Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Τα μέλη του περιπόλου «Δημήτριος Ίτσιος» της ΛΕΦΕΔ τίμησαν τον ήρωα



Σε μία φιλική συνεστίαση εξελίχθηκε η χθεσινή 27/5/2017, λιτή αλλα περιεκτική σε νοήματα εκδήλωση που οργάνωσαν τα μέλη του δεύτερο περίπολο της Μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης «περίπολο Δημήτριος Ίτσιος». Συνοδευόμενα απο τις συζύγους τους, τα μέλη, παρουσία και του προέδρου της ΛΕΦΕΔ Γιάννη Σιδηρόπουλου στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, τίμησαν στο πρόσωπο του γιου του ήρωα Δημητρίου Ίτσιου, Αναστάσιου Ίτσιου, το θάρρος που επέδειξε κατα την άμυνα της θέσης στο πολυβολείο Π8.

Για όσους και όσες δεν το ξέρουν, Ο Ίτσιος είχε διαταχθεί να καλύψει με το πολυβολείο του Π8 (στο οποίο βρίσκονταν ακόμη 5 στρατιώτες) στην περιοχή Ομορφοπλαγιά του όρους Μπέλες κοντά στα Άνω Πορρόια Σερρών, την υποχώρηση ελληνικών τμημάτων και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν να αποχωρήσει και ο ίδιος με τους άνδρες του. Παρά τις εντολές που είχε να διασωθεί, ο Ίτσιος θέλησε να αγωνιστεί μέχρις εσχάτων, διατάσσοντας τους άνδρες του να διαφύγουν. Τελικά δυο από αυτούς, συντοπίτες του από το διπλανό χωριό παρέμειναν κοντά του. Παρά το σφοδρό κανονιοβολισμό και το βομβαρδισμό από αέρος που δεχόταν, το πολυβολείο άντεξε, προκαλώντας στους Γερμανούς μεγάλη φθορά (περίπου 230 νεκροί).

Όταν τα πυρομαχικά τους εξαντλήθηκαν, οι τρεις Έλληνες στρατιώτες παραδόθηκαν. Τότε, ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός ρώτησε να μάθει ποιος ήταν ο επικεφαλής. Ο Ίτσιος του απάντησε και τότε ο Γερμανός, σύμφωνα με τη μαρτυρία των δυο αντρών του Ίτσιου, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, τον κατηγόρησε για την απώλεια τόσων πολλών ανδρών του. Ο Ίτσιος δήλωσε ότι απλά έκανε το καθήκον του, αλλά ο Γερμανός ανταπάντησε πως τώρα θα έπρεπε και εκείνος να κάνει το δικό του. Διάταξε τους άνδρες του να αποδώσουν τιμές και εν-συνεχεία εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Έλληνα λοχία με μια σφαίρα στο κεφάλι.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Ίτσιου και τον κ. Σιδηρόπουλο να τον συστήνει στα μέλη του περιπόλου και τις συζύγους τους. Στην συνέχεια ο κ. Ίτσιος στον λόγο του τόνισε ότι: «{...} βλέπουμε ακόμα καθαρά! Και κλαίμε! Ήμασταν άραγε απο τους τελευταίους Έλληνες; Τι έπαθε η Φυλή μας; Αυτή που όλοι κάποτε την θαύμαζαν για τον πολιτισμό της, που έχει την μεγαλύτερη Ιστορία απο όλους τους λαούς, τους περισσότερους Ήρωες ανα τους αιώνες!
Που πήγαν οι Έλληνες σήμερα; που είναι τα Ιδανικά, οι αγώνες, η αγάπη για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο; Λέξεις άγνωστες σε εμάς, τώρα βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: φοροδιαφυγη, διασπάθηση δημοσίου χρήματος, υπερδανισμοί νοικοκυριών, πατριδοκάπηλοι, παραπληροφόρηση ...και τόσα άλλα...».

Σε αυτή την δήλωση απάντησε ο Χρήστος Βρόντος, περιπολάρχης του περιπόλου «Δημήτριος Ίτσιος: «Η συγκεκριμένη εκδήλωση ειναι μια ατυπη εκδήλωση απο μερικούς εφέδρους οι οποίοι στα πλαίσια της άσκησης «Μακεδονομάχος» αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε με το όνομα του πατέρα σας. Ο λόγος ήταν, χωρίς να το ξέρουμε, για να απαντήσουμε σε αυτό που ρωτήσατε: «πού είναι οι Έλληνες;». Μερικούς απο αυτούς τους Έλληνες τους έχετε μπροστά σας. Επίσης και ακόμα περισσότεροι που είναι στην ΛΕΦΕΔ και σε άλλες λέσχες εφέδρων αλλα και μερικοί που δεν γνωρίζουν για τους Εφέδρους αλλα έχουν αυτή την σπίθα. Εμείς εκπαιδευόμαστε όσο μπορούμε καλύτερα δαπανώντας χρήμα και χρόνο για να επαναλάβουμε, αν χρειαστεί, αυτό που έκανε ο πατέρας σας. Ο λόγος που σας αποδίδουμε το μετάλλιο είναι γιατί είστε ένας θεματοφύλακας των αξιών που απορρέουν απο την θυσία του πατέρας σας. Με αυτό το μετάλλιο θέλουμε να σας δείξουμε οτι υπάρχουν άνθρωποι που εμπνέονται και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο με αυτόν που ακολούθησε ο πατέρας σας».



Στην συνέχεια, οι κύριοι Βρόντος και Σιδηρόπουλος εξήγησαν στον κ. Ίτσιο, τι εστί Μακεδονομάχος και ΛΕΦΕΔ και γενικά τι κανει τώρα η Εφεδρεία.«Τα είπαν τα παιδιά όλα. Βασικά όλο αυτό ξεκίνησε απο τα παιδιά. Η Λέσχη Εφέδρων δημιουργήθηκε απο απλούς ανθρώπους με στόχο και σκοπό να μάθουν κάτι περισσότερο απο αυτό που μάθανε στην θητεία τους και να γίνουν καλύτεροι στρατιώτες με σκοπό να κάνουν αυτό που πρέπει όπως πρέπει όπως και ο πατέρας σας, γιατί ο πατέρας σας δεν ήταν στρατιωτικός, αγρότης ήταν ο οποίος κλήθηκε πήγε και πολέμησε. Ένα χαρακτηριστικό του περιπόλου αυτού είναι ότι όλα τα μέλη του είναι νέα και αυτό που τους έδεσε ήταν η κούραση, ο πόνος, το κρύο αλλα και η διαμάχη» τόνισε απο την πλευρά του ο κ. Σιδηρόπουλος.


 Ιδιαιτέρως συγκινητικό μέρος της μικρής αυτής εκδήλωσης ήταν όταν τα δύο νεότερα μέλη του περιπόλου απέδωσαν στον κ. Ίτσιο αντίγραφο του μεταλλίου που κέρδισε το περίπολο Δημήτριος Ίτσιος αλλα και μπλούζα που φέρει το σήμα του περιπόλου στο οποίο κοσμεί η φωτογραφία του Δημήτριου Ίτσιου με την στρατιωτική στολή.

Απο την μεριά του ο κ. Αναστάσιος Ίτσιος ανέφερε συγκινημένος ότι: «Εγώ θα πρέπει να σας ευχαριστήσω για αυτό που κάνετε και σας συγχαίρω, απλώς εγώ είμαι ο γιος ενός ήρωα. Εγώ δεν είμαι συνηθισμένος στις ομιλίες και στις ευχαριστίες απλα θέλω να πω οτι χαίρομαι για αυτό που κάνετε».







Δεν υπάρχουν σχόλια: