Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο της Αμφίπολης


Οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στο λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται.

Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

Κατά την ανασκαφή διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.


Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.


Συμπληρώθηκαν επίσης στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο και συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

Η προϊστορική κουζίνα της βόρειας Ελλάδας


«Εξερευνώντας την προϊστορική κουζίνα της βόρειας Ελλάδας μέσα από τα φυτά» είναι το θέμα της ομιλίας της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της κας Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη, μια διάλεξη την οποία διοργανώνουν η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Κυριακή στο Μουσείο» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πάρκο Λιθαρίτσια).

Όπως αναφέρει η κα Βαλαμώτη: «Τα κατάλοιπα αλεσμένων δημητριακών (3η χιλιετία π.Χ.) και πιεσμένων σταφυλιών (5η χιλιετία π.Χ.) παρέχουν τη δυνατότητα να εισχωρήσουμε περαιτέρω στα προϊστορικά εδέσματα. Τα κατάλοιπα των αλεσμένων δημητριακών μπορεί να αντιστοιχούν σε προμαγειρεμένα συστατικά, όπως το πλιγούρι και ο τραχανάς, αποτελώντας έτσι σπαράγματα προϊστορικών συνταγών. Τα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα επιβεβαιώνουν τη χρήση του χυμού των σταφυλιών και υποδηλώνουν πιθανές χρήσεις του για την προετοιμασία κρασιού ή ξυδιού.

Τα αρχαιοβοτανικά δεδομένα από τη βόρεια Ελλάδα κατά τη Νεολιθική και την Εποχή του Χαλκού ερευνώνται με στόχο τον εντοπισμό εκείνων των φυτών που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί από τις προϊστορικές κοινότητες της περιοχής. Τα είδη των δημητριακών, οσπρίων, ελαιοδοτικών φυτών, φρούτων και καρπών (άγριων και εξημερωμένων), φαρμακευτικών, ψυχοτρόπων και αρωματικών φυτών, που έχουν βρεθεί σε πλούσιες συγκεντρώσεις ή ως υπο-προϊόντα επεξεργασίας, συνθέτουν έναν μακρύ κατάλογο δυνάμει συστατικών των προϊστορικών γευμάτων

.Είναι ευνόητο ότι η ακριβής χρήση αυτών των φυτών στα καθημερινά ή εορταστικά γεύματα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί και η προσέγγιση των τρόπων επεξεργασίας και προετοιμασίας του φυτού πριν το μαγείρεμα βασίζεται σε σύγχρονες εθνογραφικές και πειραματικές έρευνες σχετικά με τον καθαρισμό του σπόρου, την αποξήρανση, την απομάκρυνση των τοξινών, την έκθλιψη και την άλεση».


Η Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (1987) και ειδικεύτηκε στον κλάδο της Αρχαιοβοτανικής (μελέτη φυτικών καταλοίπων) στο Πανεπιστήμιο του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας (M.Sc. 1989, Ph.D. 2001). Από το 2002 εργάζεται ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, έχοντας περάσει από τις βαθμίδες του Λέκτορα και του Επίκουρου Καθηγητή. Τον Απρίλιο του 2014 διορίστηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Έχει διδάξει σε προπτυχιακούς φοιτητές στα πανεπιστήμια Sheffield και Nottingham (Μ. Βρετανία) και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Γαλλία).

Έχει πάρει μέρος ως ειδική αρχαιοβοτανικός σε πλήθος διεπιστημονικών ερευνητικών και ανασκαφικών προγραμμάτων στην Ελλάδα (π.χ. Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο, Νησιά Αιγαίου) και το εξωτερικό (π.χ. Ιταλία, Τουρκία).  Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην προϊστορική αρχαιολογία, την αρχαιοβοτανική, την εθνογραφική έρευνα, την πειραματική διερεύνηση αρχαιολογικών ερωτημάτων, στις πολύπλευρες σχέσεις ανθρώπων-φυτών (βρώσιμα, φαρμακευτικά, ψυχοτρόπα και αρωματικά) και στην επεξεργασία των φυτών για κατανάλωση καθώς και στο κοινωνικό πλαίσιο της κατανάλωσης της τροφής.

Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους συνεδρίων και έχει συγγράψει τρεις μονογραφίες.


Αρχαιολογική έρευνα στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου


Το πρόγραμμα Λιμένος Λεχαίου (Lechaion Harbour Project) αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα (αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογική σχολή) με σκοπό τη μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο. Το λιμάνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της Κορίνθου. Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 3χλμ από την αρχαία πόλη αλλά και στραμμένο προς τη δύση, αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου. Οι έρευνες διεξάγονται υπό την διεύθυνση του Δρ. Δ. Κουρκουμέλη και του Δρ. B. Lovén και για το έτος 2014 χρηματοδοτούνται από το Augustinus Foundation.

Κατά την περίοδο 2013-2014, το Lechaion Harbour Project αποκάλυψε και αποτύπωσε 2.750τμ καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων, εκτεινόμενες σε 911μ ακτογραμμής. Τα παρακάτω συνοψίζουν τα σημαντικότερα αποτελέσματα μέχρι σήμερα:

Στην ανατολική πλευρά του αρχαίου λιμένα εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα του διαύλου εισόδου (Entrance Channel) στο λιμάνι. Οι πλευρικοί βραχίονες της εισόδου αποτυπώθηκαν σε μήκος 43.2 μέτρων και έχουν μέγιστο σωζόμενο πλάτος 11.7 μέτρων. Το μέγιστο άνοιγμα του διαύλου έχει πλάτος 8.9 μέτρων και πιθανώς δεικνύει το μέγιστο πλάτος των πλοίων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στο λιμάνι. Δυτικότερα του διαύλου αποτυπώθηκαν τα κατάλοιπα δύο προβλητών (Western Mole και Middle Mole). Η Μεσαία Προβλήτα έχει μήκος 35.3μ και ορατό μέγιστο πλάτος 16.1μ.και σώζεται σε ύψος τριών δόμων, ενώ η Δυτική Προβλήτα αποτυπώθηκε σε μήκος 66.5μ και έχει ορατό μέγιστο πλάτος 14.7μ. Οι δόμοι των δύο προβλητών φέρουν ίχνη από ορθογώνιους και σχήματος-Τ τόρμους που έφεραν ξύλινους γόμφους ώστε να διασφαλίζουν κάθετη σύνδεση με την ανώτερη στρώση δόμων.


Στην είσοδο του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα οκτώ (8) ξυλοτύπων θεμελίωσης (Caissons 1-8) με γέμισμα από λίθους μικρού και μεσαίου μεγέθους αναμεμειγμένους με υδραυλικό κονίαμα. Οι δύο καλύτερα σωζόμενοι ξυλότυποι έχουν διαστάσεις 9.7μ x 4.7μ και 10.9 x 5.9μ αντίστοιχα. Ομοίως, δυτικά του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα τεσσάρων (4) ακόμα ξυλοτύπων θεμελίωσης αντιστοίχου μεγέθους που πιθανώς αποτελούσαν τη θεμελίωση μιας επιπλέον προβλήτας. Η μοναδικότητα αυτών των ευρημάτων εντός του Ελλαδικού χώρου καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση των ερευνών στην περιοχή με σκοπό τη χρονολόγηση των ξυλοτύπων και την κατανόηση της κατασκευαστικής τους λειτουργίας.

Παράλληλα, διεξήχθησαν γεωφυσικές έρευνες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών χρησιμοποιώντας «3D parametric sub-bottom profiler». Η εφαρμογή αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας για πρώτη φόρα στα πλαίσια αρχαιολογικής έρευνας στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου αναμένεται να συνεισφέρει σε δύο βασικούς τομείς: η επεξεργασία των δεδομένων θα οδηγήσει σε μια λεπτομερειακή αποτύπωση της στρωματογραφίας στις περιοχές μελέτης αποδίδοντας έτσι την εξέλιξη της παράκτιας παλαιογεωγραφίας. Επιπλέον, θα παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με αρχαία τεχνουργήματα όπως πιθανά θαμμένα τμήματα των λιμενικών εγκαταστάσεων ή θαμμένα αρχαία αντικείμενα.


Η Πολεμική Αεροπορία στο «Noble Arrow 2014»


Από την Τρίτη 14 έως και την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στη ΝΑΤΟϊκή Αεροπορική Άσκηση «Noble Arrow 2014» (NOAW 2014), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, με τέσσερα (4) αεροσκάφη M-2000-5 και τριάντα επτά (37) άτομα προσωπικό (11 Ιπτάμενοι και 26 Τεχνικοί) της 331 Μοίρας.


Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση στη σχεδίαση και στην εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και στην προετοιμασία συμμετοχής στη ΝΑΤΟϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης [NATO Response Force - (NRF 2015)].


Το κλιμάκιο της 331Μ μεταστάθμευσε στην Αεροπορική Βάση Luxeuil, στη βορειοανατολική Γαλλία.













Ligue 1

Η αντιεμπορικότητα δεν βοήθησε τον Gourcuff να ζήσει το μύθο του Zidane


του Δημήτρη Βαρσάνη

Πρώτα το γκολ: https://www.youtube.com/watch?v=SR5S5zUIO38. Δεν είναι και το ομορφότερο που μπήκε στην ιστορία της Ligue 1 όμως η εκτέλεση του είναι υπέροχη. Η ταχύτητα,η ακρίβεια,η ισορροπία,η γνώση του που θα είναι και που οι αντίπαλοι του και η κίνηση ήταν ραμμένη και κομμένη τέλεια,ειδικά σε αυτό το επίπεδο και ειδικά στο μεγαλύτερο παιχνίδι της σεζόν μέχρι στιγμής στη Γαλλία.

Ήταν ένα μεγάλο κομμάτι των δεξιοτήτων του όταν με το δεξί του πόδι εκτόπισε τον Giannelli Imbula και στη συνέχεια με το αριστερό νίκησε τον Steve Mandanda. Ήταν στο 66ο λεπτό της Lyon εναντίον της Marseille,η τέταρτη απέναντι στη πρώτη της Ligue 1,στο “Gerland” τη Κυριακή το βράδυ. Ήταν το μοναδικό γκολ του αγώνα,το οποίο σταμάτησε το σερί της Marseille με τις οκτώ συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα.

Ο προπονητής της Lyon Hubert Fournier το έθεσε άψογα μετά τον αγώνα λέγοντας ότι:” Συχνά λέμε ότι οι μεγάλοι παίκτες κερδίζουν τα μεγάλα παιχνίδια. Απόψε ήταν μια τέτοια περίπτωση” και έχει δίκιο. Οι “Lyonnais” έχουν ταλαντούχους ποδοσφαιριστές(Jordan Ferri,Nabil Fekir,Clinton N’jie,Colinten Tolisso),έναν πολύ καλό επιθετικό(Alexandre Lacazette)και πολλούς Διεθνείς(Maxime Gonalons,Milan Bisevac και Cristophe Jallet)όμως επίσης διαθέτουν και ένα μεγάλο αστέρι,το όνομα του Yoann Gourcuff.

Το έδειξε και πάλι τη Κυριακή το βράδυ,όχι μόνο με το γκολ του αλλά και με τη συνολική του απόδοση. Η θέση του στη κορυφή του ρόμβου πίσω από τους δύο επιθετικούς είναι η ιδανική για αυτόν. Μπορεί να κατευθύνει το παιχνίδι του,το ρυθμό του,τις κινήσεις του και οι στημένες του φάσεις είναι επικίνδυνες. Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιες εμφανίσεις τις πραγματοποιεί πάρα πολύ σπάνια.


Αυτή είναι η ιστορία της καριέρας του Gourcuff. Δίχως αμφιβολία ο 28άχρονος ήταν ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της γενιάς του στη Γαλλία. Ένα καθαρό δεκάρι,ο κληρονόμος του Zinedine Zidane,ένας παίκτης που θα μπορούσε να οδηγήσει το σύλλογο του και την Εθνική του στη κορυφή. Μέχρι στιγμής ωστόσο αυτό δεν έχει συμβεί. Αυτή τη στιγμή είναι μια περίπτωση του τι ι καριέρα θα έπρεπε να είχε.


Ο Gourcuff προοριζόταν για μεγαλεία, ο πατέρας του Christian είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που έβγαλε το Γαλλικό ποδόσφαιρο. Η ανατροφή του ήταν ιδανική,γεμάτη με μια καλή εκπαίδευση και ισχυρές αξίες. Μεγάλωσε σεβόμενος τους ανθρώπους,δουλεύοντας σκληρά και έχοντας πολλά περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμό με το ταλέντο του για να κατακτήσει τον κόσμο.


Ωστόσο ο κόσμος περιμένει ακόμα τον Gourcuff. Η Γαλλία πήρε μια γεύση από τα καλύτερα του όταν οδήγησε τη Bordeaux στο πρωτάθλημα του 2009 με ένα γκολ όπως αυτό 


Τότε ήταν 23 ετών,το μέλλον άνηκε σε αυτόν όμως πεντε χρόνια μετά εξακολουθεί να μην το έχει αρπάξει καθώς έχασε το δρόμο του. Πάρα πολύ έξυπνος για τη σωματική κατασκευή του,πολύ διαφορετικός από τον εγωισμό των καθιερωμένων αστέρων όπως ο Franck Ribery ή ο Samir Nasri,πάρα πολύ ντροπαλός για να είναι άνετος με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολύ εσωστρεφής για να γίνει ένα αστέρι.

Το μόνο που αρέσει στον Yoann να κάνει είναι να παίζει ποδόσφαιρο. Θα παίξει 5χ5 με τους φίλους του,θα παίξει στη παραλία όλη μέρα,στο πάρκο,στους δρόμους ,οπουδήποτε και πάντα. Όμως τα ΜΜΕ και οι δημόσιες εμφανίσεις δεν είναι για αυτόν. Η πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του και η ευαισθησία του με την έννοια ότι δεν ταιριάζει στον κόσμο του σύγχρονου ποδοσφαίρου έχει κάνει τη καριέρα του πολύ πιο δύσκολη από ότι θα έπρεπε. Οδηγήθηκε σε έναν αριθμό δύσκολων στιγμών στα αποδυτήρια της Lyon και της Γαλλίας όπου ένιωθε ότι δεν έγινε δεκτός.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν σαφές ότι ο Gourcuff δεν ήταν ήρεμος με τον εαυτό του και το ποδόσφαιρο. Έτσι δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ύστερα από τη μετακόμιση του στη Lyon για 23 εκατομμύρια ευρώ το 2010 και αφού οι απαιτήσεις έγιναν μεγαλύτερες άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια όλοι του οι τραυματισμοί. Ενδεχομένως οι περισσότεροι να είναι από ψυχολογική πίεση παρά από σωματική. 


Στα τέσσερα πρώτα του χρόνια στο “Gerland” ο Gourcuff πέρασε περισσότερο χρόνο στις κερκίδες παρά στον αγωνιστικό χώρο,καθώς αυτή τη περίοδο αγωνίστηκε στα 73 από τα 152 παιχνίδια της Ligue 1. Στον αστράγαλο,στο πόδι,στη πλάτη,στη βουβωνική χώρα,στα γόνατα,στους μηρούς,στα δάχτυλα,σχεδόν σε κάθε μέρος του σωματος του είχε και ένα πρόβλημα. Με αυτή τη χρονιά έχει περάσει σχεδόν 700 μέρες στο περιθώριο από την ένταξη του στη Lyon.

Όμως την εικόνα του τη Κυριακή την αισθάνθηκε κάποιος σαν μια πολλοστή αναβίωση,σαν μια ακόμη λύτρωση. Μπορεί να τη στηρίξει; ήταν μόλις η τρίτη έναρξη του στην ενδεκάδα αυτή τη σεζόν. Φυσικά δεν είναι 100% έτοιμος ακόμα ούτε έχει τραυματιστεί πάντως. Ο Fournier είπε για αυτό το γεγονός ότι:«Έχει ωριμάσει διανοητικά. Αυτό το γκολ θα τον απελευθερώσει».


Το καλοκαίρι ο Gourcuff συμφώνησε να μειώσει τους μισθούς του για το τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του που λήγει τον προσεχή Ιούνιο. Πριν δύο εβδομάδες απέναντι στη Montpellier σκόραρε δύο φορές σε έναν αγώνα πρωταθλήματος για πρώτη φορά από το 2009. Τη περασμένη Κυριακή ήταν το πανέμορφο νικητήριο τέρμα εναντίον της Marseille.

Λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν του είναι δύσκολο να πούμε ότι  σίγουρα επανήλθε το θαύμα του ποδοσφαίρου. Όμως έχοντας κατά νου από που ξεκίνησε είναι ένα θετικό σημάδι.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η κεντρική Κύπρος στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού


«Η κεντρική Κύπρος στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού: οι νέες ανασκαφές στον Άγιο Σωζόμενο» είναι το θέμα ομιλίας της δρος Δέσποινας Πηλείδου (Έφορος Αρχαιοτήτων – Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου) που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19.00 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με σκοπό να μελετηθεί η κοινωνικο-οικονομική δομή της κεντρικής Κύπρου και η ανάπτυξη που έλαβε χώρα στο νησί κατά την Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Μετά την ομιλία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Κυπριακό Σεμινάριο: Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με στόχο την ευρύτερη προβολή της κυπριακής αρχαιολογίας στην Ελλάδα, θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον καθηγητή A. Bernard Knapp.

Όπως θα αναφέρει στην ομιλία της η κα Πηλείδου: «Ο Άγιος Σωζόμενος είναι ένα εγκαταλειμμένο χωριό κοντά στη “νεκρή ζώνη”, το οποίο σταμάτησε να κατοικείται το 1963 με την αρχή των διακοινοτικών ταραχών στην Κύπρο. Ο M. Ohnefalsch-Richter είχε εντοπίσει εδώ τάφο με πλούσια κτερίσματα ήδη από το 1894. Το 1926 ερεύνησε το χώρο ο E. Gjerstad, ο οποίος επεσήμανε την ύπαρξη νεκροταφείου στη θέση Νικολήδες και οχυρό της Εποχής του Χαλκού. Σταδιακά εντοπίστηκε μια σειρά από οχυρά στην περιοχή του Αγίου Σωζόμενου, τα οποία οδήγησαν σε διάφορες ερμηνείες για την οργάνωση των οικισμών στις αρχές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν με ανασκαφική έρευνα. Τη δεκαετία του 1950, ο H. Catling εντόπισε μια σειρά από οικισμούς και συνδεόμενα νεκροταφεία στην κοιλάδα του ποταμού Γυαλιά, στα οποία βάσισε τη θεωρία του για την οικονομική οργάνωση της Κύπρου στην περίοδο αυτή. Η θεωρία του Catling αναπτύχθηκε στη συνέχεια με σύγχρονα μοντέλα κοινωνικο-οικονομικής οργάνωσης τα οποία υποβοήθησαν στην κατανόηση της ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου.

»Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωφυσική έρευνα και στοχευμένη ανασκαφή και έχει ως στόχο την επιβεβαίωση των υποθέσεων που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν και τη διαλεύκανση ερωτημάτων που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) για τη μελέτη της σχέσης των οικισμών με φυσικούς πόρους (π.χ. κοιτάσματα χαλκού) και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, των μεταξύ τους συσχετισμών, της χρονικής τους διάρκειας και της θέσης τους στο ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο της ΥΕΧ. Σε συνδυασμό με τις ανασκαφικές έρευνες τα δεδομένα αυτά αναμένεται να δώσουν σημαντικά στοιχεία, μεταξύ άλλων, και για τους παράγοντες που οδήγησαν στην εγκατάλειψη των οικισμών, βοηθώντας έτσι να διαφωτιστεί ένα πολυσυζητημένο ζήτημα της κυπριακής αρχαιολογίας».

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ» (φωτογραφίες)


Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πραγματοποιήθηκε σήμερα η διακλαδική άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ», η οποία έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή της Νήσου Πλατειάς.


Μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα στην Αθήνα το νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ και του ευχήθηκα κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.


Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναλαμβάνει τα ηνία της Βορειοτλαντικής συμμαχίας σε μια δύσκολη και ταραγμένη χρονική περίοδο, με πολλές και ανοικτές προκλήσεις ασφαλείας ν’ απειλούν ευθέως τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται την εποικοδομητική και ειλικρινή στήριξη όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου ν’ ανταπεξέλθει με επιτυχία στη δύσκολη αλλά καίριας σημασίας αποστολή του.


Καθόλη τη διάρκεια των συνομιλιών μας, είχαμε μια γόνιμη και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα, τις προκλήσεις ασφαλείας που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, για το μέλλον της Συμμαχίας, για την προοπτική των ευρωατλαντικών σχέσεων αλλά και για όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης γειτονιάς μας.


Υπενθύμισα στον κ. Στόλτεμπεργκ, ότι η Ελλάδα, σε όλη της την πορεία της εντός του ΝΑΤΟ, έχει συνειφέρει και έχει τιμήσει στο ακέραιο τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, αγωνιζόμενη πάντοτε μαζί με τους συμμάχους της για την προάσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας όπου κι αν χρειάστηκε.


Ο κ. Στόλτεμπεργκ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το αξιόμαχο και τη δύναμη πυρός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
                   
Παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Πυρπολητής», όπου και ενημερώθηκε -αλλά και διαπίστωσε στην πράξη- τις ιδιαίτερες διεξότητες και ικανότητες αλλά και τον επαγγελματισμό των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων.


Η χώρα μας, είναι ιδιαιτέρως περήφανη για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και μαχητικότητας και των τριών κλάδων των Ενόπλων της Δυνάμεων, κάτι που την κατατάσει ανάμεσα στα κράτη με τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη στρατιωτική αποτρεπτική ισχύ στην Ευρώπη ίσως και παγκοσμίως.

Τέλος, διαβεβαίωσα το νέο Γενικό Γραμματέα, ότι από τη θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εργασθώ εποικοδομητικά και με καλή διάθεση προκειμένου οι συνέργιες ΝΑΤΟ και Ε.Ε. να συγκλίνουν ακόμα πιο πολύ, προς όφελος του κοινού οράματος των δύο Οργανισμών».


Την άσκηση παρακολούθησαν η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.