Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Κατερίνα Περιστέρη: To ταφικό μνημείο έγινε κατά παραγγελία του Μέγα Αλέξανδρου


H Kατερίνα Περιστέρη «ξαναχτυπά». Σε διάλεξη της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών στην οποία η Κατερίνα Περιστέρη περιέγραψε ανασκαφικό έργο, τον Περίβολο, τις Σφίγγες, τον Λέοντα της Αμφίπολης, τις Καρυάτιδες και τους Θαλάμους.

«Πρόκειται για μια ανασκαφή που δεν είναι μόνο για την Αμφίπολη, δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Όλοι πρέπει να γίνουν κοινωνοί αυτής της μεγάλης ανακάλυψης» τόνισε.

Επίσης, ανέφερε ότι το ανασκαφικό έργο ολοκληρώθηκε, αλλά, πρόσθεσε, χρειάζεται δουλειά συντήρησης και μελέτης των ευρημάτων.Την κ. Περιστέρη παρουσίασε στο κοινό ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2014 υποστήριξε ότι Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι μακεδονικός τάφος και οικοδομήθηκε περί το 325 π.Χ. κατά παραγγελία του Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και φοιτητών η κ. Περιστέρη είπε: Σε μια επιγραφή που βρέθηκε στον περίβολο η οποία γράφει «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος Ηρώον» είπε πως δεν χωράει καμία αμφισβήτηση ότι προέρχονται από το ταφικό αυτό συγκρότημα. Προσέθεσε πως πέρα από αυτό υπάρχει και το μονόγραμμα-συμπίλημα «Ηφαιστίων» σε ρόδακες γραπτούς εσωτερικά του μνημείου.

Έχουν απαντηθεί πολλά ερωτήματα, απομένουν ωστόσο πολλά, ανέφερε και προσέθεσε ότι όσον αφορά τη χρονολόγηση, η αρχαιολογική ομάδα είναι απόλυτα σίγουρη ότι το μνημείο κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και πως τότε είναι που κατασκευάστηκαν και οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό και ο εσωτερικός τάφος που υπάρχει με τη θήκη αλλά και ο περίβολος και το Λιοντάρι.
Η κατάσταση των σκελετών ήταν αρκετά διαταραγμένη και έχει ακόμη δουλειά η έρευνα σε ό,τι αφορά το σκελετικό υλικό, δουλειά την οποία διεξάγει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξήγησε.

Σε ερώτηση, αν το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της ανασκαφής βοήθησε ή δυσκόλεψε το έργο της, η κ. Περιστέρη απάντησε ότι «οι αρχαιολόγοι δεν πρέπει να κρύβονται στα μουσεία, ούτε να κρύβουν τα ευρήματα που ανακαλύπτουν».Στη σημαντικότητα των ευρημάτων της Αμφίπολης αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης. «Ομολογουμένως από την εποχή της ανασκαφής του Μανώλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα δεν είχαμε κάτι τέτοιο» είπε.

«Η ανασκαφή ήταν πάρα πολύ δύσκολη και ήταν εξαιρετική η δουλειά που πραγματοποίησε η Κατερίνα Περιστέρη με τους συνεργάτες της», συμπλήρωσε ο καθηγητής Θεόδωρος Μαυρογιάννης.

Η επιγραφή «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος» μαζί με το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου δίνει τη δυνατότητα ταύτισης και χρονολόγησης του έργου, σημείωσε η κ. Περιστέρη. Σύμφωνα με την ίδια το ταφικό μνημείο οικοδομήθηκε κατά παραγγελία του Αλεξάνδρου το 324 π.Χ., ο οποίος ζήτησε την ανέγερση ηρώων για να τιμήσουν τον φίλο του, Ηφαιστίωνα. Δόθηκε λοιπόν, είπε, η εντολή στον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη για την οικοδόμηση του τύμβου, ο οποίος απαιτούσε 3.000 κυβικά μαρμάρου από τη Θάσο για να γίνουν τα έργα. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, η οποία, όπως υπενθύμισε, άρχισε το 2012 και κράτησε μέχρι το τέλος του 2014.

Υπήρξε, επεσήμανε, μια έρευνα αρκετά δύσκολη και αποκάλυψε ένα τεράστιο μνημειακό ταφικό συγκρότημα με περίβολο, η περίμετρος του οποίου φτάνει τα 497 μέτρα, με διάμετρο 158,40 μέτρα. Είναι, είπε, ένα έργο, το οποίο έχει στην κορυφή του το Λιοντάρι, που βρίσκεται σήμερα στη σύγχρονη γέφυρα του Στρυμόνα, και βέβαια το ταφικό μνημείο που είναι ένας σύνθετος μακεδονικός τάφος με καταπληκτικά ευρήματα, τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες, τα ψηφιδωτά και την όλη κατασκευή από μάρμαρο Θάσου το συνολικό βάρος του οποίου φτάνει τους 3.000 τόνους.

Η Ιταλία γεύτηκε τη μαγεία του κυπέλλου μέσω της Alessandria


Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Συνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και ΗΠΑ


Από 11 έως 29 Ιανουαρίου 2016 διεξήχθη, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων των ΕΔ και της Naval Special Warfare Unit-2 των ΗΠΑ σε αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων.



















Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Αττικής - ΠΕΝΕΦΥΟ: Βασικές ικανότητες μαχητή


Το Σάββατο 23.01.2016 μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εφέδρων Υπαξιωματικών & Οπλιτών (Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο.) και της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.) Αττικής εκπαιδεύτηκαν, ημέρα και νύκτα, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε βασικές ικανότητες που πρέπει να διαθέτει κάθε μαχητής και ειδικότερα στα παρακάτω αντικείμενα:
- Ατομική Τακτική
- ΣΕΑΕ/CQB
- Παροχή Πρώτων Βοηθειών Μάχης (με έμφαση σε τακτικές CUF και τοποθέτησης CAT).












Κύπρος: Εύφημος μνεία σε στελέχη της Εθνικής Φρουράς για τις ανασκαφές στο Τύμβο Μακεδονίτισσας απο τον Υπουργό Άμυνας


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης τίμησε σήμερα σε ειδική τελετή, απονέμοντας εύφημο μνεία σε στελέχη της Διμοιρίας Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΔΕΝΞ-EOD), που έλαβαν μέρος στη διαδικασία ανασκαφής για την ανεύρεση των οστών των ηρωικών καταδρομέων που έχασαν την ζωή τους κατά τη συντριβή του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το καλοκαίρι του 1974.

Στο χαιρετισμό του, ο κ.Υπουργός συνεχάρει τα στελέχη του Μηχανικού γιατί όπως είπε: «αθόρυβα, ακούραστα και με παραδειγματική αφοσίωση στο καθήκον συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή ολοκλήρωση μιας καθόλα επικίνδυνης και δύσκολης αποστολής».

«Χάρη και στη δική σας προσπάθεια μπορούμε σήμερα να αποδώσουμε στις οικογένειες και στους συγγενείς, τα οστά των πεσόντων καταδρομέων για να ταφούν, με καθυστέρηση 41 χρόνων, με τις πρέπουσες τιμές, όπως αρμόζει σε ήρωες» σημείωσε ο Υπουργός. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, συνέχισε, «καταφέρατε επάξια να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας, προβάλλοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Εθνικής Φρουράς και το ήθος των στελεχών της. Με τον επαγγελματισμό και το ζήλο που επιδείξατε κερδίσατε δικαίως τα συγχαρητήρια, αλλά και τα θετικά σχόλια όλων των εμπλεκομένων. Γι΄ αυτό και σήμερα σας απονέμεται η εύφημος μνεία ως μια ελάχιστη ηθική αμοιβή για το εξαιρετικό έργο που έχετε επιτελέσει».

Λίμνη Πλαστήρα: Τι αποκαλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα για την περιοχή


«Οι παλαιότερες ανθρώπινες δραστηριότητες στο νομό Καρδίτσας εντοπίζονται στην περιοχή της σημερινής λίμνης Ν. Πλαστήρα. Η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1950 στην περιοχή που πρότερα υπήρχε το εύφορο και τερπνότατο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στις ανατολικές υπώρειες των Αγράφων, το οποίο διέρρεε ο Μέγδοβας ή Ταυρωπός ποταμός και βρισκόταν πάνω στις αρχαίες διαβάσεις που ένωναν τη Θεσσαλία με τον ορεινό όγκο της Πίνδου και την Ήπειρο». Πρόκειται για στοιχεία του αρχαιολόγου Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη, Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων (Δυτικής Θεσσαλίας).

Τα παλαιότερα επιφανειακά ευρήματα, που χρονολογούνται στη Μέση Παλαιολιθική εποχή, προέρχονται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τη νότια όχθη από τον Μπελοκομίτη και από τη θέση «Χαλικάκι» της κτηματικής περιφέρειας Λαμπερού στην ανατολική όχθη της λίμνης.

Πρόκειται, διευκρινίζει, για δυο αμφιπρόσωπες φυλλόσχημες αιχμές από σοκολατί πυριτόλιθο, φολίδες λεπιδόσχημες και ορισμένα ακόμη λίθινα εργαλεία. Επίσης, επιφανειακά παλαιολιθικά ευρήματα προέρχονται από τη δυτική ακτή της λίμνης Ν. Πλαστήρα, από την περιοχή του «Βοτανικού Κήπου» της Νεβρόπολης, αλλά και από την περιοχή της δυτικής Αργιθέας, όπου έχουν εντοπιστεί πετρώματα-κόνδυλοι πυριτολίθου, η πρώτη ύλη για εργαλεία. Τα ευρήματα προσδιορίζονται στη Μουστέρια πολιτισμική φάση, στη Μέση Παλαιολιθική εποχή, 50.000 ως 30.000 χρόνια πριν από το παρόν.

Οι άνθρωποι αυτής της περιόδου είχαν απόλυτη εξάρτηση από το φυσικό περιβάλλον, δεν παρήγαν, αλλά κυνηγούσαν και συνέλεγαν καρπούς, ενώ ζούσαν σε σπήλαια ή στο ύπαιθρο, κοντά σε περάσματα ζώων και βρίσκονταν σε άμεση συνάφεια με το νερό. Η παρουσία τους στη Θεσσαλία είναι βεβαιωμένη τόσο στον Πηνειό ποταμό στην περιοχή της Λάρισας από επιφανειακά ευρήματα, όσο και στο σπήλαιο της Θεόπετρας των Τρικάλων από ανασκαφικά δεδομένα, δεν παραλείπει να τονίσει επίσης ο κ. Χατζηαγγελάκης.


Η εικόνα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων κατά την Προϊστορική εποχή στην περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα συμπληρώνεται με τον εντοπισμό εγκατάστασης της Νεολιθικής εποχής στη θέση «Βοτανικός κήπος» κοντά στο Νεοχώρι του τέως Δήμου Νεβρόπολης, σε υψόμετρο 800 μ., και τη σχετική έρευνα από αρχαιολόγους της ΛΔ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας (Λεων. Π. Χατζηαγγελάκης, Νίνα Κυπαρίσση, Νεκταρία Αλεξίου και Ορέστης Αποστολίκας).

Κάτω από ξερό στρώμα λάσπης εντοπίστηκε σκληρή πηλόστρωτη, πορτοκαλέρυθρη επιφάνεια που παρουσιάζεται κατά τόπους καμένη, με έντονα ερυθρό χρώμα. Επάνω σ’ αυτή εντοπίστηκε πληθώρα πλιθιών με αποτυπώματα από καλάμια και δοκάρια που χρησιμοποιήθηκαν για την επάλειψη των τοίχων και για την οροφή των οικιών-καλυβών. Σε όλη την έκταση εντοπίστηκε χειροποίητη, μονόχρωμη κεραμική και λίθινα πελεκημένα και απολεπισμένα εργαλεία, καθώς και μυλόπετρες από ψαμμίτη λίθο.

Η έρευνα, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηαγγελάκης, προχώρησε σε βάθος μόνο σε επιλεγμένα τετράγωνα όπου παρατηρήθηκαν δύο σχεδόν κυκλικού σχήματος καμένες επιφάνειες, ενώ συλλέχθηκε και ικανή ποσότητα απανθρακωμένου ξύλου από πασσαλότρυπες που εντοπίστηκαν στη σειρά. Ο εργαλειακός εξοπλισμός χαρακτηρίζεται από φολίδες κυρίως πυριτόλιθου, καθώς και λεπίδες από οψιανό που μαρτυρούν δευτερογενείς διαδικασίες, όπως οι ανταλλαγές και το εμπόριο. Η εικόνα συμπληρώνεται με την εύρεση λίθινων χαντρών για διακόσμηση των κατοίκων της εγκατάστασης. Άτεχνο, αλλά εντυπωσιακό εύρημα, εξηγεί, αποτελεί ένα πήλινο, γυναικείο ειδώλιο με κυλινδρικό κορμό και κωνικό μάζεμα των μαλλιών στο πίσω μέρος της κεφαλής, ενώ τα μάτια και τα πόδια αποδίδονται με εμπιέσεις. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας ανάγουν την εγκατάσταση στη Αρχαιότερη και Μέση Νεολιθική εποχή.

Η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα μπορεί να αποδώσει πολλά στοιχεία για τις δραστηριότητες των ανθρώπων της περιοχής στην Προϊστορική εποχή, καθώς μάλιστα η ορεινή της θέση στο προϋπάρχον οροπέδιο της Νεβρόπολης πιθανότατα δηλώνει εποχικές μετακινήσεις πληθυσμού στο πλαίσιο της κτηνοτροφικής οικονομίας, καταλήγει ο ίδιος.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Το Όνειρο της Κίκι στο καφέ Θέα/tro



Οι εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέας Δημήτρης Οικονόμου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου μας με τίτλο "Το Όνειρο της Κίκι" που θα γίνει στο καφε θεα/tro (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξανδρου 2, στο βασιλικο θέατρο το Σάββατο  30 Ιανουαρίου στις 19:00.

Τα ονόματα των ομιλητών είναι:
Λένα Σιταρά - Θεατρολόγος
Σόφη Κασούρη - Ηθοποιός
Φρίντα Ξύστρου - Ψυχοθεραπεύτρια

Ακόμη θα ακούσουμε αποσπάσματα από:

Βάσω Βαφειάδου - Ηθοποιός
Κέλλυ Κυρμπάση - Ηθοποιός
Μαρία Πρέκα - Σοπράνο/Ηθοποιός

Επίσης στο χώρο θα υπάρχει και έκθεση ζωγραφικής βασισμένη στο βιβλίο, με τίτλο "Kiki de Montparnasse" της Όλγας Κωστελίδου (εικονογράφος του βιβλίου).



Ο Δημήτρης Οικονόμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα! Όπως λέει ο ίδιος, είναι με το ένα πόδι εδώ και το άλλο πόδι εκεί!

Έχει σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και έχει εργαστεί στον ξενοδοχειακό κλάδο. Ωστόσο, από μικρό τον κέρδισε το θέατρο και έχει να θυμάται συμμετοχές σε θεατρικές ομάδες και παραστάσεις μέχρι και σήμερα.

Η γραφή ξεκίνησε συστηματικά τα τελευταία χρόνια αν και γράφει από το 2007.

Τα Πρόσωπα Αισθήσεων (Εκδόσεις Πηγή) είναι το πρώτο του βιβλίο.

Oλα έτσι ήταν. Έτσι ακριβώς. Να! Μόνο αυτό το καβαλέτο πρέπει να είναι λίγο πιο δεξιά. Ποιος να το φανταζόταν, ε; Ότι θα αποτυπωνόταν το κορμί μου σε πίνακα …κι όχι μόνο.

Να! Κι αυτή η φωτογραφική μηχανή… …εγώ το ’λεγα στον Μαν Ρέι ότι δεν αισθανόμουν και πολύ καλά να με φωτογραφίσει αλλά εκείνος μου έλεγε να μην αγχώνομαι και πως όταν ο Μαν φωτογραφίζει, τότε ο φακός βλέπει αυτό που θέλει εκείνος.

Βολές αρμάτων στην Ξάνθη - Άσκηση Ίλης Μέσων Αρμάτων της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας


Την Tετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε το Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης - Πεδίο Ασκήσεων Πετροχωρίου, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων των ΧΧΙΙΙ και ΧΧV ΤΘΤ.
Συγκεκριμένα έλεγξε  τον νέο τρόπο εκτέλεσης βολών πληρωμάτων αρμάτων που εστιάζεται σε:

-  Εκτέλεση βολών από μεγάλες αποστάσεις (4.000 μέτρα).

-  Κίνηση αρμάτων με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

-  Αντίδραση πληρωμάτων στην ταυτόχρονη και αιφνίδια εμφάνιση πολλαπλών εχθρικών στόχων για αξιολόγηση της απειλής και προτεραιοποίηση της προσβολής, αρχίζοντας από τον πλέον επικίνδυνο στόχο.

- Αντίδραση πληρωμάτων στην ταυτόχρονη και αιφνίδια εμφάνιση πολλαπλών στόχων, για διευκρίνιση και διαχωρισμό σε φίλιους και εχθρικούς τους οποίους στη συνέχεια προσβάλλει.

- Ταυτόχρονη εκτέλεση βολών από Ομάδα και Ουλαμό Αρμάτων με σκοπό την εξάσκηση στη διαδικασία διοίκησης και ελέγχου πυρός.


Η εκπαίδευση στην εκτέλεση βολών τέτοιου είδους ανταποκρίνεται πλήρως στις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης, αναπτύσσει τις δεξιότητες των πληρωμάτων, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων αρμάτων που διαθέτουμε και συμβάλλει στην ανύψωση της αυτοπεποίθησης και του ηθικού των αρματιστών.





Επίσης, από 25 έως 27 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε από 31 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία ΤΑΜΣ Συγκροτήματος ΙΜΑ Υπέρβασης – Αντεπίθεσης με πραγματικά πυρά.


Κατά τη διάρκεια της εν λόγω δραστηριότητας δοκιμάσθηκαν οι διαδικασίες Οργάνωσης Μάχης, ανάπτυξης Α΄ και Β΄ Κλιμακίων, Απαγκίστρωσης των εν επαφή με τον εχθρό τμημάτων, Υπέρβασης, Αντεπίθεσης, Σταθεροποίησης και Αναδιοργάνωσης.

Την τελική φάση της ΤΑΜΣ παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ, ο οποίος συνεχάρη το ασκούμενο προσωπικό για την άριστη διεξαγωγή μιας απαιτητικής άσκησης και έδωσε επί τόπου οδηγίες τακτικής και τεχνικής φύσεως  για την περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης.