Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Αυτές είναι οι διακοπές των εφέδρων - Αμφίβια άσκηση απο την ΛΕΦΕΔ Αττικής


Το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουλίου μέσα στον ισχυρό καύσωνα, τα μέλη της ΛΕΦΕΔ Αττικής ασκήθηκαν στις αμφίβιες επιχειρήσεις με έμφαση στην ανίχνευση ακτής και την κατάληψη - ανακατάληψη βραχονησίδας.

Η άσκηση ξεκίνησε το Σάββατο το απόγευμα, σε μια βραχονησίδα του Σαρωνικού. Τα εκπαιδευόμενα μέλη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα της ΛΕΦΕΔ, το βράδυ του Σαββάτου, εκτέλεσε νυχτερινή κατάληψη και ασφάλιση της βραχονησίδας, προσομοιώνοντας ξένη εχθρική δύναμη.  Η κίνηση έγινε με ταχύπλοο και εν συνεχεία, με κολυμπώντας, μια μικρή ομάδα ανιχνευτών αποβιβάστηκε, αναγνώρισε και ασφάλισε την ακτή για την απόβαση της υπόλοιπης «εχθρικής» ομάδας.

Το επόμενο πρωί, φίλιες δυνάμεις με χρήση φουσκωτών, αποβιβάστηκαν στην βραχονησίδα με σκοπό την ανακατάληψη της, το οποίο πέτυχαν. Κατά την διάρκεια της άσκησης, οι φίλιες δυνάμεις έπρεπε να κάνουν και κλήση πυρών υποστήριξης, ενώ, μετά την ανακατάληψη έπρεπε να οργανώσουν αμυντική περίμετρο. Επίσης, τα μέλη της λέσχης εκπαιδεύτηκαν και στις τακτικές άμεσης αντίδρασης περιπόλου.








Andrea Talignani: Ο Maradona των φτωχών




Ο Κίμ δεν βάζει μυαλό. Η Β. Κορέα φέρεται να κατασκευάζει έναν ή δύο νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους


Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι κατασκευάζει έναν ή δύο διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), οι κινητήρες των οποίων χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα, στο ίδιο εργοστάσιο όπου παρήχθησαν οι πρώτοι πύραυλοι που θεωρείται πως διαθέτουν βεληνεκές που τους επιτρέπει να πλήξουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ, έγραψε τη Δευτέρα η εφημερίδα Washington Post και αναμετέδωσε σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ,επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Η εφημερίδα σημείωσε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν καταγράψει ενδείξεις για την κατασκευή αυτών των πυραύλων σε μια μεγάλη εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης στη Σανουμντόνγκ, ένα προάστιο της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ.

Τα ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ προστίθενται σε μια σειρά ενδείξεων πως η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τη δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις της για την παραγωγή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, παρότι η Πιονγκγιάνγκ διεξάγει συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού της και παρά τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να παράγει καύσιμο που της επιτρέπει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, παρά τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση. Ωστόσο, επέμεινε ότι η κυβέρνηση Τραμπ σημειώνει πρόοδο στις συνομιλίες με τη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Έξι αγάλματα ήρθαν στο φως στην αρχαία Μαγνησία της Μικράς Ασίας


Έξι αγάλματα που χρονολογούνται πριν από περίπου δύο χιλιάδες χρόνια, ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Μαγνησία που βρίσκεται στο σημερινό Γκερμέντζικ του Αϊδινίου,  όπου διεξάγονται ανασκαφές εδώ και 34 χρόνια.

Βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα στις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην αρχαία πόλη.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Ορχάν Μπίνγκιολ, είπε ότι στον ναό της Αρτέμιδας, ένα από τα σημαντικότερα ιερά της ελληνιστικής-ρωμαϊκής εποχής, βρέθηκαν τέσσερα αγάλματα που αναπαριστούν γυναίκες, ένα που αναπαριστά άνδρα και ένα άλλο του οποίου δεν έχουν προσδιορίσει ακόμα το φύλο.

Τα έξι αγάλματα ανακαλύφθηκαν στον ίδιο χώρο, ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε τα εξής:

«Γνωρίζουμε ότι οι Γερμανοί ανακάλυψαν πέντε αγάλματα στον ίδιο χώρο στις ανασκαφές που έκαναν από το 1891 έως το 1893. Ανακαλύψαμε ένα περισσότερο από εκείνους. Μάλιστα το 2016 σε ένα άλλο τμήμα, του ίδιου χώρου, είχαμε ανακαλύψει ένα άγαλμα ακόμα. Πρόκειται συνολικά για επτά αγάλματα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια ήταν η ιδιότητα και η λειτουργία τους στον χώρο».

Ο Μπίνγκιολ σημείωσε επίσης ότι είναι αξιοσημείωτο που τα αγάλματα διατηρήθηκαν σε καλή κατάσταση.

«Τα δυο διατηρήθηκαν μαζί με το κεφάλι. Ο λόγος που δεν διατηρήθηκε το κεφάλι σε δυο είναι ότι κάθονταν σε βάθρο, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αγάλματα. Δεν τα βρήκαμε ακόμα [τα υπόλοιπα κεφάλια]. Έτσι λοιπόν φέτος, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα πολύ διάστημα για να λήξουν οι ανασκαφές, βρήκαμε ευρήματα που μας έκαναν πολύ ευτυχισμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία Μαγνησία.

1.300 αρχαιότητες θα πλαισιώνουν τη μόνιμη έκθεση των κινητών ευρημάτων στη στάθμη -1 του Μουσείου Ακρόπολης


Συνολικά 1.290 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την τελική Νεολιθική Εποχή (περίπου 3000 π.Χ.) ως τον 10ο αιώνα μ.Χ., θα αποτελούν τη μόνιμη έκθεση των κινητών ευρημάτων στη στάθμη -1 του Μουσείου Ακρόπολης, όπως έγινε γνωστό σήμερα στο Συμβούλιο Μουσείων, τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στη σχετική μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η παρουσίασή τους σε μια ειδική προθήκη-«σχισμή» που θα περιτρέχει τους τοίχους του υπογείου για περίπου 35 μέτρα, αλλά και οι εκπλήξεις που θα συναντούν οι επισκέπτες κατά την περιήγησή τους στον χώρο της ανασκαφής, (όπως η προθήκη - προσομοίωση ενός μεταλλικού και διάτρητου πηγαδιού με τα αντικείμενα, όπως ακριβώς βρέθηκαν στο αυθεντικό πηγάδι ή η ημιϋπαίθρια «αίθουσα» επιφάνειας 76 τ.μ. όπου θα παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, αγάλματα θεοτήτων, πορτρέτα και προτομές αθλητών, φιλοσόφων και εύπορων αστών), υπόσχονται να δώσουν προστιθέμενη αξία στο περίφημο μουσείο. Κι αυτό γιατί θα αναδεικνύει, πέρα από τα αριστουργήματα της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου που εκτίθενται στις αίθουσές του, την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής που έζησαν σε διάφορες εποχές. Με άλλα λόγια την πραγματική ζωή που συντελέστηκε σε αυτήν.

«Δεν έχουμε μια ανασκαφή την οποία στεγάσαμε. Έχουμε ενσωματώσει μια ανασκαφή στην αρχιτεκτονική του Μουσείου ως έκθεμα. Είναι μια ολίγον ασυνήθιστη αντίληψη, η οποία όμως δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά ήταν αναγκαίο να γίνει για να μπορεί η ανασκαφή να δεθεί με το Μουσείο Ακρόπολης», δήλωσε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Παντερμαλής, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, μαζί με τους συνεργάτες του, αρχαιολόγο Σταματία Ελευθεράτου και αρχιτέκτονα Ελένη Σπάρτση.

«Όταν είχαμε παρουσιάσει το συνολικό εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείου είχαμε πει ότι μπορεί η ανασκαφή να ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο για την πρόοδο των εργασιών, στο τέλος όμως απέβη μια ευλογία, διότι το μουσείο στεγάζει κυρίως αριστουργήματα, αλλά η ζωή δεν αποτελείται μόνο από τις μεγάλες στιγμές της αρχαϊκής και της κλασικής Αθήνας. Είναι κι αυτά τα ταπεινά ευρήματα της καθημερινότητας που δίνουν μια ανάγλυφη εικόνα» ανέφερε ο κ. Παντερμαλής. «Με τα 1.290 ευρήματα, δεν βομβαρδίζεις τον επισκέπτη. Tου δίνεις μια εντύπωση. Η αντίληψή μας ήταν να μην δημιουργηθεί μέσα στην ανασκαφή ένας παραδοσιακός εκθεσιακός χώρος, αλλά ένας ανοιχτός εκθεσιακός χώρος, ο οποίος να είναι συμβατός με την ανασκαφή και να επιτρέπει στον επισκέπτη να κάνει αυτή την εναλλαγή. Να βλέπει δηλαδή τα ερείπια και μετά να κάνει τον περίπατο σε αυτή τη ‘σχισμή', που δεν θα είναι μια βιτρίνα από πάνω ως κάτω, αλλά ένα ‘άνοιγμα', στο οποίο μπορεί να ρίχνει ‘ματιές' που αποκαλύπτουν τι είχε αυτή η ανασκαφή».

«Είναι ένα ωραίο αποτέλεσμα. Έχουμε ένα μουσείο που όλοι καμαρώνουμε και τώρα, συμπληρωμένο με τον χώρο της ανασκαφής, θα μετρήσει ακόμα περισσότερο για το μέλλον», τόνισε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, προσθέτοντας ότι «αυτό που φάνηκε ως μειονέκτημα, καταφέρατε να το κάνετε συγκριτικό πλεόνασμα. Κάποιος που θα επισκεφτεί το Μουσείο Ακρόπολης - και ίσως δεν θα του φτάνει μια μέρα - θα βλέπει από ψηλά τους θεούς και τις λατρείες και μετά θα κατεβαίνει στην καθημερινή ζωή. Γιατί δεν καλύπτονται μόνο τα χριστιανικά χρόνια, αλλά τονίζονται επίσης η κλασική αρχαιότητα και ψήγματα της αρχαϊκής και της μυκηναϊκής περιόδου».

Όπως έχει ορίσει και η υπουργική απόφαση που ακολούθησε την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) τον περασμένο Μάρτιο, και αφορούσε την ανάδειξη και διαμόρφωση της εν λόγω ανασκαφής σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, για την περιήγηση των επισκεπτών θα χρησιμοποιηθούν αρχαίοι δρόμοι (οι οποίοι δεν διατηρούν τα αυθεντικά οδοστρώματά τους), γεγονός που θα ενισχύει τη βιωματική εμπειρία, μεταλλικοί διάδρομοι και μεταλλικές εξέδρες, μέσω των οποίων θα κατευθύνονται στα σημαντικότερα οικοδομήματα και στην έκθεση κινητών ευρημάτων.

Εποπτικό υλικό και κείμενα θα διευκολύνουν την παρακολούθηση της εκθεσιακής αφήγησης, που διακρίνεται σε δύο μεγάλες εκθεσιακές/χρονολογικές ενότητες και ακολούθως σε 21 θεματικές ενότητες. Στην πρώτη εκθεσιακή/χρονολογική ενότητα με τίτλο «Πριν από την ένταξη στην πόλη» παρουσιάζεται η περιοχή από το 3000 π.Χ. περίπου, εποχή που έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας, έως το 480 π.Χ., περίοδο ένταξης της περιοχής στο τειχισμένο τμήμα της πόλης και της πολεοδομικής της οργάνωσης. Η 2η εκθεσιακή/χρονολογική ενότητα ονομάζεται «Από τη ζωή στην πόλη» και δείχνει όψεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων που έζησαν στην αρχαία γειτονιά από τα τέλη του 5ου αι. π.Χ., εποχή πολεοδομικής οργάνωσης της αρχαίας Αθήνας, έως και τις αρχές του 13ου αι. μ.Χ., οπότε εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Ο κ. Παντερμαλής διευκρίνισε, τέλος, ότι δεν θα υπάρχει διακριτό εισιτήριο για τη στάθμη -1 του Μουσείου, αλλά το πιθανότερο είναι να αυξηθεί λίγο το εισιτήριο (που τώρα είναι 5 ευρώ) ώστε να περιλαμβάνει όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της ανασκαφής. Η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος στα όγδοα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης, αναμένεται να εγκαινιαστεί ως ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στα αμέσως επόμενα γενέθλια, δηλαδή τον Ιούνιο του 2019.

Η Ρωσία γιόρτασε τα 1030 χρόνια από τον επίσημο εκχριστιανισμό της (βίντεο)


Η Θεία Λειτουργία για την 1.030η επέτειο της μεταστροφής στον Χριστιανισμό των Ρως πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού του Κρεμλίνου. Στην τελετή πρωτοστάτησε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, παρουσία του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχη Θεόδωρο Β 'της Αλεξάνδρειας. Ο εκχριστιανισμός των Ρως πραγματοποιήθηκε το 988, όταν βαφτίστηκε ο Βλαδίμηρος ο Μέγας στη Χερσόνησο. Στη συνέχεια βαφτίζει την οικογένειά του και τους ανθρώπους του στο Κίεβο.

Ο εκχριστιανισμός των Ρως είναι η καθιέρωση του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας του Κράτους των Ρως το 988 μ.Χ. από το Βλαδίμηρο Α', Μέγα Πρίγκιπα του Κιέβου.



Χριστιανοί Ρως υπήρχαν και πριν το Βλαδίμηρο. Ήδη το 867 ο Πατριάρχης Φώτιος είχε αναφέρει με ενθουσιασμό βαπτίσεις, ενώ και η ίδια η γιαγιά του Βλαδίμηρου (Χέλγκα) είχε βαπτισθεί το 955 στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με δυτικές πηγές, ο Γιάροπολκ (βασ. 972-980) είχε έλθει σε επαφές με τον Πάπα Ρώμης για το ίδιο θέμα, αλλά δεν πρόλαβε να τις ολοκληρώσει. Πάντως σε κάθε περίπτωση η συντριπτική πλειοψηφία παρέμενε προσκολλημένη σε διάφορες εκδοχές του παγανισμού.

Για τον εκούσιο προσηλυτισμό των Ρως υπάρχουν δύο βασικές αφηγήσεις: μία εξιδανικευμένη από το Πρώτο Χρονικό, κείμενο περισσότερο δοξαστικό που συνεγράφη στο Κίεβο στις αρχές του 12ου αιώνα, και μία εγγύτερη στην πραγματικότητα από Άραβες λογίους σύγχρονους με τα γεγονότα.

Σύμφωνα με το Πρώτο Χρονικό, ο Βλαδίμηρος έστειλε τους σοφούς του να επισκεφθούν όλες τις γειτονικές χώρες και να ανακαλύψουν ποια θρησκεία είναι καλύτερη. Για τους μουσουλμάνους Βουλγάρους του Βόλγα του είπαν ότι βασιλεύει η μιζέρια και η θλίψη, δεν τρώνε χοιρινό, δεν πίνουν οινοπνευματώδη. Αυτό του προκάλεσε έκπληξη και είπε μα το ποτό είναι η χαρά μας. Μετά συμβουλεύθηκε κάποιους ιουδαϊστές απεσταλμένους, πιθανότατα χαζάρους, αλλά απέρριψε τη θρησκεία τους με το αιτιολογικό πως αν ο Θεός σάς υποστήριζε, δε θα χάνατε την Ιερουσαλήμ.


Τελικά ο Βλαδίμηρος αποφάσισε να υιοθετήσει το χριστιανισμό. Στις εκκλησίες των Γερμανών οι απεσταλμένοι δε βρήκαν καμία ομορφιά, αλλά στην Κωνσταντινούπολη ανακάλυψαν αυτό που έψαχναν. Περιγράφοντας τις εντυπώσεις τους από μια Θεία Λειτουργία που παρακολούθησαν στην Αγια-Σοφιά, ανέφεραν πως δεν ξέραμε εάν βρισκόμαστε στη γη ή στον ουρανό. Δεν ξέρουμε πώς να το περιγράψουμε με λόγια. Έτσι ο Βλαδίμηρος ζήτησε από το βυζαντινό αυτοκράτορα να τον βαπτίσει χριστιανό. Η τελετή έγινε το 988 στη Χερσώνα της Κριμαίας - ο Βλαδίμηρος έλαβε το χριστιανικό όνομα του νονού του (Βασίλειος) και παντρεύθηκε την αδελφή του Άννα, χωρίζοντας όλες τις άλλες γυναίκες του.

Επιστρέφοντας θριαμβευτικά στο Κίεβο, ο νεοφώτιστος Βλαδίμηρος διέταξε τους βογιάρους (αριστοκράτες) και τους γιους του να προσέλθουν στο Δνείπερο για να βαπτιστούν χριστιανοί. Την επόμενη μέρα κάλεσε για τον ίδιο λόγο όλους κατοίκους της πρωτεύουσας, πλούσιους και φτωχούς, ζητιάνους, ακόμα και σκλάβους, αλλιώς κινδύνευαν να γίνουν εχθροί του. Στο σημείο της μαζικής βάπτισης ανήγειρε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Ναό της Δεκάτης, διότι διέθεσε για την κατασκευή της το 1/10 της περιουσίας του.

Οι Αραβικές πηγές της εποχής δίνουν μια διαφορετική εκδοχή. Το 987 δύο βυζαντινοί στρατηγοί, ο Βάρδας Σκληρός και ο Βάρδας Φωκάς, εξεγέρθηκαν εναντίον του Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου - ο Φωκάς μάλιστα αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας το φθινόπωρο του ιδίου έτους. Ο Βασίλειος παρακάλεσε για βοήθεια τους Ρως και ο Βλαδίμηρος του έστειλε 6.000 άνδρες, με αντάλλαγμα το χέρι της αδελφής του Άννας. Στα πλαίσια αυτής της συμμαχίας συμφωνήθηκε να ασπασθούν οι Ρως το χριστιανισμό, ενώ ακόμα αρκετοί άνδρες από το εκστρατευτικό σώμα εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Πόλη και εντάχθηκαν στην περίφημη Βαραγγική Φρουρά.

Πριν υιοθετήσει το χριστιανισμό, ο Βλαδίμηρος είχε δοκιμάσει να μεταρρυθμίσει το σλαβικό παγανισμό καθιερώνοντας τον Περούν (θεό του κεραυνού και της αστραπής) ως υπέρτατη θεότητα. Είδωλα του Περούν είχαν τοποθετηθεί στα σπουδαιότερα μέρη της χώρας, ενώ αναφέρονται ακόμα και ανθρωποθυσίες στο όνομά του. Παρ' όλο το ζήλο του η απόπειρα απέτυχε, γι' αυτό και αποφάσισε να εισαγάγει το μονοθεϊσμό από τα γειτονικά κράτη. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: γιατί επέλεξε το χριστιανισμό; Και γιατί προτίμησε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και όχι την Αγία Έδρα; Η απάντηση, ευθέως ή εμμέσως, δίνεται και από τις δύο πηγές που προαναφέρθηκαν.

Στην εποχή που πραγματευόμαστε, το Βυζάντιο λειτουργούσε σα μαγνήτης για ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Έχοντας κληρονομήσει την οργάνωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αλλά και τμήμα του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, βρισκόταν πολύ πιο μπροστά από οποιοδήποτε άλλο κράτος σε ισχύ, πολιτισμό και πλούτο. Κυρίως ήταν οι άλλοι λαοί που θαμπώνονταν από την Κωνσταντινούπολη και όχι το αντίθετο.

Ο Βλαδίμηρος υπήρξε τυχερός διότι ο βυζαντινός θρόνος βρέθηκε σε μεγάλη ανάγκη, αλλά και έξυπνος γιατί δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η βαρύτητα της συμμαχίας φαίνεται και από τον όρο για το γάμο - ήταν η πρώτη φορά που μια βυζαντινή πριγκίπισσα (και δη πορφυρογέννητη) παντρευόταν κάποιον βάρβαρο ηγεμόνα, ενώ παρόμοιες προτάσεις από Γερμανούς και Φράγκους βασιλείς στο παρελθόν είχαν πέσει στο κενό.

Για την επιλογή αυτή του Βλαδίμηρου πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και ένα δεύτερο δεδομένο: λόγω των χρημάτων που διέθεταν και της γεωγραφικής εγγύτητας, οι βυζαντινοί ήταν οι καλύτεροι πελάτες των προϊόντων του. Η πρόσδεση των Ρως στο βυζαντινό άρμα σήμαινε ακόμη περισσότερη κίνηση στην Εμπορική Οδό Βαράγγων - Ελλήνων, άρα περισσότερο πλούτο στα θησαυροφυλάκια του Κιέβου.

Πέραν όμως των οικονομικών και διπλωματικών οφελημάτων, η νέα θρησκεία λειτούργησε και ως εκσυγχρονιστική ιδεολογία που ομογενοποίησε πολιτισμικά τη βαραγγική ελίτ με το σλαβικό απλό λαό του Κράτους των Ρως. Οι βυζαντινοί διέθεταν ήδη λειτουργικά κείμενα γραμμένα στο Κυριλλικό αλφάβητο, αλλά και ένα πλήθος μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων στα σλαβικά.

 Η ύπαρξη αυτών των μεταφράσεων έφερε σε επαφή τους Ρως με την ελληνική γραμματεία χωρίς να χρειασθεί να μάθουν ελληνικά. Απόκτησαν έτσι το υπόβαθρο για να δημιουργήσουν τη δική τους λογοτεχνία, τέχνη και αργότερα επιστήμη, συγκροτώντας για πρώτη φορά δική τους ενιαία πολιτισμική επικράτεια.

Ως τελικό συμπέρασμα, δεν είναι υπερβολή ότι η εισαγωγή του χριστιανισμού ισοδυναμεί με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης αυτού που σήμερα ονομάζουμε ρωσικό πολιτισμό.

Brexit: Τα κάστανα από την φωτιά θα βγάλει ο βρετανικός στρατός σε περίπτωση μή συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε και Μεγάλης Βρετανίας


Ο βρετανικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής για να συνδράμει στην παράδοση τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, σε περίπτωση έλλειψης, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο βρετανικός στρατός θα κληθεί σε μία τέτοια περίπτωση, να βοηθήσει τις πολιτικές αρχές όταν θα έχουν έλλειψη από τέτοιες προμήθειες, με ελικόπτερα και στρατιωτικά φορτηγά για την μεταφορά των απαραίτητων προμηθειών, όπου και όποτε χρειαστεί, σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφεραν οι The Sunday Times.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης έγιναν σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ τον επόμενο Μάρτιο χωρίς κάποια συμφωνία. Το Υπουργείο Άμυνας δεν έλαβε επίσημο αίτημα για βοήθεια, αλλά δήλωσε στην εφημερίδα της ότι υπάρχει ένα «σχέδιο για να υποστηρίξουμε τις πολιτικές αρχές που μπορούν να χρειάζονται βοήθεια», αν έρθει η ώρα.

Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019 και οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εξακολουθούν να φαίνονται αδιέξοδες. Για αυτό και οι βρετανικές αρχές εξετάζουν κάθε πιθανό αρνητικό σενάριο. Απο μία κατάρρευση του λιμανιού του Ντόβερ μέχρι και την έλλειψη τροφίμων και υλικών πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, σε περίπτωση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε, χωρίς κάποια συμφωνία.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποθηκεύσει φάρμακα και αποθέματα αίματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Όταν ο στρατός σώζει την αξιοπρέπεια ενός εξευτελισμένου κράτους


Στην σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», ο δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος, κάνει μία εκτενή αναφορά στα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά στα οποία, τυπικά το κράτος και όχι ο στρατός, θα έπρεπε από μόνο του να μπορούσε να αντεπεξέλθει.

Από το παρακάτω άρθρο του δημοσιογράφου της Καθημερινής θα καταλάβετε για ποιο λόγο ο κόσμος εμπιστεύεται ακόμα τις Ένοπλες Δυνάμεις.  Η τραγωδία στο Μάτι και η ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν από τον πύρινο όλεθρο, αποτελούν ακόμα ένα επεισόδιο το οποίο υποδηλώνει τις συνθήκες οιονεί κατάρρευσης του υπόλοιπου κρατικού μηχανισμού. Ο Στρατός Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία έχουν μετατραπεί στο υποκατάστατο ενός κράτους το οποίο αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα βασικά καθήκοντά του: την παροχή πολιτικής προστασίας, τα δημόσια έργα, τις εργασίες αποκατάστασης υποδομών, το προσφυγικό ακόμη και τη μεταφορά ιατρικών αποβλήτων. Φυσικά, μέρος αυτών των δραστηριοτήτων είναι απολύτως φυσιολογικό να βρίσκεται από την αιγίδα των Ε.Δ. και να διεκπεραιώνεται από τους κλάδους τους. Μέρος αυτών είναι, προφανώς, η ευθύνη για τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Ωστόσο, πλέον, φαίνεται ότι ο σταθερός και λειτουργικός μηχανισμός που διαθέτει το στράτευμα σε όλη την έκταση της χώρας αποτελεί την εύκολη λύση όχι μόνο για την κεντρική κυβέρνηση αλλά και τους δήμους.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η δρομολόγηση αρματαγωγών για τη μεταφορά νοσοκομειακών αποβλήτων από τα Δωδεκάνησα έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Δωδεκανήσων, παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα στρατιωτικά στελέχη για την καταλληλότητα των αρματαγωγών να μεταφέρουν απόβλητα υψηλής τοξικότητας. Πρακτικά, η συγκεκριμένη επιλογή έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η μίσθωση πλοίων και οχημάτων που είναι ενδεδειγμένα για τέτοιου τύπου μεταφορές. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική.

Πριν από λίγες ημέρες, έφθασαν ξανά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αιτήματα από τους Δήμους Μάνδρας και Ειδυλλίας για τη διάνοιξη οδών στην περιοχή που τους τελευταίους μήνες έχει καταστραφεί δύο φορές από πλημμύρες. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το υπουργείο Υποδομών και η Περιφέρεια Αττικής απουσιάζουν, με αποτέλεσμα οι τοπικοί άρχοντες να στρέφονται στον Στρατό. Αρχικά η ΜΟΜΚΑ (Μονάδα Μελετών και Κατασκευών, άλλοτε ΜΟΜΑ), στην οποία πρακτικά απευθύνονται όλα αυτά τα αιτήματα, ανασυγκροτήθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν ελλείψεις που υπάρχουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Η διάνοιξη και ασφαλτόστρωση οδών σε νησιά ή παραμεθόριες, ορεινές περιοχές θεωρούνται από τα στελέχη ως φυσιολογικές, καθώς, συχνά αυτού του τύπου τα έργα είναι πολύ μικρά και υπήρχε πραγματική αδυναμία των μικρών δήμων να τα καταφέρουν. Η ενεργοποίηση, όμως, της ΜΟΜΚΑ για εργασίες λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας μαρτυρά ουσιαστικές αδυναμίες του κράτους.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα αιτήματα αποκρούονται, οι πιέσεις είναι διαρκείς και δεν προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πιέσεις από παντού

Ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη, αδυνατώντας να αξιοποιήσουν τους διαλυμένους μηχανισμούς των υπουργείων τους, ασκούν πίεση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις τους. Παράδειγμα είναι τα κινητά ιατρεία. Παλιότερα, ήταν ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά σε νησιά και δύσβατες περιοχές. Πλέον οι στρατιωτικοί ιατροί καλύπτουν ολοένα και περισσότερες ανάγκες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και βασικές. Επίσης, οι Ε.Δ. πραγματοποιούν το σύνολο των αεροδιακομιδών ανά την Ελλάδα, ενώ δίχως τη συνδρομή τους είναι πολύ δύσκολη η διεκπεραίωση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ακόμα και από το πολύ έμπειρο προσωπικό του Λιμενικού.

Μία από τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις παραμένει ο κεντρικός συντονιστικός ρόλος που έχουν αναλάβει στο προσφυγικό. Οι Ε.Δ. διαχειρίζονται 31 δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Σε αυτές, με βάση τα τελευταία στοιχεία (26 Ιουλίου), φιλοξενούνται 29.045 άτομα, σχεδόν 4.000 περισσότεροι από την πραγματική δυναμικότητά τους, κυρίως στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στην Κω και στα Διαβατά. Σε αυτές τις δομές, εκτός από την παροχή συσσιτίων, η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών έχει αναληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το τελευταίο παράδειγμα αποτελεί απλώς επιβεβαίωση μιας τάσης την οποία οι έμπειροι αξιωματικοί γνωρίζουν καλά. Οι Ε.Δ. καλούνται να συνδράμουν σε έκτακτες συνθήκες και, σε γενικές γραμμές, αυτό είναι κατανοητό, αν όχι φυσικό, από τους περισσότερους. Το πρόβλημα είναι ότι στη συνέχεια η κατάσταση αυτή μονιμοποιείται, με τα επιτελικά γραφεία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ να μετατρέπονται, εν πολλοίς, σε γραφεία διαχείρισης κρίσεων που έχουν μικρή σχέση με το βασικό καθήκον τους.

Αμερικανική βοήθεια από αέρος στις δύο φωτιές

 Καναντέρ και φρεγάτα επιτηρούν στο Μάτι, την επομένη της καταστροφής.
Ουκ ολίγα έμπειρα στελέχη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των αποτελεσμάτων τόσων διαφορετικών και πολλαπλών κρίσεων ως εμπειρία που παραπέμπει στην αντιμετώπιση φαινομένων υβριδικού πολέμου.

Ωστόσο, από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις απουσιάζουν τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα. Τα διαθέτουν, όμως, συμμαχικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Ο πύρινος όλεθρος στο Μάτι και οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Κινέτα έγιναν αφορμή και για μια πρώτη συνεργασία με τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Πρακτικά οι Αμερικανοί παρείχαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έπειτα από άμεση συνεννόηση ανάμεσα στον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ και στον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, την από αέρος δυνατότητα αποτύπωσης της επιχειρησιακής κατάστασης στην Κινέτα και στο Μάτι.

Το drone και το P-8

Επί τούτω, ένα drone τύπου MQ-9 Reaper απογειώθηκε από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου η αμερικανική αεροπορία διαθέτει βάση συντήρησης και υποστήριξης των συγκεκριμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το αμερικανικό drone κατέγραψε την κατάσταση στο έδαφος, όπως άλλωστε και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (του αμερικανικού Ναυτικού) τύπου P-8 Poseidon, το οποίο είχε απογειωθεί από την Ιταλία.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, μια πρώτη πρόβα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί η ολοένα και στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ και Ελλάδας.

Εν ολίγοις, οι Αμερικανοί εκφράζουν έτσι την πρόθεσή τους να συνδράμουν την Ελλάδα όχι μόνο σε επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης, αλλά και στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, εφόσον, βεβαίως, κάτι τέτοιο ζητηθεί από την Αθήνα. Τέτοιο αίτημα, προφανώς και υπήρξε από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αντιθέτως, από την Αθήνα δεν ζητήθηκε η βοήθεια του πληρώματος της ναυαρχίδας του έκτου στόλου «USS Mount Whitney», η οποία ήταν ελλιμενισμένη στον Πειραιά για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας που πέρασε, προτού συνεχίσει τις δραστηριότητές της ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στην Ιαπωνία για νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη πηγαίνει η Ελλάδα, μετά την τραγωδία


Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei», η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, η Ιαπωνία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την πώληση διασωστικών της αεροσκαφών US-2 σε μία συμφωνία που θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση αμυντικού εξοπλισμού της χώρας.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά αμφίβιων αεροσκαφών της ιαπωνικής βιομηχανίας ShinMaywa κόστους περίπου 10 δισ. γιεν (περίπου 77 εκατομμύρια ευρώ) το καθένα για να αντικαταστήσει τα δεκάδες παλιά πυροσβεστικά της αεροσκάφη, αναφέρει η εφημερίδα. Τα συγκεκριμένα ιαπωνικά αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με δεξαμενές νερού πριν πωληθούν στην Ελλάδα.

Το ShinMaywa US-2 είναι ένα ιαπωνικό αμφίβιο αεροσκάφος σχεδιασμένο για έρευνα και διάσωση (SAR). Κύριος ιδιοκτήτης του αεροσκάφους είναι η Ναυτική Αυτοάμυνα της Ιαπωνίας, και το US-2 προγραμματίζεται να αντικαταστήσει το παλαιότερο Shin Meiwa US-1A.


Το αεροσκάφος διαθέτει πολλές αεροδυναμικές βελτιώσεις, ένα κύτος το οποίο αντέχει υδροστατικές πιέσεις και πιο ισχυρούς κινητήρες Rolls-Royce AE 2100. Οι δοκιμές πτήσης άρχισαν στις 18 Δεκεμβρίου 2003. Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις αγόρασε 14 από αυτά τα αεροσκάφη, τα οποία τέθηκαν σε υπηρεσία ως ShinMaywa US-2.

Το αεροσκάφος είναι ασφαλές και μόνο ένα μικρό ατύχημα έχει καταγραφεί, όταν τον Απρίλιο του 2015 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στο  Cape Ashizuri στο Shikoku, το τετραμελές πλήρωμα διασώθηκε.

Εκτός από την Ελλάδα, ενδιαφέρον κατά καιρούς ενδιαφέρον αγοράς του αεροσκάφους έχουν δείξει η Ινδία, η Ταϊλάνδη, και η Ινδονησία

Ένας «Ζεύς» στο Royal International Air Tattoo (βίντεο)


Εντυπωσίασε η εναέρια παράσταση που έδωσε ο Έλληνας «Ζεύς», το ελληνικό F-16 Fighting Falcon της ομάδας επιδείξεων της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, στις εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο Royal International Air Tattoo στο Γκλόστερσαιρ
.
Τα χαμηλά περάσματα, οι περίτεχνοι ελιγμοί, η εικόνα των ισχυρών μετακαύσεων και τα ντεσιμπέλ του ενθουσιασμού ανέβηκαν στα ύψη. Ακολουθεί ένα από τα χιλιάδες βίντεο που κατακλύζουν το διαδίκτυο. 

