Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018
60 χρόνια Ο.Υ.Κ.
Συμπληρώθηκαν 60+ χρόνια απο την ίδρυση και την λειτουργεία της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Με αφορμή αυτο το γεγονός, το υπουργείο εθνικής άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικου, διοργάνωσε μια λιτη εκδήλωση την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης ΛΣ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, καθώς και απόφοιτοι της ΣΥΚ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν εν αποστρατεία στελέχη απόφοιτοι της ΣΥΚ, οι οποίοι με την προσφορά τους συνετέλεσαν καθοριστικά στην αναβάθμιση και εξέλιξη τόσο της ΣΥΚ όσο και της ΔΥΚ, καθώς και ο πρώτος Έλληνας Υποβρύχιος Καταστροφέας που αποφοίτησε από την αντίστοιχη Σχολή των ΗΠΑ.
Η ιστορία της ΜΥΚ ξεκινάει το 1953 και ακολουθεί τυπικά την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα των "Underwater Demolition Teams". Αρχικά λειτούργησε ως ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων για την υποστήριξη αποβατικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Ακολούθησε η αποστολή Ελλήνων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στις ΗΠΑ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί πυρήνας στελεχών εκπαιδευτών.
Τα πρώτα στελέχη οργάνωσαν στη συνέχεια τη Σχολή Υ/ΚΤ στην Ελλάδα. Επισήμως, η λειτουργία της ξεκίνησε το 1957 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος (ΚΕΚΑΝ) υπό τη διοίκηση του πλοιάρχου Κ. Εγκολφόπουλου. Το 1968 δημιουργήθηκε η Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), με διοικητή τον αντιπλοίαρχο Γ. Στεφανάδη. Από το 1968 τόσο η σχολή Υ/ΚΤ όσο και οι ομάδες υποβρυχίων αναγνωρίσεων εντάχθηκαν στη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΝΕ).
Η μετονομασία της Δ/ΟΥΚ σε ΜΥΚ έγινε το 1969, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών ομάδων, των οποίων η τελική μορφή καθορίστηκε το 1976. Το 2002 η Μονάδα μετονομάστηκε σε Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών.
Σύμφωνα με τον νόμο για τη συμμετοχή των στρατευμένων σε σχολείο ΥΚ χρειάζεται υπόλοιπο θητείας 12 μηνών. Από 1/1/2004, οι στρατευμένοι του Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών εξαιτίας της μείωσης της θητείας. Μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (Ο.Β.Α.), ΣΜΥΝ ή ΣΜΥ, οι μόνιμοι υπαξιωματικοί/αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και οποιοδήποτε στρατιωτικό προσωπικό άλλων κλάδων των Ειδικών Δυνάμεων ή Ξένων Κρατών ή προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και πληροί το όριο ηλικίας.
Οι απαιτούμενες επιδόσεις έχουν ως εξής:
- Τρέξιμο 1 μίλι ξηράς (1609 μέτρα) < 7 λεπτά
- Κολύμβηση 300 μέτρα σε πισίνα < 7 λεπτά
- 6 έλξεις
- 20 κάμψεις
- 20 κοιλιακοί
- Αναρρίχηση σχοινιού 4 μέτρων μόνο με χρήση χεριών
Με το πέρας της βασικής εκπαίδευσης Υ/ΚΤ και για να ενταχθεί ένας άνδρας Υ/ΚΤ πλήρως στις επιχειρησιακές ομάδες της ΔΥΚ για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των αποστολών είναι απαραίτητο να παρακολουθήσει επιπλέον επιχειρησιακά σχολεία τα οποία εκτελούνται με μέριμνα του γραφείου επιχειρησιακής εκπαίδευσης ΔΥΚ.
Η Επιχειρησιακή εκπαίδευση αποφοίτων σχολείου βασικής εκπαιδεύσεως ΥΚΤ (για προσωπικό του Π.Ν.) φαίνεται παρακάτω:
1. ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΚΤ
2. ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΟΥ ΣΤΑΤΙΚΟΥ ΙΜΑΝΤΑ ΣΤΟ Σ.Ξ.
3. 2ΜΗΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ (συμμετοχή σε επιλεγμένες επιχειρησιακές δραστηριότητες διαφόρων ομάδων)
4. ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΙΣ ΟΑΠ (οι Αξ/κοί ως βοηθοί Διοικητού υποστοιχείου και οι Υπαξ/κοί ως μέλη υποστοιχείου)
ΣΧΟΛΗ Υ/ΚΤ
Η Σχολή παρέχει θεσμοθετημένα, τυποποιημένα και πιστοποιημένα την ατομική βασική εκπαίδευση του προσωπικού Υ.ΚΤ, όπως και στα σχολεία εξειδικεύσεως (αυτοδυτών, καταδυτικής ιατρικής, κλπ), σε προσωπικό του ΠΝ αλλά και των άλλων Κλάδων Ε.Δ. και Σ.Α. Η Σχολή Υ/ΚΤ :
1. Εκπαιδεύει το προσωπικό για απόκτηση εξειδίκευσης Υ/ΚΤ, Αυτοδύτη και ειδικότητος Δύτη σύμφωνα με τους κανονισμούς Επαιδεύσεως που ισχύουν .
2. Μεριμνά για την εκτέλεση συντηρήσεως του προσωπικού εξειδικεύσεως Υ/ΚΤ σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές Γ.Ε.Ν .
3. Παρέχει εκπαιδευτική υποστήριξη σε εποπτικά μεσα, εγχειρίδια στις ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών .
4. Διατηρεί μητρώα προσωπικού εξειδικεύσεως Υ/ΚΤ , Αλεξιπτωτιστών και Αυτοδυτών .
5. Μεριμνά γία την εκπαίδευση στελεχών Υ/ΚΤ σε σχολεία εσωτερικού και εξωτερικού π.χ (Κ.Ε.Α.Π - Σ.Χ.Α.Λ - I.R.L.R.P.S - E.O.D - SPECIAL FORCES)
ΣΧΟΛΕΙΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1. ΣΧΟΛΕΙΟ Υ/ΚΤ
2. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ
3. ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΥΤΩΝ
4. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
5. ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΤΩΝ
6. ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΥΠ.ΟΧ.
7. ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΟΡΘ. ΠΟΛΕΜΟΥ (ΣΑΠ)
8. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
9. ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ
1. ΣΧΟΛΕΙΟ Υ/ΚΤ
ΣΚΟΠΟΣ : Η απόκτηση γενικών και ειδικών γνώσεων για επάνδρωση ομάδων Υ/ΚΤ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ : Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί ΠΝ-ΣΞ-ΛΣ και προσωπικό στρατευμένης θητείας ΣΞ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 27 εβδομάδες
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ :
1. Αντοχή σε ψυχική και σωματική κόπωση.
2. Πολεμικές Τέχνες.
3. Υδρογραφήσεις / αναγνωρίσεις ακτών αποβάσεως.
4. Καταδύσεις με όλους τους τύπους των αυτόνομων καταδυτικών συσκευών μέχρι
βάθους πενήντα (50) μέτρων.
5. Καταστροφή με χρήση εκρηκτικών ( βομβών - ναρκών).
6. Χρήση φορητού οπλισμού και τυποποιημένων εκρηκτικών υλών.
7. Κινήσεις και τρόποι δράσεως ομάδων Ανορθοδόξου Πολέμου.
8. Δολιοφθορές.
9. Μέθοδοι Επιβιώσεως.
Υποψηφιότητα για ειδίκευση "ΥΚΤ" έχουν δικαίωμα να θέσουν όσοι επιθυμούν από τις ακόλουθες κατηγορίες προσωπικού που ανήκει στο ΠΝ ή και σε άλλους κλάδους των ΕΔ ή σώματα ασφαλείας:
(1). ΜΟΝΙΜΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
Aνδρες ανεξαρτήτως ειδικότητας, των οποίων η ηλικία δεν υπερβαίνει το 28o έτος την περίοδο που θα γίνουν οι εξετάσεις και οι δοκιμασίες επιλογής.
(2). ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΜΘ ΤΟΥ ΠΝ
Aνδρες ανεξαρτήτως ειδικότητας και τεχνών των οποίων η ηλικία δεν υπερβαίνει το 28ο έτος την περίοδο που θα γίνουν οι εξετάσεις και οι δοκιμασίες επιλογής.
(3). ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ (ΕΠΥ) ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ (ΕΠ.ΟΠ)
Aνδρες των οποίων η ηλικία δεν υπερβαίνει το 28ο έτος την περίοδο που θα γίνουν οι εξετάσεις και οι δοκιμασίες επιλογής.
(4). ΟΠΛΙΤΕΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗΣ (Ο.Β.Α)
(5). Στρατιωτικό προσωπικό άλλων κλάδων των ΕΔ ή Ξένων Κρατών ή προσωπικό των ΣΑ, με περιορισμό στο όριο ηλικίας, όπως καθορίζεται με αποφάσεις του κλάδου ή κράτους τους.
Το προς επιλογή για εκπαίδευση/απόκτηση πτυχίου Υκτ προσωπικό, διέρχεται αρχικά κατάλληλες υγειονομικές εξετάσεις από την ΑΝΥΕ και κατάλληλες εξετάσεις και δοκιμασίες από την ΔΥΚ.
2 - 3. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ
ΣΚΟΠΟΣ : Να καταστεί το προσωπικό ικανό να καταδύεται μέχρι βάθους 20μ για υποστήριξη πλοίων επιφάνειας και υπηρεσιών Π.Ν.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ : Μόνιμο προσωπικό (Αξιωματικοί μέχρι 35 ετών και Υπαξιωματικο μέχρι 30 ετών) του ΠΝ - ΣΞ - ΠΑ - ΣΑ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: εικοσιμία (21) εργάσιμες ημέρες.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ : Βελτίωση φυσικής κατάστασης, καταδύσεις , ναυαγοσωστικά, συνδρομή στην προστασία πολεμικών πλοίων.
4. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΣΚΟΠΟΣ : να αποκτήσει το ιατρικό προσωπικό την δυνατότητα να καταδύεται μέχρι βάθους 20μ και να παρέχει ιατρική υποστήριξη στις καταδυτικές επιχειρήσεις.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ : Ιατροί - Νοσηλευτικό προσωπικό ΠΝ - ΠΑ - ΣΞ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: εικοσιμία (21) εργάσιμες ημέρες.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ : Βελτίωση φυσικής κατάστασης, καταδύσεις, ναυαγοσωστικά.
5. ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΩΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΤΟΥ
ΣΚΟΠΟΣ : Να παρέξει βασικές γνώσεις σε τρόπους και διαδικασίες αναγνώρισης, προσέγγισης, εξουδετέρωσης και καταστροφής τυποποιημένων πυρομαχικών και αυτοσχεδίων εκρηκτικών μηχανισμών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Αξιωματικοί Υπαξιωματικοί πτυχιούχοι Υ/ΚΤ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : εβδομήντα μια (71) εργάσιμες ημέρες.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ : αναγνώριση, προσέγγιση, εξουδετέρωση και καταστροφή τυποποιημένων πυρομαχικών και αυτοσχεδίων εκρηκτικών μηχανισμών.
6. ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΥΠΟΧ (ΥΠοβρύχιων ΟΧημάτων)
ΣΚΟΠΟΣ : Να καταστεί το προσωπικό ικανό στο χειρισμό ΥΠΟΧ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Αξιωματικοί Υπαξιωματικοί Υ/ΚΤ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : τριανταέξι (36) εργάσιμες ημέρες.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ : χειρισμός, συντήρηση Υ/Β πλοήγηση ΥΠΟΧ.
ΣΚΟΠΟΣ : να αποκτήσει το προσωπικό της ΔΥΚ τις απαιτούμενες γνώσεις ναυτιλίας, ναυτικής τέχνης και χειρισμού σκαφών ανορθόδοξου πολέμου.
ΣΥΜΜΕΤΕΧOΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ : Αξιωματικοί -Υπαξιωματικοί ΔΥΚ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : δεκαπέντε (15) ημέρες
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ : χειρισμός, συντήρηση, πλοήγηση ΣΑΠ, χρήση οπλισμού ΣΑΠ
8. Σχολείο Πληρωμάτων ΣΑΠ (Π/ΣΑΠ)
ΣΚΟΠΟΣ :
Η άρτια σωματική και ψυχολογική προετοιμασία, η βασική θεωρητική κατάρτιση και η απαιτούμενη πρακτική εκπαίδευσή του εκπαιδευόμενου προσωπικού σε πληθώρα θεωρητικών και τεχνικών αντικειμένων, ώστε να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις που θα τους καταστήσουν ικανούς να επανδρώσουν, μέσω των προβλεπομένων διαδικασιών, τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ.
Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αντικειμένων του σχολείου Π/ΣΑΠ, απαιτείται εκπαίδευση διαρκείας δεκατεσσάρων (14) εβδομάδων.
Το Σχολείο Π/ΣΑΠ διεξάγεται κατόπιν εγκρίσεως ΓΕΝ ανά χρονικά διαστήματα που καθορίζονται από τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΔΥΚ και τον φόρτο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της ΣΥΚ’’.
Η ΔYK είναι οργανωμένη σε υπομονάδες που ονομάζονται Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών, κοινώς γνωστές σε συντετμημένη μορφή ως ΟΥΚ, που ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Κάθε υπομονάδα αποτελείται από 25 άνδρες περίπου και χωρίζονται σε πέντε ομάδες των πέντε.
OYK 1&2 : Αυτές είναι οι κύριες επιθετικές ομάδες των ΟΥΚ που ειδικεύονται σε σαμποτάζ, επιδρομές και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη θάλασσα.
OYK 3 : Η ομάδα αυτή ειδικεύεται στην αναγνώριση και εκκαθάριση τόπων παράκτιων περιοχών πριν από μία κύρια αμφίβια επίθεση.
ΟΥΚ 4 : Η ομάδα αυτή ειδικεύεται στις υποβρύχιες καταστροφές/ανατινάξεις εναντιων στόχων που μπορούν να εμποδίσουν μια αμφίβια προσέγγιση εχθρικής ακτής.
ΟΥΚ 5 : Αυτή η ομάδα είναι τμήμα της εφεδρείας που ενεργοποιείται μόνο σε περιόδους πολέμου ή σοβαρής έκτακτης ανάγκης. Αποτελειται από εφέδρους της MYK και εκπαιδευτές από το κύριο σώμα.
Η επιλογή των υποψηφίων και η εκπαίδευσή τους διαρκεί περίπου επτά μήνες και χωρίζεται σε τρεις φάσεις, είναι παρόμοια με εκείνη των Navy SEALs εκπαίδευση BUD / S του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η εκπαίδευση έχει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποτυχίας παρόμοιο με εκείνο των SEALs.
Αποστολές εν καιρώ ειρήνης
Eπιτήρηση ακτών. Ασφάλεια θαλασσίων συνόρων. Έρευνα/Σύλληψη παράτυπων μεταναστών, εκτελούμενη και από ανάλογη μονάδα του Λιμενικού Σώματος
Συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές
Ασφάλεια πολεμικών πλοίων που πλέουν στο εξωτερικό ή σε ευαίσθητες περιοχές ναυτικών εν καιρώ κρίσης.
Eκτέλεση νηοψιών.
Ανάληψη αντιτρομοκρατικών αποστολών
Συμμετοχή σε επιχειρήσεις Ναρκοθηρίας/Ναρκαλιείας
Έργα κοινωνικού χαρακτήρα
Επιδείξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εκπροσώπους ξένων κρατών
Επιδείξεις κατά την διάρκεια Ν. Εβδομάδας.
Ασφάλεια κωπηλατικών / ιστιοπλοϊκών αγώνων.
Ανευρέσεις / διασώσεις πνιγμένων.
Συνδρομή σε έργα έναντι θεομηνιών.
Ασφάλεια υψηλών προσώπων.
Εξουδετερώσεις ανευρεθέντων εκρηκτικών τυποποιημένων μηχανισμών σε θαλάσσιες περιοχές.
Συνδρομή σε καταδυτικές δραστηριότητες αρχαιολόγων.
Ασφάλεια εμπορικών πλοίων.
Αίγυπτος: ο Ραμσής ο Β' μετακόμισε
Όπως μετέδωσε το Reuters, το κολοσσιαίο άγαλμα, ύψους 400 μέτρων και βάρους 83 τόννων, του Φαραώ Ραμσή του Β' μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Αιγύπτου, το οποίο θα ανοίξει μερικώς αργότερα φέτος και η επίσημη έναρξη πλήρους λειτουργίας του θα γίνει το 2022.
Το συγκεκριμένο άγαλμα ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Mit Rahina το 1820 από τον Ιταλό τυχοδιώκτη αρχαιοδίφη Giovanni Caviglia. Η μετακίνηση του κολοσσού κόστισε περίπου 770.000 δολλάρια και συνεργάστηκαν για την επίτευξή του στρατιωτικοί μηχανικοί και εξιδικευμένοι εργολάβοι με ειδικούς γερανούς και φορεία.
Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018
Ν. Ι. Μέρτζος: Οι 4 όροι μιάς έντιμης συμφωνίας
Σεβαστά τα αισθήματα αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος óρισε: «Εις την πολιτικήν δεν υπάρχουν αισθήματα. Υπάρχουν συμφέροντα». Και ο Σωκράτης: «Εις τα κοινά της Πóλεως τον λóγον έχουν μóνον οι επαΐοντες». Οι επαΐοντες γνωρίζουν σήμερα óτι μια έντιμη Συμφωνία με τα Σκóπια θίγει τα αισθήματα αλλά εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Αναβαθμίζει κατακóρυφα την γεωπολιτική αξία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της Ελλάδος με επίκεντρο την Ελληνική Μακεδονία. Την Ελληνική Μακεδονία έσωσε το Δóγμα Τρούμαν στον Εμφύλιο που ο Τίτο χρησιμοποιούσε για να την ενσωματώσει στην ψευδώνυμη Ομóσπονδη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Εξαγγέλλοντας το Δóγμα του στο Κογκρέσο ο Πρóεδρος Χάρυ Τρούμαν το 1947 υπογράμμισε: «Χρειάζεται μóνο ένα απλó βλέμμα στον χάρτη για να αντιληφθεί κανείς óτι η επιβίωση και η ακεραιóτητα του Ελληνικού Έθνους έχουν μεγάλη αξία για θέσεις πολύ ευρύτερης σημασίας». Μετά 71 χρóνια ο χάρτης δείχνει óτι:
* Η Μεσο-Βαλκανική Ζώνη είναι ο συντομóτερος στρατηγικóς διάδρομος για την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών που ελέγχει η Δύση στην Ανατολή και για την αποτροπή επεκτάσεως της ρωσικής επιρροής. Ισχυρές αεροναυτικές βάσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας έχουν αναπτυχθεί στις ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας ενώ στο εσωτερικó λειτουργούν αυτóνομες πολεμικές βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών: στο Κóσοβο η γιγαντιαία βάση Bond Steel αποτελεί το μεγαλύτερο στρατóπεδο της Ευρώπης ενώ στην πóλη των Σκοπίων το τεράστιο τεθωρακισμένο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας αποτελεί το ισχυρóτερο κέντρο ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας. Στα βουλγαρικά παράλια το ΝΑΤΟ διεξάγει συνεχείς πολεμικές ασκήσεις με μέτωπο την Ρωσία. Μετέχουν επίλεκτες δυνάμεις της Βουλγαρίας, της Ελλάδος, της Ρουμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας με τεθωρακισμένα, αεροπλάνα και πλοία. Εντωμεταξύ έχει ήδη εκτελεσθεί στην Ελληνική Μακεδονία και Θράκη το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού Trans -Adriatic Pipeline (TAP) δυτικών συμφερóντων που θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικó αέριο απó το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας - Ελλάδος - Αλβανίας - Αδριατικής - Ιταλίας. Ο ελληνικóς αγωγóς εξακτινώνεται στη Βουλγαρία και στα Σκóπια καθιστώντας κεντρικó ενεργειακó παίκτη την Ελλάδα.
* Η Μεσο-Βαλκανική Ζώνη μετά το 1990 έχει κατακερματισθεί σε μικρά Κράτη óπου επικρατούν ταυτóχρονα πολιτική ρευστóτητα, διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα. Επίσης ισχυρές ξένες μειονóτητες με φυγóκεντρες τάσεις και παράλληλες εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον αλλήλων.
* Επικρατεί η φτώχεια. Αθροιζóμενο το συνολικó Α.Ε.Π. Αλβανίας, Βουλγαρίας, Βοσνίας, Κοσσυφοπεδίου, Σερβίας και Σκοπίων το 2016 ανέρχονταν σε 139,24 δις δολάρια ενώ μóνον το Α.Ε.Π. της Ελλάδος ήταν 194,06 παρ’ óτι είχε μειωθεί κατά 27% απó το 2008 οπóτε σημείωσε ρεκóρ 354,46 δις δολάρια.
* Η Αλβανία, διεθνές κέντρο παραγωγής/εξαγωγής ναρκωτικών υπó τον Πρωθυπουργó της ́Εντι Ράμα, επιδιώκει ανοικτά την Μεγάλη Αλβανία στην οποία περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο και το δυτικó τμήμα του Κράτους των Σκοπίων καθώς επίσης εδάφη της Ελλάδος, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.
* Η Τουρκία υπó τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί εις μέγα βάθος την στρατηγική του νέο-οθωμανισμού στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και με σημαία το Ισλάμ έχει ήδη καταλάβει στρατηγικές θέσεις. Υπερδεκαπλασίασε τις εξαγωγές της.
* Η Ρωσία ασκεί επιρροή κατά φθίνουσα τάξη σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Σκóπια και Βουλγαρία. Επί πλέον τον περασμένο Αύγουστο Σóφια-Σκóπια υπέγραψαν Συμφωνία με την οποία η Βουλγαρία κατέστησε τα Σκóπια αδελφó της Κράτος: κοινή Ιστορία, κοινοί εθνικοί ήρωες, κοινές εθνικές επέτειοι και κοινóς εορτασμóς αυτών.
Το Κράτος των Σκοπίων κατέχει κεντρική θέση στα Νóτια Βαλκάνια και κατ’ επανάληψη η υπαρξιακή κρίση του έως το 2017 έδειξε óτι αποτελεί βóμβα έτοιμη να εκραγεί προκαλώντας σεισμικές ανατροπές, ίσως και πóλεμο, στον ήδη ετοιμóρροπο γεωπολιτικó χώρο. Τούτο οφείλεται στο σλαβικó κρατικó ιδεολóγημα του «Μακεδονισμού» σύμφωνα με το οποίο την υποτιθεμένη «Ενιαία Μακεδονία» το 1913 «διεμέλισαν οι κατακτητές της Έλληνες, Σέρβοι και Βούλγαροι» και αποστολή του Κράτους των Σκοπίων είναι να την ενώσει. Αυτó το ιδεολóγημα διδάσκουν σχολικά βιβλία, δημóσια μνημεία, χάρτες, νóμοι, διακηρύξεις κ.α.π. Ωστóσο, τα Σκóπια είναι πολυεθνικó και πολυθρησκευτικó Κράτος. Το 32% των 2.082.000 κατοίκων του είναι Μουσουλμάνοι και το 25,3% Αλβανοί. Αναγνωρισμένες εθνικές μειονóτητες είναι οι Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βóσνιοι και Βλάχοι. Περισσóτεροι απó 80.000 Σλαβομακεδóνες δήλωσαν Βούλγαροι Μακεδóνες και έχουν διαβατήρια Βουλγαρίας. 500.000 κάτοικοί του, κυρίως Σλάβοι, έχουν εκπατρισθεί. Αντίθετα η Ελληνική Μακεδονία στην απογραφή του 1991 είχε 2.263.099 Έλληνες κατοίκους.
Η σταθερóτητα του μικρού Κράτους, η φιλία και η στενή συνεργασία έχουν κεφαλαιώδη σημασία για την Ελλάδα. Στα Σκóπια η Ελλάδα είναι στους 5 πρώτους εμπορικούς εταίρους και ξένους επενδυτές. Ελληνικές επενδύσεις άνω του 1,2 δις ευρώ δημιούργησαν 18.000 θέσεις εργασίας. Ελέγχουν το Διυλιστήριο, δίκτυα καυσίμων, τη μεγαλύτερη Τράπεζα, αλυσίδες πολυκαταστημάτων κ.ά. Επί πλέον με νωπή συμφωνία ελέγχουν το 75% της ενέργειας. Το γειτονικó μας Κράτος είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμένος Θεσσαλονίκης και ελέγχει τις στρατηγικές κοιλάδες Βορρά-Νóτου. Μυριάδες πολίτες του παραθερίζουν στην Ελληνική Μακεδονία και κάθε εβδομάδα αιμοδοτούν το εμπóριó της.
Ένας συμβιβασμóς Αθηνών-Σκοπίων προϋποθέτει τους εξής απαράβατους óρους: 1ον: Το σύνθετο óνομα να ισχύει έναντι óλων -erga omnes- και με αυτó το οριστικó της óνομα να εγγραφεί στον ΟΗΕ η χώρα.
2ον: Να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Η αναθεώρηση óμως, χρειάζεται την ψήφο 80 τουλάχιστον βουλευτών ενώ η σημερινή κυβέρνηση Ζάεφ-Αλβανών διαθέτει μóνον 69. Απó την Βουλή απέχουν μóνιμα οι 51 του εθνικιστικού ΒΜΡΟ-DPNME (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-Δημοκρατικó Κóμμα για την Ένωση των Μακεδóνων). Κατ’ εξαίρεση προσήλθαν την 18η Ιανουαρίου φέτος οπóτε ο Γ. Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Σóλτεμπεργκ απευθύνθηκε στο Κοινοβούλιο και προειδοποίησε óτι αποκλείεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τα Σκóπια εφ’ óσον δεν έχουν υπογράψει προηγουμένως συμφωνία με την Ελλάδα. Επί πλέον ο ιστορικóς ηγέτης του ΒΜΡΟ-DPNME Νίκολα Γκρούεφσκι τελεί υπó την ομηρία ποινικών διώξεων για βαρύτατα κακουργήματα.
3ον: Να καταργηθούν óσα σχολικά βιβλία, νóμοι, μνημεία, μουσεία κ.α. διδάσκουν τον αλυτρωτισμó σε βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας. Ως φαίνεται, συγκροτήθηκε ήδη μικτή επιτροπή επιστημóνων για την αναθεώρηση óλων των διδακτικών βιβλίων.
4ον: Να δηλώσουν δεσμευτικά τα Σκóπια óτι στην Ελληνική Μακεδονία δεν υπάρχει ούτε διεκδικούν «μακεδονική μειονóτητα». Τούτο ήδη έπραξαν για τη Βουλγαρία.
Το λεγóμενο «Ουράνιο Τóξο» δηλώνεται «κóμμα της μακεδονικής μειονóτητας». Στις τελευταίες ευρωεκλογές τον Μάϊο 2014 κατήλθε με την «Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία» Βάσκων, Καταλανών και Κορσικανών αυτονομιστών. Επί 5.706.606 εγκύρων ψηφοδελτίων έλαβε πανελλαδικά 5.754 ψήφους, ποσοστó 0,10%. Στη Μακεδονία και στη Θράκη έλαβε 3.240 ψήφους.
Συμπέρασμα: οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Μακάρι
(το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε και απο την εφημερίδα Real News την Κυριακή 28/1/2018)
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018
Η.Π.Α: Έφεδροι πεζοναύτες στα χιόνια!
Στο ορεινό τοπίο του βόρειου Βερμόντ στις Η.Π.Α, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από την μηδέν και το χιόνι καλύπτει το τοπίο, έφεδροι πεζοναύτες έφτασανστα όριά τους καθώς «πολέμησαν» ενάντια στους ακραίες χειμερινές καιρικές συνθήκες κατα την διάρκεια της άσκησης Nordic Frost στο στρατόπεδο Ethan Allen στις 13-27 Ιανουαρίου 2018.
Κατα την διάρκεια της δύο εβδομάδων άσκησης, οι έφεδροι πεζοναύτες του 1ου τάγματος, 25ου συντάγματος, της 4ης Μεραρχίας πεζοναυτών εκπαιδεύτικαν πάνω στις ομαδικές τακτικές μικρών κλιμακίων, στις πρώτες βοήθειες μάχης, κλίση πυρών, προσανατολισμός, χρήση εκρηκτικών και κυριότερα στην ατομική προστασία σε πολικές θερμοκρασίες.
«Αυτοί οι πεζοναύτες ήταν στην έρημο του Μαρόκου το περασμένο έτος», δήλωσε ο Λοχαγός John A. Faucette, ο υπεύθυνος των όπλων της 1ου τάγματος. «Φέτος, εδώ στο βόρειο Βερμόντ, σε ένα πολύ ορεινό, γεμάτο χιόνι έδαφος, έφτασαν στα όριά τους. Εκθέσαμε τους πεζοναύτες στο κρύο καιρό εκτελώντας βολές και διάφορες άλλες ασκήσεις με έμφαση στην ηγεσία των μικρών μονάδων. Επίσης εκπαιδεύτηκαν στην σωστή επιλογή και χρήση των υλικών τους ώστε να μπορούν να παραμείνουν ζεστοί και να ειναι σε κατάσταση να πολεμήσουν».
Ιαπωνία: Άνοιξε μουσείο εθνικών διεκδικήσεων!
Η ιαπωνική κυβέρνηση άνοιξε την περασμένη Πέμπτη το Εθνικό Μουσείο Επικράτειας και Εθνικής Κυριαρχίας, στο οποίο εκτίθενται χάρτες και έγγραφα για να υπερασπιστεί η Ιαπωνία τις εδαφικές αξιώσεις της εναντίον της Νότιας Κορέας και της Κίνας
Ο αρμόδιος Ιάπωνας υπουργός αρμόδιος για τα εδαφικά ζητήματα, Tetsuma Esaki, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ιαπωνία να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες σχετικά με τα αμφισβητούμενα νησιά "μεταδίδονται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ώστε να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερα ότι οι ισχυρισμοί μας κατανοούνται σωστά και πλήρως».
Το μουσείο έχει αντίγραφα ιστορικών εγγράφων και 3-D χάρτες για τις περιοχές που η Ιαπωνία ισχυρίζεται και διεκδικεί ότι έχει την κυριότητά της για δύο σειρές ακατοίκητων νησιών, οι οποίες διεκδικούνται και από τις οποίες διεκδικούνται η μία απο την Κίνα και την Ταιβάν και η άλλη από τη Νότια Κορέα.
Η διαμάχη με την Κίνα έχει αναθερμανθεί τα τελευταία χρόνια, με τα πλοία τις κινεζικής ακτοφυλακής να πλέουν κοντά στα νησιά και οι Ιάπωνες ομολόγοι τους προσπαθούν να τους κυνηγήσουν.
Τα νησιά, τα οποία βρίσκονται κοντά στην Ταϊβάν, είναι γνωστά ως Senkaku στην Ιαπωνία και ως Diaoyu στην Κίνα. Η Ταϊβάν τα δικδικεί επίσης.
Η Ιαπωνία έχει από καιρό κονταροχτυπηθεί και με τη Νότια Κορέα για μια άλλη ομάδα μικροσκοπικών νησιών στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ιαπωνία τα ονομάζει Takeshima, και η Νότια Κορέα Dokdo.
Η Νότια Κορέα κατήγγειλε την έναρξη του μουσείου και ζήτησε να κλείσει.
«Η ιαπωνική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει αμέσως να κάνει άσκοπες αξιώσεις για το Dokdo, το οποίο σύμφωνα με την ιστορία, τη γεωγραφία και το διεθνές δίκαιο είναι σαφώς μέρος της επικράτειάς μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Noh Kyu-duk σε μια προετοιμασμένη δήλωση.
Απο την μεριά της η Κίνα δήλωσε για το θέμα μέσω του εκπροσώπου τύπου του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών ότι: Είμαστε έντονα δυσαρεστημένοι με αυτό που έκανε η Ιαπωνία και θέλω να τονίσω ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι ο Diaoyu ανήκει στην Κίνα. Εμείς παραμένουμε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την κυριαρχία μας στα νησιά Diaoyu».
Η έναρξη του ιαπωνικού μουσείου έρχεται δύο εβδομάδες πριν ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe αναμένεται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Moon Jae-in και να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Pyeongchang.
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018
Στρατηγός Mark A. Milley: Η προσαρμογή του αμερικανικού στρατού στη νέα επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις
Κατα την διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Milley τόνισε οτι πολύ συντομα στο συγχρονο πεδίο μάχης θα παίζει καθοριστικό ρόλο η τεχνιτή νοημοσύνη, τα μη επανδρωμένα οχήματα αλλα και τα ρομποτικα συστήματα, η αποκεντρωμένη διοίκηση και η λογική των «δικτύων» στο πεδίο της μάχης.
«Δεν πρέπει, για λόγους περιφάνειας ή προσκόλησής μας σε αυτά που ξέρουμε, να παραβλέψουμε αυτές τις αλλαγές που θα επηρρεάσουν το συγχρονο πεδίο μάχης. Θα ήταν ένα θανάσιμο λάθος μας» τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός.
Στα πλαίσια προσαρμογής του αμερικανικού στρατού στις νέες εξελίξεις ο Αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, τόνισε οτι πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στος εξής τομείς:
Αποτελεσματικότητα των πυρών του απλού στρατιώτη: «Πρέπει να κατασκευάσουμε ένα τυφέκιο το οποίο να συνδυάζει ένα μεγάλο βεληνεκες και ταυτοχρονα μεγάλη αποτελεσματικότητα επι του στόχου. Μέχρι στιγμής οι πελεμικές βιομηχανίες βελτιώνουν και κατασκευάζουν νεα μεγέθη πυρομαχικών και καλύτερα σκοπευτικα συστήματα για τα οπλα μας, πράγμα ππου δείχνει οτι ειμαστε στον σωστό δρόμο».
Νέο και αποτελεσματικές επικοινωνίες: «Πρέπει να σχεδιάσουμε νέα, αποτελεσματικά, δυνατά και ασφαλή συστήματα επικοινωνιών καθώς πλέον αναπτύσεται ο δικτυοκεντρικός πόλεμος και η τεχνολογία μπάινει δυναμικά στο πεδίο μάχης».
Εκπαίδευση του μαχητή: «Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην γενική και ειδικότητας εκπαίδευση του μαχητή. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούν ακόμα πιο πολύ τα κεντρα εκπαιδευσης, με πιο περίπλοκα σεναρια, τα οποία μπορουν πλέον να πραγματοποιηθούν με πολύ μικρό κόστος».
Ο στρατηγός Milley παραλλήλισε την νέα αυτή επανάσταση στα στρατιωτικά σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 1970 και που δημιούργησε τα big five, τα πέντε πρωτοπόρα στρατιωτικά οχήματα τα οποία έκαναν το ντεμπούτο τους στην επιχείρηση καταιγίδα της ερήμου, το 1991. Αυτά ήταν: το M-1 Abrams tank, το AH-64 Apache, το UH-60 Black Hawk, το M-2 Bradley Fighting Vehicle και το MIM-104 Patriot
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
Μετρό Θεσσαλονίκης: Πιθανή λύση για την ανάδειξη του κρηναίου οικοδομήματος
Είναι πιθανόν να υπάρξει λύση ώστε το σημαντικό κρηναίο οικοδόμημα που αποκαλύφθηκε στη βόρεια είσοδο του σταθμού Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο των εργασιών για τη κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, να μην «θυσιάσει» ένα τμήμα του, μήκους περίπου 4,5 μ., στο πλαίσιο της ανάδειξής του. Η ενδελεχής συζήτηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μετά την παράθεση όλων των δεδομένων, αρχαιολογικών και τεχνικών, έφερε «στο τραπέζι» δύο προτάσεις. Και οι δύο αφορούσαν το φρεάτιο εξαερισμού του σταθμού, που σύμφωνα με την Αττικό Μετρό δεν μπορεί να μετακινηθεί για λόγους ασφαλείας.
Πιο συγκεκριμένα, στο ΚΑΣ παρουσιάστηκαν όλα τα νέα δεδομένα: Από τα νεότερα στοιχεία για το μνημείο που προέκυψαν μετά την περαιτέρω ανασκαφή του έως τους περιορισμούς που θέτει το έργο ώστε να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας. Το μνημείο, που κατασκευάστηκε τον 4ο αι. μ.Χ., με αλλεπάλληλες κατασκευαστικές φάσεις που δείχνουν ότι βρισκόταν σε χρήση ως και τον 7ο αι. μ.Χ., αποτελούσε την κεντρική πηγή τροφοδότησης της πόλης με νερό. Ήταν τουλάχιστον διώροφο, διαστάσεων 15,45×1,80 μ. και ύψους 2,84 μ. και στολισμένο με κόγχες που φιλοξενούσαν αγάλματα, όπως και άλλα σημαντικά νυμφαία της Κωνσταντινούπολης και της Αντιόχειας. «Στην Ελλάδα είναι ένα από τα μοναδικά κτίρια αυτού του μεγέθους και της κλίμακας», ανέφερε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και μέλος του ΚΑΣ, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, που έκανε και την παρουσίαση των νεότερων στοιχείων.
Από την πλευρά της Αττικό Μετρό, ο πρόεδρός της Γιάννης Μυλόπουλος, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, έκανε λόγο για τους περιορισμούς που θέτει το έργο, καθώς, μετά τις τροποποιήσεις στη βόρεια είσοδο του σταθμού (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ τον Μάιο 2017) ώστε να διατηρηθεί κατά χώραν η μία από τις δύο βυζαντινές ημικυκλικές πλατείες που αποκαλύφθηκαν εκατέρωθεν του σταθμού, τόσο το μέγεθος όσο και το σημείο τοποθέτησης του φρεατίου εξαερισμού δεν μπορεί να αλλάξει. «Χωροθετήσαμε τον ελάχιστο δυνατό σταθμό που θα μπορούσε να είναι λειτουργικός και στη γωνία Αγίας Σοφίας με Εγνατίας το φρεάτιο εξαερισμού», τόνισε ο κ. Μυλόπουλος εξηγώντας γιατί ο εξαερισμός των σηράγγων από τη βόρεια πλευρά είναι εξαιρετικά σημαντικός.
«Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι αυτόματο, δηλαδή λειτουργεί χωρίς οδηγό. Αυτό σημαίνει ότι οι θύρες στην αποβάθρα είναι διαρκώς κλειστές και ανοίγουν μόνο όταν έρχεται το μετρό, δεν είναι όπως στην Αθήνα, όπου δεν υπάρχουν πόρτες στις αποβάθρες. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν διπλές πόρτες, μια σειρά ως πάνω στην αποβάθρα κι αμέσως μετά οι πόρτες του τρένου. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται σοβαρό πρόβλημα για τον εξαερισμό των σηράγγων, άρα η ελάχιστη υποχρέωση για την ασφάλεια του σταθμού είναι να υπάρχει ένα φρεάτιο εξαερισμού ακριβώς πάνω από τις σήραγγες», σημείωσε.
Ωστόσο, τα μέλη του ΚΑΣ και οι προϊστάμενοι των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΠΟ έκαναν κι άλλες προτάσεις, από τις οποίες οι δυο φάνηκαν ότι μπορεί να είναι εφικτές. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία γραμμικού εξαερισμού και η άλλη την αλλαγή «φοράς» του αεραγωγού, η οποία ωστόσο θα «θυσιάσει» μέρος της πλακόστρωσης του μνημείου. Και για τις δύο, ο κ. Μυλόπουλος επιφυλάχθηκε να απαντήσει την επόμενη Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, που θα συνεχιστεί στο ΚΑΣ η συζήτηση για το θέμα.
Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης παρευρέθηκε επίσης εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που μετέφερε την πρόταση ότι, από τη στιγμή που είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, ο δήμος θα μπορούσε να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της Πλατείας Μακεδονομάχων ώστε να τοποθετηθεί ολόκληρο το μνημείο. Επίσης, παρευρέθηκαν ο γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Θεμιστοκλής Βάκουλης και η πρώην πρόεδρός του, Όλγα Σακαλή, που μετέφεραν τη θέση του συλλόγου: «Να βρεθεί η καλύτερη τεχνική λύση, που δεν θα καταργεί τον σταθμό, θα είναι ασφαλής για το επιβατικό κοινό, αλλά θα αναδεικνύει και το μνημείο στη θέση του, χωρίς να ακρωτηριαστεί, η παρουσία του οποίου ως τοπόσημου της Θεσσαλονίκης θα είναι εν τέλει προς όφελος της πόλης».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την υπουργική Απόφαση του Μαΐου 2017, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, είχε αποφασιστεί το κρηναίο οικοδόμημα, που δεν είχε αποκαλυφθεί πλήρως, καθώς ήταν εγκλωβισμένο μέσα σε μεταγενέστερες βυζαντινές τοιχοποιίες, να αποσπαστεί και να επανατοποθετηθεί στην ίδια θέση.
Ν. Ι. Μέρτζος: Η απολογία ενός «προδότη» Μακεδόνα
Ας συγχωρήσει ο αναγνώστης το πρώτο ενικó πρóσωπο τούτης της γραφής. Όμως, πώς αλλιώς να απολογηθώ;
Σε πρóσφατο άρθρο μου και, εξ αφορμής του μετά σε συνεντεύξεις υπεστήριξα και τεκμηρίωσα óτι τώρα είναι η ώρα για έναν έντιμο συμβιβασμó Αθηνών-Σκοπίων υπó ρητούς απαράβατους óρους που διασφαλίζουν το εθνικó συμφέρον. Αμέσως κάποιοι εθναμύντορες επιλήσμονες με κατήγγειλαν ως «προδóτη». Οχετóς το Διαδίκτυο. Αδιαφορώ διóτι ανέκαθεν κρίνω óτι το συμφέρον της Πατρίδος υπερέχει. Τα άτομα παρέρχονται αλλά το Έθνος μένει. Και του χρωστούμε óλοι. Σιγά το τίμημα οι βρισιές. Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιóνια. Για να με λεν «προδóτη» απó τα δεξιά και νωρίτερα απó τα αριστερά, πάει να πει óτι τραβώ καλά. Ο κακóς χαμóς στην Αριστερά, πριν λίγους μήνες, óταν ο Πρóεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με εισήγηση του Υπουργού των Εξωτερικών μου απένειμε ανώτατο παράσημο για óσα υπέρ Πατρίδος έπραξα. Πάνω απó εκατó βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν τον Πρóεδρο της Δημοκρατίας να ανακαλέσει. Δεν ανεκάλεσε, βέβαια. Αλλά ούτε κατέβηκα Αθήνα να πάρω το παράσημο. Οι εφημερίδες και οι κονδυλοφóροι της Αριστεράς ξεσάλωσαν. Επιλεκτική δεξιά-ζερβά η μνήμη.
Ε, λοιπóν, τους απαντώ. Την απάντηση αυτή χρωστώ στους Μακεδóνες προγóνους μου που επί διακóσια χρóνια αναπαύονται ψηλά στο Βίτσι. Την χρωστώ προ πάντων στον πάντα ευκολóπιστο και τον πάντα προδομένο Λαó μας. Κρίμα να τον προδώσει ξανά το θερμó του αίσθημα. Αυτó το αίσθημα παρέσυρε την Ελλάδα στον πóλεμο το 1897: συντριβή, εθνική ταπείνωση και νέο Δημóσιο Χρέος. Με θερμó αίσθημα στις μοιραίες εκλογές του 1920 ο Λαóς καθήρεσε έναν Ελευθέριο Βενιζέλο υπó την ιαχή «Ελιά, ελιά και Κώτσο Βασιλιά ώς την Κóκκινη Μηλιά»: Μικρασιατική Καταστροφή και γενική σφαγή το 1922. Ξεριζώθηκε το 1923 ο Μικρασιατικóς Ελληνισμóς και, μετά 2.500 χρóνια, έσβησε το Άγιο Φως στην καθ’ ημάς Ανατολή. Θερμó το λαϊκó αίσθημα «Ένωσις και μóνον Ένωσις» απέτρεψε την λύση του Κυπριακού. Έδωσε το πάτημα στην Τουρκία να εξοντώσει στην Κωνσταντινούπολη το ακμαίο Γένος μας.
Απολογούμαι, λοιπóν, ακóμη μια φορά óτι είμαι γηγενής αλλóφωνος Ακρίτας Μακεδών που επί 64 συνεχή χρóνια αφιέρωσε óλη την ζωή του στην μάνα μας Μακεδονία. Και ας μετρηθούμε, επί τέλους, αφού με προκαλούν óσοι πολλά λαλούν! Τι έπραξαν αυτοί; Ας θυμηθούν óτι ο Κύριος είπεν: Οςαί ςμίν, Γπαμμαηείρ και Φαπιζαίοι ςποκπιηαί, οι διϋλίζονηερ ηον κώνυπα και καηαπίνονηερ ηην κάμηλον.
Γεννήθηκα σε υψóμετρο 1.350μ. στην αρχοντική Νέβεσκα, το σημερινó ονομαστó Νυμφαίον. Ο ομώνυμος παππούς του παππού μου Νικóλαος Μέρτζος πήρε μέρος στην Επανάσταση της Θεσσαλίας το 1854 και πολέμησε έφιππος στη Μεγάλη Σφαγή της Φυλλουργιάς. Ο αδελφóς του προπάππου μου Αναστάσης Ν. Τσίρλης χρηματοδóτησε την Νέα Φιλική Εταιρεία που οργάνωσε νέα Επανάσταση το 1885 στην Άνω Μακεδονία. Η Νέβεσκα ήταν ένα απó τα βαρύτιμα Ακροπύργια της Άνω Μακεδονίας. Φάρος της Ελληνικής Παιδείας, μεγάλο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας και εστία διεθνών εμπóρων. Γι’ αυτó στην εξέγερση του ́Ηλιντεν το 1903 την πάτησαν οι Βούλγαροι κομιτατζήδες μαζί με το Κρούσοβο και την Κλεισούρα.
Ο Παύλος Μελάς το 1904 την óρισε Διευθύνον Κέντρον και διóρισε την Επιτροπήν Αγώνος. Πρóεδρóς της ο Τάκης Γκóλνας παππούς των πρωτεξαδέλφων μου. Μέλη της: Ιωάννης Β. Λιάτσης παππούς της μητέρας μου, Νικóλας Ι. Τσίρλης αδελφóς της γιαγιάς μου και Δημητράκης Μ. Μιχαηλίδης πρωτεξάδελφóς της. Τα αδέρφια της γιαγιάς μου Νικóλας και Μιχαήλ περιέθαλψαν μέσα στο δάσος μας τον
1
Παύλο Μελά, μουσκεμένο ως το κóκαλο, κατά την πορεία του προς την θυσία. Η χήρα του Ναταλία Π. Μελά περιγράφει την σκηνή:
1 Ο γιαηπόρ ο Τζίπληρ[Μισαήλ] και ο αδελθόρ ηος[Νικόλαρ Γιάννη] ηος έθεπαν πούσα ν’ αλλάξη, ζηεγνά πποζότια να ζθοςγγίζη ηο ππόζυπό ηος, ηος έθεπαν ηος πολιηιζμού ηη γλύκα, ηην αδελθοζύνη.
Ο Μελάς ήταν ψηλóς. Γι’ αυτó, τα αδέρφια της γιαγιάς μου τού έφεραν στα μέτρα του τα πολυτελή, θερμά και πολύ λεπτά κασμίρια εσώρουχα του αδελφού τους Θεοδώρου, βαθυπλούτου στην Αίγυπτο. Πάνω στα εσώρουχα ήσαν κεντημένα τα αρχικά του στην αγγλική γλώσσα Th. J. δηλαδή Θεóδωρος Ιωάννου -το πατρώνυμο. Απó τα αρχικά αυτά και τα πολυτελή αγγλικά εσώρουχα οι Οθωμανοί εννóησαν óτι είχαν τον Παύλο Μελά óταν βρήκαν ακέφαλο -για να μη αναγνωρισθεί- το κορμί του στον τάφο της Στάτιστας, τóπο της θυσίας του. Ο συλλογισμóς τους ήταν απλóς: « ́Ενας Νιβεστιάνος άρχοντας σαν τον Θεóδωρο Γιάννη, μονάχα σε έναν άρχοντα σαν τον Παύλο Μελά μπορούσε να χαρίσει τα εσώρουχά του». Γι’ αυτó η Ναταλία έρχονταν στη Νέβεσκα και έκανε το Μνημóσυνο του Παύλου μας.
Ο Ιερóς Λóχος Νεβέσκης, μαζί με τους ομóρους Ιερούς Λóχους Φλαμπούρου και Δροσοπηγής, εξóντωσε στο δάσος μας το 1913 τον βοεβóδα Βασίλη Τσακαλάρωφ που είχε τολμήσει στο ́Ηλιντεν να πατήσει τη Νέβεσκα. Εθελοντές τóτε προσήλθαν τέκνα του Νυμφαίου απó παντού. Ο Νικóλαος Ι. Δώδος, πρωτεξάδελφος του πατέρα μου και προπάπππος του Αποστóλου Γ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, άφησε τα αμύθητα πλούτη της οικογενείας στην Αίγυπτο και έτρεξε στην φωτιά απó την Αλεξάνδρεια.
Ο ιατρóς Μιχαήλ Ι. Τσίρλης ήταν εγκατεστημένος στην Καστοριά η οποία το 1941 περιήλθε υπó την κατοχή των Ιταλών που οργάνωσαν την προδοτική «Λεγεώνα» του τυχοδιώκτη Αλκιβιάδη Διαμάντη για να προσεταιρισθούν εμάς τους λατινóφωνους Βλάχους τους οποίους μας ονóμασαν perduti frateli, χαμένα αδέλφια. Αντιδράσαμε και ο Μιχαήλ Ι. Τσίρλης οργάνωσε την εθνική αντίσταση. Οι Ιταλοί τον συνέλαβαν και τον έκλεισαν σε στρατóπεδο αιχμαλώτων έξω απó τη Ρώμη μαζί με τον Γυμνασιάρχη Πηχεών, τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα και οκτώ Βλάχους προύχοντες της Λάρισας. Εκείνοι óλοι απέδρασαν το 1943. Όχι óμως ο θείος μου. Αποχωρώντας οι Γερμανοί τον μετέφεραν στο Νταχάου και τον εξετέλεσαν.
Αυτή είναι η φάρα μου. Στο πατρογονικó αρχοντικó μας, τώρα 144 ετών, μεγάλωσα μέσα στις ζωντανές μνήμες των εθνικών αγώνων. Ζούσαν ακóμη óσοι πήραν μέρος στον Μακεδονικó Αγώνα και τους άκουγα κατανυκτικά. Η μóνιμη εστία μας ήταν παράλληλα η Θεσσαλονίκη óπου το 1954 απεφοίτησα απó το λαμπρó Ελληνο-Γαλλικó Κολλέγιο Δελασάλ και εισήλθα με υποτροφία στη Νομική. Όμως, ο καημóς μου ήταν να γίνω δημοσιογράφος για να υπερασπίζομαι τη Μακεδονία. Τóτε δεν ακούγονταν ούτε μια λέξη για τον Μακεδονικó Αγώνα.
«Δημοσιογράααααφος; Ντροπή, κερατά. Έξω! Και μη ξαναπατήσεις στο σπίτι». Η οικογένειά μου με απεκήρυξε. Ήταν αδιανóητο ο πρωτóτοκος πλουσίων εμπóρων να γίνει μισθωτóς της πεντάρας. Έτσι έγινα δικηγóρος, άνοιξα γραφείο δικó μου και «ξέπλυνα την ντροπή». Αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψα την δημοσιογραφία. Πήρα ενεργó μέρος στον Κυπριακó Αγώνα. Διετέλεσα εξ απορρήτων συνεργάτης του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλής και του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα. Επί ένα τέταρτο του αιώνα διηύθυνα το περιοδικó «Μακεδονική Ζωή» που καθοδηγούσε τις Παμμακεδονικές Ενώσεις της Διασποράς και έδινε τον αγώνα κατά των Σκοπίων. Ταυτóχρονα διηύθυνα την ιστορική εφημερίδα «Ελληνικóς Βορράς» που επετίθετο πολύ σκληρóτερα κατά του Γιουγκοσλάβου ηγέτη Τίτο για την επεκτατική πολιτική του εναντίον της Ελληνικής Μακεδονίας με óργανο τον «Μακεδονισμó» και τα Σκóπια. Στο βιβλίο μου το 1986 «Εμείς οι Μακεδóνες» ανέλυσα το Μακεδονικó και προέβλεψα την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους αιματηρούς πολέμους. Όλοι τóτε χασκογελούσαν! Δικαιώθηκα, óμως. Για την Μακεδονία περιέτρεξα óλη την Ελλάδα και την Μακεδονική Διασπορά σε Ευρώπη, Καναδά, Ην. Πολιτείες και Αυστραλία. Ήμουν μεταξύ των πρώτων που οργάνωσαν τα συλλαλητήρια το 1992. Ήδη το 1991 ο Πρωθυπουργóς Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης με óρισε ειδικó Σύμβουλó του στο Μακεδονικó. Το έζησα εκ των ένδον óσο κανείς. Και τώρα μου λένε «έλα, παππού, να σου δείξω τ’ αμπέλι μας»
Ζω σε άμεση επαφή με απειλή. Έτσι το 1994 εγκατέλειψα τη Θεσσαλονίκη, τις δουλειές μου, το σπίτι μου και ανέβηκα ψηλά στο Σύνορο κι οχύρωσα το Νυμφαίον. Ήταν έρημο και ερειπωμένο. Πρóεδρος της Κοινóτητος επί τρεις τετραετίες με συντριπτική πλειοψηφία και δυο μέτρα χιóνι στον μακρύ χειμώνα ανέστησα ξανά το λίκνο της εθνικής κληρονομιάς μας óταν έπεισα την τóτε αντίπαλή μου κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναντηθούμε στα ουσιώδη του Ελληνισμού. Τóτε με τίμησαν ψηλά στο πατρογονικó μου ο Πρóεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανóπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστóδουλος, ο Πρωθυπουργóς Κώστας Αλ. Καραμανλής και πολλοί Υπουργοί.
Μετά υπηρέτησα επί εννέα χρóνια την Εταιρεία Μακεδονικών η οποία την προεδρία μου ανασυντάχθηκε άρδην και υπó την επιστασία μου εξέδωσε επιστημονικές μελέτες με διεθνή τεκμήρια κομβικής σημασίας αφιερωμένες στο Μακεδονικó.
Έγραψα έως τώρα 44 βιβλία και μονογραφίες που στην συντριπτική πλειοψηφία αναφέρονται στη Μακεδονία και αναλύουν το Μακεδονικó. Εδώ, λοιπóν, σταματώ.
Νιώθω ναυτία μιλώντας τóσο για τον εαυτó μου. Συγχωρήστε με. Με ανάγκασαν!
(το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα Δημοκρατία της 26/1/2018 με αποδείξεις και τεκμήρια)
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018
Δρ. Μάικλ Μπόιντ: Μόνο με την Κνωσσό συγκρίνονται τα νέα ευρήματα της Κέρου
Τις τελευταίες ημέρες οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Κέρο βρίσκονται στην επικαιρότητα. Και είναι πολύ φυσικό, αφού νέα εντυπωσιακά ευρήματα ήρθαν στο φως στο ακατοίκητο σήμερα κυκλαδονήσι, γνωστό για τα μοναδικά τελετουργικά δρώμενα που συνέβαιναν εκεί πριν 4.500 χρόνια, με κύριο χαρακτηριστικό την εναπόθεση σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων.
Οι νέες ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό του Δασκαλιού στην Κέρο ανακάλυψαν «πλήθος επιβλητικών και πυκνά δομημένων κατασκευών, πολύ πιο εντυπωσιακών από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές θέσεις στο Αιγαίο της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.)». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, χτες η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα ευρήματα στο Δασκαλιό, το δυτικότερο ακρωτήριο της Κέρου, που πλέον αποτελεί ένα μικρό νησάκι λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Επίσης, το ΥΠΠΟΑ ενημέρωνε, μεταξύ άλλων, ότι:
* Το Δασκαλιό καλυπτόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου με μοναδικά μνημειακά οικοδομήματα, χτισμένα με πέτρα φερμένη από τη Νάξο, δίνοντας την εντύπωση ενός ενιαίου μεγαλειώδους μνημείου που αναδύεται από τη θάλασσα.
* Κάτω από μια εντυπωσιακή κλίμακα που ήρθε στο φως στα κατώτερα αναλήμματα, ανακαλύφθηκε ένα εξελιγμένο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών, που υποδηλώνει μια πολυλειτουργική αρχιτεκτονική, προσεκτικά σχεδιασμένη εκ των προτέρων.
* Μια άλλη πτυχή της ανάπτυξης του Δασκαλιού εντοπίζεται στη χρήση νέων γεωργικών πρακτικών, για την καλλιέργεια της ελιάς και του σταφυλιού, ενώ η μεταλλουργία, η πιο σημαντική τεχνολογία της 3ης χιλιετίας π.Χ., έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο. Οι κάτοικοι του Δασκαλιού ήταν έμπειροι μεταλλουργοί, όπως δείχνουν σαφείς ενδείξεις που εντοπίζονται παντού στη θέση.
Με αφορμή τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην Κέρο, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τον συνδιευθυντή των ανασκαφών στο Δασκαλιό, Δρ. Μάικλ Μπόιντ (Michael Boyd), από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.
«Οι νέες ανασκαφές δείχνουν τη φύση της εγκατάστασης στο ακρωτήρι του Δασκαλιού. Μετά τις αρχικές δραστηριότητες στο ιερό, όπως έδειξαν οι «ειδικοί αποθέτες» (σσ. δηλαδή οι αποθέσεις από σπασμένα μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία που βρέθηκαν στο ιερό του Κάβου στην Κέρο και χρονολογούνται από το 2700 ως το 2400 π.Χ.), ένα εκτεταμένο οικοδομικό πρόγραμμα έλαβε χώρα στο Δασκαλιό, το οποίο άλλαξε τη φυσική βραχώδη προεξοχή σε κάτι που θα είχε την εικόνα μιας ανθρώπινης κατασκευής» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπόιντ, επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα των σχέσεων και των δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν: «Μέσα στους τοίχους που χτίστηκαν αναπτύχθηκαν δραστηριότητες, γνώσεις και εξειδικεύσεις οι οποίες είχαν να κάνουν με σπάνια ή εξωτικά υλικά, όπως τα μέταλλα και ο οψιανός, ενώ οι άνθρωποι που έζησαν εκεί φαίνεται ότι αναμίχθηκαν σε διαφορετικά δίκτυα λειτουργώντας σε διαφορετικά επίπεδα. Το Δασκαλιό έγινε ένα πρωτο-αστικό κέντρο σε βαθμό πρωτόγνωρο για τα νησιά, που μπορεί να ανταγωνιστεί μόνο η Κνωσός στην Κρήτη».
Σε ποια εποχή όμως χρονολογείται αυτό το λαμπρό οικοδομικό πρόγραμμα; «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η οικοδόμηση στο Δασκαλιό ξεκινά λίγο μετά τις τελετουργικές δραστηριότητες στον Κάβο, ίσως περίπου το 2600 π. Χ.» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Μπόιντ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ένας από τους κύριους στόχους των ερευνών το ερχόμενο καλοκαίρι είναι να βρούμε στοιχεία πρωιμότερης δραστηριότητας στο Δασκαλιό, συνεπώς αυτή η απάντηση μπορεί να αλλάξει».
«Πώς πιστεύετε ότι εξελίχθηκαν τα πράγματα στην Κέρο; Γιατί μιλήσατε για αρχές της αστικοποίησης;» ρωτά το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον κ. Μπόιντ: «Αρχικά η εστίαση στην Κέρο ήταν οι τελετουργικές δραστηριότητες στο ιερό. Αυτό όμως σταδιακά οδήγησε στη συγκέντρωση άλλων τύπων δραστηριοτήτων, με την αυξανόμενη τεχνογνωσία και τις πρώτες ύλες να επικεντρώνονται στο δυτικό άκρο του νησιού. Οι μορφές αλληλεπίδρασης που αναγκαστικά έλαβαν χώρα μεταξύ των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των τελετών 'έσπειραν' τους σπόρους για την ενίσχυση ή τη δημιουργία νέων δικτύων με κέντρο την Κέρο. Αυτή η συγκέντρωση ανθρώπων και υλικών είναι ο λόγος που αναφερόμαστε σε πρωτο-αστικοποίηση» εξηγεί.
Όσο για το αν έχουμε κάτι αντίστοιχο σε άλλες περιοχές, ο ίδιος απαντά «ότι το πιο προφανές παράλληλο είναι η Κνωσός στην Κρήτη, όπου συνέβησαν παρόμοιες επιδράσεις, τουλάχιστον από το τέλος της 4ης χιλιετίας: Συνάθροιση μεγάλων ομάδων για τελετουργίες, συγκέντρωση ανθρώπων και πόρων».
Και η συνέχιση των ανασκαφών; «Το 2018 είναι για εμάς η τελευταία χρονιά ερευνών όσον αφορά το τρέχον πρόγραμμα. Θα ερευνήσουμε περαιτέρω το Δασκαλιό, ώστε να κατανοήσουμε λεπτομερώς τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στα κτίρια τα οποία ανακαλύψαμε εκεί. Επίσης, θα πραγματοποιήσουμε επιφανειακή έρευνα στο Κάτω Κουφονήσι, πιθανότατα ένα από τα μέρη που προμήθευε με τρόφιμα το Δασκαλιό, με σκοπό να καταλάβουμε τα πρότυπα εγκατάστασης και δραστηριότητας της Εποχής του Χαλκού στο νησί» καταλήγει.
Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018
Κύπρος: Εξελίξεις στις έρευνες για την τύχη των των αγνοουμένων κατα την τουρκική εισβολή
Μια ενενηνταπεντάχρονη Τουρκοκύπρια έδωσε στοιχεία στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για ομαδικούς τάφους 36 αγνοουμένων και απεβίωσε λίγους μήνες μετά, δήλωσε σήμερα το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Paul-Henri Arni, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως ηλικιωμένοι που γνωρίζουν πού βρίσκονται οι χώροι ταφής αγνοουμένων, ακόμη και να πιεστούν να δώσουν τα στοιχεία αυτά.
Ο κ. Arni, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας, δεν ανέφερε στην ομιλία του ποια υπόθεση αφορούσε η μαρτυρία της γυναίκας αυτής. Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ πρόκειται για δυο ομαδικούς τάφους Ε/κ αγνοουμένων, που εντοπίστηκαν στον Τράχωνα. Τους χώρους υπέδειξε στη ΔΕΑ η 95χρονη Τουρκοκύπρια.
Η σημασία του Προγράμματος Εκταφής
Και τα τρία μέλη της ΔΕΑ, που μίλησαν κατά την εκδήλωση, στην παρουσία ηγετών και εκπροσώπων ε/κ και τ/κ κομμάτων, θρησκευτικών ηγετών ή εκπροσώπων τους από τις δυο κοινότητες, πρεσβευτών ξένων χωρών, και άλλων επισήμων υπογράμμισαν τη σημασία του Προγράμματος Εκταφής, Ταυτοποίησης και Επιστροφής Λειψάνων Αγνοουμένων της Επιτροπής, που εφαρμόζεται από το 2006, και της συνέχισης στήριξής του τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής άποψης.
Οπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση, από το σύνολο των 2002 αγνοουμένων, η ΔΕΑ έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει και αναγνωρίσει τα λείψανα περίπου 900.
"Το 2015 η ΔΕΑ εντόπισε τα λείψανα 36 ατόμων, χάριν σε μια ηλικιωμένη μάρτυρα που ήταν 95 ετών", είπε στην ομιλία του ο κ. Arni. Σημείωσε πως παρά τους όποιους φόβους, αυτή αποφάσισε να μιλήσει γιατί αισθάνθηκε πως αν δεν μιλούσε τη δεδομένη στιγμή, σύντομα θα πέθαινε, «παίρνοντας μαζί της» αυτές τις σημαντικές πληροφορίες.
Λίγους μήνες αφότου μας μίλησε και μετά που βρήκαμε τα λείψανα αυτών των 36 ατόμων πράγματι απεβίωσε, πρόσθεσε, και σημείωσε πως "πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν από πρώτο χέρι πού βρίσκονται χώροι ταφής αγνοουμένων που παραμένουν άγνωστοι έχουν ήδη πεθάνει. Οι μάρτυρες που είναι ακόμη ζωντανοί βρίσκονται σε βαθιά γεράματα. Δεν μας έχει μείνει άλλος χρόνος για να τους πείσουμε να μιλήσουν στη ΔΕΑ για το καλό όλων των οικογενειών που ακόμη αναζητούν τους αγαπημένους τους 55 και 44 χρόνια μετά που χάθηκαν τα ίχνη τους", είπε ο κ. Arni.
Επεσήμανε πως οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων έχουν κάνει έκκληση, μέσω βίντεο, στους μάρτυρες, όπως έπραξαν και οι θρησκευτικοί ηγέτες. «Ως πολιτικοί ηγέτες έχετε μεγάλη επιρροή στα μυαλά του κόσμου. Ο κόσμος σας ακούει. Τα άτομα που έχουν σημαντικές πληροφορίες πρέπει να πεισθούν να τα δώσουν. Πρέπει ακόμη και να πιεσθούν να μιλήσουν. Πρέπει να κατανοήσουν ότι κανείς δεν θα τους διώξει για το ότι θα δώσουν πληροφορίες στη ΔΕΑ. Πρέπει ακόμη να καταλάβουν πως οικογένειες από όλες τις κοινότητες χρειάζονται αυτές τις σημαντικές πληροφορίες ώστε να σταματήσουν να υποφέρουν», ανέφερε.
Είπε πως «η χειρότερη πληγή του πολέμου για την οποία δεν υπάρχει ανάρρωση, η μόνη πληγή που χειροτερεύει με τον χρόνο είναι όταν το μέλος μιας οικογένειας δεν έρχεται στο σπίτι για το δείπνο, και απλά εξαφανίζεται» και πως το ανθρωπιστικό έργο της ΔΕΑ είναι καίριας σημασίας ακόμα και εάν είναι δύσκολο, δαπανηρό και χρονοβόρο.
«Θεραπεύει τα άτομα, τις οικογένειες, τις κοινότητες, δίνοντάς τους πίσω την αξιοπρέπειά τους», επεσήμανε, διαβεβαιώνοντας πως η ΔΕΑ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τα εκατοντάδες άτομα που παραμένουν αγνοούμενα στην Κύπρο, μέσα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
«Γι` αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων αυτών των ηλικιωμένων μαρτύρων που γνωρίζουν πού πρέπει να σκάψουμε. Εσείς οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων μπορείτε να μας βοηθήσετε να τους πείσουμε να μιλήσουν», ανέφερε.
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους Πρέσβεις, ο κ. Arni είπε πως η ΔΕΑ χρειάζεται επίσης συνεχή οικονομική στήριξη από την ΕΕ, τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της, καθώς και από χώρες που θέλουν να βοηθήσουν αυτή τη σημαντική διαδικασία στην Κύπρο.
«η ΔΕΑ εφαρμόζει τη νέα τριετή στρατηγική της μέσω μιας προσπάθειας για αρχειακή έρευνα και χρήση νέων τεχνολογιών, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση του προϋπολογισμού της κατά 20%. Οι δωρητές της ΔΕΑ να συνεχίσουν τη στήριξή τους στο έργο της, κάνοντάς το αυτό θα συμβάλουν στη βοήθεια προς τις οικογένειες των αγνοουμένων και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για μια διαρκή συμφιλίωση» τόνισε ο κ. Arni
Ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για αυτόν που είναι μέλος της Επιτροπής και πως είναι πολύ σημαντικό να είσαι επικεντρωμένος σε αυτό που επιδιώκεις. «Για μένα είναι ξεκάθαρο. Εργάζομαι για τις οικογένειες και στις δυο πλευρές και αυτό που ζητούν. Και αυτό που ζητούν είναι μια απάντηση: Τί έγινε με το αγαπημένο τους πρόσωπο. Και πρέπει να τους δώσουμε αυτή τη συγκεκριμένη απάντηση όχι γενικά αλλά πρέπει να είμαστε πολύ-πολύ συγκεκριμένοι προς αυτές τις οικογένειες, ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές», επεσήμανε.
Είπε επίσης, πως «ο αριθμός των αγνοουμένων που αναζητούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος της ΔΕΑ ανέρχεται στους 2002 και πως μέχρι στιγμής έχουν εντοπίσει και αναγνωρίσει τα λείψανα περίπου 900 εξ αυτών.
Αναφέρθηκε στα τεχνικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν από τη ΔΕΑ, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχουν και πολιτικά θέματα που μπορούν να λυθούν «ίσως από άτομα που βρίσκονται εδώ ή δεν βρίσκονται εδώ», όπως σημείωσε.
Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να λυθούν αυτά τα προβλήματα, υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως το Πρόγραμμα της ΔΕΑ είναι σημαντικό και χρήσιμο για την κοινωνία, το μέλλον και τις νέες γενιές.
Τόνισε την ανάγκη για στήριξη του έργου της ΔΕΑ στην πράξη και και όχι μόνο με όμορφα λόγια. «Αναζητούμε πρακτικές λύσεις, άτομα που πιστεύουν ότι οι δυο πλευρές μπορούν να εργαστούν μαζί και πιστεύω πως μέσα από το έργο μας στέλνουμε αυτό το μήνυμα», είπε, και αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των μελών της Επιτροπής.
Ευχαρίστησε τη σλοβακική Πρεσβεία, την ΕΕ, το UNDP και τα ΗΕ για τη στήριξή τους, καθώς και τις ΗΠΑ για την οικονομική τους στήριξη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αρχείων και την τεχνική βοήθεια που παρέχουν στην Επιτροπή, σημειώνοντας πως σύντομα τα μέλη της θα έχουν συνάντηση με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη ΔΕΑ.
Η εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς στη ΔΕΑ Gülden Plümer Küçük ευχήθηκε το 2018 να είναι ένα μια καλή χρονιά για την Κύπρο και είπε πως είναι τιμή της που είναι μέλος της Επιτροπής αυτής.
Σημείωσε πως πρόκειται για μια από τις Επιτροπές που λειτουργούν σε δικοινοτικό επίπεδο, με επιτυχία, στο νησί όπως αυτή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Χαρακτήρισε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του Προγράμματος της ΔΕΑ ως «μια εξαιρετική επιτυχία υπό τις περιστάσεις».
Ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών ηγετών και των πολιτικών κομμάτων. Είπε πως χωρίς την πολιτική στήριξη η εργασία της ΔΕΑ δεν θα ήταν δυνατή.
Κέρος: νέες ανασκαφικές έρευνες με απρόσμενα αρχαιολογικά ευρήματα
Το νησί της Κέρου, που βρίσκεται στις Κυκλάδες νότια της Νάξου, ήταν γνωστό μέχρι πρόσφατα για τα μοναδικά τελετουργικά δρώμενα που λάμβαναν χώρα εκεί πριν 4.500 χρόνια, με κύριο χαρακτηριστικό την εναπόθεση σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων. Στο δυτικότερο ακρωτήρι της Κέρου (που πλέον αποτελεί ένα μικρό νησάκι λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας), ακριβώς δίπλα από το προϊστορικό ιερό, βρίσκεται ο προϊστορικός οικισμός του Δασκαλιού.
Εκεί, οι νέες ανασκαφές φέρνουν στο φως πλήθος επιβλητικών και πυκνά δομημένων κατασκευών, πολύ πιο εντυπωσιακών από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές θέσεις στο Αιγαίο της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι το Δασκαλιό καλυπτόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου με μοναδικά μνημειακά οικοδομήματα, χτισμένα με πέτρα φερμένη από τη Νάξο, παρά την απόσταση των περίπου 10 χιλιομέτρων που χωρίζει τα δύο νησιά.
Ο καθηγητής Colin Renfrew του Πανεπιστημίου του Cambridge, συν-διευθυντής της ανασκαφής, υποστηρίζει ότι το ακρωτήρι με την στενή δίοδο που το ένωνε με την Κέρο απέκτησε κεντρικό ρόλο καθώς αποτελούσε το καλύτερο φυσικό λιμάνι του νησιού, έχοντας εξαιρετική θέα στο βόρειο, νότιο και το δυτικό Αιγαίο.
Το Δασκαλιό έχει φυσικό πυραμιδοειδές σχήμα που οι εξειδικευμένοι τεχνίτες της εποχής ανέδειξαν ακόμα περισσότερο κατασκευάζοντας επάλληλες σειρές από ογκώδεις αναλημματικούς τοίχους, κάνοντάς το να μοιάζει με βαθμιδωτή πυραμίδα. Στις επίπεδες αναβαθμίδες που σχηματίζονταν ανάμεσα στους τοίχους, οι κτίστες χρησιμοποίησαν τη ναξιώτικη πέτρα για να δημιουργήσουν εντυπωσιακές, λαμπρές κατασκευές.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, την Εφορεία Κυκλάδων και το Ινστιτούτο Κύπρου, υπολογίζει ότι εισήχθησαν περισσότεροι από 1.000 τόνοι πέτρας. Το νησί ήταν χτισμένο από άκρη σε άκρη, δίνοντας την εντύπωση ενός ενιαίου μεγαλειώδους μνημείου που αναδύεται από τη θάλασσα. Το οικιστικό αυτό συγκρότημα είναι έως σήμερα το μεγαλύτερο γνωστό στις Κυκλάδες την εποχή εκείνη.
Σκάβοντας μια εντυπωσιακή κλίμακα που ήρθε στο φως στα κατώτερα αναλήμματα, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν την προηγμένη τεχνογνωσία και κατασκευαστική δεινότητα αυτού του πολιτισμού, 1.000 ολόκληρα χρόνια πριν από τα φημισμένα ανάκτορα των Μυκηναίων. Κάτω από τα σκαλιά και ανάμεσα στους τοίχους ανακάλυψαν ένα εξελιγμένο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών, που υποδηλώνει μια πολυλειτουργική αρχιτεκτονική, προσεκτικά σχεδιασμένη εκ των προτέρων. Οι αναλύσεις που γίνονται σε υλικό από το εσωτερικό των αγωγών θα δείξουν εάν αυτοί ήταν αποχετευτικοί ή εξυπηρετούσαν τη μεταφορά καθαρού νερού.
Πώς εξηγείται ένα τόσο σύνθετο κατασκευαστικό πρόγραμμα στη συγκεκριμένη θέση;
Τα τελετουργικά δρώμενα που πραγματοποιούνταν στο γειτονικό ιερό μαρτυρούν πως ήδη η θέση είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Κυκλαδίτες. Μια άλλη πτυχή της ανάπτυξης του Δασκαλιού εντοπίζεται στη χρήση νέων γεωργικών πρακτικών, για την καλλιέργεια της ελιάς και του σταφυλιού.
Το χώμα της ανασκαφής εξετάζεται εξονυχιστικά καθώς μικροσκοπικά στοιχεία, όπως καμένοι σπόροι, φυτόλιθοι (ανόργανα φυτικά κατάλοιπα με σύσταση πυριτίου), καμένο ξύλο, οστά ζώων και ψαριών, δίνουν πλούσιες πληροφορίες. H ανάλυση λιπιδίων και αμύλου σε κεραμικά αγγεία και λίθινα εργαλεία δίνει επίσης στοιχεία για την παραγωγή και την κατανάλωση τροφίμων. Τα απανθρακωμένα φυτικά κατάλοιπα προέρχονται κυρίως από όσπρια και καρπούς, όπως το σταφύλι, οι ελιές, τα σύκα και τα αμύγδαλα, αλλά και δημητριακά, όπως το δίκοκκο σιτάρι και το κριθάρι. Από τα στοιχεία αυτά επισημαίνεται ότι η Κέρος δεν ήταν αυτοσυντηρούμενη, δηλαδή μεγάλο μέρος των τροφίμων εισαγόταν από αλλού και βάσει αυτών των νέων στοιχείων, πρέπει να αναθεωρηθούν οι γνώσεις μας για τα δίκτυα ανταλλαγών της εποχής του Χαλκού, προκειμένου να συμπεριλάβουμε σ' αυτά και την ανταλλαγή τροφίμων.
Η μεταλλουργία, η πιο σημαντική τεχνολογία της 3ης χιλιετίας π.Χ., έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο. Οι κάτοικοι του Δασκαλιού ήταν έμπειροι μεταλλουργοί, όπως δείχνουν σαφείς ενδείξεις που εντοπίζονται παντού στη θέση. Κοιτάσματα χαλκού δεν υπάρχουν στην Κέρο, οπότε είναι βέβαιο πως όλες οι πρώτες ύλες εισάγονταν από αλλού (από άλλα νησιά του Αιγαίου όπως η Σέριφος ή η Κύθνος, ή από την ηπειρωτική Ελλάδα).
Η εκκαμίνευση μετάλλου από τα εισηγμένα μεταλλεύματα γινόταν βόρεια ακριβώς του ιερού, εκεί όπου οι άνεμοι ήταν ισχυρότεροι, ώστε να μπορούν να επιτευχθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για τη διαδικασία αυτή. Δραστηριότητες όπως η τήξη των μετάλλων και η χύτευση αντικειμένων ήταν πολύ συνηθισμένες μέσα στα κτίρια του Δασκαλιού. Οι νέες ανασκαφές έφεραν στο φως δύο εργαστήρια μεταλλοτεχνίας, με χαρακτηριστικά κατάλοιπα κατεργασίας καθώς και συναφή αντικείμενα. Σε ένα από αυτά τα δωμάτια βρέθηκαν ένας μολύβδινος πέλεκυς, μια μήτρα για την κατασκευή χάλκινων μαχαιριών, καθώς και δεκάδες κεραμικά θραύσματα καλυμμένα με υπολείμματα χαλκού (όπως tuyères, τα κεραμικά άκρα φυσερών που χρησιμοποιούνται για να διοχετεύουν αέρα στη φωτιά και να αυξάνεται η θερμοκρασία). Σε ένα άλλο δωμάτιο, που εντοπίστηκε στο τέλος της φετινής ανασκαφικής περιόδου, βρέθηκε το ανώτερο τμήμα ενός άθικτου πήλινου φούρνου, ο οποίος υποδηλώνει έναν ακόμα χώρο μεταλλουργικής δραστηριότητας που θα ανασκαφεί πλήρως την επόμενη χρονιά.
Ο Δρ. Michael Boyd από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, συν-διευθυντής της ανασκαφής, επισημαίνει ότι σε μια εποχή όπου η τεχνογνωσία και η πρόσβαση σε πρώτες ύλες ήταν περιορισμένες, φαίνεται πως το Δασκαλιό αποτελούσε κέντρο μεταλλουργικής εξειδίκευσης. Και συμπληρώνει ότι ουσιαστικά, παρατηρούνται οι αρχές της αστικοποίησης: α) συγκεντρωτισμός, δηλαδή η συμμετοχή απομακρυσμένων κοινοτήτων σε δίκτυα με έδρα αυτή τη θέση, β) εντατικοποίηση της βιοτεχνίας και της γεωργικής παραγωγής, γ) επιβλητικότητα στην αρχιτεκτονική, και δ) σταδιακή υπαγωγή των τελετουργικών πτυχών του ιερού στο ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας της θέσης. Όλα αυτά μαρτυρούν διεργασίες κοινωνικών αλλαγών, από την παλαιότερη περίοδο όπου οι δραστηριότητες επικεντρώνονταν σε τελετουργικές πρακτικές στην Κέρο μέχρι την αυξανόμενη ισχύ του Δασκαλιού στα επόμενα χρόνια.
Στην ανασκαφή της Κέρου εφαρμόζονται πρωτοποριακές για την αιγαιακή αρχαιολογία μέθοδοι καταγραφής. Όλα τα δεδομένα καταγράφονται ψηφιακά, μέσω μιας νέας εφαρμογής για τεχνολογία iOS που ονομάζεται iDig. Για πρώτη φορά, ανασκαφικά δεδομένα και αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης καταγράφονται ταυτόχρονα στο ίδιο σύστημα, έτσι ώστε κάθε μέλος της ανασκαφικής ομάδας να έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Τρισδιάστατα μοντέλα των ανασκαφικών τομών δημιουργούνται σε όλα τα στάδια της έρευνας με τη χρήση φωτογραμμετρίας, ενώ στο πέρας της ανασκαφικής περιόδου ο χώρος αποτυπώνεται λεπτομερώς με σαρωτή λέιζερ από την εξειδικευμένη ομάδα του Ινστιτούτου Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής περιόδου, το Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο του Cambridge συνδιοργάνωσαν για δεύτερη φορά ένα υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης στο πεδίο. Φοιτητές από την Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν στην ανασκαφή, αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία σε σύγχρονες ανασκαφικές μεθόδους και καινοτόμες επιστημονικές τεχνικές. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προάγει τις αρχές της αρχαιολογικής επιστήμης, χάρη στον συνδυασμό διδασκαλίας και έρευνας κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής διαδικασίας.
Οι ανασκαφές Κέρου αποτελούν ερευνητικό πρόγραμμα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και διεξάγονται κατόπιν άδειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόγραμμα διευθύνεται από τους Καθ. Colin Renfrew και Δρ. Michael Boyd (McDonald Institute for Archaeological Research, Πανεπιστήμιο του Cambridge). Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη των: Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας (INSTAP), Ινστιτούτο Κύπρου (the Cyprus Institute), the McDonald Institute for Archaeological Research, the British Academy, the Society of Antiquaries of London, the Gerda Henkel Stiftung, National Geographic Society, Cosmote, Blue Star Lines, EZ-dot και ιδιωτικών χορηγιών
Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018
Άνοιξε τις πύλες του το νέο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
Στις 8 Ιανουαρίου άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Πινδάρου 6, στο Κολωνάκι, το νέο μονιμο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά» στο οποίο πλέον θα εκτείθενται όλα τα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας θα μπορούν πλέον να θαυμάζουν Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας.
Το ανακαινισμένο και ανακατασκευασμένο τριώροφο κτίριο «αρ νουβό» έχει μια μακρά ιστορία, καθώς ανήκε στην οικογένεια της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ και, μεταξύ άλλων, φιλοξένησε για αρκετά χρόνια το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σκοπός του μουσείου, όπως αναφέρουν οι συντελεστές του, είναι να αναδείξει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Για παράδειγμα οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους. Απλά χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες.
Το μουσείο, με επιφάνεια 700 τετραγωνικών μέτρων, παρουσιάζει τη μόνιμη έκθεση «Οι Ηigh-Tech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 100 εκθέματα-αντίγραφα αρχαιοελληνικών μηχανών και άλλων εφευρέσεων, όλα λειτουργικά και τα περισσότερα διαδραστικά, που έως τώρα φιλοξενούνταν στο ομώνυμο μουσείο στο Κατάκολο Ηλείας, και τα οποία κατά καιρούς έχουν περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και στην Αυστραλία.
Η «ψυχή» της προσπάθειας είναι ένας Πατρινός μηχανολόγος-μηχανικός, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίων Πατρών, ο 55χρονος Κώστας Κοτσανάς, ο οποίος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες έχει μελετήσει και αναπαράξει τις εντυπωσιακές κατασκευές των αρχαίων Ελλήνων μηχανικών τόσο της Kλασικής όσο και της Eλληνιστικής εποχής, που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, από τους αυτοματισμούς και την καταγραφή του χρόνου, έως τη χαρτογράφηση, την αστρονομία και την κρυπτογράφηση.
Το πρώτο μουσείο του Κ. Κοτσανά στο Κατάκολο, που δημιουργήθηκε χωρίς δημόσια ή ιδιωτική χρηματοδότηση και περιλαμβάνει περισσότερα από 500 λειτουργικά ομοιώματα αρχαιοελληνικών εφευρέσεων, λειτουργεί από το 2003 και έχει δεχθεί πλήθος επισκεπτών μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ο Κ. Κοτσανάς, συγγραφέας έξι βιβλίων για την αρχαία ελληνική τεχνολογία, έχει δημιουργήσει το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιγνιδιών στο Κατάκολο, καθώς και το Μουσείο Αρχιμήδη στην Ολυμπία, όλα με ελεύθερη είσοδο.
Κάθε έκθεμα στο νέο μουσείο της Αθήνας συνοδεύεται από μια εξήγηση του τρόπου λειτουργίας του, ώστε να γίνεται κατανοητό στους επισκέπτες τι βλέπουν. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται η αιολόσφαιρα του Ήρωνος (η πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας), ο αστρολάβος του Πτολεμαίου, ο «αυτόματος πωλητής» του Ήρωνος (αυτόματο αγγείο με κερματοδέκτη, όπου οι πιστοί έριχναν τον οβολό τους για να πάρουν αγιασμό), οι φρυκτωρίες, ο πρώτος ηχητικός προειδοποιητικός μηχανισμός της ιστορίας, η πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή του πυθαγόρειου Αρχύτα του Ταραντίνου, η πρώτη αυτόματη ανθρωποειδής σερβιτόρα (ένα είδος ρομπότ) από τον Φίλωνα τον Βυζάντιο, το αυτόματο όχημα-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, το αυτόματο υδραυλικό ρολόι του Κτησίβιου και, ασφαλώς, ένα αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, του θεωρούμενου πρώτου υπολογιστή της ανθρωπότητας.
Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν στο νέο μουσείο της Αθήνας, σε ξεχωριστό όροφο, την έκθεση αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων του Κώστα Κοτσανά, η οποία περιλαμβάνει 42 λειτουργικά ανακατασκευασμένα όργανα, όπως ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, η λύρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγγα, η πηκτίς της Σαπφούς, ο ελικών του Πτολεμαίου, η σύριγξ του Πανός, η ύδραυλις του Κτησίβιου κ.ά.
Παράλληλα, εκτός από τις δύο μόνιμες εκθέσεις, το μουσείο θα παρουσιάζει περιοδικές εκθέσεις σχετικές με την αρχαία ελληνική τεχνολογία, μεταξύ άλλων για τον Αρχιμήδη, τα αρχαία ελληνικά παιγνίδια, την αρχαία ναυπηγική, τις αρχαιοελληνικές πολιορκητικές μηχανές, την αστρονομία κ.ά.
Ακόμη, στους χώρους του μουσείου θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, σχετικά με τη ρομποτική, τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες κ.ά. Επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράσουν από το πωλητήριο του μουσείου χειροποίητα μοντέλα, αντίγραφα των εκθεμάτων, μεταξύ άλλων ένα ακριβές αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, το φορητό ηλιακό ρολόι του Παρμενίωνος, τον τετράντα του Ίππαρχου, αρχαιοελληνικά πλοία, παιγνίδια, μουσικά όργανα κ.ά.
Το μουσείο είναι ανοιχτό τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα (09:00-17:00), με γενική είσοδο 5 ευρώ (περιλαμβάνει και ξενάγηση στα ελληνικά και στα αγγλικά). Υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια 3,5 ευρώ για φοιτητές, νέους 12-18 ετών, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, άτομα άνω των 65 ετών και άνεργους, ενώ είναι ελεύθερη η είσοδος για παιδιά έως 11 ετών, ΑμεΑ και στρατευμένους.
Επίσης διοργανώνονται –έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση (τηλ. 211 4110044)– ομαδικές βιωματικές ξεναγήσεις διάρκειας μίας ώρας ή δύο ωρών για σπουδαστές και μαθητές όλων των τάξεων, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τα τεχνολογικά κατορθώματα των προγόνων μας.
Επειδή το Μουσείο Κοτσανά είναι μη κερδοσκοπικός φορέας, όλα τα έσοδά του θα διατίθενται για τη χρηματοδότηση των μουσειακών και εκπαιδευτικών δράσεών του. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη ανάπτυξης, Μίνα Μητσομπόνου, ανάμεσα στους στόχους του μουσείου είναι η ανταλλαγή εκθεμάτων με άλλα παρεμφερή μουσεία του εξωτερικού, ενώ το μικρό αντίτιμο εισόδου κρίθηκε αναγκαίο λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων του νέου μουσείου.
Μια μικρή περιήγηση αλλα και να πάρετε μια ιδέα των εκθεμάτων και της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας μπορείτε να επισκευτιτε το SITE του μουσείου
Ξεκίνησε η διαδικασία εκταφής των οστών των Ελλήνων μαχητών του βορειοηπειρωτικού έπους
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινη της Κύπρου, έγινε χθες στα στενά της Κλεισούρας της Αλβανίας, εκταφή των οστών δύο Ελλήνων, πεσόντων στρατιωτών του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41, σηματοδοτώντας την πρώτη σχετική διαδικασία.
Έπειτα από τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, αλλά και την ψήφιση δύο εκτελεστικών νόμων από την αλβανική Βουλή πριν από λίγες ημέρες, οι εργασίες ξεκίνησαν υπό την παρουσία μεικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής και υπολογίζεται ότι θα πάρει αρκετό καιρό ώσπου να εκταφούν, να ταυτοποιηθούν και εντέλει να ταφούν στα νεκροταφεία που θα προσδιοριστούν γι’ αυτό τον σκοπό τα οστά περίπου 8.000 Ελλήνων στρατιωτών που αποτελούν τους τελευταίους άταφους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την ταφή των οστών των νεκρών στρατιωτών συνήφθη το 2009. Πρακτικά, ωστόσο, «ξεκλείδωσε» στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στην Κρήτη τον περασμένο Νοέμβριο. Εκεί συμφωνήθηκε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταφή των οστών, η οποία ξεκίνησε χθες. Και οριστικοποιήθηκε μετά την προώθηση εκτελεστικών νόμων από την κυβέρνηση του Εντι Ράμα προ περίπου δύο εβδομάδων. Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εκτιμώ πάρα πολύ το γεγονός ότι επιτέλους η αλβανική κυβέρνηση προχωρεί με θαρραλέα βήματα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως οφείλει να κάνει και η ελληνική πλευρά».
Στις εργασίες εκταφής των πρώτων οστών βρέθηκε χθες και ο Γιώργος Σούρλας, επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το 1940-41. «Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε συγγνώμη από τα βάθη της καρδίας μας», δήλωσε ο κ. Σούρλας, καθώς, όπως είπε μεταξύ άλλων, «αναλωθήκαμε σε εορτασμούς, πανηγυρισμούς και επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, με τους ήρωές μας 77 ολόκληρα χρόνια εγκαταλελειμμένους». Στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι χθεσινές εργασίες, καταγράφηκε μια διαμαρτυρία λίγων, αυτοαποκαλούμενων «Τσάμηδων».
Η χθεσινή εξέλιξη ήρθε λίγο μετά και τον δεύτερο γύρο των κατ’ ιδίαν επαφών ανάμεσα στον κ. Κοτζιά και τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι, αυτή τη φορά στην Κορυτσά. Στην ευρεία ατζέντα των επαφών μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η άρση του εμπολέμου, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (εκκρεμεί να συμφωνηθεί και να εγκριθεί από την Αλβανία η ΑΟΖ με την Ελλάδα), τα δικαιώματα της μειονότητας, η προξενική διατίμηση για έγγραφα του ελληνικού Δημοσίου (ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους χιλιάδες αλβανικής καταγωγής κατοίκους της Αθήνας) και η υπογραφή νέου συμφώνου φιλίας.
Από το υπουργείο Εξωτερικών αφήνεται να εννοηθεί ότι οι συναντήσεις των κ. Κοτζιά και Μπουσάτι έχουν προχωρήσει αρκετά, γι’ αυτό και θα περάσουν στο επόμενο επίπεδο. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε χθες ότι στο Νταβός, εκτός από την πολύ σημαντική συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, θα συναντηθεί και με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα.
Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018
Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018
Συνεχίζονται οι μάχες στο Αφρίν
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού δημοκρατικού στρατού, η επισημη ονομασία του κουρδικού στρατου στην οποία υπάγεται και το YPG, ο τουρκικός στρατός μαζί με Σύριους τουρκογενεείς, επιχείρησε να εισέλθει στην περιοχή του Αφρίν στην Ροτζάβα, το δυτικό κουρδικό καντόνη στην βόρεια Συρία.
όπως αναφερει η ανακοίνωση, ο τουρκικός στρατός υποστηρίζει με βολές πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών τις τακτικές κινήσεις που πραγματοποιούν μικρές ομάδες τουρκικού στρατού και τουρκογενών σύριων ανταρτών κατά κουρδικών θέσεων.
«Η επιχείρηση διεξάγεται σε πέντε διαφορετικές περιοχές. Στα χωριά Adah Manli, Shadia και Surka της περιφέρειας Raju και στο χωριό Shinkal της περιοχής Bulbul έχουν απελευθερωθεί πλήρως από τα τουρκικά στρατεύματα και τους μισθοφόρους τους. Έντονες συγκρούσεις σε ορισμένα τμήματα της συνοριακής περιοχής συνεχίζονται. Ο τουρκικός στρατός κατοχής και οι προσπάθειες των μισθοφόρων του να εισέλθουν στην Επαρχία απέτυχαν» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος απέτυχε να προχωρήσει στην Αφρίν στο έδαφος, στόχευσε και πάλι πολίτες με πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές. Ο βομβαρδισμός που διεξήχθη στο στρατόπεδο του Ρούμπαρ IDP, στο χωριό Cilbir της περιοχής Sherawa και στην περιοχή γύρω από το κέντρο της πόλης του Afrin προκάλεσε πολλούς θανάτους αμάχων.
Ο τουρκικός στρατός κατοχής επιτίθεται στην περιοχή Reyhanli και συγκεκριμένα κατά της πόλης του Hatay μόνο για να νομιμοποιήσει τη συνεχιζόμενη σφαγή που πραγματοποιεί στην περιοχή και κατηγορεί τις δυνάμεις μας γι 'αυτό. Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα με τους βομβαρδισμούς μεθοριακών τουρκικών πόλεων. Ποτέ δεν στοχεύουμε έδαφος έξω από τα σύνορά μας» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Μέχρι στιγμής οι Κούρδοι αναφέρουν οτι έχουν καταστρέψει δύο τουρκικά τεθωρακισμένα. Ενώ καταγγέλουν ρωσική ενίσχυση στους τουρκικούς βομβαρδισμούς καθώς και αρκετούς νεκρούς Τούρκους και τουρκμενους. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγω ακόμα και για Τουρκους αιχμαλώτους
Αναλυτικές πληροφορίες για την εξελισόμενη κατάσταση στο Αφρίν μπορείτε να βλέπετε ΕΔΩ
Η «Αυγή», το κορίτσι που έζησε πριν 9.000 χρόνια στη Θεσσαλία
Πώς θα αισθανόταν ένα 18χρονο κορίτσι που έζησε πριν από 9.000 χρόνια στη Θεσσαλία αν «ταξίδευε» στο σήμερα; Δεν μάθουμε ποτέ, σε αντίθεση με την αντίστροφη ερώτηση (τι σκέψεις και συναισθήματα θα μας δημιουργούσε μια τέτοια «συνάντηση»;), που απαντήθηκε στις 19/1 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με την αποκάλυψη της «Αυγής»: Του αναπλασμένου προσώπου από το κρανίο της κοπέλας, που μαζί με τον σκελετό της, εντοπίστηκε το 1993 στο Σπήλαιο της Θεόπετρας.
Η αποκάλυψη του προσώπου έγινε στο τέλος της ημερίδας «Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού», κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από ομιλητές που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών γνώσεων, από την αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης και την αρχιτεκτονική ως την οικονομία, το δίκαιο, την ψυχολογία και την αστρονομία, αλλά και από ειδικούς που αναφέρθηκαν στην προϊστορική γαστρονομία, στην ενδυμασία, ακόμα και στην αισθητική.
Η «Αυγή» είναι το δεύτερο δημιούργημα του Ορθοδοντικού Μανώλη Παπαγρηγοράκη, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά την ανάπλαση το 2010 του προσώπου της Μύρτιδας, του 11χρονου κοριτσιού που έζησε και πέθανε από τυφοειδή πυρετό στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., διανύοντας ωστόσο μια πολύ πετυχημένη σύγχρονη διαδρομή: Ονομάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας» στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας του οργανισμού για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ σχολικά εγχειρίδια με το πρόσωπό της κυκλοφορούν ως και στην Αυστραλία.
«Η χαρά μου είναι μεγάλη που σήμερα μαζί με τους φίλους και τους συνεργάτες μου παρουσιάζουμε τη δεύτερη ανάπλαση του αρχαίου προσώπου», είπε κατά την έναρξη της ημερίδας ο κ. Παπαγρηγοράκης, αναγγέλλοντας συγχρόνως ένα ευχάριστο νέο: «Φαίνεται ότι το Μουσείο Ακρόπολης γεννά όμορφες ειδήσεις. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδίδουν στις 15 Φεβρουαρίου γραμματόσημο με τη ?Φίλη της Χιλιετίας' του ΟΗΕ, τη Μύρτιδα. Εύχομαι η νέα κόρη, η Αυγή, να έχει την ίδια τύχη», σημείωσε καλώντας το κοινό, που είχε κατακλύσει κυριολεκτικά το αμφιθέατρο, να παρακολουθήσει το «ταξίδι» της αναζήτησης και της έρευνας, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές.
«Σε περιόδους πολύ μακρινές ή ως προς κοινωνικά στρώματα τα οποία δεν είναι εύκολα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, έχουμε μεγάλα κενά. Εκεί, βρήκατε μια καίρια θέση δραστηριότητας και με την επιστημονική σας ικανότητα κατορθώσατε ένα μικρό ?θαύμα': Να ανασταίνετε ανθρώπους, να μας τους φέρνετε κοντύτερα και να μας δίνετε μια πιο συγκεκριμένη παράσταση δεδομένων όπως δεν την είχαμε πετύχει παλιότερα», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ, καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, αναφερόμενος στον κ. Παπαγρηγοράκη.
«Το Πανεπιστήμιο του Πειραιά έθεσε με μεγάλη χαρά υπό την αιγίδα του τη σημερινή εκδήλωση. Παρά το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο μας δεν θεραπεύει το συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο με τη στενή έννοια, σήμερα οι επιστήμες διασταυρώνονται, αλληλοσυμπληρώνονται και προχωρούν συνεργατικά, ανοίγοντας νέους δρόμους. Στην περίπτωση της Μύρτιδας και της Αυγής έχουμε μια άψογη σύμπραξη της επιστήμης και της τέχνης, κάτι πρωτοποριακό και όχι τόσο συνηθισμένο», δήλωσε μεταξύ άλλων στη δική του προσφώνηση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθηγητής 'Αγγελος Κότιος.
Πρώτη ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας, διευθύντρια των ανασκαφών του Σπηλαίου Θεόπετρας και επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ. Τίτλος ομιλίας της «Η πρώτη βεβαιωμένη "παρουσία" μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία, 9.000 χρόνια μετά», κατά την οποία έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για το Σπήλαιο και την ταφή της «Αυγής», αλλά και για την περίοδο που έζησε, τη Μεσολιθική (περίπου 9000-6700 π. Χ.), η οποία, όπως πληροφόρησε η αρχαιολόγος, είναι ελάχιστα εντοπισμένη στον ελληνικό χώρο.
«Το όνομά της αποδίδει ακριβώς την αυγή του σημερινού πολιτισμού», δήλωσε η κ. Κυπαρίσση για το κορίτσι του μακρινού παρελθόντος, για την οποία οι μελέτες έδειξαν ότι ήταν ηλικίας 18 ως το πολύ 25 χρονών, είχε ύψος 1,57 μ., με ήπιες αλλοιώσεις από επεισόδια φλεγμονής, πιθανόν αναιμία ή και σκορβούτο, αλλά και αξιοσημείωτο προγναθισμό. Από τα οστά έχει χρονολογηθεί περίπου στο 8070 π. Χ. «Το Σπήλαιο της Θεόπετρας παραμένει ακόμα η μόνη προς το παρόν μεσολιθική θέση στη Θεσσαλία, όμως αποκλείεται να μην κυκλοφορούσε ο ίδιος και άλλος πληθυσμός σε άλλες θέσεις και να μην βρεθούν στο μέλλον και άλλες εγκαταστάσεις σε σπήλαια ή όχι», συμπλήρωσε η επίτιμη διευθύντρια.
Αλλοι ομιλητές ήταν οι Σοφοκλής Σωτηρίου, φυσικός (τίτλος ομιλίας «Από τον ουρανό της Αυγής ...στον ουρανό του σήμερα... και του αύριο»), Παναγιώτης Τούλας, νευροακτινολόγος («Η ιατρική σκέψη τότε ...στην ιατρική σκέψη σήμερα»), Κωσταντίνος Χριστοδούλου, καθηγητής Νομικής («Η προϊστορική αυγή του δικαίου», Θεοφάνης Μπομπότης, αρχιτέκτων («Κατοικία, κύτταρο κοινωνικού ιστού»), Νίκος Φίλιππας, καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοικητικής, («Η Οικονομία από την Μεσολιθική Εποχή στην εποχή των Κρυπτονομισμάτων και των Robots»), Παναγιώτης - Εμμανουήλ Ταβανιώτης, αρχιτέκτων («Πρόσωπο-απρόσωπο»), Δημήτρης Δικαίος, καθηγητής Ιατρικής («Διακόσμηση του Σώματος. Τέχνη και Πολιτισμός. Το περιδέραιο της Aυγής και η σημασία του»), Αλεξία Πενθερουδάκη, Κοσμηματοπώλης («Η αίσθηση της ομορφιάς...»), Γιάννης Μετζικώφ, ενδυματολόγος («Σκέψεις για την ενδυμασία και συζητήσεις για το ένδυμα...»), Ηλίας Μαμαλάκης Συγγραφέας («Προϊστορική γαστρονομία (ανάγκη θρέψης, απόλαυση))», Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος, αρχαιολόγος («Τι γλώσσα μιλούσε η Αυγή; Σκέψεις για τη γλωσσική πραγματικότητα της ύστερης Μεσολιθικής Εποχής στον ελλαδικό χώρο»), Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, ορθοδοντικός («Η Αυγή στη χαραυγή του πολιτισμού»).
Ο κόσμος των Ultras: De Klassieker
Ετικέτες
ΑΘΛΗΤΙΚΑ,
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ,
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ,
ΔΙΕΘΝΗ,
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ULTRAS,
ΟΛΛΑΝΔΙΑ,
EREDIVISIE
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)