Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017
Το 30ο Αρχαιολογικό Συνέδριο για την Μακεδονία - Θράκη
Το τριήμερο από 9-11 Μαρτίου, στην αίθουσα τελετών του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα λάβει χώρα η 30η - επετειακή επιστημονική συνάντηση που αφορά τη Μακεδονία και τη Θράκη και στην οποία θα παρουσιαστούν η αρχαία Άργιλος (η αρχαιότερη ελληνική αποικία στη θρακική ακτή, ιδρυμένη τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του Στρυμόνα στα 655π.Χ. με στόχο τον έλεγχο της εισόδου της κοιλάδας του Στρυμόνα), αλλά και τα τυχόν νεώτερα ευρήματα των ανασκαφέων στη χρονολογικά μεταγενέστερη -γειτονική πόλη της Αμφίπολης και την περιλάλητη ανασκαφή των τελευταίων ετών, τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών κατά μήκος των γραμμών του Μετρό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα έργα συντήρησης και ανάδειξης στην Πέλλα, τη Βεργίνα, η εντυπωσιακή ανασκαφή της Τούμπας στην ομώνυμη περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνολικά 90 ανακοινώσεις σχετικές με την αρχαιολογική έρευνα, που διεξάγεται στον βορειοελλαδικό χώρο, από την Καστοριά ως τον Έβρο.
Η αφίσα του 30ου Αρχαιολογικού Συνεδρίου -το οποίο όπως προαναγγέλθηκε μετά το πέρας της περσινής διοργάνωσης, "θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ανακοινώσεις που θα αποτελούν συνθετικές εργασίες με μελέτη των δεδομένων των ανασκαφών ή συνολικού αρχαιολογικού έργου της προηγούμενης δεκαετίας (2007-2016) και μόνο κατ' εξαίρεση θα γίνει αποδεκτή η παρουσίαση αρχαιολογικών ευρημάτων του 2016, τα οποία παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον"- απεικονίζει την ανασκαφή της αρχαίας Αργίλου (ένα εμπορικό κέντρο ηλικίας περίπου 2.700 ετών -από τον 6ο π.χ αιώνα- στην αρχαία πόλη, με αυτοσχέδια καταστήματα εκατέρωθεν της στοάς).
Προϊστορική πουαντιγιστική εικόνα μαμούθ απο κουκκίδες ανακαλύφθηκε στην Γαλλία
Επιστήμονες, με επικεφαλής τον Αμερικανό καθηγητή ανθρωπολογίας Ράνταλ Γουάιτ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό γεωεπιστημών «Quarternary International», ανακάλυψαν την πουαντιγιστική εικόνα ενός τριχωτού μαμούθ, χαραγμένη στο εσωτερικό του Καταφυγίου Σελιέ, στην κοιλάδα του ποταμού Βεζέρ στην περιοχή της Ντορντόνι.
Η εικόνα του μαμούθ, που εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από περίπου 38.000 χρόνια, έχει σχηματιστεί από δεκάδες κουκίδες. Είναι πιθανό ότι πρόκειται για την αρχαιότερη εικόνα που έχει ποτέ βρεθεί, ενώ είναι σίγουρα μία από τις πιο παλιές.
Πολύ πριν οι Γάλλοι ζωγράφοι, όπως ο Ζορζ Σερά, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ο Καμίλ Πισαρό χρησιμοποιήσουν στα τέλη του 19ου αιώνα τη χαρακτηριστική πουαντιγιστική τεχνική των μικρών μεμονωμένων χρωματικών κουκίδων για να δημιουργήσουν μια μεγάλη εικόνα, φαίνεται ότι οι προϊστορικοί «καλλιτέχνες» στην ίδια χώρα είχαν κάνει κάτι ανάλογο πάνω στους ασβεστολιθικούς βράχους, δημιουργώντας εικόνες ζώων κουκίδα-κουκίδα.
Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία ουσιαστικά χρησιμοποιεί την πουαντιγιστική τεχνική για να δημιουργήσει εικόνες στις οθόνες μέσα από τον συνδυασμό πολλαπλών χρωματικών κουκίδων (πίξελ).
Το γιατί οι προϊστορικοί άνθρωποι σκέφθηκαν κάτι τέτοιο, είναι ασαφές. «Η βραχογραφία είναι σχεδόν ψηφιακή στη φύση της. Δεν είναι ακριβώς πουαντιγισμός, αλλά η αρχική σύλληψη βρίσκεται εκεί: η κατασκευή μιας φόρμας από πίξελ», ανέφερε ο Γουάιτ.
«Είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με τις τεχνικές των σύγχρονων πουαντιγιστών καλλιτεχνών. Όμως τώρα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτή η απεικονιστική τεχνική χρησιμοποιείτο ήδη από τον πρώιμο ευρωπαϊκό πολιτισμό της Ωρινάκειας περιόδου», προσέθεσε.
Είχε προηγηθεί η ανακάλυψη άλλων σχετικών αναπαραστάσεων, όπως ενός ρινόκερου στο σπήλαιο Σοβέ, ο οποίος είχε αρχικά ζωγραφισθεί με δεκάδες κουκίδες πάνω στην παλάμη και μετά είχε αποτυπωθεί πάνω στον τοίχο του σπηλαίου.