Το σήμα της εβδομάδας: NK Maribor


Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Πίσω στην μάχη ακόμα και με προσθετικά! Το παράδειγμα του επιλοχία Brian Beem


Χάρη στην πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής και στη διαθεσιμότητα ισχυρότερων προσθετικών, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα είναι πλέον σε θέση να επανατοποθετηθούν στις μονάδες τους, μετά τον ακρωτηριασμό τους και γιατί όχι, να βρεθούν και στην πρώτη γραμμή της μάχης. Για να μπορέσουν να το πετύχουν αυτό, οι ακρωτηριασμένοι στρατιώτες θα πρέπει να περάσουν από κάποιες διαδικασίες επιλογής.

Αυτές περιλαμβάνουν την εξέτασή τους από το Συμβούλιο Φυσικής Αξιολόγησης, το οποίο καθορίζει αν ένας στρατιώτης με προσθετικό μέλος είναι ακόμα κατάλληλος προς υπηρεσία. Το πρόγραμμα Active Duty/Continuation on Active Reserve program παρέχει επίσης επιλογές για μερικούς τραυματίες, άρρωστους και γενικά σε στρατιώτες με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που μπορούν να αποδείξουν ότι είναι ακόμη σε θέση να υπηρετήσουν να επανατοποθετηθούν σε μάχιμες μονάδες.


Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό του εικονιζόμενου επιλοχία, Ο Brian Beem, ο οποίος έχασε το πόδι του το 2006 από αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή στο Ιράκ. «Νόμιζα ότι η καριέρα μου τελείωσε. Μου πήρε περίπου ένα χρόνο για να μπορώ να τρέχω κανονικά και νοιώθω σίγουρος για τον εαυτό μου».

 Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Beem ήταν έτοιμος να παρουσιαστεί στην μονάδα του, στο Αφγανιστάν. Παρόλο που δεν βρισκόταν πλέον σε περίπολο όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, διαδραμάτιζε ακόμα σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν οι συνάδελφοί του.

«Ήταν πραγματικά ευχάριστο να είμαι πάλι στην πρώτη γραμμή. Είναι δυνατόν, αλλά δεν είναι εύκολο. Η διαδικασία είναι για εκείνους που έχουν επιμονή». 
Ο Beem αναγνωρίζει ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Για ορισμένους, είπε, η βούληση να υπηρετήσουν μόνη της δεν αρκεί, για να ξεπεραστεί η σοβαρότητα του τραυματισμού τους. Αλλά για όσους είναι, αρκεί και μόνο που ξαναυπηρετείς με τα αδέλφια σου. "Εγώ δεν εντάχθηκα στο Στρατό για να κάθομαι και να έχω έναν άνετο τρόπο ζωής. Εγώ μπήκα στο στρατό γιατί ήξερα ότι θα ήταν σκληρή δουλειά και είναι. Αλλά όταν θα αποστρατευτώ θα μπορώ να κοιτάξω πίσω και να πώ:« Ουάου, κοίτα τι έκανα».

Bari FC: Ο κόκορας θα αργήσει πια να ξυπνάει ξανά την Απουλία κάθε πρωί



Η Bundeswehr θέλει να σβήσει ότι της θυμίζει την Wehrmacht


«Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» είναι μία γνωστή βιβλική φράση η οποία έχει γίνει παροιμιώδης και την οποία την πρωτοσυναντάμε στο κεφάλαιο της Εξόδου στην Παλαιά Διαθήκη. Όμως πουθενά, δεν υπάρχει καλύτερη εφαρμογή απο την ιστορία και την πορεία του μεταπολεμικού γερμανικού στρατού.

Το γερμανικό κράτος αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ακόμα τον στρατό, ως φυτώριο ναζιστικών ιδεών, άλλωστε οι πρώτοι πυρήνες των SS σχηματίστηκαν απο δυνάμεις του στρατού της Δημοκρατίας της Βαιμάρης. Αυτή η σχιζοφρενική σχέση γερμανικού κράτους και Bundeswehr ξεκίνησε στη μεταπολεμική Γερμανία όταν το γερμανικό κοινοβούλιο εναντιώθηκε στην πρόθεση του καγκελάριου Konrad Adenauer να σχηματίσει ένοπλες δυνάμεις.

Μόνο λόγω της επιμονής του Adenauer στη συμμετοχή της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και της επιμονής του ΝΑΤΟ ότι τα μέλη της πληρούν ορισμένες στρατιωτικές δεσμεύσεις, έπεισε το κοινοβούλιο να υποχωρήσει και να επιτρέψει στον σχηματισμό των πρώτων σχηματισμών των μεταπολεμικών γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα, για να σχηματιστούν αυτές οι μονάδες, το 1955, ο στρατός έπρεπε να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους πρώην στρατιώτες Wehrmacht. Ο Adenauer απάντησε κάποτε σε μια κατηγορία ότι η Bundeswehr διοικούνταν σχεδόν αποκλειστικά από αξιωματικούς της Wehrmacht επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχόταν να δεχτεί στρατιώτες ή αξιωματικούς κάτω των 18 ετών!

Το 1965, καταγράφτηκε ο πρώτος κανονισμός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων για να διευκρινίσει με ποιο τρόπο η Bundeswehr θα τιμήσει και τη θα θεωρεί ώς ιστορία της. Ο κανονισμός ενημερώθηκε το 1982. Χαρακτηριστικά ο κανονισμός ανέφερε ότι απαγορεύεται η απεικόνιση ναζιστικών συμβόλων απαγορεύτηκε και οι τυχόν παραδόσεις που συνδέουν την Bundeswehr με την Wehrmacht.

Η σημερινή υπουργός άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι θα δρομολογήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ξεκαθαρίσουν τη σχέση του στρατού με την ιστορία του, θα βελτιώσουν την εκπαίδευση των μελών του και θα βελτιώσουν τη διαδικασία για τους στρατιώτες να αναφέρουν ακροδεξιές ή νεοναζιστικές δραστηριότητες των συναδέλφων τους.

Παράλληλα με αυτές τις σαρωτικές αλλαγές, ο γενικός επιθεωρητής της Bundeswehr, Volker Wieker υποσχέθηκε να διεξάγει έρευνες σε όλους τους στρατώνες της Bundeswehr για να απομακρύνει τυχόν αντικείμενα που είναι δηλωτικά της Wehrmacht. Υπάρχουν επίσης σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη για να μετονομαστούν και οι λίγοι στρατώνες που ακόμα φέρουν ονομασίες από αξιωματικούς του Τρίτου Ράιχ.

Κατέπεσε η υπόθεση - δικαιολογία περί προσχεδιασμένου εμπρησμού ως αιτίας για την καταστροφή της Ανατολικής Αττικής


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» και συγκεκριμένα στοιχεία που παραθέτει από την Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), αποδομείται η κυβερνητική άποψη ότι η φονικότερη πυρκαγιά στα ελληνικά χρονικά, αυτή της περασμένης Δευτέρας στο Νταού Πεντέλης με απολογισμό πάνω από 80 νεκρούς, οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της εφημερίδας, αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα έως τώρα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά στις 5 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας ιδιώτη, η ταυτότητα του οποίου είναι ήδη γνωστή στις Αρχές.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση, καθώς στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι οι πυρκαγιές σε Κινέτα και Νταού Πεντέλης ήταν αποτέλεσμα ενός οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών. Προς αυτή την κατεύθυνση παρουσιάστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες από τα Γεράνεια Όρη, στις οποίες φαίνεται ότι 30 λεπτά μετά την αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς υπήρχαν 13 ακόμα εστίες φωτιάς. «Οι εστίες που καταγράφονται βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας προξενούν εύλογα ερωτήματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Γεώργιος Μαντζούρης. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. «Έχουμε σοβαρές ενδείξεις, σημαντικά ίχνη για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό. Υπάρχει εύρημα, το οποίο μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες οι οποίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Δεν θέλω να αναφέρω στοιχεία που θα εμποδίσουν την ανακριτική έρευνα», δήλωσε από την πλευρά του.

Ωστόσο, στην Κινέτα τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού δεν έχουν εντοπίσει ίχνη εμπρηστικών μηχανισμών στις εστίες της φωτιάς, ενώ αντίστοιχα τα ευρήματα στο Νταού Πεντέλης κατατείνουν στην εκδοχή του εμπρησμού από αμέλεια. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, καλά ενημερωμένη πηγή διευκρίνισε ότι το εύρημα δεν αφορά σε κάποιου είδους εμπρηστικό μηχανισμό, αλλά σε υπολείμματα από σορό με καμένα ξύλα και κλαδιά. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι κάποιο άτομο, πιθανότατα κάτοικος της περιοχής, προσπάθησε εν μέσω ισχυρών ανέμων να κάψει ξερά κλαδιά και ξύλα με αποτέλεσμα να προκαλέσει άθελά του πυρκαγιά. Η ίδια πηγή ενημέρωσης διευκρίνισε ότι η ταυτότητα του εξ αμελείας εμπρηστή είναι γνωστή στις ανακριτικές αρχές, καθώς αυτόπτες μάρτυρες τον κατονόμασαν στο πλαίσιο της έρευνας. Αποκάλυψε ακόμα ότι ο ύποπτος, μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί, τοποθέτησε πλάκες και πέτρες για να εξαφανίσει τα ίχνη της καύσης, ενώ στη συνέχεια έριξε μεγάλη ποσότητα νερού για να απομακρύνει τα υπολείμματα των καμένων κλαδιών και ξύλων.

Διαφορετική είναι η περίπτωση των δύο πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε αγροτικό δρόμο στη Νέα Μάκρη. Εκεί, υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό από πρόθεση, καθώς μάρτυρες καταγγέλλουν ότι είδαν ένα άτομο να βάζει φωτιά σε δύο διαφορετικά σημεία στο πλάι του δρόμου που απέχουν μεταξύ τους 300 μέτρα.

Τέλος, με ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει «το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Έλληνες εισαγγελείς, ενεργώντας όπως πάντοτε, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αναζήτηση, ανάδειξη και απόδοση των ποινικών ευθυνών στους υπεύθυνους της εθνικής αυτής καταστροφής».

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Δ' Σώμα Στρατού: Εκπαίδευση στα πλωτά μέσα (φωτογραφίες)


Την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Σχηματισμών, διεξήχθησαν στα 2 Κέντρα Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ - «ΘΡΑΚΗ»), οι τελικές φάσεις Τακτικών Ασκήσεων Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), όπως παρακάτω:

- Νυχτερινή άσκηση «Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ - «3ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ ΔΟΡΥΛΑΙΟ»), στο Δέλτα του ποταμού ΕΒΡΟΥ.

- Ημερήσια άσκηση «Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (50 Μ/Κ ΤΑΞ - «ΑΨΟΣ»), στον ποταμό ΑΡΔΑ.

Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των τμημάτων, η άρτια οργάνωση και η υποδειγματική εκτέλεση των ασκήσεων.















Κύπρος: Τα νέα ευρήματα της ανασκαφής στο Πύλα-Κοκκινόκρεμος

Άποψη του Τομέα 5 της ανασκαφής στη θέση Πύλα-Κοκκινόκρεμος (φωτ.: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).

Tο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ανακοίνωσε τον τερματισμό της φετινής ανασκαφικής περιόδου στη θέση Κοκκινόκρεμος στην Πύλα, η οποία διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του Joachim Bretschneider (του Πανεπιστημίου Ghent), του Jan Driessen (του Πανεπιστημίου Louvain) και της Αθανασίας Κάντα (Μεσογειακή Αρχαιολογική Εταιρεία).

Η ανασκαφή διεξήχθη από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 26 Μαΐου 2018 και πρόκειται για έναν οικισμό με μικρή διάρκεια ζωής, μεμονωμένο φαινόμενο στην ιστορία του νησιού κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Ο χώρος κατοικήθηκε για μια γενιά μέχρι την εγκατάλειψή του τον πρώιμο 12ο αιώνα π.Χ. και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με την κρίσιμη περίοδο του τέλους του 13ου και των αρχών του 12ου αιώνα π.Χ. Παλαιότερες ανασκαφές έδειξαν ότι ολόκληρο το πλάτωμα (έκτασης περίπου 7 εκταρίων) ήταν πυκνά κατοικημένο. Οι ανασκαφικές τομές στο πλάτωμα ανοίχθηκαν εντός του περιμετρικού τείχους, το οποίο διαθέτει δωμάτια μέσα στο πάχος του. Φέτος οι ανασκαφές συνεχίστηκαν τόσο στο δυτικό όσο και στο ανατολικό τμήμα του πλατώματος, στην προσπάθεια να γίνουν καλύτερα κατανοητά το σχέδιο, η οργάνωση και ο τομέας εξειδίκευσης του οικισμού.

Πύλα-Κοκκινόκρεμος: Στο Δωμάτιο 12-13 βρέθηκε λάκκος ο οποίος περιείχε έναν ακέραιο πίθο (φωτ.: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).


Τομέας 4
Στον τομέα 4.2 ανασκάφηκαν αρκετά δωμάτια είτε μερικώς είτε πλήρως. Βασικό χαρακτηριστικό είναι το μεγάλο πάχος της επίχωσης, η οποία σε μερικές περιπτώσεις, δίπλα από την πλαγιά του πλατώματος, φτάνει τα τρία μέτρα. Ενδείξεις στη στρωματογραφία υποδεικνύουν μια φυσική καταστροφή, πιθανώς σεισμό, που θα οδήγησε στην κατάρρευση τμήματος του πλατώματος και στη μερική σφράγιση των δωματίων που εφάπτονται σε αυτό. Η ανασκαφή αυτών των δωματίων έφερε στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι η εγκατάλειψη του χώρου ήταν ξαφνική και πολύ σύντομη, προφανώς ενόψει ενός μεγάλου επικείμενου κινδύνου.

Έτσι, στο Δωμάτιο 8, περίπου 100 βαρίδια αργαλιού, άψητα, στη διαδικασία κατασκευής τους από άψητες λωρίδες πηλού, βρέθηκαν τοποθετημένα σε ένα κιβώτιο, το οποίο φθάρηκε και χάθηκε, πιθανώς ένα ωοειδές καλάθι, όπως δείχνει η θέση τους πάνω στο βράχο. Οι λωρίδες του πηλού ήταν ακόμη εύπλαστες. Είναι η πρώτη φορά που πηλός του 12ου αιώνα π.Χ. βρίσκεται σε τόσο μεγάλες ποσότητες και είναι ιδανική περίπτωση για επιστημονικές αναλύσεις. Θραύσματα άνθρακα και καμένου χώματος, που βρέθηκαν θαμμένα κάτω από την κατάρρευση του πλατώματος, θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με τη χρονολόγηση της εγκατάλειψης και της μερικής καταστροφής ορισμένων από τα κτίρια.

Περισσότερα βαρίδια αργαλιού, ψημένα αυτή τη φορά, βρέθηκαν στα Δωμάτια 15 και 16, υποδεικνύοντας την πιθανή παρουσία εκεί ενός αργαλειού.

Στο Δωμάτιο 12-13 βρέθηκε ένας λάκκος, ο οποίος περιείχε έναν ακέραιο πίθο.

Στον Τομέα 4.1 η ανασκαφή συνεχίστηκε στα Δωμάτια 25 και 43-37b. Φάνηκε ότι αυτά τα δωμάτια συνεχίζουν προς τα ανατολικά, προς το κέντρο του δυτικού λοβού του πλατώματος.

Τομέας 5
Ο Τομέας 5 βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του ψηλότερου πλατώματος. Κατά τις πέντε ανασκαφικές περιόδους αποκαλύφθηκαν 34 χώροι, κτισμένοι σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Οι χώροι 21-34 ανασκάφηκαν το 2018. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία σε αυτό τον τομέα σώζονται πολύ καλά, ειδικά αυτά που εφάπτονται στην πλαγιά. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρη εξωτερική όψη στον άξονα βορρά-νότου, γεγονός που υποδεικνύει την παρουσία τείχους με εσωτερικά δωμάτια.

Οι χώροι 5.26 και 5.28 είχαν πρόσβαση στο εξωτερικό του οικισμού, η οποία φαίνεται ότι έκλεισε κάποια στιγμή. Σε τέτοια περίπτωση, οι λαξευτοί λάκκοι δίπλα από την είσοδο και στα δύο αυτά δωμάτια θα ανήκαν σε μια μεταγενέστερη φάση, καθώς δεν θα είχε νόημα η θέση τους δίπλα από την είσοδο. Άλλο σημαντικό στοιχείο στο χώρο 5.26 είναι ένας μεγάλος, καλά επεξεργασμένος πελεκητός λίθος, τραπεζοειδούς σχήματος.

Στο χώρο 5.31 βρέθηκε ένα σύνολο αντικειμένων: τρεις δωδεκάδες κομμάτια από μετάλλευμα, προσεκτικά στοιβαγμένα σε μια τετράγωνη επιφάνεια δίπλα από έναν ακέραιο πίθο, μια λίθινη σφύρα και ένα κομμάτι μολύβδου, με βάρος περίπου 2,5 κιλά. Τα αντικείμενα αυτά μαρτυρούν ότι το δωμάτιο χρησιμοποιήθηκε ως τμήμα ενός εργαστηρίου μετάλλου. Χάλκινα αντικείμενα βρέθηκαν στους χώρους 5.2 (ανασκάφηκε το 2014) και 5.21. Ο τελευταίος χώρος απέδωσε μια μεγάλη συγκέντρωση από περισσότερα από 100 θραύσματα από χάλκινα αντικείμενα, καθώς και ένα δρεπάνι, μια αιχμή βέλους και ενώτια. Φαίνεται ότι όλα αυτά τα χάλκινα αντικείμενα ήταν τοποθετημένα σε ένα δοχείο. Άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα είναι ένας μεγάλος λίθινος τριποδικός τριπτήρας ή δοχείο (χώρος 5.25) και μια χάλκινη αιχμή βέλους, πιθανώς σκόπιμα τοποθετημένη μέσα στη σχισμή ενός πατώματος στον φυσικό βράχο (χώρος 5.28).

Μεγάλο λατομείο ασβεστόλιθου που εντοπίστηκε κατά την τοπογραφική επισκόπηση του λόφου του Κοκκινόκρεμου (φωτ.: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).


Τοπογραφική επισκόπηση
Κατά την τοπογραφική επισκόπηση του λόφου του Κοκκινόκρεμου εντοπίστηκε ένα μεγάλο, μέχρι πρόσφατα αδημοσίευτο, λατομείο ασβεστόλιθου. Βρίσκεται αμέσως κάτω από τον δυτικό λοβό του πλατώματος στο οποίο βρίσκεται ο οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (Τομέας 4) και έχει έκταση περισσότερα από 500 τ.μ., με πλάτος 40 μ. και μήκος 15-24 μ. Η εξόρυξη του λίθου, η οποία γινόταν είτε με σμίλες είτε με λίθινες αξίνες, μαρτυρείται από τα συνήθη κανάλια εξόρυξης (περίπου 8 με 10 εκ. πλατιά) στο βράχο, όπως επίσης και από αρκετούς τετραγωνισμένους ογκόλιθους. Δεν βρέθηκαν όστρακα κεραμικής στην επιφάνεια, οπότε απαιτείται επιπλέον έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον το λατομείο χρονολογείται ήδη στην Εποχή του Χαλκού ή αν ανήκει στους ιστορικούς χρόνους, καθώς κατοίκηση αυτή την εποχή τεκμηριώνεται σε γειτονική θέση. Πολλοί ογκόλιθοι παρατηρήθηκαν επίσης επιφανειακά στη θέση του οικισμού της Εποχής του Χαλκού και ορισμένοι βρέθηκαν είτε επαναχρησιμοποιημένοι σε τοίχους ή ως ανώφλια.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Atiba Hutchinson: Το "τοίχος" του Καναδά


Επίσκεψη Α/ΓΕΣ στην Ρεντίνα


Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφτηκε τη Δ΄ Μοίρα Καταδρομών (Δ΄ΜΚ/Δ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία, προς τα στελέχη και τους οπλίτες θητείας της Μονάδας, κατά την οποία αναφέρθηκε :

- Στην υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και στη διεθνή αναγνώριση του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων.

- Στις ενέργειες που αναλαμβάνονται για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και την ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων με προσωπικό.

Ο Αρχηγός συνεχάρη άντρες και γυναίκες των Ειδικών Δυνάμεων, για την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και το επιθετικό πνεύμα που τους διακατέχει.