Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Juventus: Η γέννηση του Paulo Dybala


Δημήτρης Βαρσάνης


Με τα μάτια του κόσμου να είναι στραμμένα στο πρώτο αγώνα του Champions League ανάμεσα στη Juventus και τη Barcelona o Paulo Dybala δεν απογοήτευσε. Το “κόσμημα” έδειξε στον καθένα ακριβώς τι είναι ικανός να κάνει με τα δύο γκολ του σε μόλις 22 λεπτά αγώνα.

Μπροστά από την αναμέτρηση τα Ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έτρεξαν μαζικά με τις συγκρίσεις του Messi και Dybala. Είναι και οι δύο αριστεροπόδαροι, κατάγονται από την Αργεντινή και είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι. Τι άλλο χρειάζεται για να τους συγκρίνεις;

Σε μια συνέντευξη του στη Marca ο Dybala ρωτήθηκε για αυτές τις συγκρίσεις και έδωσε μια ισχυρή απάντηση: “Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν ότι δεν είμαι ο Messi. Είμαι ο Dybala και θέλω να είμαι μόνο ο Dybala, αν και καταλαβαίνω γιατί γίνονται αυτές οι συγκρίσεις. "

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο σταρ της Juventus έχει συγκριθεί με πολλούς συμπατριώτες του. Όταν έφτασε για πρώτη φορά στην Ιταλία, ο Maurizio Zamparini τον ονόμασε "επόμενο Agüero." Καθώς το παιχνίδι του συνέχιζε να εξελίσσεται και έγινε σαφές ότι δεν έπαιζε σαν τον επιθετικό της Manchester City οι συγκεκριμένες συγκρίσεις σύντομα άρχισαν να ξεθωριάζουν.

Τώρα από την άλλη πλευρά και από τη στιγμή που αγωνίζεται στη Juve αποκαλείται ως ο επόμενος Messi. Σε κάθε στροφή της καριέρας του ο Dybala δεν περπατούσε ανεξάρτητος και πάντα λεγόταν ως το Next Big Thing. Όλα αυτά μέχρι τις 11 Απριλίου του 2017.




Ο Dybala πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στο τοπικό του σύλλογο και στην Instituto Atlético Central Córdoba στην ηλικία των 17. Στην πρώτη του σεζόν στην δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής, ο μικροσκοπικός πλέιμεικερ έκανε 40 εμφανίσεις και πέτυχε 17 γκολ. Έγινε επίσης ο νεώτερος παίκτης που σκόραρε σε αυτή τη κατηγορία με το προηγούμενο ρεκόρ να το κατέχει ο θρυλικός Mario Kempes.




Μετά από μια σεζόν στην Instituto ήταν σαφές ότι ο Dybala προοριζόταν για μεγαλεία και σύντομα πολλοί Ευρωπαϊκοί σύλλογοι πήγαν να ζητήσουν τις υπηρεσίες του Αργεντινού. Η Palermo και το τεράστιο δίκτυό της στη Νότιο Αμερική εξασφάλισε την υπογραφή του Dybala το 2012 και τον πήρε από τη γενέτειρά του.




Στο παρελθόν η Palermo είχε μεγάλη επιτυχία με την ανάπτυξη ταλέντων από τη Νότιο Αμερική όπως φαίνεται από τους Edison Cavani, Javier Pastore και πρόσφατα τον Franco Vázquez. Όταν ο 23χρονος έφτασε για πρώτη φορά στην Ιταλία δεν πέρασε πολύς καιρός πριν ο πρώην πρόεδρος της Palermo Maurizio Zamparini αρχίσει να τον εκτοξεύει.


Ωστόσο η πρώτη του χρονιά πρέπει να ξεχαστεί γρήγορα δεδομένου ότι αμαυρώθηκε με την αστάθεια και την ασυνέπεια στο σύλλογο. Ο Zamparini (ένας άνθρωπος που είναι μονίμως απογοητευμένος με το τεχνικό προσωπικό του) έδιωξε και αντικατέστησε πέντε φορές προπονητή δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας στη Σικελία.


Με το βάρος των σχολίων του Zamparini στους ώμους του, ο Dybala βρήκε δίχτυα μόνο τρεις φορές και ποτέ δεν παρουσίασε πλήρως την ικανότητά του οδηγώντας πολλούς να πιστέψουν ότι πρόκειται να αποτελέσει ακόμα ένα “θύμα” της πολυλογίας του προέδρου του. Η Palermo θα τερματίσει εκείνη την χρονιά στην 18η θέση καταδικάζοντάς την αυτήν και Dybala σε μια σεζόν στη Serie B. Ενώ αρχικά ο υποβιβασμό τους έμοιαζε σαν αποτυχία για το “κόσμημα” κατέληξε να αποδειχθεί μια ευλογία στη συνέχεια.

Μετά την απομάκρυνση του Gennaro Gattuso στις αρχές Σεπτεμβρίου φάνηκε ότι ο Dybala είχε οριστεί για μια άλλη χαοτική χρονιά στο κλαμπ όμως το κλίμα άλλαξε άμεσα όταν ανέλαβε ο Giuseppe Iachini. Κάτω από τον έμπειρο τεχνικό ο Dybala βρήκε τη σταθερότητα που έψαχνε τόσο απεγνωσμένα και του έδωσε ένα νέο ξεκίνημα στη Serie B.


Σε 30 εμφανίσεις σκόραρε επτά φορές και άρχισε να δείχνει στιγμές της ποιότητας του στη Σικελία απομακρύνοντας τους ισχυρισμούς ότι ήταν μια μεταγραφική “πατάτα”. Μετά την επίτευξη της ανόδου ο Dybala και οι υπόλοιποι επέστρεψαν στη κορυφαία κατηγορία της Ιταλίας με σκοπό να αποδείξουν τι αξίζουν. Αυτή τη φορά ο σύλλογος έπαιζε με μια ξεκάθαρη ταυτότητα και ήταν έτοιμος να σιωπήσει τους αμφισβητίες του.


Στην τρίτη του σεζόν στην Ιταλία ο Dybala δημιούργησε ένα από τα πιο τρομακτικά δίδυμα του πρωταθλήματος με τον Franco Vázquez, ο οποίος πρωτοστάτησε στο συμπαγές σύστημα του 3-5-2 του Παλέρμο. Καθώς ο Αργεντινός συνέχισε να τρομοκρατεί τις καλύτερες άμυνες της χερσονήσου σχεδόν κάθε εβδομάδα μαζί με το συνεργάτη του, τα μάτια του κόσμου και της Juventus ιδιαίτερα γρήγορα μετατοπίστηκαν σε αυτόν.


Δεν ήταν πολύς καιρός πριν που ο Zamparini μιλούσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάθε μέρα για τον Dybala συγκρίνοντάς τον με τον Messi και άλλους σούπερ σταρ του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ευτυχώς για τον τέως πρόεδρο ο Διεθνής Αργεντινός επιβεβαίωσε τα φιλόδοξα σχόλια του. Ο Dybala τελείωσε τη σεζόν με 13 γκολ και 10 ασίστ ενώ η Palermo τερμάτισε άνετα στη μέση της βαθμολογίας. Ενώ του πήρε λίγα χρόνια το “κόσμημα” έδειξε τελικά στην Ιταλία γιατί τον χαρακτήριζαν με αυτό το προσωνύμιο στην πατρίδα του.


Μετά την περίοδο ξεμπλοκαρίσματος του στη Serie A αρκετές ομάδες ζήτησαν τον Dybala και κυρίως η Juventus και η Milan. Μετά από αρκετά λεπτές διαπραγματεύσεις, η Juventus ανακοίνωσε την μεταγραφή του Dybala για πέντε χρόνια αξίας 32 εκατομμυρίων ευρώ συν οκτώ με τα μπόνους τον Ιούνιο του 2015. Κατά την άφιξή του πήρε το νούμερο 21 του Andrea Pirlo και του Zinedine Zidane. Με τον Carlos Tevez να κινείται στα παλιά του βοσκοτόπια, στον Dybala παραδόθηκαν τα “κλειδιά” στην επίθεση  και άνθισε από την πρώτη μέρα.


Αφού πέρασε στη θέση του Kingsley Coman στο ντεμπούτο του στο σούπερ καπ απέναντι στη Lazio ο νεαρός έκανε γρήγορα αισθητή την παρουσία του. Μόλις 10 λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, ο Αργεντινός σκόραρε και τελείωσε ουσιαστικά την υπόθεση του συγκεκριμένου τίτλου. Ποιος καλύτερος τρόπος να παρουσιαστείς στη καινούργια σου ομάδα από ένα γκολ και ένα τρόπαιο από το πρώτο σου παιχνίδι;

Στους μήνες που ακολούθησαν ο Dybala δυνάμωνε όλο και περισσότερο για τους Bianconeri και καθιερώθηκε ως βασικό συστατικό σε αυτό το νέο look της Juve. Αφού ξεπέρασε σε γκολ τους Tevez και Del Piero στις πρώτες τους χρονιές ήταν καιρός ο Dybala να γράψει το όνομα του στην Ευρώπη.


Η κλήρωση με τη Bayern Munich στους “16” του Champions League την περασμένη σεζόν η ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τη Juventus και το Dybala. Σε αυτή την αναμέτρηση οι Γερμανοί επιβεβαίωσαν την κυριαρχία τους από νωρίς και σημείωσαν δύο γρήγορα τέρματα στο Τορίνο. Αποφασισμένοι να διατηρήσουν το καλό τους σερί μέσα στη χρονιά η Juventus δεν έπεσε αμαχητί και ο Dybala έβαλε το πρώτο του γκολ στην ελίτ της Ευρώπης. Η Juventus θα βάλει ακόμα ένα γκολ για να ολοκληρώσει την ανατροπή της με τον Dybala να ενεργεί ως ο βασικός καταλύτης της βραδιάς.

Η ευκαιρία να ολοκληρωθεί ωστόσο η δουλειά απομακρύνθηκε από το Dybala καθώς έλειψε από τη ρεβάνς λόγω υπερφόρτωσης στον αριστερό μυϊκό μυ. Οι άντρες του Max Allegri θα πέσουν τελικά από τους Γερμανούς συναδέλφους τους και θα αποκλειστούν από τον θεσμό με τον Dybala να παρακολουθεί από τις κερκίδες.


Ο Αργεντινός ολοκλήρωσε τη χρονιά με 20 γκολ (τα περισσότερα στη καριέρα του) και 10 ασίστ και έχοντας κατακτήσει το εγχώριο τρεμπλ (Scudetto, Coppa Italia και Supercoppa). Ακόμα πραγματοποίησε το ντεμπούτο για την Αργεντινή σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Παραγουάης. Καθώς η πρώτη του σεζόν έφτασε στο τέλος του στους “Bianconeri” έγινε όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η Juventus είχε ένα από τα καλύτερα ταλέντα στον κόσμο.


Με τον Paul Pogba να επιστρέφει στη Manchester United στο Dybala προσφέρθηκε το ιστορικό “10” της Juventus για τη φετινή χρονιά. Ο 23χρονος αποθάρρυνε ταπεινά την προσφορά του καθώς ήταν αποφασισμένος να γράψει το όνομα του με το δικό του αριθμό.

Ενώ οι εμφανίσεις του ήταν σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητικές, ο Dybala δυσκολευόταν να βρει δίχτυα στις αρχές της σεζόν. Με τον τυπικό του τρόπο όμως ο νεαρός επιθετικός άνοιξε το λογαριασμό του για την χρονιά με έναν “κεραυνό” από απόσταση κόντρα στη Dinamo Zagreb για το Champions League. Με τη πίεση να φεύγει εν τέλει από πάνω του, ο πρώην σταρ της Palermo βρήκε το αυλάκι του πίσω από τον Gonzalo Higuain και έπιασε φόρμα καθώς συνέχιζε η χρονιά.

Με τη Juventus να βρίσκεται άνετα μπροστά από τους ανταγωνιστές της στο πρωτάθλημα, η εστίαση μετατοπίστηκε στο ιερό δισκοπότηρο της Ευρώπης: το Champions League. Μετά από έξι σκληρούς αγώνες στη φάση των ομίλων, η Juventus βγήκε πρώτη και κληρώθηκε με τη Porto στη φάση των “16”.


Οι Πορτογάλοι έμειναν με παίκτη λιγότερο και στους δύο αγώνες σφραγίζοντας ουσιαστικά τη μοίρα τους. Η Juventus πέρασε στο σύνολο με 3-0 ενώ ο Dybala πέτυχε ένα γκολ. Παρά την εύκολη πρόκριση επί της Porto, εξακολουθούσαν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των Ιταλών να τα καταφέρουν στην Ευρώπη. Όμως δεν υπήρχε χώρος για να κρυφτούν ο Allegri και οι υπόλοιποι μιας και κληρώθηκαν με τη Barcelona στα προημιτελικά. Ποιος καλύτερος τρόπος να αποδείξεις την αξία σου στην Ευρώπη από την ομάδα που σε νίκησε στο τελικό μόλις πριν από δύο χρόνια;

Αυτή τη φορά όμως μόνο τρεις παίκτες της τωρινής ενδεκάδας της Juventus παρέμειναν. Μπροστά από το παιχνίδι υπήρξε μια ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας γύρω από τη Juventus καθώς ήταν σχετικά φρέσκια τον Απρίλιο, ενώ η Barcelona έμοιαζε ευάλωτη, ειδικά στα μετόπισθεν. Με τους Dybala και Higuelín να φτάνουν στο peak του η Juventus ήταν έτοιμη να αφήσει το σημάδι της...και το άφησε.

Η Juve βγήκε στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να πιέσει τη Barcelona από τα πρώτα πέντε λεπτά. Ως αποτέλεσμα η πρώτη ευκαιρία έπεσε στους Bianconeri. Αφού ο Higuaín έδωσε τη μπάλα στα αριστερά για τον Juan Cuadrado, ο Κολομβιανός ζάλισε τον Jérémy Mathieu. Με τον εξτρέμ της Juventus να έχει τη μπάλα στη κατοχή του όλη η προσοχή κατευθύνθηκε εκεί ξεχνώντας ένα μικροσκοπικό άτομο μέσα στο κουτί.

Μετά από μερικά κολπάκια, ο Cuadrado σήκωσε το κεφάλι του και βρήκε τον ανοικτό Dybala. Παίρνοντας την μπάλα σε ένα μικρό χώρο ανάμεσα σε πέντε παίκτες της Barcelona, το “κόσμημα” γύρισε και με ένα θαυμάσιο γυριστό εκτέλεσε τον αβοήθητο Marc-André ter Stegen. Με ένα γκολ στο όνομά του μέσα σε επτά λεπτά, ο Dybala συνέχισε να πιέζει και δεν θα περνούσε πολύ ώρα πριν διπλασιάσει το προβάδισμα της ομάδας του.


Δεκαπέντε λεπτά αργότερα ο Mario Mandžukić από τα αριστερά πέρασε μια πάσα στον ελεύθερο χώρο. Όπως έκανε τόσο συχνά σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Dybala εκμεταλλεύτηκε ένα χάσμα στην άμυνα της αντιπάλου και άφησε πίσω τον Javier Mascherano σε ταχύτητα. Ο Mandžukić είδε τη κούρσα του συμπαίκτη του και βρήκε έναν  Dybala εντελώς αφύλαχτο στην κορυφή του κουτιού των Ισπανών. Αντί να τη κουβαλήσει ο πραγματοποίησε με τη μια ένα ευθύβολο σουτ νικώντας τον Ter Stegen. Δύο γκολ και δύο πανηγυρισμούς ως μασκοφόρος αργότερα, ο Dybala είχε κλέψει εντελώς την παράσταση από τον Lionel Messi, με έναν άνθρωπο που είχε συγκριθεί τόσο συχνά το τελευταίο καιρό.


Ενώ οι φίλαθλοι του Ιταλικού ποδοσφαίρου έχουν συνηθίσει στα ταλέντα του Dybala τις τελευταίες χρονιές, δεν είχε εμφανιστεί στη Παγκόσμια σκηνή μέχρι αυτό το παιχνίδι. Χτυπημένος από την ευκαιρία να το κάνει πέρυσι στο δεύτερο αγώνα ενάντια στη Bayern, ο Dybala έγραψε περισσότερο από ποτέ το όνομα του στον αγώνα με τη Barcelona. Μετά από ένα σεμινάριο αμυντικής συμπεριφοράς στη ρεβάνς του Camp Nou, η Juventus έχει τώρα την ευκαιρία να πετύχει εκεί που απέτυχε πριν από δύο χρόνια και να σηκώσει το Champions League για πρώτη φορά ύστερα από 21 χρόνια.

Αυτή τη φορά όμως είναι οπλισμένη με ένα φορμαρισμένο Dybala που θέλει να ξεφύγει από τη σκιά του Messi και να αποδείξει στον κόσμο ότι είναι αυτοδημιούργητος ως ποδοσφαιριστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: