Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

FC Viitorul: Η αξιομνημόνευτη επιτυχία του Hagi


Δημήτρης Βαρσάνης


Μετά την απόσυρση του ο Gheorghe Hagi (ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Ρουμανίας και αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο τη δεκαετία του '80 και του '90) δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο του στο Ρουμανικό ποδόσφαιρο οπότε δημιούργησε ένα δικό του.

Η FC Viitorul (το οποίο στα Ρουμάνικα σημαίνει «το μέλλον») ιδρύθηκε από τον Hagi στην πατρίδα του πριν από 8 χρόνια και δύο εβδομάδες νωρίτερα πανηγύρισε το πρώτο της πρωτάθλημα. Επένδυσε με δικά του χρήματα στην κατασκευή των εγκαταστάσεων της ακαδημίας σε ένα έδαφος που αποτελούσε τόπος καλλιέργειας καλαμποκιού. Μια αξιοσημείωτη επιτυχία για τον πρώην “δεκάρι” ο οποίος δεν είναι μόνο ο ιδιοκτήτης του συλλόγου αλλά και ο προπονητής της πρώτης ομάδας.


Το 2007 μόλις δύο μήνες αφότου πήρε τη δουλειά ο προπονητής της Steaua Bucharest Hagi ανακοίνωσε την παραίτησή του από το σύλλογο ύστερα από ένα κακό ξεκίνημα με μερικές φτωχές εμφανίσεις. Αυτός που τον ανάγκασε να φύγει δεν ήταν μόνο ο άνθρωπος που είναι ιδιοκτήτης του συλλόγου αλλά είναι και ο νονός του. Ο Hagi απλώς έχασε την υπομονή του με την ανάμειξη του Gigi Becali:"Ποτέ δεν ένιωθα τόσο ταπεινωμένος, βασανιζόμουν δευτερόλεπτο ανά δευτερόλεπτο".


Ο Ρουμάνος είχε μια άλλη σύντομη περίοδο στην Τουρκία και στον άλλο αγαπημένο του σύλλογο τη Galatasaray πριν αποφασίσει ότι έπρεπε να φύγει. Στη συνέχεια έμοιαε ότι δεν μπορούσε πλέον να βρει έναν τόπο που να ταιριάζει με τη φιλοδοξία του και αντί να χρειαστεί να εργαστεί σε ένα τεταμένο περιβάλλον, ο Hagi αποφάσισε ότι είναι πολύ καλύτερο να ξεκινήσει από το μηδέν.


Σκεπτόμενος να δώσει κάτι πίσω στο ποδόσφαιρο ο Hagi σκεφτόταν εδώ και πολύ καιρό ένα πρότζεκτ όπου θα μπορούσε να προσφέρει στους νέους παίκτες την ευκαιρία αποδώσουν. Ο "βασιλιάς" ήταν ακόμα στη Galatasaray όταν άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις με τον Pavel Peniu, τον σημερινό πρόεδρο της Ακαδημίας του και έναν πρώην συμπαίκτη του στη Farul Constanta, στην ομάδα όπου ο Hagi πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στα 17 του.

Ο Hagi επισκέφθηκε τις Ακαδημίες του Ajax και της Barcelona. Αποκόμισε μεγάλη έμπνευση από τον τύπο της οργάνωσης μέχρι τον προτιμώμενο σχηματισμό (4-3-3). Οργάνωσε πολλές δοκιμαστικές περιόδους στη χώρα και έφερε τους πιο ταλαντούχους νέους παίκτες από τη Ρουμανία προσφέροντας τους μια κατοικία για να μείνουν, ένα μέρος για σπουδές και επαγγελματικές προπονήσεις δωρεάν. Η επένδυση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ άρχισε πριν από οκτώ χρόνια.


Το καλοκαίρι του 2013 και τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της επένδυσης του στην Ακαδημία του, ο νέος σύλλογος του Hagi τελείωσε μια χρονιά όπου οι ομάδες του ήταν πρωταθλητές σε όλες τις κατηγορίες μικρών ηλικιών στη Ρουμανία: A (Under 19), B (Under 17) και C (Under 15 ). Ένα μοναδικό επίτευγμα στη χώρα τους. Πέρα από αυτές τις τρεις κατηγορίες όπου οι παίκτες ανταγωνίζονται σε αγώνες πλήρους μεγέθους, υπάρχουν και άλλα έξι παιδικά γκρουπ διαφορετικών ηλικιών που συμμετέχουν σε άλλες Περιφερειακές ή Εθνικές διοργανώσεις 5Χ5. Συνολικά υπάρχουν 300 νεαρούς παίκτες, ηλικίας από 6 έως 18 ετών και όλοι τους προπονούνται στην Ακαδημία Hagi που χτίστηκε στη Νοτιοανατολική Ρουμανία και στην κομητεία όπου γεννήθηκε, σε ένα έδαφος που χρησίμευε για φύτρωση καλαμποκιού.

Σε ένα πρωτάθλημα κορεσμένο με ξένους ποδοσφαιριστές (164 τη σεζόν 2015/16), η FC Viitorul Constanta είναι μία από τις ελάχιστες ομάδες που προωθούν Ρουμάνους παίκτες. Η Viitorul πραγματοποίησε το ντεμπούτο της το 2009 στην τρίτη κατηγορία και το 2012 αγωνίζονταν ήδη στη πρώτη κατηγορία διαθέτοντας την νεαρότερη ομάδα στο πρωτάθλημα με με μέσο όρο ηλικίας 21,6.

Στις επόμενες δύο χρονιές η Viitorul πάλεψε για να αποφύγει τον υποβιβασμό, αλλά για τον Hagi ήταν πολύ σημαντικό να δώσει στους νέους παίκτες την ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι. Θα μπορούσε εύκολα να αγόραζε ξένους παίκτες και να διαθέτει άμεσα ένα ρόστερ πρωταθληματισμού, όμως αν το έπραττε αυτό πώς ωρίμαζαν τα “παιδιά” του και πού θα έπαιζαν;


"Η καλύτερη επένδυση που έκανα μετά την αποχώρησή μου από το ποδόσφαιρο ήταν να φτιάξω αυτή την ακαδημία, να επενδύσω σε νέους ανθρώπους. Θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος γέρος άνθρωπος. Έχω 300 παιδιά. Όταν βλέπεις τα παιδιά γύρω σου ξεχνάς τα πάντα. Έκανα ένα εξαιρετικό πράγμα με κάθε ρίσκο που πήρα, επειδή ο πλούτος ενός ανθρώπου δεν είναι στα χρήματα αλλά στο επάγγελμα, να γνωρίζει πώς να κάνει κάτι ".

Την περασμένη σεζόν η Viitorul έφτασε στα πλέι - οφ όμως η έλλειψη εμπειρίας του νεανικού ρόστερ φάνηκε και το σύνολο του Hagi κατάφερε να κερδίσει μόνο ένα παιχνίδι από τα δώδεκα. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αναγκαστική παραίτηση του Hagi από τη Steaua Bucharest, στη Viitorul έμαθε από τα λάθη του και σήκωσε το τίτλο τερματίζοντας με τους ίδιους βαθμούς με τη Steaua έχοντας όμως καλύτερα αποτελέσματα στα μεταξύ τους παιχνίδια με την ομάδα του Becali.

Ένα επίτευγμα που κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν δυνατό. Κανείς εκτός από τον ίδιο τον Hagi φυσικά. Ο Gheorghe Popescu (ο πρώην αρχηγός της Barcelona και ο καλύτερος φίλος του Hagi) δήλωσε πρόσφατα στον Τύπο ότι ποτέ δεν φαντάστηκε ότι αυτή η επιτυχία θα ήταν δυνατή και ότι είπε στον φίλο του ότι είναι τρελός. Όμως ο Hagi γνώριζε τι έκανε και ότι κατάφερε φέτος δεν είναι παρά το αποτέλεσμα ενός καλού και έξυπνου πλάνου, της σκληρής δουλειάς και της φιλοδοξίας.


Η ακαδημία του Hagi είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα στην Ρουμανία όπως σχολίασε ο ίδιος ο άνδρας: "Έχουμε δημιουργήσει μια υποδομή, γήπεδα ποδοσφαίρου, επιλέξαμε παιδιά, δημιουργήσαμε μια ακαδημία με προϋπολογισμό δέκα φορές μεγαλύτερο από οποιοδήποτε προϋπολογισμό μιας ακαδημίας στη Ρουμανία. Έχουμε μια ενιαία αντίληψη ότι δεν παίζουμε τη μια μέρα με ένα σχηματισμό και την επόμενη με ένα διαφορετικό. Για επτά χρόνια παίζαμε με τον ίδιο, με αυτό το τρόπο προχωράμε μπροστά. Το πρότζεκτ μου έχει τρεις βασικές ιδέες: το χρόνο, τη νεολαία και το ταλέντο”.

Ο Hagi δεν βρήκε τη θέση του σε ένα πρωτάθλημα όπου οι σύλλογοι απολύουν τους προπονητές συνεχώς και όπου οι ομάδες αλλάζουν ριζικά τις ενδεκάδες τους κάθε χρονιά. Ωστόσο δημιούργησε το δικό του σύλλογο από το μηδέν και αναλαμβάνοντας τον από το πάγκο έφτασε στη κορυφή ακριβώς με το τρόπο που ήθελε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: