Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Πάτησε έδαφος το πρώτο βρετανικό F-35B Lightning II (βίντεο)



Το πρώτο, ανεπίσημα, βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς  F-35B Lightning II προσγειώθηκε σήμερα στην Μεγάλη Βρετανία για να συμμετάσχει στο Royal International Air Tattoo and Farnborough International Air Show που θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες ημέρες.



Το αεροσκάφος με πιλότο τον σμηναγό της RAF Hugh Nichols και με την συνδρομή δύο αδελφών αεροσκαφών της αεροπορίας των Αμερικανών πεζοναυτών έκανε το διατλαντικό ταξίδι απο την αεροπορική βάση του Beaufort, της Νότιας Καρολίνας μέχρι την Μεγάλη ΒΡετανία όπου τον υποδέχτηκαν το αγγλο-αμερικανική ομάδα μηχανικών.

«Το F-35Bs είναι το πιο προηγμένο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο. Είτε όταν επιχειρούν από την ξηρά ή από ένα από τα δύο νέα αεροπλανοφόρα μας, θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια τρομερή πολεμική δύναμη. Αποτελούν μέρος του σχεδίου μας για μια ισχυρότερη και καλύτερη άμυνα: περισσότερα πλοία, περισσότερα αεροσκάφη, περισσότερα στρατεύματα διαθέσιμα σε ετοιμότητα, καλύτερο εξοπλισμό για τις ειδικές δυνάμεις, περισσότερες δαπάνες στον κυβερνοχώρο - για την αντιμετώπιση των αυξημένων απειλών για τη χώρα μας» τόνισε απο την μεριά του ο Βρετανός υπουργός άμυνας, Michael Fallon.



«Η άφιξη του Lightning στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα σημαντικό βήμα που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ικανότητας μας. Επιχειρώντας από τις βάσεις ξηράς ή απο τα νέα αεροπλανοφόρα μας, το F35B Lightning θα παρέχει «επόμενης γενιάς» προηγμένες δυνατότητες παρατήρησεις όπου, όταν συνδυάζεταιτον stelth σχεδιασμό του θα, επιτρέπουν στον πιλότο να βλέπει περισσότερα, μαθαίνει περισσότερα και να ενεργεί πιο γρήγορα από ό, τι η εχθρός», συμπλήρωσε απο την μεριά του ο Βρετανός πτέραρχος Harv Smyth και διοικητής της βρετανικής μοίρα των F35.

Tα βρετανικά F-35B Lightning II θα τεθούν σε υπηρεσία το 2018


Μισθοί μπύρας στην αρχαία Μεσοποταμία


Η αρχαία πόλη της Μεσοποταμίας, Uruk, στο σημερινό Ιράκ, ήταν η μητρόπολη των μνημειωδών πυραμιδοειδών κτισμάτων, των περίφημων ziggurats. Επίσης, κατα καιρούς η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της πόλης που πολλές φορές ομοιάζουν με σύγχρονες πρακτικές, όπως η χρήση χρημάτων για την αγοραπωλησία προϊόντων, έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια και χρησιμοποιούσαν πήλινα πινακιδίων για την καταγραφή προϊόντων - υπηρεσιών και επικοινωνία.

Η Alison George μελετώντας μια τέτοια πήλινη πινακίδα, αναφέρει στο περιοδικό New Scientist, οτι στην αρχαία Μεσοποταμία οι εργαζόμενοι πληρωνόντουσαν για την εργασία τους με μπύρα!  «στο 5,000 χρόνων πήλινο δισκίο που ερευνήσαμε μπορούμε να δούμε ένα ανθρώπινο κεφάλι να τρώει από ένα μπολ, που σημαίνει« σιτηρέσιο, και ένα κωνικό δοχείο, που σημαίνει «μπύρα». Διάσπαρτα γύρω είναι χαράγματα που αναφέρουν την ποσότητα της μπύρας που αντιστοιχούσαν για έναν εργαζόμενο. Μισθοί μπύρας δεν περιορίζονται μόνο στη Μεσοποταμία. Στην αρχαία Αίγυπτο, υπάρχουν αρχεία μισθοδοσίας των ατόμων που χτίζουν τις πυραμίδες και λάμβαναν 4 με 5 λίτρα μπύρας ανα ημέρα. . Και κατά τον Μεσαίωνα, έχουμε πολλές αναφορές του μεγάλου ποιητή του 14ου αιώνα Geoffrey Chaucer για καταβολή μισθού σε οίνο. Ο Richard ΙΙ απλόχερα έδινε ετήσιο μισθό που περιλάμβανε ένα «Tonel» κρασιού ετησίως, το οποίο ήταν περίπου 252 γαλόνια.

Αυτές οι μέθοδοι μισθοδοσία δεν ήταν μόνο για τη διατήρηση των εργαζομένων σε καταστολή  αλλα στον αρχαίο κόσμο, η μπύρα ήταν ένα πλούσιο, αμυλούχα συμπλήρωμα που μπορούσε να διπλασιαστεί σε θερμιδική και θρεπτική αξία ένα γεύμα. 

Ακόμη και σήμερα, ορισμένοι εργοδότες εξακολουθούν να πληρώνουν τους εργαζόμενους σε αλκοόλ. Το 2013, στο Άμστερνταμ ξεκίνησε ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα για να βοηθήσει τους αλκοολικούς να επανενταχθούν στην κοινωνία με την καταβολή μπύρας ως ανταπόδοση σε κοινωνικές εργασίες. Επίσης, πολλές εταιρείες τεχνολογίας προσφέρουν στους υπαλλήλους τους δωρεάν ποτό την Παρασκευή το απόγευμα ως προνόμιο. 

Σημαντικές τεχνολογικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων στο Ενυδρείο Κρήτης


Με θέμα «Σημαντικές τεχνολογικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» θα πραγματοποιηθεί από 29 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 έκθεση στο Ενυδρείο Κρήτης CRETAquarium. Η έκθεση περιλαμβάνει τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές της ζωής στην αρχαία Ελλάδα. Έχει δημιουργηθεί από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία, και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται «λειτουργικά ομοιώματα εξαιρετικών εφευρέσεων, μηχανισμών και επινοήσεων των αρχαίων Ελλήνων που δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Η αρχή της ατμομηχανής, αυτοματοποιημένα ρολόγια και ξυπνητήρια, αυτοκινούμενα κουκλοθέτρα και «κινηματογράφοι», λειτουργικά ρομπότ, αστρονομικά και μετρικά όργανα ακριβείας, ανυψωτικά μηχανήματα, ευφυείς μηχανές με κερματοδέκτη και κρυπτογραφημένοι τρόποι επικοινωνίας, απαριθμούν μόνο μερικές από τις επινοήσεις του αρχαίου Ελληνισμού».

Το Ενυδρείο Κρήτης, σε μία προσπάθεια ανάδειξης αυτής της άγνωστης πτυχής του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, φιλοξενεί 25 πιστά αντίγραφα αυτών των συναρπαστικών εφευρέσεων.

Ο επισκέπτης, με τη βοήθεια πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού και ξεναγών, έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει την υψηλής στάθμης τεχνολογία της εποχής και να αντιληφθεί ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή Λαζαρέτα της Ζακύνθου


Στο οικόπεδο του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της ΔΕΗ, λίγο έξω από την πόλη της Ζακύνθου στην περιοχή Λαζαρέτα, αναμένεται να κατασκευαστει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ζακύνθου,
Για τη δημιουργία του Μουσείου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και βουλευτή Ζακύνθου, Σταύρου Κοντονή, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε το ζήτημα της παραχώρησης του παλιού εργοστασίου ηλεκτρισμού από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ζακύνθου, όπου αναμένεται να εκτεθούν, μεταξύ άλλων, και τα ευρήματα του ισπανικού ναυαγίου.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ανακοίνωσε ότι, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα γίνει αυτοψία του χώρου από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Tεχνητή νοημοσύνη για τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη του μέλλοντος (UCAV) σε μάχιμες αποστολές vs Βετεράνο Αμερικανό πιλότο μαχητιοκών


Οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών θεωρούνται από τα κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, καθώς πρέπει να συνδυάζουν τεχνική κατάρτιση με υψηλές σωματικές επιδόσεις (όραση, αντοχή κλπ). Οι απαιτήσεις της ιδιότητας του πιλότου μαχητικού είναι πολύ μεγάλες για να καλυφθούν προς το παρόν από μη ανθρώπινα χέρια- και για αυτό και προκαλεί αίσθηση το ότι μια τεχνητή νοημοσύνη ήταν σε θέση να νικήσει έναν βετεράνο πιλότο μαχητικών.

Αμερικανοί ερευνητές από την Psibernetix, το Air Force Research Laboratory, το University of Cincinnati και ο σμήναρχος εν αποστρατεία Τζιν Λη βρίσκονται πίσω από το paper που δημοσιεύτηκε για την συγκεκριμένη τεχνητή νοημοσύνη, ονόματι ALPHA. Αξιοποιώντας τη μεθοδολογία Genetic Fuzzy Tree, οι ερευνητές ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη τεχνητή νοημοσύνη, για τον έλεγχο μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών (UCAV) σε μάχιμες αποστολές, εντός «πιστών» στην πραγματικότητα εξομοιωμένων περιβαλλόντων.


Το ALPHA δοκιμάστηκε αρχικά απέναντι σε άλλες τεχνητές νοημοσύνες, πριν αντιμετωπίσει τον σμήναρχο Λη («Geno»), με μακρά εμπειρία τόσο στο κόκπιτ όσο και στη διοίκηση και συντονισμό αερομαχιών. Όταν ο «Geno» ανέλαβε τον έλεγχο αεροσκαφών της «μπλε» πλευράς ενάντια στα «κόκκινα» που ήταν υπό τον έλεγχο του ALPHA, διαπίστωσε ότι υστερούσε σημαντικά, καθώς όχι απλά δεν κατάφερνε να προβεί σε κατάρριψη, αλλά έχανε κάθε φορά σε παρατεταμένες εμπλοκές.

Ο σμήναρχος Λη («Geno») περιέγραψε το ALPHA ως την πιο «επιθετική, με γρήγορες αντιδράσεις, δυναμική και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη» που είχε δει μέχρι τώρα. Το μυστικό της τεχνητής νοημοσύνης είναι το «genetic fuzzy tree», ένα σύστημα λήψης αποφάσεων που μπορεί να προσεγγίζει πολύπλοκα προβλήματα όπως θα το έκανε ένας άνθρωπος, «σπάζοντάς» τα σε μικρότερες υποεργασίες, που περιλαμβάνουν τακτικές υψηλού επιπέδου, αποφυγή εχθρού, άνοιγμα πυρών, αμυντικές τακτικές κ.α. Η τεχνητή νοημοσύνη εξετάζει μόνο τις πιο σχετικές μεταβλητές και μπορεί να παίρνει αποφάσεις με πολύ μεγάλη ταχύτητα, υπολογίζοντας τους καλύτερους ελιγμούς μέσα σε «δύσκολα» περιβάλλοντα: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Popular Science, το ALPHA είναι 250 φορές ταχύτερο από τον άνθρωπο αντίπαλό του.

Εντοπίστηκαν ναυάγια της Ύστερης Ελληνιστικής περιόδου στην Δήλο


Με σκοπό να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά συνεχίστηκε η έρευνα - αποτύπωση στη Δήλο υπό την διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών απο 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής εντοπίσθηκαν και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής.

Επίσης, εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 5 μέτρα καθώς και μια κατασκευή με ισχυρή θεμελίωση, η οποία φαίνεται ότι, πιθανότατα, ανήκε σε λιμενική εγκατάσταση για την ταύτιση της οποίας μόνο η ανασκαφική έρευνα θα δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η ύπαρξη αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων αποτελεί μέρος ενός ακόμη λιμανιού στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή, σε απόσταση 35 μέτρων βορειοδυτικά του όρμου Σκαρδανά εντοπίστηκε ναυάγιο που χρονολογείται στην Ύστερη Ελληνιστική Εποχή.


Από τα αποτελέσματα της υποθαλάσσιας έρευνας στη Δήλο, προκύπτει ότι όπως και στον όρμο της Συνοικίας του Σταδίου, τον οποίο η ερευνητική ομάδα είχε μελετήσει το 2014 και 2015, και στον όρμο της Συνοικίας του Σκαρδανά λειτουργούσε ένα λιμάνι εμπορικό, με χρήση βοηθητική στο κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου.

Επιπροσθέτως, η ερευνητική αποστολή πραγματοποίησε υποβρύχιες διερευνητικές αυτοψίες για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων μεταξύ Δήλου και Ρήνειας κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίσθηκαν επτά ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων. Πρόκειται για πέντε  ναυάγια της Ύστερης Ελληνιστικής περιόδου, ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου και ένα ναυάγιο το οποίο μετέφερε δομικό υλικό (σχιστολιθικές πλάκες).

Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι το νησί της Δήλου γνώρισε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη μετά το 167 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι το μετέτρεψαν σε μια εμπορική βάση που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο. Επιπλέον, ο δίαυλος μεταξύ Δήλου και Ρήνειας αποτελεί ένα από τα βασικά θαλάσσια περάσματα.


Euro 2016: Δεν πρόκειται σε κανέναν να λείψει ο Hodgson στην Αγγλία


Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Aπονομής ηθικών αμοιβών σε στελέχη της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΓΕΕΦ η τελετή απονομής ηθικών αμοιβών σε στελέχη της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Κυπριακής πολιτείας προς τα στελέχη για τη συμβολή τους στην προώθηση της υλοποίησης μιας μεγάλης εκσυγχρονιστικής μεταρρύθμισης, όπως ανέφερε, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης, από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς. Μιας μεταρρύθμισης, σημείωσε που θα αλλάξει άρδην τις επιχειρησιακές δυνατότητες, την όλη δομή και οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στα πρότυπα σύγχρονων στρατών.

Όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σ’ αυτή τη μεγάλη εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, συνέχισε, δικαιούνται να αισθάνονται περηφάνια, αλλά την ίδια ώρα δικαιούνται και το δίκαιο έπαινο και τις ηθικές αμοιβές. Και έχει αυτός ο έπαινος πολύ μεγαλύτερη αξία, όταν δημιουργείς μέσα από τη συντεταγμένη προσπάθεια τις προϋποθέσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο, ένα πιο δυναμικό, ένα πιο ασφαλές μέλλον. Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών όπως είναι η σημερινή, τόνισε ο κ. Φωκαΐδης, η μόνη συνταγή επιβίωσης και επιτυχίας για όλα τα κράτη είναι η αλλαγή. Είναι η μεταρρύθμιση, που σου επιτρέπει να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα, στις νέες προκλήσεις, έτσι ώστε με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα να μπορείς να ανταποκρίνεσαι στην αποστολή σου. Μέσα σ’ αυτό το διαρκώς και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, και σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας είναι που διαμορφώνεται και ο αμυντικός μας σχεδιασμός.


Η Κύπρος τίμησε τους ήρωες των Κελοκεδάρων


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης εκφώνησε την Κυριακή τον επιμνημόσυνο λόγο στο Εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Κελοκεδάρων Σχη (ΜΧ) Ανδρέα Αρέστη, Αντιγόνης και Παντελή Πούρου, Κώστα Φωτίου και Παναγιώτη Διομήδους, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου και απένειμε στον ήρωα του 1974, Σχη (ΜΧ) Ανδρέα Αρέστη, το Ανώτατο Στρατιωτικό Μετάλλιο, το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας.

Ο Παναγιώτης Διομήδους,  μέλους της ΕΟΚΑ, σκοτώθηκε από τους Άγγλους στις 30 Μαΐου 1956, στην αυλή του σπιτιού στου από αγγλική περίπολο μπροστά στα έντρομα μάτια της συζύγου του κατά τη διάρκεια κατ’ οίκον περιορισμού στο Κτήμα.Ο Κώστας Γεωργίου Φωτίου έπεσε μαχόμενος κατά της τουρκικής ανταρσίας στις 7 Μαρτίου του 1964, από τα συντονισμένα και συγχρονισμένα πυρά Τουρκοκυπρίων προς Ελληνοκυπρίους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα ανυποψίαστοι στους δρόμους.

Ο καταδρομέας Παντελής Πούρου και η μητέρα του Αντιγόνη , δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους στασιαστές στις 24 Ιουλίου 1967. Η προσπάθεια του τότε καταδρομέα Παντελή να μεταφέρει τη βαριά άρρωστη μητέρα του Αντιγόνη σε γιατρό στην Πάφο αποδείχθηκε μοιραία αφού σε μπλόκο Τούρκων και Τουρκοκυπρίων εκτελέστηκαν εν ψυχρώ μαζί με τον οδηγό ταξί  Παύλο Ηρακλέους που προθυμοποιήθηκε να τους μεταφέρει.

 Ο Συνταγματάρχης Ανδρέας Αρέστης,έπεσε μαχόμενος για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής στις 22 Ιουλίου του 1974 στην περιοχή Λιμνίτη. Ήταν ο πρώτος νεκρός του 70ου  Τάγματος Μηχανοχημάτων που έπεσε ηρωικά εκτελώντας με πενιχρά μέσα και ελάχιστους άντρες διαταγή αυτοκτονίας για κατάληψη του Λιμνίτη.


Στον επιμνημόσυνο του λόγο ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι ο Ανδρέας Αρέστη με τη θυσία του όχι μόνο επισφράγισε το πνεύμα αγώνος και ηρωισμού της κοινότητας των Κελοκεδάρων, αλλά αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Εθνική Φρουρά. “Γιατί ήταν”, συνέχισε, “ένας εκ των εκλεκτών, ένας εκ των ελαχίστων Ελληνοκυπρίων Αξιωματικών που έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή το 1974 και που το Υπουργείο Άμυνας, όπως και ολόκληρη η πολιτεία, οφείλει να αποδώσει τις πρέπουσες τιμές, όπως αρμόζει σε όλους όσοι πότισαν με το αίμα τους τα ιερά χώματα της πατρίδας, προασπιζόμενοι την κοινή μας ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας”.

“Σήμερα, 42 χρόνια μετά” ανέφερε ο κ. Υπουργός, “η Κυπριακή πολιτεία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. ημερομηνίας 22 Ιουνίου 2016, του απονέμει μετά θάνατον το Ανώτατο Στρατιωτικό Μετάλλιο, το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Μια τιμή που απονέμεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς ο Σχης Ανδρέας Αρέστη επέδειξε απαράμιλλο ηρωισμό στο πεδίο της μάχης πέρα και υπεράνω του καθήκοντος, θυσιαζόμενος εκούσια για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας. Ανάλογη τιμή θα απονεμηθεί και σε άλλους δύο ήρωες της κυπριακής τραγωδίας του 1974, τους Τάσο Μάρκου και Χρίστου Φώτη. Είναι το ελάχιστον καθήκον, η ελάχιστη οφειλή σε αυτούς που με την θυσία και τους αγώνες τους αποτελούν διαχρονικά πρότυπα ανδρείας και αρετής.”



Το ματς της ημέρας (Ιταλία - Ισπανία): Ο ορισμός της ΟΜΑΔΑΣ έστειλε σπίτι της τη "μπαγιάτικη" κάτοχο


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Το ραντεβού εθελοντισμού και προσφοράς συνεχίζεται στις Συκιές και Νεάπολη


Με αύξηση ρεκόρ των αιμοδοτών στη Δημοτική Ενότητα του Αγίου Παύλου, αλλά και με θεαματική ανταπόκριση στο κάλεσμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τη δωρεά μυελού των οστών, συνεχίζεται η δεύτερη για φέτος Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις τρεις ημέρες, συνολικά 18 εθελοντές δότες μυελού των οστών καταγράφηκαν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απευθύνει για πρώτη φορά ο δήμος σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η προσφορά μυελού των οστών.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που καταβάλλεται σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», ο οποίος διατηρεί Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ». Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, στελέχη-συνεργάτες του ΕΟΜ και του Συλλόγου παραβρίσκονται στους χώρους της αιμοδοσίας και ενημερώνουν τους εθελοντές αιμοδότες για την ανάγκη στήριξης όσων χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν και να εγγράφουν ως εθελοντές δότες μυελού των οστών, από τους οποίους στη συνέχεια λαμβάνεται επί τόπου στοματικό επίχρισμα (σάλιο) ή μικρή ποσότητα αίματος για την τυποποίηση των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας, ώστε να ενταχθούν στην τράπεζα των εθελοντών δοτών προκειμένου να προσφέρουν την ελπίδα ζωής όταν παραστεί ανάγκη και κληθούν για αυτό.
Παράλληλα, βέβαια, εξελίσσεται και η εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων σώματος, αιμοπεταλίων και βλαστοκυττάρων.
Την ίδια ώρα, ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο η ήδη ισχυρή Τράπεζα Αίματος του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η οποία αριθμεί περίπου 7.500 μονάδες αίματος και 4.766 αιμοδότες.
Πρώτοι σταθμοί της αιμοδοσίας ήταν οι Δημοτικές Ενότητες Αγίου Παύλου και Πεύκων, όπου η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών ενθουσίασε τους ανθρώπους των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, που όλα αυτά τα χρόνια στήνουν αυτή τη μεγάλη γιορτή της ανθρωπιάς.


Για άλλη μια φορά, η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνεται σε συνεργασία με τα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος», «ΑΧΕΠΑ», «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο» και «Γ. Παπανικολάου», ενώ δεκάδες σύλλογοι και φορείς της περιοχής στηρίζουν την προσπάθεια.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας, συγκεντρώνονται φάρμακα, κυρίως παυσίπονα και αντιβιοτικά για παιδιά και ενήλικες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων του Κοινωνικού Φαρμακείου δήμου Νεάπολης-Συκεών. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
• Τρίτη 28 Ιουνίου, 10 π.μ.-8 μ.μ., Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών,
• Τετάρτη 29 Ιουνίου, 10 π.μ.-8 μ.μ., Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών,
• Πέμπτη 30 Ιουνίου, 10 π.μ.-8 μ.μ., Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης,
• Παρασκευή 1 Ιουλίου, 10 π.μ.-8 μ.μ. Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης

Προσέλευση με ΑΜΚΑ: Να σημειωθεί ότι οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στην αιμοδοσία θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).




Άνοιξε για το κοινό το Μουσείο της Ελεύθερνας


Ξεναγήσεις ξεκίνησαν και επίσημα στο Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας από την Κυριακή 26 Ιουνίου. Μετά τα εγκαίνια του Μουσείου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, την Κυριακή 19 Ιουνίου, το Μουσείο μπαίνει και επισήμως στα προσβάσιμα για τους Έλληνες και ξένους αποτελώντας έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό καθώς το αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι ιδιαιτέρως υψηλό.
Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε ημέρα, εκτός Δευτέρας, από τις 10.00 έως τις 18.00 ενώ προς το παρόν η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πέτρινο καράβι
Με ένα μεγάλο πέτρινο καράβι, που έστριψε την πλώρη του βορειοδυτικά κι άραξε μέσα στο άφατο πράσινο της φύσης, μοιάζει ο λόφος της αρχαίας Ελεύθερνας, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, της αρχαίας Ίδης, και σε υψόμετρο περίπου 380 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η θέση της, στην καρδιά της Κρήτης, στη μέση περίπου απόσταση από την αρχαία Κυδωνία (Χανιά) στα δυτικά και την Κνωσό στα ανατολικά κι ακόμη από την Φαιστό και τη Γόρτυνα στα νότια, την ευνόησε πολλαπλώς.


Η θέση της και η σχέση της με τη θάλασσα απετέλεσαν τις αιτίες της δομής μιας ανοιχτής κοινωνίας με εξάρσεις και βαθύνσεις στο διάβα του χρόνου και της ιστορίας της, όπως φανερώνουν οι έρευνες, ανασκαφικές και άλλες, του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ξεκίνησαν από το 1985 και συνεχίζονται και σήμερα.
Η αρχαία Ελεύθερνα αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της περίπου από το 3000 π.Χ. έως τον 14ο αι. μ.Χ., ενώ από την ανασκαφή της νεκρόπολης στην Ορθή Πέτρα φαίνεται ότι η Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, κυρίως από το 900 έως και τα τέλη του 6ου ή τις αρχές του 5ου αι. π.Χ., είναι η πιο σημαντική περίοδος της πόλης, που συνδέεται άμεσα με την αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο (Ιλιάδα και Οδύσσεια).

Για τους παραπάνω λόγους δημιουργήθηκε στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας πόλης, το άλσος Ελευθερναίων, ένα αρχαιολογικό πάρκο με μονοπάτια, σταθμούς-καθιστικά, επεξηγηματικές πινακίδες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει συνδυαστικά τη φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και τις αρχαιότητες, σε ένα τοπίο μαγευτικό.
Το Μουσείο
H εικόνα της ιστορικής διαδρομής της Ελεύθερνας ξεπηδά μέσα από τα υλικά κατάλοιπα του πολιτισμού της, σε τρεις συνεχόμενες αίθουσες.
Η αίθουσα Α περιλαμβάνει τα εκθέματα εκείνα - αγγεία, αγάλματα, επιγραφές, όπλα, εργαλεία, ειδώλια, από πηλό, λίθο, μέταλλα, φαγεντιανή, ελεφαντόδοντο κ.τ.λ. - που επελέγησαν για μια πρώτη παρουσίαση της διαχρονικής δημόσιας, πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής της Ελεύθερνας.


Στην αίθουσα Β αναπτύσσεται η θρησκευτική και η λατρευτική ζωή στην Ελεύθερνα, από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου έως και τα βυζαντινά χρόνια. Εκεί εκτίθεται και ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας, η «Κόρη της Ελεύθερνας», που συγγενεύει με το αριστουργηματικό δαιδαλικό άγαλμα, την διάσημη «Κυρία της Ωσέρ», που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Η αίθουσα Γ είναι αφιερωμένη στις νεκροπόλεις της Ελεύθερνας. Παρουσιάζονται μόνον ευρήματα από τις ανασκαφές στην νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, καθώς σε αυτήν εικονογραφούνται περιγραφές από τον κόσμο του Ομήρου: το τελετουργικό τυπικό των ταφικών πυρών (καύσεων), όπως αυτές περιγράφονται στην Ιλιάδα και κυρίως στην ταφική πυρά του Πατρόκλου (Ραψωδία Ψ). Επίσης, σκιαγραφείται μια κοινωνία ηρώων πολεμιστών και αγέρωχων πριγκιπισσών, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα από το κτήριο Μ, όπου εντοπίστηκαν οι σκελετοί τεσσάρων γυναικών ηλικίας από τα 13,5 έως τα 72 έτη, με ξεχωριστή θέση στην πρωτοαρχαϊκή κοινωνία της Ελεύθερνας.

Ένας άλλος λαξευτός τάφος αποκάλυψε τον τόπο συγκέντρωσης των αποτεφρωμένων οστών και των όπλων, των πλούσιων κοσμημάτων και των εργαλείων των επιφανών πολεμιστών της Ελεύθερνας. Μέσα στον τάφο των «πολεμιστών» βρέθηκε και η χάλκινη ασπίδα, που εκτίθεται στην αρχή της έκθεσης του Μουσείου, ως έργο εμβληματικό.
Η έκθεση κλείνει με την αναπαράσταση μιας καλά διατηρημένης πυράς που ανήκε σε νέο άνδρα-πολεμιστή, περίπου 30 ετών, ο οποίος αποτεφρώθηκε μαζί με τον/την σύντροφό του. Η πυρά αυτή, που χρονολογείται γύρω στα 720-700 π.Χ., επεφύλαξε και μια μοναδική ανακάλυψη στο ΒΔ άκρο της: τον σκελετό ενός γεροδεμένου άνδρα, ηλικίας 30-40 ετών, που μάλλον πρόκειται για έναν αιχμάλωτο, ο οποίος εκτελέστηκε μπροστά στην πυρά του πολεμιστή.

Η μοναδική αυτή ανακάλυψη φέρνει στο νου την αντίστοιχη δραματική σκηνή της σφαγής των αιχμαλώτων Τρώων από τον Αχιλλέα, μπροστά στην πυρά του Πατρόκλου, όπως την περιγράφει ο Όμηρος στην ραψωδία Ψ της Ιλιάδας.



Euro 2016: Δέκα+τέσσερις λόγους που λατρεύουμε την Ισλανδία


Premier League: Μέγα ζήτημα και οι άδειες εργασίας για τους ποδοσφαιριστές μετά το Brexit


Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Το Brexit φερνει πιο κοντά την δημιουργία του ευρωστρατού (;)


O πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ, μετα την ψήφο υπέρ του Brexit που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Μεγάλη Βρετανία, καλεί να δημιουργηθεί κοινό στρατιωτικό αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ευρωπαϊκός στρατός, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Χρειαζόμαστε ένα κοινό αρχηγείο και μια συμμαχία των προθύμων, βάσει της μόνιμης διαρθρωτικής συνεργασίας όπως αυτή ορίζεται στις Συνθήκες της ΕΕ. Από μια τέτοια δομή θα μπορούσε να προκύψει τελικά ένας ευρωπαϊκός στρατός», δηλώνει ο Μπροκ στην κυριακάτικη έκδοση της Βελτ.

Για τον Μπροκ, μια κοινή στρατιωτική διοίκηση θα βοηθήσει την ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας και άμυνας και να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες εκτίμησε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να φέρει ξανά στο προσκήνιο την ιδέα της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού.

Αργεντινή: Που βρίσκονται τώρα οι Χρυσοί Ολυμπιονίκες του 2008 και τελευταίοι τροπαιούχοι της χώρας


Το ματς της ημέρας (Κροατία - Πορτογαλία): Την έπιασε στον ύπνο


Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Απο την ντροπή του 1897 στην δόξα του 1912 -1913



Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο της Μάχης Κιλκίς - Λαχανά όπου πραγματοποιήθηκε κατα την διάρκεια των Β' Βαλκανικών Πολέμων εναντίων της Βουλγαρίας και επικύρωσε την ελληνική κυριαρχία στην νότια περιοχή της Χερσονήσου του Αίμου. Θεώρησα καλύτερο να μην κάνω μια απλή και τυπική εξιστόρηση των πολεμικών γεγονότων μόνο εκείνης της περιόδου, αλλα, πιστεύω πως θα ήταν πιο έντιμο αλλα και πιο τιμητικό σε όλους εκείνους που πολέμησαν τόσο στόν Μακεδονικό Αγώνα μέχρι την Μάχη του Κιλκίς Λαχανά να αναφερθώ τη έδωσε δύναμη, θαρρος, κουράγιο αλλα και ποια ντροπή ήθελαν εκείνοι οι ήρωες να ξεπλύνουν με τις γενναίες πράξεις τους στα πεδία των μαχών.


Για αυτό στον συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθώ στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τόσο του 1897, όσο και του 1912 - 1913 πέρα απο τις πολιτικές συνθήκες για να έχετε μια σφαιρική άποψη για τις διαφορές αλλα και τις ομοιότητες μιας περιόδους ήττας και μιας περιόδου νίκης που τους χωρίζουν μόνο 15 χρόνια.

Η Συνέχεια εδώ και ΕΔΩ

Απο την ντροπή του 1897 στην δόξα του 1912 -1913



Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο της Μάχης Κιλκίς - Λαχανά όπου πραγματοποιήθηκε κατα την διάρκεια των Β' Βαλκανικών Πολέμων εναντίων της Βουλγαρίας και επικύρωσε την ελληνική κυριαρχία στην νότια περιοχή της Χερσονήσου του Αίμου. Θεώρησα καλύτερο να μην κάνω μια απλή και τυπική εξιστόρηση των πολεμικών γεγονότων μόνο εκείνης της περιόδου, αλλα, πιστεύω πως θα ήταν πιο έντιμο αλλα και πιο τιμητικό σε όλους εκείνους που πολέμησαν τόσο στόν Μακεδονικό Αγώνα μέχρι την Μάχη του Κιλκίς Λαχανά να αναφερθώ τη έδωσε δύναμη, θαρρος, κουράγιο αλλα και ποια ντροπή ήθελαν εκείνοι οι ήρωες να ξεπλύνουν με τις γενναίες πράξεις τους στα πεδία των μαχών.


Για αυτό στον συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθώ στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τόσο του 1897, όσο και του 1912 - 1913 πέρα απο τις πολιτικές συνθήκες για να έχετε μια σφαιρική άποψη για τις διαφορές αλλα και τις ομοιότητες μιας περιόδους ήττας και μιας περιόδου νίκης που τους χωρίζουν μόνο 15 χρόνια.

Η Συνέχεια εδώ και ΕΔΩ

Euro 2016: Ο Will Grigg και οι άλλοι δέκα που δεν έχουν κλωτσήσει ακόμα μπάλα στο Euro 2016



Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Άσκηση διέλευσης υδατίνων κωλυμάτων από την Ε΄ Μοίρα Καταδρομών


Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε η ΤΑΜΣ «Ειδικών Αντικειμένων» από την Ε΄ Μοίρα Καταδρομών στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων.

Η άσκηση εκτελέσθηκε στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Στρυμόνα και επικεντρώθηκε στη διέλευση υδατίνων κωλυμάτων.








ΛΕΦΕΔ Αττικής - ΠΕΝΕΦΥΟ: Άσκηση ατομικής τακτικής αφιερωμένη στον Νικόλαο Σιαλμά


Το διήμερο 18 και 19 Ιουνίου η ΛΕΦΕΔ Αττικής και η ΠΕΝΕΦΥΟ, πραγματοποίησαν κοινή
συνεκπαίδευση. στην ατομική τακτική και οπλοτεχνική. Η εν λόγω άσκηση ήταν αφιερωμένη στον Έλληνα  Ήρωα, τον Υποσμηναγό ΣΙΑΛΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟ που το 1992 πέταξε για στερνή φορά, υπερασπιζόμενος τα εθνικά εναέρια σύνορα και εκεί ψηλά έμεινε. Στο πεδίο διδάχτηκαν τον ορθό τρόπο κίνησης, κάλυψης και σκόπευσης, αλλαγή γεμιστήρα, εμπλοκή και θεραπεία εν κινήσει, για τυφέκιο και πιστόλι. Για την ουσιαστική αφομοίωση του αντικείμενου, πραγματοποιήθηκαν  πολλές διελεύσεις ατομικά και ανά ζεύγη.

Η εκπαίδευση συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σκοπός να γίνουν τα παραπάνω αντικείμενα με ελάχιστο φως, ώστε οι κινήσεις να γίνονται μηχανικά, ενώ την Κυριακή, έγινε μια σύντομη επανάληψη των αντικειμένων.

 Εν συνεχεία σε στίβο τακτικής κίνησης- σκόπευσης, τα μέλη κατά μονάδα και ανά ζεύγη έθεσαν σε εφαρμογή όλα όσα διδάχτηκαν στην πράξη. Η πίεση και η ζέστη έκαναν την διέλευση δύσκολη. Να σημειωθεί οτι όλη η άσκηση έγινε υπό αντίξοες συνθήκες (41 βαθμούς Κελσίου).  Κατά την
επιστροφή από τον στίβο στα οχήματα έγιναν πολλαπλά μικρά σενάρια, που είχαν αντικείμενο την εμπλοκή και απαγκίστρωση από ενέδρα, ανασυγκρότηση ομάδος μετά από επαφή με τον εχθρό και πρώτες βοήθειες μάχης.