Αναλυτικά την δημοσίευση της έρευνας μπορείτε να την δείτε εδώ
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017
ΛΕΦΕΔ Αττικής: Κοπή βασιλόπιτας και βραβεύσεις
Την Κυριακή 19/02 η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Με την ευκαιρία η λέσχη βράβευσε και τους χορηγούς και τους φίλους που την βοηθούν στην ολη της προσπάθεια και επίσης Με ολιγόλεπτη αναφορά στο Military Challenge από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΛΕΦΕΔ Ευβοίας, παραδόθηκαν τα βραβεία στα τρία πρώτα ζευγάρια του διαγωνισμού.
Αξίζει να τονισθεί πως την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ως βράβευσε όλες εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας Αττικής, ανάμεσα σε αυτές και την ΛΕΦΕΔ Αττικής ως ελάχιστο φόρο τιμής για την ανιδιοτελή προσφορά και την πολύπλευρη δράση τους.
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017
Εκπαιδευτικά μαθήματα Παλλαϊκής - πολιτικής άμυνας στον Πολύγυρου
Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Χαλκιδικής συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην οργάνωση – σύσταση, στελέχωση και στην εκπαίδευση των μονάδων αυτών ανταποκρινόμενη άμεσα στο σχετικό αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από την Δ/ΝΣΗ Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και από μέλη των ΛΕΦΕΔ, ΣΕΑΝ Ν Χαλκιδικής και τέλος από την ΕΟΔ Ν Χαλκιδικής.
Οι μονάδες οι οποίες εκπαιδεύτηκαν είναι : ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ – ΤΑΞΙΑΡΧΗ – ΒΡΑΣΤΑΜΩΝ – ΟΡΜΥΛΙΑΣ – ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΚΑΛΥΒΩΝ .
Οι μονάδες αυτές έχουν φυσική ηγεσία ( αξιωματικούς – υπαξιωματικούς / διοικητές – διμοιρίτες – ομαδάρχες ) η όποια κατά την διάρκεια εκπαίδευσης και κινητοποίησης τηρείτε απαρέγκλιτα.
Τα μελή των μονάδων εκπαιδεύτηκαν σε αντικείμενα πολιτικής - παλαικής άμυνας, πυρόσβεσης - πυροπροστασίας, πρώτων βοηθειών - διάσωσης, βασικές αρχές όπλων μαζικής καταστροφής και φορητών όπλων της ΕΛ.ΑΣ και του Ε.Σ. Η όλη διαδικασία συγκρότησης, εκπαίδευσης και ενεργοποίησης των μονάδων πραγματοποιείται στα πλαίσια των Νόμων Ν.Δ. 17/1974 και Ν.2641/1998, η αρμοδία κατά τον νόμο υπεύθυνη υπηρεσία είναι η Ελληνική Αστυνομία.
Στην εκπαίδευση παραβρέθηκαν : Ο Αστυνομικός διευθυντής Πολυγύρου – Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ Γιάννης Γιώργου – Ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ Χρήστος Βορδός - Ο Αν Διοικητής του Α.Τ. Πολυγύρου – Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων – Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ν Χαλκιδικής – Ο Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – Ο Πρόεδρος της ΕΟΔ Χαλκιδικής κ. Δαλαμπίρας – αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου Πολυγύρου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα Παλλαικής Άμυνας.
Το Αυτοτελές Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών της Κεντρικής Περιφέρειας Μακεδονίας (ΠΑΜ– ΠΣΕΑ) κατά το μέρος που αφορά στη διαμόρφωση, τη
λειτουργία και τις αρμοδιότητές του, διέπεται από τις κείμενες κάθε φορά ειδικές
διατάξεις.
Ειδικότερα στις αρμοδιότητες του τμήματος υπάγονται ιδίως:
α.Η σχεδίαση και ο προγραμματισμός που αναφέρεται στην οργάνωση προπαρασκευή
και κινητοποίηση των Πολιτικών Δυνάμεων, προς επιβίωση στον πόλεμο ή την
αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στην ειρήνη και συμβολή αυτών στην Εθνική Άμυνα,
η οποία εξασφαλίζεται δια της Πολιτικής Κινητοποίησης και της Πολιτικής Άμυνας.
β.Η εισήγηση για τις ενδεδειγμένες μεθόδους χειρισμού θεμάτων και μέτρων της
πολιτικής σχεδίασης έκτακτης ανάγκης.
γ.Ο συντονισμός και η κατεύθυνση των ενεργειών όλων γενικώς των υπηρεσιών της
Περιφέρειας για την επίτευξη των επιταγών της σχεδίασης έκτακτης ανάγκης.
δ.Η συγκρότηση μικτών επιτροπών και ομάδων εργασίας με συμμετοχή αξιωματικών
των σωμάτων ασφαλείας για τη μελέτη και τον προγραμματισμό διαφόρων θεμάτων,
που έχουν σχέση με την πολιτική σχεδίαση έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση κήρυξης
πολιτικής κινητοποίησης.
ε.Η έκδοση ατομικών προσκλήσεων σε περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης.
2. Συστήνεται Γραφείο Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων
Αναγκών (ΠΑΜ ΠΣΕΑ) σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, εκτός της έδρας. Στο Γραφείο
αυτό θα ασκούνται σε τοπικό επίπεδο οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος
Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΑΜ ΠΣΕΑ).
Τελικά δεν είναι τίποτα τυχαίο, οι άνθρωποι που κατοικούν σ΄αυτά τα χώματα νοιάζονται για την πατρίδα, ενδιαφέρονται, προσφέρονται και προσφέρουν.
Θα μοιραστούμε μαζί σας τα λογία ενός από τους μεγαλύτερους εκπαιδευομένους « . . . . . μη έχοντας στρατό στην περιοχή μας πάντοτε ένοιωθα σαν αφύλαχτος κήπος σαν . . . . . κοτέτσι δίχως κόκορα να το προσέχει . . . . . ΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΚΟΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΔΥΝΑΤΟΣ . . . . ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ . . . όπως πρέπει . . . ».
Συγχαίρουμε από την πλευρά μας όλους όσους συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο και ιδιαιτέρως τον Αν Δ/κτη του Α Τ Πολύγυρου κ. Π. και τον αρμόδιο υπαξιωματικό κ. Ι. για τον επαγγελματισμό τους και για το ενδιαφέρον τους. Χωρίς την δική τους υπέρβαση όσο σε χρόνο τόσο και σε κόπο δεν θα υπήρχε το αποτέλεσμα που επετεύχθηκε.
Κλείνοντας ενημερώνουμε όλα τα μέλη των Μονάδων Πολιτικής – Παλλαϊκής Άμυνας ότι όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Λέσχης μας είναι ανοιχτές για όλους και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι».
Κύπρος: Βολές πυροβολικού
Από 21 – 24 Φεβρουαρίου 2017 εκτελέστηκαν βολές πυροβολικού μάχης και άμεσες βολές πυροβολικού σε ξηρά και θάλασσα με τη χρήση αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων πυροβόλων όλων των διαμετρημάτων καθώς και βολές πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων Μονάδων Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς.
Κατά τη διάρκεια των βολών διαπιστώθηκε η άρτια εκπαίδευση των Μονάδων Πυροβολικού, η ακρίβεια των διαδικασιών, η ευστοχία και το υψηλό ηθικό του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές.
Ν. Ι. Μέρτζος: Σχέσεις Ελλήνων - Αλβανών
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δεν είναι ο πρώτος ούτε θα είναι ο τελευταίος Αλβανός ηγέτης που εκδηλώνει απροκάλυπτα την έχθρα του κατά του Ελληνισμού και της Ελλάδος. Ανήκει στους φανατικούς Αλβανιστές οι οποίοι, εδώ και εκατόν σαράντα χρόνια, τρέμουν το γεγονός ότι οι πληθυσμοί της χώρας τους νότια από τον Σκούμπι αισθάνονται ανέκαθεν συγγενείς των Ελλήνων.
Τούτο, άλλωστε, έχουν ομολογήσει γραπτά όσοι Αλβανοί διαφωτιστές αγωνίσθηκαν στα μέσα του 19ου αι. να διαχωρίσουν τους Αλβανούς από τους Οθωμανούς, να διαμορφώσουν το νεότερο Αλβανικό Έθνος και να δημιουργήσουν Κράτος. Εξάλλου όλοι αυτοί οι εθνικοί ηγέτες είχαν σπουδάσει σε ελληνικά σχολεία.
Το 1844 ο Αλβανός διαφωτιστής Ναούμ Βεκιλχάρτζι σε εγκύκλιό του προς τους Αλβανούς οικτίρει ότι οι επιφανείς Αλβανοί αρέσκονταν να ονομάζονται Έλληνες, Γραικοί, Βλάχοι –δηλαδή με τα τρία εθνικά ονόματα του Ελληνισμού.
Ο εθναπόστολος Ναΐμ Φράσερι (1864-1900) σπούδασε στη Ζωσιμαία Σχολή και γνώριζε τα αρχαία ελληνικά. Στην ελληνική καθαρεύουσα έγραψε το 1886 το εθνεγερτήριο ποίημά του «Ο αληθής πόθος των Σκιπεταρίων» με το οποίο καλεί σε εθνική αφύπνιση τους Αλβανούς αλλά ταυτόχρονα τους ταυτίζει με τους αρχαίους Έλληνες Μακεδόνες και Ηπειρώτες! Στα ελληνικά τους ορίζει ως εξής:
Ω, γόνοι γενναιόκαρδοι Μεγάλου Αλεξάνδρου, του περιφήμου Πύρρου τε και των άλλων ηρώων, και παίδες του Σκενδέρβεϋ πατρός ανδρειωμένου, Πελασγοί ημείς εγεννήθημεν πριν της Σελήνης. Ήσαν πρόγονοι ημών οι αρχαίοι Μακεδόνες.
Στη Ζωσιμαία Σχολή φοίτησε επίσης ο Σάμι Φράσερι (1850-1904) που θεωρείται ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της αλβανικής αναγέννησης. Εμποτισμένος με ελληνική παιδεία ήταν ο ιερωμένος Φαν Νόλι. Αρχές του 20ου αι. κήρυξε την εθνική αλβανική ιδεολογία και αγωνίσθηκε να δημιουργηθεί το Κράτος της Αλβανίας. Γι’ αυτό ίδρυσε στην Αμερική την πρώτη Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και ανέλαβε Αρχιεπίσκοπός της πριν υπάρξει Κράτος Αλβανίας.
Με σκοπό την δημιουργία αλβανικού έθνους και Κράτους συστήθηκε το 1878 στην Πρισρένη –Πρίζρεν– του Κοσσυφοπεδίου ο Αλβανικός Σύνδεσμος. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής του διακήρυξης σε ύβρεις εναντίον των Ελλήνων ώστε να κόψει τον στενό σύνδεσμο των Αλβανών με τον Ελληνισμό. Μάταια, βέβαια. Ακόμη και στην εποχή μας οι Αλβανοί οικονομικοί πρόσφυγες μαθαίνουν εύκολα τα ελληνικά, εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία και πολλά παιδιά τους αριστεύουν στα ελληνικά σχολεία προκαλώντας την οργή των ξενοφοβικών και Ελλήνων. Φυσικά, η Αθήνα είναι βαθιά νυχτωμένη. Χρειάσθηκαν 25 χρόνια για να αποδώσει, επί τέλους, την ελληνική ιθαγένεια σε όσους Αλβανούς την ζητούν – και όλοι την ζητούν.
Η διαφορά της θρησκείας –όταν υπάρχει– δεν επηρεάζει αυτό το αίσθημα. Μόλις δημιουργήθηκε de facto το πρώτο Ελληνικό Κράτος, 56 Μουσουλμάνοι Λιάπηδες αγάδες πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση να υψώσουν την ελληνική σημαία στις περιοχές τους και να τις ενώσουν με την ελεύθερη Ελλάδα σε ένα ενιαίο Ελληνικό Κράτος. Στις 2 Ιουνίου 1829 ο Χειμαριώτης φρούραρχος της Θήβας Σπυρομήλιος αναφέρει στον αρχιστράτηγο Δημήτριο Υψηλάντη:
Εκλαμπρότατε Στρατάρχα, Ο πατήρ μου με γράφει από Χειμάρα κατά την 20 Απριλίου ότι πενηνταέξ αγάδες της Λιαπουριάς συνηνώθησαν σφικτά ενόρκως αναμεταξύ των και εκοινοποίησαν τα ακόλουθα: Α) Είναι έτοιμοι να στήσουν την ελληνικήν σημαίαν εις τας επαρχίας των με 4.000 στράτευμα Β) Να παραδώσουν το φρούριον της Αυλώνος εις την ελληνικήν κυβέρνησιν και Γ) Να καθυποτάξουν εις το Ελληνικόν Κράτος όλην την επαρχίαν της Αυλώνος και αυτοί να διοικούνται με τους ελληνικούς νόμους. Ζητούν θρησκευτικήν ελευθερίαν διαφύλαξιν της τιμής των χαρεμίων των και 200.000 γρόσια ανά χείρας προς εξοικονόμησίν των.
Μετά 18 χρόνια, στις 15 Αυγούστου 1847, όλοι οι Τόσκηδες μπέηδες και αγάδες απευθύνουν γραπτή έκκληση στον Βασιλέα Όθωνα και στην κυβέρνησή του να τους σπλαχνισθεί προκειμένου να επαναστατήσουν κατά των Οθωμανών και να προσαρτήσουν την περιοχή τους στην Ελλάδα. Γράφουν χαρακτηριστικά:
Εκ μέρους του Μεγαλοδυνάμου, ικητευόμεθα οι κάτωθεν καζάζες Αυλώνος, Δέλβινο, Μεναχέ, Κουρβελιέσι, Μαλκάστρα, άνω και κάτω Μπερατιού, Τεπελένι και Ντόνιτσα. Παρακαλούμεν να μας ευσπλαχισθή η Βασιλεία σας. Και αν μας αγαπάγει η Βασιλεία σας, μας ειδιοποιήται να κάμωμεν και άλλες επικράτειες με την ευχαρίστησίν μας. Και αν ελπίδα σωτηρίας δεν είναι δι’ εμάς, ας πεθάνωμεν από σπαθί ανθρώπων. Αν είπε έτζι ο Θεός, έτσι ας γίνη.
Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους οι Μεγάλες Δυνάμεις ίδρυσαν το Κράτος της Αλβανίας από το οποίο εξήρεσαν το Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή Σαντζάκ Μετόχια ώστε να μη θιγεί η Σερβία. Σε αντάλλαγμα προσήρτησαν την Βόρειο Ήπειρο όπου η Αλβανία αναγνώρισε την ύπαρξη και τα πλήρη δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητος. Ο Ενβέρ Χότζα μείωσε δραστικά την περιοχή της Βορείου Ηπείρου όπου, μετά το 1992 εξαπολύονται κατά των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων μαζικές βιαιότητες στις οποίες μετέχουν και αστυνομικοί. Τα βιαιότερα επεισόδια υπό την κάλυψη των αρχών σημειώθηκαν στην Πρεμετή ανήμερα της Παναγιάς το 2013. Το 2012 η αλβανική κυβέρνηση νόθευσε προκλητικά την γενική απογραφή του πληθυσμού μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των Ελλήνων και των Ορθοδόξων Αλβανών. Νέα επεισόδια το 2016 οπότε ο ́Εντι Ράμα επιχείρησε να κατεδαφίσει σπίτια των Ελλήνων.
Παρ’ ότι η Αλβανία ζούσε με τα εμβάσματα των 500.000 μεταναστών της στην Ελλάδα, η εχθρότητα κατά του Ελληνισμού εκδηλώθηκε ευθύς μόλις κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς, που είχε απαγορεύσει τις θρησκείες και είχε καταστρέψει τα ιερά τους, ιδιαίτερα του ναούς της Ορθοδοξίας. Τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανασυνέστησε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία και, επειδή Αλβανοί κληρικοί δεν υπήρχαν, όρισε Έλληνες στην Σύνοδό της. Η αλβανική κυβέρνηση αρνήθηκε να τους δεχθεί. Τελικά αποδέχθηκε συγκαταβατικά μόνον τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο τον οποίο απαξίωνε περιφρονητικά. Ωστόσο, ο Αναστάσιος επετέλεσε ένα θαύμα. Χειροτόνησε Αλβανούς, τελεί την Θεία Λειτουργία στα αλβανικά, αναστήλωσε παλαιούς ναούς που είχαν μεταβληθεί σε
στάβλους, ανήγειρε δεκάδες νέους, συσπείρωσε ένα επιβλητικό πλήρωμα Λαού και εν τέλει έχει επιβληθεί ως μια από τις πιο εξέχουσες ηγετικές προσωπικότητες της χώρας.
Την εμπροσθοφυλακή της ανθελληνικής εκστρατείας αποτελούν οι Τσάμηδες που το κόμμα τους μετέχει στην κυβέρνηση του ́Εντι Ράμα. Αποδοκίμασαν άγρια κάθε εκπρόσωπο της Ελλάδος σε κάθε επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία με κορυφαίο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ζούσαν στην Θεσπρωτία της Ηπείρου, ανέρχονταν σε 16.000 και, παρ’ ότι Μουσουλμάνοι, εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Το 1940 οδήγησαν τους Ιταλούς εισβολείς στα ελληνικά εδάφη, κατά την Κατοχή σχημάτισαν ένοπλα σώματα που συνεργάσθηκαν με τους κατακτητές και εξαπέλυσαν αιματηρούς διωγμούς εις βάρος των αμάχων Ελλήνων. Όταν ο ΕΔΕΣ αντεπετέθη, κατέφυγαν πάνδημοι στην Αλβανία ως δοσίλογοι. Άφησαν πίσω τους ακίνητες περιουσίες αλλά και την υποχρέωση λογοδοσίας. Σε βάρος χιλιάδων Τσάμηδων εγκληματιών πολέμου εκκρεμούν ερήμην καταδίκες. Από το 1992 η Ελλάδα τους καλεί να διεκδικήσουν –και να αποδείξουν– στα Δικαστήρια την περιουσία τους. Αρνούνται. Αξιώνουν να γυρίσουν πίσω μαζικά και διακηρύσσουν ότι τους «ανήκει» όλη η Ήπειρος.
Σε αλλεπάλληλα άρθρα του ο υποφαινόμενος έχει τεκμηριώσει έγκαιρα την ανοικτή επιδίωξη των Αλβανών ηγετών για τη Μεγάλη Αλβανία, την θερμή υποστήριξη που τους παρέχει η Τουρκία και τα στρατηγικά ανταλλάγματα που έχει αποσπάσει ο νεο-οθωμανισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εν προκειμένω μοιάζει –αλλά δεν είναι– οξύμωρο το γεγονός ότι οι Αλβανοί υπουργοί των Σκοπίων διατηρούν θερμές σχέσεις με την Ελλάδα και υποστηρίζουν άμεσο συμβιβασμό Αθηνών-Σκοπίων για δικούς τους λόγους. Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησαν από τα Σκόπια η Αλβανίδα Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός Τέουτα Αρίφι το 2012, ο Αλβανός Υπουργός Αμύνης Φατιμίρ Μπεσίμι το 2013 κ.ά.
Στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2016 ο Σλάβος ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ ζήτησε την πλειοψηφία για να μετατρέψει τα Σκόπια σε Ομοσπονδία Σλάβων-Αλβανών με δεύτερη επίσημη γλώσσα την αλβανική! Ο γνωστός Τζορτζ Σόρος τον χρηματοδότησε αδρά και οργάνωσε την εκστρατεία του.
«Εδώ είναι Μπαλκάνια! Δεν είναι παίξε-γέλασε». Γκέγκε η Αθήνα;
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017
Την συμμετοχή της στο πεδίο του πληροφοριακού πολέμου παραδέχτηκε η Ρωσία
Μιλώντας σε Ρώσους βουλευτές, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοΐγκου, είπε πως τα ρωσικά «πληροφοριακά στρατεύματα» εμπλέκονται σε «έξυπνη, αποτελεσματική προπαγάνδα», αλλά, όπως σημειώνει το BBC, δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκεκριμένη δύναμη ή τους στόχους της. Επίσης τόνισε ότι «έχουμε πληροφοριακά στρατεύματα που είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και ισχυρά από τον πρώην κλάδο αντιπροπαγάνδας».
Ο Κέιρ Γκάιλς, ειδικός σε θέματα ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Chatham House, προειδοποίησε πως ο ρωσικός «πληροφοριακός πόλεμος» έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος από την τωρινή δυτική έμφαση σε «κυβερνοπολεμιστές» και χάκερ.
«Ο στόχος είναι ο έλεγχος της πληροφόρησης, με όποια μορφή και αν είναι αυτή» σημειώνει σε αναφορά του ΝΑΤΟ με τίτλο «Η επόμενη φάση του ρωσικού πληροφοριακού πολέμου».
Όπως είπε στο BBC, η Ρωσία δοκιμάζει το ΝΑΤΟ με πολλούς τρόπους, περιλαμβανομένης της στόχευσης μεμονωμένων στρατιωτιών μέσα από τα προφίλ τους στα social media.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές αντίστοιχων ρωσικών εγχειρημάτων εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, πολωνικών δυνάμεων και ουκρανικών δυνάμεων που πολεμούν εναντίον φιλορώσων ανταρτών.
Σύμφωνα με τον Γκάιλς, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να δώσουν προτεραιότητα στον πληροφοριακό πόλεμο μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας πήραν μαθήματα από την αδυναμία τους να ελέγξουν την κοινή γνώμη σχετικά με τον πόλεμο, όπως είπε.
Η παραδοχή αυτή έρχεται μετά από επανειλημμένες κατηγορίες για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δυτικών χωρών από τις ρωσικές υπηρεσίες, με το ΝΑΤΟ να αποτελεί πρωταρχικό στόχο.
Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η Δύση όσο και η Σοβιετική Ένωση «επένδυσαν» στον τομέα της προπαγάνδας για να επηρεάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη και να προωθήσουν τις πολιτικές τους ιδεολογίες.
Παρουσιάστηκε η μελέτη για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου
Την Τετάρτη, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης, με τίτλο «Σταθμός Βενιζέλου με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί». Η μελέτη εκπονήθηκε από την «Αττικό Μετρό ΑΕ» και βασίζεται στα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας, που συστάθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών, της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και του δήμου Θεσσαλονίκης και έχει εγκριθεί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης υπερθεμάτισε όσον αφορά στη σημασία που αποδίδει η διοίκηση του δήμου στο επιστημονικό δυναμικό της πόλης, καθώς και στο ιστορικό της παρελθόν, που αναδεικνύεται, όπως τόνισε, πολύτιμο. «Συνειδητοποιήσαμε την αξία των ευρημάτων στο ύψος της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου, από τις επαφές μας με τους αρχαιολόγους. Και έτσι, είπαμε ότι τα ευρήματα αυτά πρέπει να αποτελέσουν έναν πυρήνα για το όραμα της πόλης να αναδείξει την ιστορία της, με όλα τα επακόλουθα που έχει αυτή η ανάδειξη, αλλά και την τουριστική αξιοποίηση των αρχαιοτήτων».
Ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι η λύση για τον ανασχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου, που εγκρίθηκε από την υπουργό Πολιτισμού κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΑΣ, είναι η καλύτερη δυνατή. «Η λύση αυτή αποτελεί πλέον τον πυρήνα αυτού που ονειρευόμαστε ως τον αρχαιολογικό περίπατο της πόλης. Να ξεκινάμε με άξονα τα ευρήματα του σταθμού, στις μικρές πλατείες που θα δημιουργηθούν στο Αλκαζάρ και στο Μπεζεστένι, εν συνεχεία στην πλατεία Διοικητηρίου, στον Άγιο Δημήτριο, την Αχειροποίητο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την Παναγία Χαλκέων και το Καπάνι. Είναι ευθύνη του δήμου να αναδείξει την ιστορία της πόλης και τα πλούτη της. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η καταναλωτική κοινωνία, στην οποία ζούμε, δεν αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, σε αντίθεση με την αξιοποίηση της ιστορίας μας» κατέληξε ο δήμαρχος.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, έκανε μια αναδρομή της διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων, η οποία, όπως υπενθύμισε, απασχόλησε το ΚΑΣ ήδη από τον Ιανουάριο του 2013. «Η λύση που εγκρίθηκε και σήμερα παρουσιάζεται στο φυσικό κοινό της, στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αποτελεί επίτευγμα της σύγχρονης μηχανικής, που συνομιλεί με ειλικρίνεια και επί ίσοις όροις με την αρχαιολογική προΰπαρξη, για την οποία εμπνεύστηκε. Καταρρέει ο ισχυρισμός μη ύπαρξης εφικτής τεχνικής λύσης για τη διατήρηση των αρχαίων κατά χώραν με την ταυτόχρονη πρόοδο του έργου κατασκευής του σταθμού» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Βλαζάκη. Η ίδια διευκρίνισε ότι μια νέα Ομάδα Εργασίας θα αναλάβει τον τρόπο ανάδειξης των αρχαιοτήτων, που αποκαλύφθηκαν στους διάφορους σταθμούς του Μετρό, ώστε όλος ο κόσμος, πολίτες και επισκέπτες, να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν της πόλης.
«Η αρχαιολογική έρευνα, η ανασκαφική τεχνογνωσία και, πρωτίστως, το ίδιο το εύρημα αναδεικνύεται ως στοιχείο προστιθέμενης και ανεκτίμητης αξίας, προσδίδοντας περιεχόμενο στην έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης» κατέληξε η κα Βλαζάκη.
Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος, στην εισήγησή του, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για ένα έργο που θα αλλάξει την πόλη. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι η λύση της Αττικό Μετρό ΑΕ, στην οποία στηρίχθηκε η μελέτη, σήμερα είναι μονόδρομος. Πρώτον, διότι η λύση της κατά χώραν ανάδειξης των αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών επί του θέματος αρχαιολόγων, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη επιστημονικά λύση, καθώς διατηρεί ανέπαφο το 91% των ευρημάτων και διασφαλίζει την ολοκληρωμένη ανάδειξή τους ως ενιαίου συνόλου. Και δεύτερον, διότι είναι η μόνη συμβατή με τη νομιμότητα λύση, στη σημερινή συγκυρία».
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η λύση αυτή βρέθηκε κατόπιν δύο σημείων που άλλαξαν στην αντίληψη της Αττικό Μετρό, με το πρώτο να αποτελεί τη βούληση για συνεργασία στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας, που συγκροτήθηκε κατόπιν του Μνημονίου Συναντίληψης «και η σύνθεση έφερε αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά, και το δεύτερο, τη διευρυμένη πλέον αντίληψη της Αττικό Μετρό σχετικά με το τι είναι το Μετρό: «Δεν είναι απλώς ένα συγκοινωνιακό έργο, αλλά ένα έργο που βοηθάει στη βιώσιμη ανάπτυξη, δεν θα επιλύσει απλώς το συγκοινωνιακό και το περιβαλλοντικό πρόβλημα της πόλης, αλλά, ταυτόχρονα, θα επιφέρει και ανάπτυξη» ανέφερε. «Καλώ, λοιπόν, τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να γυρίσουμε την πλάτη σε ένα κακό παρελθόν άγονων αντιπαραθέσεων και τεχνητών διλημμάτων» κατέληξε ο κ. Μυλόπουλος.
Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και συντονιστής της συζήτησης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα να καταστεί επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος του Σταθμού Βενιζέλου για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενός περίπου μηνός, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο, προτού ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του Σταθμού. Η πρότασή του έγινε δεκτή από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Κανονίδη.
Ο κ. Κανονίδης, στην ομιλία του έκανε λόγο για επιτυχή κατάληξη της πρότασης της Ομάδας Εργασίας. «Επιτυγχάνεται η προστασία της υλικής υπόστασης ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, καθώς και η ένταξή του στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ώστε η μνημειακή διασταύρωση του παρελθόντος να αναβιώσει μέσα από το σύγχρονο σταυροδρόμι Εγνατίας και Βενιζέλου, διατηρώντας αδιάλειπτα την ιστορική και συλλογική μνήμη» ανέφερε.
Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, Δημοσθένης Σβολόπουλος, επεσήμανε τα επιμέρους προβλήματα και τις λύσεις που δόθηκαν, και συγκεκριμένα:
• Τη διατήρηση in situ του συνόλου των αρχαιοτήτων εντός του κελύφους του σταθμού και του περιγράμματος του Τεχνικού Έργου και την προβολή τους με τον βέλτιστο τρόπο, με τη διαμόρφωση ενός αρχαιολογικού χώρου που να αποτελεί οργανικό τμήμα του ανασχεδιασμένου Σταθμού
• Τον σχεδιασμό σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές του Σταθμού και
• Τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος αστικού χώρου
Ο διευθυντής Έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, προχώρησε στην παρουσίαση σχεδίων, με αντικείμενο τις λύσεις ανασχεδιασμού του σταθμού με την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Όλγα Σακαλή, ευχαρίστησε τα μέλη του συλλόγου, τον δήμαρχο, τα στελέχη του δήμου, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς καθώς και τους πολίτες, που, με την επιμονή τους, συνέβαλλαν στη σημερινή ευτυχή, όπως τόνισε, κατάληξη.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη βουλευτές, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, παραγωγικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης.
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017
Gabriel Paletta: Ένας ήρωας της εργατικής τάξης
Ετικέτες
ΑΘΛΗΤΙΚΑ,
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ,
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ,
ΔΙΕΘΝΗ,
Ιταλία,
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,
PREMIER LEAGUE,
SERIE A
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017
Διάλεξη για την τεχνολογία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου
Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία και την τεχνολογία των αρχαιοελληνικών θεάτρων στον βορειοελλαδικό χώρο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιώργου Καραδέδου.
Ο Καθηγητής θα μιλήσει στο κοινό για την «Τεχνολογία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου μέσα από τα θέατρα της Μακεδονίας και της Θράκης (εξέλιξη, ακουστική, σκηνογραφία, μηχανολογικός εξοπλισμός)». Θα συντονίζει ο πρόεδρος του «Διαζώματος», Σταύρος Μπένος.
Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας του Μegaron Plus με το Σωματείο «Διάζωμα», το οποίο κάνει πράξη την αγάπη για τα αρχαία θέατρα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μετά το πέρας της παρουσίασης του Γ. Καραδέδου, θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αναλόγιο στα αρχαία ελληνικά, με εικοσάλεπτο απόσπασμα από την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με υπέρτιτλους στα αρχαία και νέα ελληνικά.
Η είσοδος στην ομιλία και στο θεατρικό δρώμενο είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που θα ξεκινήσουν να διανέμονται στις 5:30 μ.μ..
Στη Μακεδονία, όπως προκύπτει από αρχαίες πηγές και από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες, το θέατρο γνώρισε άνθηση ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Από την εποχή του Φιλίππου Β΄ και μετά, η Μακεδονία γίνεται το κέντρο της επιστημονικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Στο θέατρο του Δίου, της θρησκευτικής πρωτεύουσας των Μακεδόνων, τελούνταν σκηνικοί και γυμνικοί αγώνες στο πλαίσιο των «Δίων Ολυμπίων», μεγάλης πανηγύρεως την οποία λάμπρυνε ο βασιλιάς Αρχέλαος, στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ.. Στην ελληνιστική φάση αυτού του θεάτρου, τεκμηριώθηκε, ανασκαφικά, η χρήση όλου του θεατρικού, μηχανολογικού εξοπλισμού (θεολογείο, γερανός, περίακτοι, κεραυνοσκοπείο, καταβλήματα, χαρώνεια κλίμακα, αυλαία), όπως μας είναι γνωστός από τον Βιτρούβιο και τον Πολυδεύκη.
Στη ρωμαϊκή περίοδο, γνωστά θέατρα της Μακεδονίας και Θράκης δέχονται ριζικές ανακαινίσεις για την προβολή του μεγαλείου του αυτοκράτορα. Στη συνέχεια δέχονται σταδιακές τροποποιήσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων θεαμάτων (μονομαχίες, θηριομαχίες). Τη σταδιακή μετάβαση, στον βορειοελλαδικό χώρο, από το ελληνικό θέατρο στη ρωμαϊκή αρένα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέσα από τα θέατρα των Φιλίππων, της Μαρώνειας και της Θάσου.
Πρόθεση των συντελεστών του αναλογίου (απόσπασμα από την παράσταση «Αντιγόνη») είναι να αναδείξουν τη διαλεκτική σχέση μεταξύ της τεχνολογίας του αρχαίου θεάτρου και της εκφοράς του αυθεντικού αρχαίου λόγου, της κίνησης και της μουσικής. Το μουσικοθεατρικό δρώμενο που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διάλεξης, περιλαμβάνει δύο μελοποιημένα μέρη.
Την Αντιγόνη υποδύεται η Eυαγγελία Θαλασσινή που έχει αναλάβει επίσης τη σκηνοθεσία και την έρευνα της αρχαίας μετρικής. Τον Χορό απαρτίζουν οι Mέμος Ρούσσος, Μαρία Δούση, Βάνα Θεοδώρα, Σέβη Ορφανίδου, Μαρία Μαραγκουδάκη, Σωτηρία Αργυροπούλου. Συμμετέχουν οι μουσικοί Σουζάννα Δεμίρη (φλάουτο), Μενέλια Ρατοπούλου (κρουστά) και Νίκος Κυριαζής (ταμπουράς). Η μουσική σύνθεση και η διδασκαλία των χορικών είναι του Νίκου Χαριζάνου, που λαμβάνει μέρος στο δρώμενο παίζοντας κρουστά. Στους φωτισμούς και στον προζέκτορα, η Χριστίνα Φυλακτοπούλου. Τα κοστούμια και τα προσωπεία σχεδίασε η Μυρτώ Κοσμοπούλου. Στη φωνητική διδασκαλία των ρόλων, η Ζαφειρώ Χατζηφωτίου.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής (http://www.megaron.gr ).
Στο φως αρχαία μαρμαροστρωμένη πλατεία στην Θεσσαλονίκη
Στον Σταθμό Αγίας Σοφίας, κατα την διάρκεια εργασιών για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε μία μεγάλη μαρμαροστρωμένη πλατεία των βυζαντινών χρόνων, που όμοια της δεν έχει βρεθεί ξανά. Η πλατεία, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, σύμφωνα με τα πρώτα ανασκαφικά δεδομένα, φαίνεται να έχει σχήμα ωοειδές.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, καθώς όμοια πλατεία έχει ανακαλυφθεί μόνο στην Ιορδανία, στην πόλη Γέρασα.
Άγνωστο παραμένει το μέλλον της πλατείας, που δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, καθώς εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο διατήρησης μονάχα ενός τμήματός της. Η απόφαση θα ληφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Η μαρμαροστρωμένη πλατεία βρίσκεται σε απόσταση λίγων οικοδομικών τετραγώνων από τον Σταθμό Βενιζέλου επί της Εγνατίας, όπου έχει βρεθεί η βυζαντινή λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, η οποία θα διατηρηθεί επιτόπου, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ που υπέγραψε πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017
Ολοκληρώθηκε η χειμερινή εκπαίδευση της ΣΜΥ
Ολοκληρώθηκε η χειμερινή Εκπαίδευση - Διαβίωση των Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, στην περιοχή «Χαμηλά Λιβάδια Κόζιακα» στο Περτούλι.
Η εκπαίδευση, η οποία διήρκησε από 06 έως 16 Φεβρουαρίου 2017, περιέλαβε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αντικείμενα:
• Εκπαίδευση στο σκι (ανάβαση-κατάβαση), χρήση επίγειου lift και κίνηση με οχήματα χιονιού.
• Επιβίωση σε χιονοσκεπείς περιοχές.
• Δημιουργία καταλυμάτων - χιονοκαταλυμάτων.
• Στίβος εκπαίδευσης.
• Κάλυψη-απόκρυψη-παραλλαγή στο χιόνι.
• Προσανατολισμός σε χιονοσκεπείς περιοχές.
• Πορείες.
• Τακτική κίνηση περιπόλου - Άμεση αντίδραση περιπόλου.
• Προσβολή Σταθμού Διοικήσεως.
• Προσβολή φάλαγγας οχημάτων.
• Βολές σε χιονοσκεπείς περιοχές.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)