλλογο. Το ερυθρόλευκο από τότε έχει “υποβιβαστεί” στην εκτός έδρας εμφάνιση παρά τις διαμαρτυρίες κατά της αλλαγής της φανέλας από τους οπαδούς.
Οι οπαδοί είχαν το δικαίωμα να αισθάνονται ανήσυχοι παρ’όλα τα προνόμια που έφεραν μαζί του το City Football Group μιας και είχε πάρει την ταυτότητά του. Ένα καταστροφικό πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος σε ένα κλαμπ είτε λειτουργεί για τέσσερα έιτε για 104 χρόνια. Δεν ήταν πλέον οπαδοί της καινούργιας έκδοσης της Melbourne Heart αλλά οπαδοί των Αυστραλιανών χρηματιστών της Manchester City. Η Melbourne City είναι ο μικρότερος αδερφός σε μια τριμελής οικογένεια που πρόκειται να επεκταθεί.
Με επίκεντρο πάντα να είναι πλήρως στη Manchester City και η δημοτικότητα του MLS να φτάνει στα ουράνια η Melbourne City πέφτει στο κάτω μέρος της στήλης. Σίγουρα τα χρήματα και η αυξημένη επιτυχία είναι ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα όμως με ποιο κόστος; ακριβώς όπως ο μικρότερος αδελφός παίρνει μια χείρα βοηθείας από τους μεγάλους αδελφούς τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση δανεικούς παίκτες που δεν τους χρειάζονται. Η Manchester City εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός και υπέγραψε τον Aaron Mooy πριν τον στείλει δανεικό στη Huddersfield. Εν τέλει όταν πρόκειται για χοντρά λεφτά τα οικονομικά της Melbourne City δεν θα ανταγωνιστούν ποτέ της Manchester ή της New York City.
Δεν είναι καθόλου άσχημο για το σύλλογο και σίγουρα όχι για το City Football Group. Όπως έκαναν με τη Manchester City, έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη του συλλόγου ανοίγοντας την City Football Academy το 2016 μαζί με την ίδρυση της γυναικείας ομάδας της Melbourne City 2015. Το City Football Group έχει σαφώς μια προοπτική για το μέλλον για τα κλαμπ του. Ίσως ένα μέλλον όπου η Melbourne City δεν θα είναι τόσο εξαρτημένη από τον μεγάλο αδερφό της. Μέχρι τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τους οπαδούς και τους υπόλοιπους θεατές παρά να το αποδεχτούν.
Αν και εξακολουθούν να μοιράζονται το AAMI Park Stadium με τους γειτονικούς αντιπάλους τους και να περνούν δραστικές αλλαγές στο σύλλογο από κάτω προς τα πάνω, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε αν η Melbourne City και η A-League στο σύνολό της μπορούν να μετατραπούν σε μια πιο ισχυρή ποδοσφαιρική δύναμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου