Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

IDEF '17: Παρουσιάστηκαν τα συστήματα του Τούρκου στρατιώτη του μέλλοντος


Στην φετινή έκθεση αμυντικού της Τουρκίας IDEF '17, η οποία έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη απο τις 9-12 Μαΐου 2017, η τουρκική εταιρεία ASELSAN παρουσίασε στο κοινό τα δύο υποσυστήματα που θα αποτελούν την «καρδιά» του Τούρκου στρατιώτη του 21ου αιώνα, τα υποσυστήματα ASYA και CENKER.

Το ASYA προέρχεται απο την φράση: «Askeri Yürüyüş Asistanı» η οποία σημαίνει: στρατιωτικό σύστημα υποβοήθησης. Ουσιαστικά είναι ένας εξωσκελετός που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει και να αυξήσει την απόδοση των στρατιωτών και των αστυνομικών στο περπάτημα, το τρέξιμο, την αναρρίχηση και το άλμα. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι δυνατό να πολλαπλασιάσει την δυνατότητα του στρατιώτη ή του αστυνομικού που το χρησιμοποιεί στην μεταφορά βαρέων φορτίων, με το να μεταφέρει το βάρος του φορτίου απο τα πόδια στους βραχίονες του μηχανισμού. Τα εξαρτήματα τροφοδοτούνται με μπαταρία και είναι συνδεδεμένα με τις πλευρές του σώματος.



Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ειδικότερα η Διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων της γείτονος έχει δείξει ενδιαφέρον για το σύστημα καθώς και η τουρκική χωροφυλακή.

Το CENKER είναι ένα σύστημα διοικητικής μέριμνας και ελέγχου της ίδιας εταιρείας που σκοπεύει να προσδώσει στις τουρκικές δυνάμεις, όπως διατείνεται η εταιρεία μέχρι το τέλος του 2017, αποτελεσματικότερη διοικητική μέριμνα σε όλα τα επίπεδα, επιβιωσιμοτητα, ευκινησία, επίγνωση της κατάστασης, συνολική μαχητική αποτελεσματικότητα.

Το σύστημα φέρνει νέες δυνατότητες στους στρατιώτες για να αυξήσουν την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα στο πεδίο της μάχης. Για αυτό τον λόγο, χρησιμοποιούνται συστήματα με αρθρωτό σχεδιασμό και χαμηλό βάρος ώστε να μην περιορίζουν τις κινήσεις του στρατιώτη. Αυτές οι λειτουργίες παρέχουν βέλτιστες λύσεις στο πεδίο της μάχης.


Κάθε στρατιώτης που θα χρησιμοποιεί συστήματα CENKER θα είναι μέρος ενός τοπικού δικτύου. Αυτό το τοπικό δίκτυο συλλέγει δεδομένα από τις φορητές μονάδες του κάθε στρατιώτη ή ομαδάρχη που ειναι συνδεδεμένος με το σύστημα και τα δεδομένα που συγκεντρώνονται αποτελούν σημαντικές πληροφορίες οι οποίες διανέμονται σε όλες τις μονάδες του συστήματος CENKER. Επομένως, κάθε στρατιώτης στην ομάδα έχει την ικανότητα να έχει άμεση πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από πολλούς χρήστες του συστήματος.

Το σύστημα επιτρέπει σε κάθε στρατιώτη να προβάλει.

Θέση και διεύθυνση
Κατάσταση υγείας
Κατάσταση πυρομαχικών
Κατάσταση νερού και εφοδίων
Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να παρακολουθούνται από τον ομαδάρχη και τους άλλους στρατιώτες της ομάδας.


Αλλά και Εικόνες ή βίντεο,
Επείγοντα μηνύματα,
Εντολές αποστολής.
Κάθε φορέας του συστήματος CENKER μπορούν να δεί τις πληροφορίες από τα έξυπνα γυαλιά που σχετίζουν στα μάτια του κάθε φορέα τις πληροφορίες με τον πραγματικό χώρο στο πεδίο της μάχης με την ικανότητα επαυξημένης πραγματικότητας και αυτό επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων για τον στρατιώτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: