Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Andy Van Der Meyde: Η επήρεια στο αλκόολ, στα ναρκωτικά και στις γυναίκες


Δημήτρης Βαρσάνης


Ο Ajax είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο και μια από τις πιο διάσημες ομάδες της Ολλανδίας. Φημισμένος για την εξαιρετικά πετυχημένη ακαδημία του, το πρώτο μέσο της δεκαετίας του 2000 αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική περίοδος για τους νέους παίκτες του Ajax υπό την κηδεμονία του Ronald Koeman.



Ο Zlatan Ibrahimović, ο Rafael van der Vaart και ο Wesley Sneijder αποτέλεσαν μέρος μιας από τις πιο εντυπωσιακές ομάδες του Ajax από τη τελευταία φορά που πήρε το κύπελλο πρωταθλητριών το 1995. Την σεζόν 2002-03 το ρόστερ του ήταν γεμάτο με παίκτες που θα γίνονταν σούπερ σταρ στις ομάδες του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο ένα μέλος αυτής της ομάδας ποτέ δεν εκπλήρωσε πραγματικά τις δυνατότητές του καθώς η καριέρα του έπεσε στη καταστροφή με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το σεξ που τροφοδότησε τέσσερα χρόνια στο Merseyside με την φανέλα της Everton.

Ο Ολλανδός Andy van der Meyde ήταν ο αρχέτυπος εξτρέμ. Ένας ικανός ντριμπλέρ, πρόθυμος να μαρκάρει τον αντίπαλο μπακ, να τον κερδίσει και να πραγματοποιήσει μια σέντρα για τους συμπαίκτες του. Όπως αναμένονταν από όλους όσους έβγαιναν από την ακαδημία του Ajax, ήταν τεχνικά πολύ ισχυρός και ένα από τα πιο ελπιδοφόρα ταλέντα του συλλόγου. Έγιναν ακόμα και συγκρίσεις και με το Πορτογάλο θρύλο Luís Figo.

Από το 2000 έως το 2003 ο van der Meyde ήταν πάντα παρών στην ομάδα του Ajax  κατακτώντας το νταμπλ το 2002. Καθορισμένος από την ντρίμπλα του και τις ακριβείς μπαλιές του έγινε ένα από τα αστέρια του.



Οι εμφανίσεις του με τον Ajax έδωσαν στον van der Meyde τη πρώτη κλήση του στην Εθνική από τον τότε Ομοσπονδιακό προπονητή των “Οράνιε” Dick Advocaat, το 2002. Πραγματοποίησε το τέλειο ντεμπούτο εναντίον των ΗΠΑ εκμεταλλευόμενος ένα αμυντικό λάθος από τον David Regis, περνώντας τον Kasey Keller και σουτάροντας δυνατά στο άδειο τέρμα για να κάνει το 2-0 για τους Ολλανδούς.



Η αντίθεση μεταξύ του van der Meyde και του πιο διάσημου πρώην συμπαίκτη του στον Ajax, του Σουηδού επιθετικού Ibrahimović είναι εκπληκτική. Οι δύο τους έζησαν το όνειρο στο Άμστερνταμ. Δύο νέοι ποδοσφαιριστές με τον κόσμο στα πόδια τους, λατρεμένοι από τους οπαδούς τους και απολαμβάνοντας τον πλούσιο τρόπο ζωής πολλών σύγχρονων ποδοσφαιριστών. Αν και η καριέρα τους έλαβε εντελώς αντίθετες διαδρομές, ο Ibrahimović μίλησε με αγάπη για τον παλιό του φίλο και τον πρώην συμπαίκτη του σε μια συνέντευξη το 2012:

"Ήμασταν μια ομάδα, ήμασταν οι τρελοί τύποι. Εγώ, ο Mido και ο van der Meyde. Ένιωθα σαν να με καταλάβαινε και ήταν εύκολο να τον γνωρίσεις. Ένιωθε ότι ήρθε από μια γειτονιά όπου συναντήθηκε με ανθρώπους όπως εμένα και τον Mido". Έπειτα μίλησε για την κακή εικόνα του αγοριού: “Οι περισσότεροι άνθρωποι έλεγαν«είναι διαφορετικοί, είναι πολύ δύσκολο να τους προσέξεις »αλλά όταν είδα τον van der Meyde ήταν σαν ένας από εμάς”.



Στα 24 του και με μια παραγωγική σεζόν στον Ajax ως παρακαταθήκη, ο van der Meyde υπέγραψε στην Inter το καλοκαίρι του 2003 έναντι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Η μετάβαση στην Inter θα ήταν η ευκαιρία του να λάμψει στο υψηλότερο επίπεδο όμως διαπιστώθηκε η διαφορά νοοτροπίας στην Ιταλία. Ο Van der Meyde δεν ήταν πλέον ένα “μεγάλο ψάρι σε μια μικρή λίμνη”, αλλά ένα νέο αγόρι σε μια ομάδα από σταρ παγκόσμιας κλάσης όπως ο Christian Vieri, ο Dejan Stanković και ο Fabio Cannavaro μόνο για να αναφέρουμε μερικούς. Ο πρώην συμπαίκτης του Ibrahimović συνάντησε παρόμοια κατάσταση όταν υπέγραψε για τη Juventus την επόμενη χρονιά.



Ο Van der Meyde βρέθηκε περιθωριοποιημένος στην Inter σπαταλώντας πολύ χρόνο στο πάγκο της. Στα δύο χρόνια του με τους Nerazzurri πραγματοποίησε μόνο 32 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και το καλοκαίρι του 2005 πήγε στην Everton για το μικροσκοπικό ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.



Ενώ ο van der Meyde πάλευε για να λάβει συμμετοχές στην Inter, η Everton είχε πετύχει το απίθανο σπάζοντας την κυριαρχία του “Top 4” της Αγγλίας και εξασφαλίζοντας τη τελευταία θέση του Champions League σε βάρος της μισητή της αντιπάλου (Liverpool). Ο προπονητής της Everton David Moyes πέρασε το καλοκαίρι του ψάχνοντας τους κατάλληλους παίκτες να ενισχύσουν και να προετοιμάσουν την ομάδα του για τον Ευρωπαϊκό θεσμό την επόμενη σεζόν.

Ο Van der Meyde έφτασε στο Merseyside μαζί με πλήθος νέων προσώπων όπως όπως ο Per Krøldrup, ο Nuno Valente και ο Phil Neville μεταξύ άλλων. Η απόκτηση του van der Meyde ήταν ευλογημένη ως μια έξυπνη μεταγραφή και την ελπίδα ότι ο Ολλανδός θα έφερνε μια επιπλέον σπίθα στη μεσαία γραμμή της Everton. Παρέχοντας το δημιουργικό ευρύ παιχνίδι, επιθετικοί όπως ο James Beattie θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν.

Η μετάβαση από την Inter προς την Everton δεν ήταν η πιο ελκυστική στο τραπέζι με ρεπορτάζ να αναφέρουν ότι η Monaco επίσης ενδιαφέρθηκε για τον εξτρέμ, όμως εξέπληξε το γεγονός ότι η Everton προσέφερε πιο δελεαστικό μισθό. Στην αυτοβιογραφία του “Geen Genade” που δημοσιεύτηκε το 2012 ο van der Meyde μίλησε για τα χρήματα που του προσφέρθηκαν:

"Έπαιρνα καλά χρήματα στο Μιλάνο όμως η Everton μου πρόσφερε 37.000 ευρώ την εβδομάδα. Τα διπλάσια από εκείνα που λάμβανα στην Ιταλία. "



Ήταν ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους παίκτες στην Everton εκείνη την χρονιά όμως τα λεπτά στον αγωνιστικό χώρο έγιναν όλο και πιο περιορισμένα λόγω ενός τραυματισμού. Έφτασε στο Goodison Park με ένα πρόβλημα στη βουβωνική χώρα που τον εμπόδισε να κάνει το ντεμπούτο του μέχρι τον Οκτώβριο του 2005, όταν μπήκε από τον πάγκο ενάντια στη Middlesbrough.

Πίσω από το πρόσχημα του τραυματισμού υπήρχαν πιο απειλητικές δυνάμεις στην δουλειά που απειλούσαν να εκτροχιάσουν την καριέρα του Ολλανδού στο Merseyside. Τα προβλήματα του εξτρέμ μπορούν να εντοπιστούν στο δεύτερο χρόνο του στην Ιταλία με την Inter. Σε μια συνέντευξη του στο BBC Radio 5 Live τον Ιανουάριο του 2013 συζήτησε τους λόγους πίσω από τη μετάβαση του στο αλκοόλ:

"Δεν έβγαινα μέχρι το δεύτερο έτος μου στην Ιταλία όταν ήξερα ότι δεν θα έπαιζα πια. Για μένα ήταν σαν μια απόδραση, έτσι πήγαινα έξω και έπινα και δεν σκεφτόμουν το ποδόσφαιρο. Ήμουν σε κατάθλιψη, δεν αγωνιζόμουν πια. "



Αυτή η τάση συνεχίστηκε όταν πήγε στην Everton και η δραματική αύξηση των μισθών του τροφοδότησε μόνο τις συνήθειες κατανάλωσης του. Ζούσε την πλούσια ζωή της υπερβολής από την ημέρα που υπέγραψε στη Everton και σε συνέντευξή του στους “The Times” μίλησε για το πώς ξόδεψε το νέο διαθέσιμο εισόδημά του.

"Αγόρασα μια Ferrari και η πρώτη στάση ήταν το Newz Bar, ένα δημοφιλές μέρος στο Λίβερπουλ. Μετά από μερικές ώρες αλκοόλ πήγα στο πλησιέστερο στριπτιζάδικο. Το να πίνεις σε στρπτιζάδικο στη μέση του Λίβερπουλ δεν ήταν πολύ έξυπνη ιδέα. Όμως είχα μια δυνατή επιθυμία για γυμνές γυναίκες. "

Οι επισκέψεις στα στριπτιζάδικα του Λίβερπουλ οδήγησαν τον van der Meyde σε μια σχέση με μια από τις στρίπερ (μια γυναίκα εν ονόματι Lisa) και εν τέλει στη κατάρρευση του γάμου του καθώς η προσωπική του ζωή βυθίστηκε σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο.

Η ζωή του στον αγωνιστικό χώρο δεν ήταν καλύτερη. Καταστράφηκε από περαιτέρω τραυματισμούς κατά τη πρώτη του σεζόν στους Toffees. Ο σοβαρός τραυματισμός του στο μηρό στην προπόνηση πριν από την αναμέτρηση εναντίον της Manchester United τον Ιανουάριο του 2006 τον κράτησε έξω για έξι μήνες. Αυτοί οι πρώτοι έξι μήνες του 2006 είδαν την καριέρα του στην Everton να διασπείρεται με το ποτό και τις γυναίκες. Στη συνέντευξή του στο BBC Radio 5 Live ο van der Meyde μίλησε για εκείνους τους σημαντικούς έξι μήνες.

"Σε εκείνους τους έξι μήνες δεν ζούσα όπως έπρεπε. Για μένα ήταν ένας τρόπος να βγαίνω έξω και να μην σκέφτομαι τα προβλήματά μου. Θα μπορούσα να κάνω ότι ήθελα, είχα πολλά χρήματα, θα μπορούσα να αγοράσω αυτό που ήθελα και να βρω τα κορίτσια που ήθελα. Ήταν πολύ εύκολο. Έπειτα μπορείς να βγεις γρήγορα από τις ράγες επειδή δεν υπάρχει όριο και μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Εγώ σκεφτόμουν τις εξόδους και τα ποτά και όχι την πραγματικότητα. "



Τα προβλήματα συνεχίστηκαν για τον van der Meyde. Οι κόντρες με τον David Moyes, το πρόβλημα υγεία της κόρης του και ο αλκοολισμός έγιναν ανυπέρβλητοι. Η αϋπνία μεγάλωνε και για δύο χρόνια έκλεβε υπνωτικά χάπια από το ιατρείο της  Everton. Το αλκοόλ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έγιναν η θεραπεία για την αϋπνία του. Ήταν εθισμένος, δεν έπαιζε ποδόσφαιρο και ακόμα δεν είχε χτυπήσει στα “βράχια”.



Αφού έμεινε ελεύθερος από την Everton το 2009, η ζωή του βυθίστηκε ακόμα περισσότερο καθώς έπεσε στα σκληρά ναρκωτικά παίρνοντας κοκαΐνη και πίνοντας παρέα με τους φίλους του στο Λίβερπουλ. Όντας ελεύθερος και ζώντας μόνος του στο Merseyside η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε, τόσο πολύ ώστε το ποδόσφαιρο να παίρνει τη πίσω θέση και ο van der Meyde να αρχίζει να φοβάται ότι η έξαλλη καθημερινότητα του θα τον σκότωνε. Για άλλη μια φορά έδωσε λεπτομέρειες στην αυτοβιογραφία του.

"Έπαιρνα κόκα και αλκοόλ και έκανα πάρτι επτά ημέρες την εβδομάδα. Δεν μπορούσα να επικεντρωθώ στο ποδόσφαιρο ή σε τίποτα άλλο σε σχέση με αυτό το θέμα. Τα πάρτι ήταν για μένα η ζωή μου. Το Λίβερπουλ είναι επικίνδυνο αν δεν ξέρεις πώς να ελέγξεις τον εαυτό σου. Συνειδητοποίησα ότι το Λίβερπουλ θα με σκοτώσει. Έπρεπε να φύγω. "

Η ζωή του Van der Meyde είχε φτάσει στο πάτο και εν τέλει επέστρεψε στην Ολλανδία. Η ποδοσφαιρική του καριέρα δεν ανακτήθηκε ποτέ και μια αποτυχημένη περίοδος στη PSV Eindhoven ήταν η τελευταίο του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πριν από τη απόσυρση του το 2011.



Τώρα που είναι καθαρός από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ο van der Meyde έχει βάλει το παρελθόν του στην αυτοβιογραφία του και μια σειρά συνεντεύξεων. Συνοψίζει τη δική του σπατάλη στη καριέρα του μιλώντας στο BBC Radio 5 Live. "Σε μια στιγμή ήμουν δεύτερος πίσω από τον Figo ως ο καλύτερος εξτρέμ στην Ευρώπη και μερικές στιγμές νομίζω ότι τα έχανα. Αυτό είναι ένα μάθημα και τώρα θέλω να βοηθήσω άλλους παίκτες για να μην κάνουν τα ίδια λάθη με μένα”.

Το 2013 ο Ολλανδικός ιστότοπος ειδήσεων HP De Tijd αποκάλυψε τα φωνητικά μηνύματα που άφησε ο van der Meyde στον πρώην άνδρα της Real Madrid Royston Drenthe, προσπαθώντας να προειδοποιήσει τον συμπατριώτη του για τις παγίδες του Λίβερπουλ πριν από τη μετακίνησή του στην Everton το 2011.

"Το Λίβερπουλ έχει πάρα πολλούς πειρασμούς για τύπους σαν εμάς. Πριν το γνωρίσεις θα συρθείς στα νυχτερινά κέντρα. Το Bacardi ρέει και ενδεχομένως να κάνεις επιδρομή στη κοκαΐνη. Τέλος οι γυναίκες. Εκείνες οι Αγγλίδες γυναίκες με τις κοντές φούστες ... "



Η καριέρα του Van der Meyde μπορεί να διένυσε την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του συμπαίκτη του στον Ajax και του παλιού του φίλου Ibrahimović, αλλά ο Ολλανδός κατάφερε να αλλάξει τη ζωή του και το 2012 πήρε την άδεια προπονητή UEFA χαρίζοντας του έτσι μια διαδρομή πίσω στο ποδόσφαιρο.

Ως προπονητής θα βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση να μοιραστεί τις εμπειρίες του με τις μελλοντικές γενιές και να εμποδίσει τους άλλους να χάσουν τη μοναδική τους ευκαιρία για μια καριέρα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: