Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Hannes Wolf: Ο άνθρωπος που "ανακάλυψε" το Pulisic και "φτιάχνει" τη καινούργια Stuttgart


Δημήτρης Βαρσάνης

Περισσότερα από ένα πράγματα συνδέουν τον Christian Pulisic και τον Jurgen Klopp.

Υπάρχει η Borussia Dortmund προφανώς καθώς και ο αμείλικτος ρυθμός που έχει γίνει ο προκαθορισμένος κανόνας του σύγχρονου ποδοσφαίρου και όχι η εξαίρεση. Όμως υπάρχει και ο Hannes Wolf: ο άνθρωπος που δίδαξε το πρώτο, καθοδηγήθηκε από το δεύτερο και τώρα γράφει το όνομά του ως ένα από τους πιο λαμπρούς νεαρούς προπονητές στη Γερμανία.

Νωρίτερα φέτος ο πατέρας του Pulisic, Mark ερωτήθηκε για το ποιος ήταν ο βασικός παράγοντας στις πρώτες μέρες του νεαρού εξτρέμ στο Ντόρτμουντ: «Ο σημαντικότερος ήταν ο Wolf και βοήθησε τον Christian να συνηθίσει στη νέα του ζωή ως προπονητής και φίλος".


Ο Wolf ήταν ο προπονητής της U-17 της Dortmund όταν ο Pulisic μετακόμισε στη Βόρεια Γερμανία και ήταν πολύ επιτυχημένος σε αυτή. Στη συγκεκριμένη κατηγορία κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλήματος το 2014 και το 2015. Έπειτα κατέκτησε επίσης το πρωτάθλημα με την U-19 την επόμενη χρονιά.

Τα πρώτα χρόνια του Wolf στη Dortmund καθορίστηκαν από τις επιτυχίες του στους τίτλους, αλλά τελικά η πιο μόνιμη κληρονομιά του θα μπορούσε να είναι η δημιουργία παικτών όπως ο Pulisic. Ο εξτρέμ είχε εντοπιστεί αγωνιζόμενος σε τουρνουά ακαδημιών στην Τουρκία σε ηλικία 15 ετών και το ταλέντο του έγινε αμέσως εμφανές.


"Είδα πολλές δυνατότητες" τόνισε ο Wolf:"Ήταν πολύ γρήγορος όμως το πιο απίστευτο ήταν ότι έκανε λίγα λάθη όταν βρισκόταν σε πίεση. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι ήταν καλός, το ταλέντο του σε συνδυασμό με την προσωπικότητά του τον κάνουν φανταστικό παίκτη. Ποτέ δεν έπρεπε να του πούμε να αμύνεται. Πολλοί ταλαντούχοι επιθετικοί δεν θέλουν να το κάνουν, όμως εκείνος πάντα το έκανε. Δέχτηκε όλο το κομμάτι του παιχνιδιού, μερικές φορές η ηρεμία βγαίνει αργότερα. Με τον Christian το ήξερα από την αρχή. "

Η ανάπτυξη του Pulisic, φαινομενικά έπρεπε μόνο να καθοδηγηθεί απαλά, πράγμα που έκανε ο Wolf με μερικά προσεκτικά επιλεγμένα λόγια:"Δεν έχει νόημα να λες σε έναν νεαρό παίκτη ότι είναι ταλαντούχος όλη την ώρα γιατί τότε σκέφτεται ότι η δουλειά δεν είναι τόσο σημαντική. Όταν νιώθεις ταλαντούχος δεν χρειάζεται να δουλέψεις όμως πρέπει να βάλεις και την εργασία μέσα σου κι έτσι έκανε ο Christian αλλά είναι ακόμα 18 ετών και έχει πολύ δρόμο να διανύσει".


Τώρα ο Wolf φαίνεται να προσθέτει άλλον ένα τίτλο στη συλλογή του. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο 36χρονος διορίστηκε ως διευθυντής της VfB Stuttgart, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την επιστροφή των πρωταθλητών της Bundesliga του 2007 στην κορυφαία κατηγορία μετά τον υποβιβασμό της περασμένης σεζόν. Με μια αγωνιστική να απομένει είναι στη κορυφή της Zweiteliga λόγω της διαφοράς τερμάτων. Η δουλειά σχεδόν έγινε.

Ο 36χρονος Wolf είναι ένας από τους ελάχιστους νέους προπονητές που πέτυχαν στη Γερμανία. Ο πιο πετυχημένος είναι ο Julian Nagelsmann (θα κλείσει τα 30 το καλοκαίρι) με την έξοδο της Hoffenheim στα προκριματικά του Champions League, αλλά ο Alexander Nouri της Werder Bremen και ο Manuel Baum της Augsburg - και οι δύο στα 37 τους - θα μπορούσαν να μπουν και αυτοί στη κούρσα.

"Εγώ και ο Nagelsmann είχαμε τραυματισμούς όταν ήμασταν νέοι παίκτες οπότε αποφασίσαμε να γίνουμε προπονητές", λέει ο Wolf. "Προπονώ για 13 χρόνια, άρα είμαι νέος αλλά όχι νέος ως προπονητής".


Ενώ ο Wolf ήταν μια τεράστια επίδραση στο Pulisic είναι σαφές ότι ο Klopp είχε εξίσου μεγάλη επιρροή σε αυτόν. Ο Wolf άρχισε να δουλεύει στο ερασιτεχνικό περιφερειακό ποδόσφαιρο σε πολύ μικρή ηλικία προπονώντας 34χρονους και 35χρονους όταν ήταν μόλις 23 ετών.

Το 2009 παρακολούθησε ένα γκαλά για τον τοπικό αθλητισμό στο οποίο ο Klopp ήταν προσκεκλημένος. Ο τότε προπονητής  της Dortmund ήξερε για τη φήμη του Wolf και τον αναζήτησε. Οι δυο τους μίλησαν για πολλή ώρα αργότερα και ο Wolf εγκαταστάθηκε στο Westfalenstadion.

"Ο Klopp άλλαξε τα πάντα", λέει ο Wolf. "Δουλεύαμε μαζί για έξι χρόνια και ήμουν σε θέση να παρακολουθήσω την προπόνηση του, να είμαι κομμάτι του. Τα είδα όλα, είναι δύσκολο να πω με λόγια πόσο με επηρέασε γιατί δεν είναι μόνο η κατανόηση του πώς λειτουργεί μια προπόνηση αλλά τα πάντα σχετικά με το σύλλογο. Πάντα με βοηθούσε,υπήρχε μια πολύ λαμπρή εισροή για έναν νεαρό προπονητή εκείνη τη στιγμή. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία και είναι ένα μεγάλο κομμάτι μου”.


Όταν ο Klopp έφυγε από τη Dortmund το 2015, ο Thomas Tuchel έφτασε και κατεύθυνε περαιτέρω τον Wolf, ο οποίος πήρε στοιχεία και από τους δύο άνδρες προσπαθώντας ταυτόχρονα να μην τους "αντιγράψει". Οι τρεις τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή, ωστόσο οι αντίστοιχες σταδιοδρομίες τους σημαίνουν ότι οι μακροχρόνιες συζητήσεις για τακτικές και φιλοσοφίες δεν είναι πλέον δυνατές.

«Προσπαθώ να καταλάβω τι κάνουν και στη συνέχεια φέρνω πράγματα του στυλ μου ή της δουλειάς μου» λέει ο Wolf. "Είναι πολλές ιδέες αλλά με τη δική μου φωνή και τη δική μου γλώσσα. Και οι δύο προπονητές είναι ένα μεγάλο κομμάτι μου όμως προσπαθώ να πετύχω με τον δικό μου τρόπο".


Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο από ορισμένες απόψεις ο Wolf δεν ταιριάζει με την τάση των σύγχρονων προπονητών που έχουν ένα ιδιαίτερο στυλ και σταθερά κολλάνε σε αυτό. Αντιθέτως, προτιμά η ομάδα του να είναι πιο ρευστή, ρεαλιστική, ομοιόμορφη και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις περιστάσεις.

«Δεν είμαι δογματικός στη φιλοσοφία μου. Πρόκειται για αυτό που μπορώ να περιμένω εκείνη την ημέρα και εναντίον του εκάστοτε αντιπάλου από την ομάδα μου. Δεν σκεφτόμαστε ότι πάντα θέλουμε να παίζουμε έτσι. Το ποδόσφαιρο είναι για τα πάντα: να έχεις την μπάλα, τα transition, τις αντεπιθέσεις, τα κόρνερ, τα φάουλ και την δουλειά που κάνεις. Οι αποφάσεις παίρνονται σε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. "

Ακόμα κι αν διαβάσετε λίγο από αυτά που λέει ο Wolf μια λέξη αναδύεται αρκετά συχνά.


"Από την ένταση στην εργασία μπορείς να αναπτύξεις το παιχνίδι σου. Δεν είναι μόνο η ένταση και οι μάχες, αλλά χωρίς την ένταση η τεχνική δεν βοηθά πάρα πολύ, δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο που να μπορεί να παίξει μόνο με τεχνική. Η ένταση είναι η βάση για τα υπόλοιπα. Τις τακτικές και τη τεχνική: λειτουργεί μόνο όταν παίζεις με ένταση, είναι η βάση όλων”.

Ο Wolf έχει σχέδια για τη Stuttgart: ο σύλλογος δεν ζήτησε την άμεση επιστροφή στη Bundesliga, αλλά έθεσε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για να επισκευάσει ένα τεράστιο σύλλογο του οποίου ο υποβιβασμός του τη περασμένη σεζόν ήταν ένα ζήτημα ετών. Όμως με την άνοδο να είναι κοντά,αυτό είναι το κύριο επίκεντρο προς το παρόν. Μετά από αυτό ποιος ξέρει;


"Γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα ήταν δύσκολο" λέει ο Wolf. "Η Stuttgart είναι ένας μεγάλος σύλλογος, έτσι πολλοί άνθρωποι σκέφτηκαν ότι θα είναι εύκολο να τον ανεβάσεις από τη δεύτερη κατηγορία. Όμως ήξερα ότι κάτι δεν ήταν αλήθεια, έτσι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη θέση που βρισκόμαστε τώρα. Είναι σημαντικό να είσαι αρκετά σίγουρος ότι θα τα καταφέρει όμως και να σέβεσαι τον αντίπαλο και το πρωτάθλημα. Αυτό είναι ένα καλό μίγμα για να είσαι επιτυχημένος, είναι ένας πολιτισμός που θέλουμε”.


Η ίδια η δουλειά της Dortmund μπορεί να είναι διαθέσιμη σύντομα οπότε αναπόφευκτα υπήρξε λόγος ότι ο Wolf θα μπορούσε να επιστρέψει σε πάτρια εδάφη:"Ήταν μια απόφαση που άλλαξε τη ζωή μου" απάντησε ο Wolf όταν ρωτήθηκε αν ήταν ένα στοίχημα που άφησε το κλαμπ της πόλης του:"Η σύζυγός μου είναι από το Ντόρτμουντ, εγώ είμαι από το Ντόρτμουντ, οι γονείς μου μένουν εκεί, οι γονείς της επίσης μένουν εκεί, τα παιδιά μου γεννήθηκαν εκεί, οι αδελφοί μου ζουν στο Ντόρτμουντ. Είχαμε μια πολύ καλή κατάσταση όμως αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να φύγουμε Σε μια πόλη όπως η Στουτγάρδη, με αυτούς τους οπαδούς, ένα απίστευτο γήπεδο και με τη δυνατότητα να βελτιωθούμε. Ήταν πολύ περισσότερο μια ευκαιρία παρά ένα ρίσκο”.

Μερικοί υποψιάζονται ότι πολύ περισσότερες ευκαιρίες θα του δοθούν γύρω από τη γωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: