Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Που χάθηκες εσύ: Maceo Rigters


Δημήτρης Βαρσάνης


Μετά από τις εξαιρετικές εμφανίσεις του κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U21 του 2007 ο Ολλανδός επιθετικός Maceo Rigters κλήθηκε για να πετύχει στο υψηλότερο επίπεδο.



Όμως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα πρώιμα ύψη, η πτώση του ήταν γρήγορη και αφού απέτυχε να αποδώσει επανήλθε στο ποδοσφαιρικό ραντάρ για μια Ολλανδική ερασιτεχνική ομάδα με τα καλύτερα χρόνια να είναι πίσω του. Ήταν προϊόν της εξαιρετικά επιτυχημένης ακαδημίας τιυ Ajax και ξεκίνησε την καριέρα του στη SC Heerenveen, κάνοντας μόνο δύο εμφανίσεις στη πρώτη ομάδα μεταξύ του 2002 και του 2004. Την επόμενη σεζόν άνηκε στο ρόστερ της FC Dordrecht όπου πραγματοποίησε 17 εμφανίσεις και πέτυχε οκτώ τέρματα.

Τα εντυπωσιακά στατιστικά του σε γκολ και αγώνες προειδοποίησαν τη NAC Breda που πήραν τον επιθετικό για ένα άγνωστο ποσό την 1η Ιανουαρίου του 2005. Στις δύο χρονιές του στο Rat Verlegh Stadion δεν μπόρεσε να αναπαράγει την επίδοση που παρήγαγε στη Dordrecht και παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε πάνω από 60 φορές για την Breda, η επιστροφή του ήταν πενιχρή με μόνο πέντε τέρματα.



Η άνοδος του ήρθε το καλοκαίρι του 2007 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της U21 ως μια καθυστερημένη προσθήκη στο ρόστερ και ήταν μια έκπληξη σε μια ομάδα που περιείχε τους Ryan Babel, Royston Drenthe και Hedwiges Maduro. Κατά τη διάρκεια του τουρνουά ήταν μια σταθερή απειλή στην αντίπαλη εστία και το ανάποδο ψαλίδι του εναντίον της Αγγλίας σε 19 λεπτά έδειξε το ταλέντο του.



Το γκολ ισοφάρισης του οδήγησε τους νέους “Οράνιε” στη διαδικασία των πέναλτι που επικράτησαν με 13-12. Στο τελικό διέλυσαν τη Σερβία με 4-1 και έβαλε το τέταρτο και τελευταίο τέρμα του στη διοργάνωση περνώντας τον αντίπαλο τερματοφύλακα στο 67’ για να βάλει την Ολλανδία μπροστά με τρία γκολ διαφορά.



Με τα τέσσερα τέρματα του απονεμήθηκε το “χρυσό παπούτσι” του τουρνουά ξεπερνώντας τον Leroy Lita που σκόραρε τρεις φορές για την Αγγλία:"Είναι φανταστικό, δεν περίμενα ότι θα γίνει με αυτό το τρόπο όμως είμαι πολύ ευτυχισμένος που το καταφέραμε", δήλωσε ο Rigters για τη κατάκτηση του “χρυσού παπουτσιού”.

"Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα και είμαι περήφανος που το πέτυχα αυτό όμως χάρη σε όλη την ομάδα επειδή έλαβα πολύ ωραίες ασίστ. Η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια είναι φανταστική και θέλω μόνο να επιστρέψω εκεί όσο το δυνατόν συντομότερα!" κατέληξε στις δηλώσεις του.

Μόλις τελείωσε η διοργάνωσης ονομάστηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του τουρνουά της UEFA και οι εμφανίσεις του στην U21 είδαν τις Celtic, Rangers, Newcastle και Norwich να τον φλερτάρουν προτού πάρει μια μεγάλη κίνηση στη Blackburn Rovers.



Στις 2 Ιουλίου του 2007 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο στη Blackburn για τρία εκατομμύρια λίρες:"Τον παρακολουθούμε για αρκετό καιρό αφού ο προπονητής μας Mark Hughes τον παρατηρούσε πολύ καιρό και τον ενδιέφερε ως παίκτη" δήλωσε ο πρόεδρος της Blackburn John Williams για την απόκτηση του.

Ο Ολλανδός επιθετικός πήγε με πολλές προσδοκίες στο σύλλογο του Lancashire όμως περιορίστηκε σε δύο αγώνες στις διοργανώσεις του UEFA. Το πρώτο ως αλλαγή απέναντι στη Λιθουανική FK Vėtra στο κύπελλο Ιντερτότο και το δεύτερο ως βασικός κατά της Φινλανδικής Myllykosken στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA.



Το Σεπτέμβριο του 2007 ο Rigters πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη Premier League και ταυτόχρονα τον τελευταίο του αγώνα στο έτος, καθώς έπαιξε το δεύτερο και τελευταίο του αγώνα πρωταθλήματος για τους Rovers τον Φεβρουάριο του 2008. Συμμετέχοντας σε μόνο δύο αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα και παίζοντας δύο Ευρωπαϊκούς αγώνες σε διάστημα επτά μηνών, προσχώρησε στην ομάδα της Championship Norwich City ως δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν 2007-08.



Εκεί εμφανίστηκε δύο φορές ως αλλαγή και η περίοδος δανεισμός του πήγε από το κακό στο χειρότερο, καθώς έπαθε ρήξη χιαστών στη δεύτερη και τελευταία συμμετοχή του για τα “καναρίνια”

Η επόμενη σεζόν δεν πήγε καλύτερα με το προπονητή του στη Blackburn Paul Ince να τον στέλνει δανεικό Barnsley. Εμφανιζόμενος σε 19 παιχνίδια δεν κατάφερε να σκοράρει στο πρωτάθλημα, αλλά έβαλε γκολ στο League Cup και στο FA Cup και παρόλο που του απέμειναν δύο χρόνια από το συμβόλαιό του στους Rovers του δόθηκε η άδεια να ακολουθήσει άλλες διαδρομές.



Δοκιμάστηκε στη Southend United της League One όπου έπαιξε σε δύο αγώνες και είχε προσκληθεί ως μέλος της ομάδας για να αντιμετωπίσει τη Sheffield Wednesday σε ένα φιλικό. Δυστυχώς ο προπονητής Steve Tilson αποφάσισε να μην ανάψει “πράσινο φως στην κίνηση του και εν συνεχεία ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία για να δοκιμαστεί με τη Wellington Phoenix πριν καταλήξει να υπογράψει στην Gold Coast United.



Ήταν μια ευπρεπής χρονιά για αυτόν όμως παρουσιάστηκε ανίκανος να φτάσει στα επίπεδα του στην Ολλανδία. Το 2012 εξαφανίστηκε όμως τελευταία παρατηρήθηκε όντας υπέρβαρος να παίζει για μια ερασιτεχνική ομάδα του Άμστερνταμ, τους ZSGOWMS τον Ιανουάριο του 2015.

Πριν από μια δεκαετία είχε τον κόσμο στα πόδια του και τώρα στα 33 του η επαγγελματική καριέρα του στο ποδόσφαιρο είναι έτη φως πίσω του και υποστηρίχθηκε από ένα μόνο καλό τουρνουά στα νεαρά του χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: