Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Οι Αμερικανοί κάνουν έντονη την παρουσία τους στην Συρία


Δυναμική ήταν η απάντηση των Η.Π.Α στους τουρκικούς βομβαρδισμούς της περασμένης Τρίτης και Τετάρτης στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας και του Ιράκ ,που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 20 μελών της κουρδικής πολιτοφυλακής του Ιρακ και της Συρίας, του γνωστού YPG. Η Τουρκία δικαιολογήθηκε για αυτές τις επιθέσεις τονίζοντας πως πραγματοποιήθηκαν ώστε να αποτρέψουν διείσδυση τρομοκρατών στην Τουρκία.

όπως είναι ήδη γνωστό απο βίντεο και φωτογραφίες στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίστηκαν την περασμένη παρασκευή αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα μάχης πεζικού τύπου Stryker με υψωμένες αμερικανικές σημαίες στους δρόμους της Hasakah και συγκεκριμένα στο χωρίο Derbassieh, στην βορειοδυτική Συρία με στόχο να αποτραπούν ξανα τέτοιου είδους λάθη απο συμμαχικές χώρες προς τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ.


«Πρέπει όλοι μας οι σύμμαχοι στην περιοχή να επικεντρωθούν στον κοινό μας εχθρός που είναι το ISIS» τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Λοχαγός Jeff Davis. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τονισε πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα έχουν επικουρικό χαρακτήρα και θα παίρνουν οδηγίες απο τους τοπικούς Κούρδους διοικητές και θα δρούν στην Βόρεια Συρία.

Η συγκεκριμένη πράξη έχει την υποστήριξη των Κούρδων οι οποίοι θεωρούν οτι έτσι θα δοθεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην Τουρκία

Να σημειωθεί πως ήδη απο τον περασμένο μήνα επίσημα έχουν αναπτυχθεί στην βόρεια Συρία 200 περίπου Αμερικανοί πεζοναύτες.

Η.Π.Α: Επιτυχής δοκιμαστική πτήση μη επανδρωμένου F-16 (βίντεο)


Η U.S. Air Force Test Pilot School και η Calspan Corporation ολοκλήρωσαν με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα δοκιμές διάρκειας δύο εβδομάδων ενός μη επανδρωμένου πολεμικού αεροσκάφους τύπου F-16, πάνω στην δυνατότητα επιτυχούς συνεργασίας και επίτευξης αποστολής ενός επανδρωμένου και ενός μη επανδρωμένου ιπτάμενου οχήματος. Η συγκεκριμένη δοκιμή είναι η δεύτερη αυτού του τύπου που πραγματοποιεί η αμερικανική πολεμική αεροπορία και στόχο έχει την δοκιμή των νέων τεχνολογιών πάνω στις μεικτές αυτές αποστολές.

Συγκεκριμένα, ένα πειραματικό αεροσκάφος F-16 ενήργησε ως αναπληρωματικό Unmanned Combat Air Vehicle (UCAV) αντιδρώντας αυτόνομα σε ένα περιβάλλον δυναμικών απειλών κατά τη διάρκεια μιας αποστολής με στόχους που ήταν στο έδαφος. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατα την διάρκεια της φάσης των δοκιμών Have Raider πέταξες ως ζευγάρι με ένα επανδρωμένο αεροσκάφος και εκτέλεσε αυτόνομα προσβολές επίγειων στόχων.


Κατα την διάρκεια των δοκιμών επετεύχθησαν οι εξής βασική στόχοι του πειράματος:

Η ικανότητα αυτόνομου σχεδιασμού και εκτέλεσης αποστολών πληγμάτων στόχων εδάφους με βάση τις προτεραιότητες των αποστολών και τα διαθέσιμα μέσα που είχαν δοθεί απο πριν στο λογισμικό σύστημα.
Η ικανότητα να αντιδράσει το αεροσκάφος αυτόνομα και δυναμικά σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον απρόβλεπτων απειλών και τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται κατα την διάρκεια της αποστολής.
Την δυνατότητα ενσωμάτωσης λογισμικού συστημάτων ανοικτής αποστολής (Open Mission Systems - OMS) της USAF που επιτρέπει την ταχεία ενσωμάτωση των παραμέτρων λογισμικού που αναπτύσσονται από πολλούς παρόχους.

Ν. Ι. Μέρτζος: Σκόπια. Έτοιμο να εκραγεί το κράτος - βόμβα


Τα αιματηρά γεγονóτα στη Βουλή των Σκοπίων την τελευταία Πέμπτη του Απριλίου αποκορυφώνουν το δραματικó αδιέξοδο της γειτονικής πολυεθνικής χώρας που πληρώνει πολύ ακριβά πλέον τον εξ αρχής αυτεγκλωβισμó της στο σλαβικó κρατικó ιδεολóγημα του «Μακεδονισμού». Πέντε μήνες μετά τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2016 η χώρα παραμένει ακυβέρνητη επειδή, παρά τις επίμονες διεθνείς συστάσεις και τις απειλές, ο Πρóεδρος της Δημοκρατίας Γκεóργκι Ιβανώφ αρνείται επίμονα να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του σλαβικού SDM που έχει συγκεντρώσει 61 βουλευτές σε σύνολο 120 και έχει αποδεχθεί τα αιτήματα των εταίρων του αλβανικών κομμάτων - δεύτερη επίσημη γλώσσα του Κράτους η αλβανική, ανασύνταξη του Κράτους σε ομοσπονδιακή βάση κ.α.

Σημειώνεται óτι τα εν λóγω αιτήματα προϋποθέτουν αλλαγή του Συντάγματος την οποία πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον 80 βουλευτές που τώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμοι. Περί óνου σκιάς, λοιπóν, η αδιέξοδη σύγκρουση. Επιβεβαιώνει, óτι τα Σκóπια παραμένουν Κράτος - Βóμβα στα Βαλκάνια, óπως επί χρóνια επισημαίνουμε.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η ηγεσία της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Πολιτειών ανησυχεί για την σταθερóτητα στα Βαλκάνια και είναι εξοργισμένη με την αμετανóητη στάση του Προέδρου Ιβανώφ και του Γκρούεφσκι που μπορεί να προκαλέσει ντóμινο στην ήδη ασταθή περιοχή. Η Ε.Ε. σχεδιάζει ήδη να μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να ακυρώσει τα διαβατήρια αυτών των δύο ηγετών και των στενών συνεργατών τους. Και απειλεί να διακóψει την οικονομική βοήθεια της στα Σκóπια.

Στις αρχές Απριλίου εκπρóσωπος της Ε.Ε. δήλωσε: «Παρ’ óτι η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική δεν συζητείται δημóσια, τελικά είναι πιθανóν να επιλεγεί η επιβολή κυρώσεων». Παραμονή του Ορθοδóξου Πάσχα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε: «Θα συνεργασθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους για να ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς να σταματήσουν να εμποδίζουν τη δημοκρατική διαδικασία και να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Οι πολιτικοί, που προσπαθούν να εμποδίσουν το σχηματισμó κυβέρνησης, υποτιμούν το Κράτος Δικαίου, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη σταθερóτητα τóσο στη χώρα óσο και πέρα απó αυτήν».

Στις 24 Απριλίου το γερμανικó περιοδικó Der Spiegel απεκάλυψε óτι στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κóμματος στη Μάλτα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι να σταματήσει να εμποδίζει το σχηματισμó της κυβέρνησης και ήδη στην Ε.Ε, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις σχετικά με κυρώσεις εναντίον του πολιτικού κατεστημένου των Σκοπίων.

Το ίδιο χρονικó διάστημα ακολουθούν τα εξής γεγονóτα κατά χρονολογική σειρά: 19.4 Τα Σκóπια επισκέπτεται απρóσμενα ο συμπρóεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Καρλ Μπιλντ, πρώην υπουργóς Εξωτερικών της Σουηδίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διαπίστωσε óτι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση στο πολιτικó πρóβλημα της χώρας και δεν είναι εύκολο να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
21.4 Στο Βελιγράδι το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών διαπιστώνει: «Η Αλβανία και η Βουλγαρία θέλουν να διαμοιράσουν τη Μακεδονία».
22.4 Ο υπουργóς Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς προειδοποιεί: «Οι απαιτήσεις της Αλβανίας θα οδηγήσουν σε πóλεμο τα Βαλκάνια».
22.4 Ο Ευρωπαίος Επίτροπος και Διαμεσολαβητής για τα Σκóπια Έντουαρντ Κουκάν δηλώνει: «Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μακεδονία και Αλβανία αντιμετωπίζουν πρóβλημα στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ενώ Μαυροβούνιο και Κóσσοβο έχουν προβλήματα στο Κοινοβούλιο».
27.4 Συνέρχεται η Βουλή προκειμένου να εκλέξει πρώτη φορά Αλβανó Πρóεδρο του Σώματος. Είναι ο Ταλάτ Τζαφέρι, στέλεχος του αλβανικού κóμματος DUI που επί χρóνια συγκυβερνούσε με το ΒΜΡΟ-DNME και Πρωθυπουργó τον Γκρούεφσκι. ΟΤαλάτ Τζαφέρι ήταν ταγματάρχης κατά την ένοπλη εξέγερση των Αλβανών το 1999. Αυτομóλησε στον UCK και συνέτριψε τους Σλάβους. Αργóτερα, ανέλαβε υπουργóς Αμύνης στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι του οποίου κυβερνητικóς εταίρος ήταν ο αρχηγóς του DUI και το 1999 αρχηγóς του UCK Αλί Αχμέτι!

Στην συνεδρίαση μετέχουν μóνον οι 61 βουλευτές του SDM και των αλβανικών κομμάτων. Οι οπαδοί του Γκρούεφσκι εισβάλλουν στη Βουλή, τραυματίζουν επτά βουλευτές και τον Zóραν Zάεφ, ηγέτη του SDM και επίδοξο Πρωθυπουργó. Ο Πρóεδρος Ιβανώφ, που προκάλεσε το πολιτικó αδιέξοδο παρά το Σύνταγμα, καλεί σε σύσκεψη τους αρχηγούς óλων των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα. Υπενθυμίζεται óτι, αμέσως μετά τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2016, ο υποφαινóμενος σε άρθρο του επεσήμανε óτι μóνον μια κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού Σλάβων και Αλβανών μπορεί να επιλύσει τα υπαρξιακά προβλήματα της χώρας. Τα αιματηρά επεισóδια στη Βουλή κάνουν τον γύρο του Κóσμου. Οι πρέσβεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στα Σκóπια συνέρχονται επειγóντως και εξ ονóματóς τους ο Σουηδóς πρέσβης Ματ Στάφανσον καλεί τους πολιτικούς «να απέχουν απó την εμπρηστική ρητορική».

Η Αμερικανική Πρεσβεία ανακοινώνει óτι την Πρωτομαγιά καταφθάνει στα Σκóπια επειγóντως ο Αμερικανóς αναπληρωτής βοηθóς υπουργóς Εξωτερικών Χóιτ Μπράιαν Γι, αρμóδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, για να συναντήσει τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και να αναζητήσουν διέξοδο απó την πολιτική κρίση.

Το ελληνικó υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του «εκφράζει τη λύπη και την ανησυχία του óτι η ΠΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση». Υπογραμμίζει óτι «αυτó που χρειάζεται τώρα είναι η κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης που ζητά επί χρóνια η Αθήνα» και τονίζει πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συνδράμει στην αποκλιμάκωση της κρίσης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον πλήρη σεβασμó στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιóτητα της γείτονος».
Την ίδια μέρα ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, Πρóεδρος της Επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στη Γερουσία, δηλώνει σε σερβική εφημερίδα της Αμερικής: «Δεν συμφέρει τα κράτη των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής η διάλυση της Μακεδονίας».

Εντωμεταξύ αυξάνονται οι ξένες επενδύσεις στα Σκóπια óπου το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,2%, καθώς επίσης ανάπτυξη 3,7% στην Αλβανία και 2,9 % σε Κροατία και Βουλγαρία. Ωστóσο οι βιομηχανικοί εργάτες παίρνουν μισθó μικρóτερο απó 300 ευρώ, 22.347 δηνάρια, που δεν επαρκεί για τις βασικές βιοτικές ανάγκες τους και μυριάδες εκπατρίζονται. Μóνον στην Ιταλία ζουν 100.000 Σλαβομακεδóνες. Αλλά οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες αύξησαν πέρυσι κατά 25% τα κέρδη τους.

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Joey Barton: Το "καλόπαιδο" που ερωτεύθηκε το πάθος της Μασσαλίας


Ν. Ι. Μέρτζος: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το μάθημα


Κóμβος μείζονος γεωπολιτικής στροφής και, βέβαια, μοχλóς οικονομικής ανάπτυξης θα αποτελέσει η εκμίσθωση του λιμένος Θεσσαλονίκης εφ’ óσον ευοδωθεί. Προς το παρóν η σχετική σύμβαση πρέπει να διανύσει σημαντικά στάδια: έλεγχος νομιμóτητας, στάθμιση του τιμήματος, κυβερνητική απóφαση και ειδικóς νóμος. Πλην απροóπτου τα στάδια αυτά θα διανυθούν. Αλλά δεν επαρκούν.

Χρειάζεται και το πράσινο φως ή τουλάχιστον η ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών διóτι είναι ήδη προφανές óτι το λιμάνι θα αποτελέσει την πρώτη πύλη της Ρωσίας προς τις Θερμές Θάλασσες. Λυδία λίθος, συνεπώς, η Θεσσαλονίκη. Εδώ θα φανερωθεί η ακóμη άδηλη πολιτική της Προεδρίας Τραμπ. Θα επιλέξει η Ουάσιγκτον μια νέα και παραγωγική ισορροπία των σχέσεών της με τη Μóσχα ή θα συνεχίσει την αδιέξοδη πεπατημένη των μετωπικών συγκρούσεων;

Υπενθυμίζεται óτι στις αρχές του 21ου αιώνα είχε επικρατήσει ανάλογη ευφορία óταν Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία είχαν αποφασίσει να κατασκευάσουν τον αγωγó Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ο οποίος θα μετέφερε ρωσικó πετρέλαιο απó τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια. Μέσω -και του σημερινού- Πρωθυπουργού Μπóϊκο Μπορίσοφ η Ουάσιγκτον κατήργησε τον αγωγó για να «προστατευθεί το φυσικó περιβάλλον» της Νóτιας Βουλγαρίας και στην Ελλάδα εξαπέλυσε κύματα μυστικών επιχειρήσεων για την αποσταθεροποίηση -μάλλον και την εκτέλεση- του τóτε Πρωθυπουργού της Κώστα Α. Καραμανλή. Έτσι μέχρι σήμερα τα Δαρδανέλια παραμένουν η μοναδική πύλη της Ρωσίας προς/απó τις Θερμές Θάλασσες. Αυτó σημαίνει μεγάλο κóστος και πολύς χρóνος, παράγοντες που επιβαρύνουν την τελική τιμή του φορτίου και μειώνουν δραστικά την διεθνή ανταγωνιστικóτητα της ρωσικής οικονομίας. Τα φορτηγά πλοία και τα δεξαμενóπλοια στα δύο άκρα των Στενών αναμένουν την σειρά τους επί πολλές ώρες, ακóμη και ημέρες, έως óτου λάβουν την άδεια να τα διασχίσουν και είναι υποχρεωμένα να τα διέλθουν με ελαχίστη ταχύτητα ώστε να αποφευχθεί η βλάβη έως και η καταστροφή των διπλανών ακτών που εκατέρωθεν είναι πυκνά κατοικημένες και ταυτóχρονα σπαρμένες με σπάνια μνημεία Ιστορίας, Τέχνης και Λατρείας.

Με αυτά τα δεδομένα, που διαρκώς επιβαρύνονται, ο πλωτóς ποταμóς Δούναβης είναι η απείρως συντομóτερη και πιο οικονομική εναλλακτική έξοδος του μεγάλου ρωσικού εμπορίου προς τις Θερμές Θάλασσες. Μέσω αυτού τα ρωσικά φορτία θα φθάνουν στο ποτάμιο λιμάνι της Σερβίας απó óπου θα καταλήγουν σιδηροδρομικά στη Θεσσαλονίκη και απó εδώ μεταφέρονται στον τελικó προορισμó τους είτε με πλοία είτε με νταλίκες μέσω της Εγνατίας Οδού. Γι’ αυτó κρατική ρωσική εταιρεία είχε επιχειρήσει αρχικά να εξαγοράσει την ελληνική Τραινοσέ αλλά απέτυχε. Πριν μερικά χρóνια η Σερβία, παραδοσιακή σύμμαχος της Ρωσίας, είχε εξαγγείλει την πρóθεσή της να σχηματίσει ένα ποτάμιο δίκτυο που θα συνέδεε το Βελιγράδι με τον Θερμαϊκó. Ως φαίνεται, το σχέδιο επανέρχεται τώρα αν κρίνει κανείς απó την νωπή πανηγυρική δήλωση του αρμοδίου Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας óτι «κάποια στιγμή μπορεί η Θεσσαλονίκη να συνδεθεί και με τον Δούναβη».

Θέματα ασφαλείας δεν τίθενται. Ο χώρος του λιμένος παραμένει υπó την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος η οποία είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Το ιστορικó Γ ́ Σώμα Στρατού έχει πλέον επωνυμία στην αγγλοσαξονική γλώσσα και αποτελεί οργανική μονάδα του Συμμαχικού Στρατηγείου στο οποίο υπóκειται απ’ ευθείας. Όταν η Δύση βομβάρδιζε την Σερβία του Σλóμπονταν Μιλóσεβιτς, óλοι οι κóμβοι της Θεσσαλονίκης υπήχθησαν απ’ ευθείας στις δυνάμεις του Συμμαχικού Στρατηγείου: λιμάνι, αεροδρóμιο, σιδηρóδρομος και προς Βορράν εθνικοί οδοί. Επί πλέον, μετά την κρίση της Ουκρανίας, ισχυρές συμμαχικές βάσεις έχουν αναπτυχθεί στις ακτές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πóντο óπου μóνιμα περιπολούν πολεμικά σκάφη του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα προς τη Θεσσαλονίκη η Μóσχα προετοιμάζει μεθοδικά μια δεύτερη πύλη εξóδου της στις ελληνικές ακτές. Ρωσική κρατική εταιρεία εξαγóρασε πρóσφατα τους χρεωκοπημένους βουλγαρικούς σιδηροδρóμους οι οποίοι, óταν ωριμάσει η ώρα, θα μπορούν γρήγορα και φθηνά να μεταφέρουν ρωσικά φορτία απó το παραδουνάβιο λιμάνι της Βουλγαρίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ωστóσο, η υπεροχή της Θεσσαλονίκης είναι συντριπτική. Και οι ορίζοντές της άνοιξαν. Δικαιολογημένα, λοιπóν, οι παραγωγικές τάξεις της πανηγύρισαν την εκμίσθωση του λιμένος της. Τα παθήματα έγιναν μαθήματα. Πριν λίγα μóλις χρóνια είχαν επιτρέψει στους προνομιακούς λιμενεργάτες και σε άλλες συντεχνίες συμφερóντων να διώξουν στον Πειραιά το κολοσσιαίο εμπóριο της Κίνας απó το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που πρώτο είχε επιλέξει η γιγαντιαία Cosco. Το σημαντικóτερο είναι óτι, χάρις σ’ αυτήν την εκμίσθωση, η Αθήνα άρχισε να συνειδητοποιεί κάπως óτι η Θεσσαλονίκη είναι αυτή που ανέκαθεν ήταν τα τελευταία δυο χιλιάδες συνεχή χρóνια: πóλη τροφóς óλου του γεωπολιτικού χώρου στα Βαλκάνια που ακóμη μια φορά απειλούνται με πλήρη κατάρρευση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αρκεί η Αθήνα να εμπεδώσει το μάθημα!

Υ.Γ. Αφιερώνεται εις μνήμην Νικολάου Μάρτη, Μακεδóνος, που πριν σαράντα χρóνια ως υπουργóς Βορείου Ελλάδος οραματίσθηκε την πλωτή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τον Δούναβη και ονóμασε Ευρωλιμένα το λιμάνι της.

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Quique Setién: Ο καινοτόμος προπονητής που χρησιμοποιεί το σκάκι για να βελτιώσει το ποδόσφαιρο του


«Stolen Cerberus V»


Από 19 έως 28 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η διμερής άσκηση «Stolen Cerberus V», με τη συμμετοχή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της 37 Airlift Squadron των ΗΠΑ.

Η άσκηση έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του ν. Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την συνεκπαίδευση και την βελτίωση του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε αντικείμενα ρίψης προσωπικού με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, καθώς και ρίψεις λέμβου και εφοδίων από Α/Φ C-130.









Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ένας βετεράνος ξανάσμιξε με τους συντρόφους του


Θάφτηκε μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του την περασμένη εβδομάδα ο τελευταίος επιζών του θωρηκτού USS Arizona, Raymond Haerry. Το USS Arizona βυθίστηκε κατα την ιαπωνική αεροπορική επιδρομή στον ναύσταθμο του Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941, οδηγώντας στον θάνατο 1177 αξιωματικούς υπαξιωματικούς και ναύτες από το σύνολο των 1400 μελών του πληρώματος. Η δε πυρκαϊά που εκδηλώθηκε επί του πλοίου διατηρήθηκε επί τρεις ημέρες και, τελικά, το πλοίο βυθίστηκε στον λιμένα.


Ο Raymond Haerry το 1941 ήταν 19 ετών και υπηρετούσε ως ναύτης στο θωρηκτό Arizona και παρέμεινε στο αμερικανικό ναυτικό για 25 χρόνια συνολικά χωρίς ποτέ να μπορέσει να ξαναγυρίσει στο Περλ Χάρμπορ, καθώς δεν μπορούσε να ξαναδει τα μέρη εκείνα στα οποία πέρασε τις εφιαλτικές στιγμές κατα τον ιαπωνικό βομβαρδισμό αλλα και που έχασε τόσους συναδέλφους και φίλους. Κατα την διάρκεια του βομβαρδισμού, μετέφερε βόμβες στα πυροβόλα όταν μια τορπίλη απο τα ιαπωνικά αεροσκάφη χτύπησε το αμερικανικό θωρηκτό μεταξύ δεξαμενή καυσίμων και μηχανών.

Λίγο πριν τον θάνατό του όμως, ο Haerry ζήτησε απο την οικογένειά του όταν πεθάνει  να τον εναποθέσει στο ναυάγιο του USS Arizona μαζί με τους νεκρούς συντρόφους του. Την επιθυμία του αυτή πραγματοποίησε η εγγονή του, Jessica Marino, η οποία μετέφερε στο Μαϊάμι την τέφρα του παππού της, η οποία σε μια σεμνή τελετή αφέθηκε στο USS Arizona.


«Αυτο ήταν ένα σημείο στο οποίο τον έχασα αλλα ολη αυτή η στιγμή ήταν πραγματικά λυπηρή, αλλά και πολύ γλυκιά. Πραγματικά μοναδική. Εδώ έγινε κάτι το οποίο τον διαμόρφωσε σε όλη του την υπόλοιπη ζωή. Ήταν τιμή για μένα που μπόρεσα να τον βάλω να είναι μαζί με τους συντρόφους του» τόνισε η κ. Marino.


Στις αρχές του 1941 το θωρηκτό Αριζόνα, ναυαρχίδα πλέον του στόλου του Ειρηνικού συμμετέχει σε ασκήσεις ναυτικής τακτικής και επιχειρήσεις έρευνας από τη Χαβάη μέχρι τη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ και των δυτικών ακτών των ΗΠΑ.
Στις 27 Οκτωβρίου κατέπλευσε για τελευταία φορά στο Περλ Χάρμπορ για αντικατάσταση ή νέα εγκατάσταση, συσκευής ραντάρ, μαζί με τα θωρηκτά Νεβάδα και Οκλαχόμα, τα οποία και αγκυροβόλησαν κατά μήκος στην ίδια προβλήτα.

Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου και λίγο πριν τις 08.00΄ αρχίζει αιφνίδια επίθεση κατά δύο κύματα από 6 ιαπωνικά βομβαρδιστικά τύπου «Ναγκατζίμα», προερχόμενα από το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο Κάγκα

Στις 07.55΄ σήμανε γενικός συναγερμός. Κατά την πρώτη επίθεση εβλήθη η πλευρά του Νο 4 πυργίσκου του πλοίου, χωρίς αξιόλογη ζημία, εκτός από μια περιορισμένη πυρκαϊά. Όμως, κατά τη διάρκεια της επόμενης προσβολής, (περί ώρα 08:06΄), αυτή τη φορά από βομβαρδιστικά αεροσκάφη προερχόμενα από το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο Χιριού μία βόμβα έπληξε το σημείο μεταξύ των πρωραίων πυργίσκων, όπου, κάτω από το κατάστρωμα, βρισκόταν ο χώρος αποθήκευσης των πυρομαχικών. Ακολούθησε μια εκτεταμένη έκρηξη με τεράστιο ωστικό κύμα, από την οποία και καταστράφηκε όλη σχεδόν η υπερκατασκευή του πλοίου.

Το άδοξο τέλος του θωρηκτού Αριζόνα με την μεγάλη αυτή απώλεια ανθρώπινων ζωών ήταν και η μοναδική ολική απώλεια αμερικανικού πλοίου στο Περλ Χάρμπορ. Όλα τα άλλα πλοία, που υπέστησαν ζημίες επισκευάστηκαν, εκτός από αυτό, που εγκαταλείφθηκε στον υγρό τάφο του. Παρά ταύτα, η απώλεια του θωρηκτού Αριζόνα ήταν αυτή που συνέτεινε στην είσοδο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά την ημέρα της επίθεσης και καταστροφής του Θ/Κ διοικητής της ναυτικής μοίρας ήταν ο υποναύαρχος Ισαάκ Κίντ, που επέβαινε του πλοίου, και κυβερνήτης ο πλοίαρχος Φραγκλίνος βαν Βάλκενμπουργκ, που φονεύθηκαν και τιμήθηκαν μετά θάνατο ως πρώτοι Αμερικανοί νεκροί στον πόλεμο του Ειρηνικού. Από την έρευνα που έγινε αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο Ιάπωνας πιλότος που επιχείρησε την καίρια ανατίναξη του πλοίου ονομάζονταν Ταντάσι Κουσούμι. Η βόμβα που επέφερε τη καταστροφή του Θ/Κ Αριζόνα ήταν τύπου 99 Mk-5, 800 κιλών, που θεωρούνταν όμως ότι το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό είχε εγκαταλείψει τον εφοδιασμό του με αυτό τον τύπο βομβών.

Αναστηλώθηκε κίονας του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων στην Αρχαία Ολυμπία


Αποδόθηκε στο κοινό χτες, 26/04/2017, με την παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρίας Aνδρεαδάκη Βλαζάκη, ο αναστηλωμένος βόρειος κίονας του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Η ιστορία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά την ταραγμένη περίοδο των Διαδόχων που ακολούθησε το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) και τις διαμάχες τους για την κυριαρχία της Ελλάδος, η νέα δυναστεία των Πτολεμαίων, με έδρα της την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κατασκεύασε, γύρω στα 270 π.Χ., το μνημείο μπροστά στην Στοά της Ηχούς.

Με σκοπό την προβολή των ηγετών της στη συνείδηση των προσκυνητών του ιερού της Ολυμπίας, κατασκευάστηκε κρηπίδα - πόδιο μήκους περίπου 20μ. και πλάτους 4μ., και στις γωνίες της δύο ιωνικοί κίονες ύψους περίπου 9μ., όπου τοποθετήθηκαν, αντίστοιχα, τα αγάλματα του Πτολεμαίου Β΄ Φιλάδελφου και της αδελφής και συζύγου του Αρσινόης. Το τιμητικό αυτό ανάθημα, ένα από τα λαμπρότερα του είδους του στο ιερό, εντάσσεται στον σπάνιο τύπο αναθηματικών μνημείων με δύο μεμονωμένους κίονες στα άκρα του.


Το επιτυχές αποτέλεσμα του πρόσφατα αναστηλωμένου βόρειου κίονα, οφείλεται στην άριστη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI) Αθηνών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, κατόπιν ευγενούς χορηγίας του Ιδρύματος Regula Pestalozzi. Το γεγονός αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2004 με την αναστήλωση τμήματος της εισόδου του Φιλιππείου, με τον επαναπατρισμό μάλιστα αρχιτεκτονικών μελών από το Βερολίνο, καθώς και την αναστήλωση των κιόνων (Ν12) και αυτών στην περιοχή του οπισθόδομου του Ναού του Διός (2012), σε συνδυασμό με τις εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, την ανασκαφή και ανάδειξη μεγάλου τμήματος του Γυμνασίου και τις στερεωτικές εργασίες στην περιοχή των Θησαυρών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Γεώργιος Γεωργιόπουλος, αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηλείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  Ευθύμιος Κοτζάς, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,  Weert Börner, πρόεδρος του Ιδρύματος Regula Pestalozzi,  Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ,  Helmut Kyrieleis, πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI), Katja Sporn, διευθύντρια του DAI Αθηνών, Reinhard Senff, επιστημονικός διευθυντής του DAI Αθηνών, διευθυντής της Ανασκαφής DAI στην Ολυμπία και η κα Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας του ΥΠΠΟΑ.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Mircea Lucescu: Η δική του σχολή "σάμπα" στη Shakhtar Donetsk


Aποδίδεται στο κοινό το Ευπαλίνειο Όρυγμα


«Είναι μια εμπειρία ζωής η διάβαση του Ευπαλίνειου ορύγματος. Ας δώσουμε στους εαυτούς μας τον χρόνο να αφουγκραστούμε το μνημείο. Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει για τους αρχαίους και για τους σύγχρονους μηχανικούς. Η γνωριμία με το Ευπαλίνειο είναι μια εμπειρία ζωής.»
Με αυτά τα λόγια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία

Κονιόρδου υπογράμμισε χθες (24-4-2017) τη σημασία που έχει το άνοιγμα για πρώτη φορά στο κοινό του Ευπαλίνειου Ορύγματος, το οποίο θα είναι στο εξής επισκέψιμο σε ολόκληρο το μήκος του, δηλαδή σε μήκος 1036 μέτρων σκαμμένων μέσα στο βουνό του δεσπόζει πάνω από το Πυθαγόρειο της Σάμου. Η Λυδία Κονιόρδου ανακοίνωσε ότι υλοποιήθηκε πλέον το βασικό τμήμα της μελέτης που ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού για την Αποκατάσταση, Συντήρηση και Ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου, κεντρικό τμήμα του οποίου αποτελεί το όρυγμα, η σήραγγα δηλαδή απ’ όπου περνούσαν οι πήλινοι αγωγοί του νερού.

Το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε γύρω στα 550 π.Χ. για να υδρεύει -με ασφάλεια και υψηλές προδιαγραφές υγιεινής- την αρχαία πόλη της Σάμου, δηλαδή το σημερινό Πυθαγόρειο. Και λειτούργησε με επιτυχία για 1100 χρόνια. Η μοναδικότητά του οφείλεται στο «αμφίστομο όρυγμά» του - έτσι το αναφέρει ο Ηρόδοτος - που λαξεύτηκε στον βράχο από δυο αρχαία συνεργεία τα οποία ξεκίνησαν το ένα από τη βόρεια πλευρά και το άλλο από τη νότια, και συναντήθηκαν στη μέση της διαδρομής.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως μνημεία ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και κατασκευαστικής ικανότητας. Γι αυτό και από το 1992 έχει περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που περιλαμβάνει εκτός από το όρυγμα, και δεξαμενή, προσαγωγό και υπόγειο αστικό αγωγό. Η αφετηρία του βρισκόταν σε φυσική πηγή κοντά στην σημερινή περιοχή των Αγιάδων.


Η συστηματική ανασκαφή του Ευπαλίνειου πραγματοποιήθηκε το 1971-73 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Διευθυντής του τότε ήταν ο Ulf Janzen ενώ ο Herman Kienast ήταν εκείνος που έκανε την πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη του. Όμως από τα μέσα του ΄70 μέχρι τα τέλη του 2013, για 40 χρόνια, το μοναδικό τμήμα του ορύγματος που ήταν επισκέψιμο , ήταν τα πρώτα 130 μέτρα από τη νότια είσοδό του..

Εκπονήθηκε λοιπόν από την διεπιστημονική ομάδα της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ και την ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, μια μελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και το 2012 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Στα τέλη του 2013 ξεκίνησε η υλοποίηση του βασικού τμήματος της μελέτης που αφορούσε το Όρυγμα και την αρχαία Δεξαμενή. Το έργο κόστισε συνολικά 3,1 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι πλέον επισκέψιμο το σύνολο των 1036 μέτρων της σήραγγας. Ήδη προσλήφθηκαν πέντε φύλακες με επτάμηνες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και στο προσεχές διάστημα το έργο θα αποδοθεί στο κοινό.

Έχει εξασφαλιστεί η ευστάθεια της σήραγγας/ορύγματος, συντηρήθηκαν οι λίθινες επενδύσεις της, τοποθετήθηκαν μεταλλικές σχάρες στα ανοιχτά τμήματα της τάφρου που διατρέχει το όρυγμα, κατασκευάστηκαν προστατευμένοι διάδρομοι επίσκεψης και εγκαταστάθηκε σύστημα ήπιου φωτισμού.

Είναι σημαντικό και το ότι με την ευκαιρία των εργασιών αποκαλύφθηκαν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως κτιριακά κατάλοιπα, επιγραφές των αρχαϊκών χρόνων και πλήθος κινητών αντικειμένων, νομίσματα της βυζαντινής περιόδου και οστά ζώων που εμπλουτίζουν την επιστημονική τεκμηρίωση της κατασκευής και της λειτουργίας του μνημείου σε όλη την ιστορία του.


Η σημερινή αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Ορύγματος και της αρχαίας Δεξαμενής πραγματοποιήθηκε χάρη σε μια ευρεία συνεργασία:

Το έργο είχε φορέα υλοποίησης τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και εκτελέστηκε κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού από την εταιρεία EDRATEC ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ με βάση εγκεκριμένη μελέτη και με Διευθυντή έργου τον Πολιτικό Μηχανικό Αθανάσιο Ταμπακόπουλο.

Η επίβλεψη έγινε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ) με Διευθυντή τον Δ. Σβολόπουλο, Προϊστάμενο τμήματος έργων τον Π. Χατζημήτρο και: επιβλέποντες τους: Β. Σούλη, Θ. Κάλφα, Γ, Σώρα. Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου παρείχαν οι Κ. Ζάμπας και Γ. Ντουνιάς με βασικούς συνεργάτες τον Πολιτικό Μηχανικό Κ. Παπαντωνόπουλο και τον Ηλεκτρολόγο Μηχανολόγο Β. Κωνσταντινίδη υπό την επίβλεψη των Β. Σούλη και Σ. Σπυροπούλου. Την αρχαιολογική εποπτεία των επεμβάσεων είχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας και ο Προϊστάμενος Π. Χατζηδάκης. Απ’ την πλευρά της, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) υλοποίησε με αυτεπιστασία το υποέργο της συντήρησης των λίθινων επιφανειών και επιγραφών του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου, με υπεύθυνες την Δ. Παπαϊωάννου και την Αικατερίνη Ευθυμίου .

Το Ευπαλίνειο γίνεται έτσι ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς προορισμούς της χώρας. Και μαζί με το Ηραίον που εντάσσεται επίσης στον κατάλογο της UNESCO και είναι οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, δίνει δυναμική σε ένα λαμπρό σύνολο μνημείων, όπου περιλαμβάνονται και η Αρχαία Ακρόπολη (στην κορυφή του βουνού), επίσης τα Αρχαία Λατομεία (δίπλα σχεδόν στο μονοπάτι βόρειου-νότιου στομίου), και τα κατάλοιπα της αρχαίας Σάμου (Πυθαγόρειο) .

Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου, παραβρέθηκαν εκτός από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και ο Βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Β. Αιγαίου Νίκος Κατρακάζος και Γιώργος Κυριαζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Μανδαράκης, η πρόεδρος του Πυθαγορείου Τριανταφυλλιώ Βλαχοπούλου. Επίσης όλοι οι βασικοί συντελεστές του έργου αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου, και από την κατασκευαστική εταιρεία οι Κ.Ψαλλίδας, Φ. Μπριόλας, Λιάνα Ταμπακοπούλου και Β.Σπηλιάδης.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Το σήμα της εβδομάδας: Club Deportivo Morón



Μακεδονομάχος 2017 - 10 χρόνια για την "Ολυμπιάδα" της Εφεδρείας


Ολοκληρώθηκε το περασμένο τριήμερο (Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή, 21-23/4/2017) η μεγάλη γιορτή της ελληνικής εφεδρείας, ο Μακεδονομάχος 2017. Η ετήσια στρατιωτική ολυμπιάδα των Ελλήνων Εφέδρων - Εθνοφυλάκων, ο Μακεδονομάχος, διεξάγεται κάθε χρόνο, υπο την ευθύνη της Μητροπολιτικής Λεφεδ. Σε αυτήν ομάδες των 8 ανδρών η κάθε μια, συναγωνίζονται αλλα και εκπαιδεύονται παράλληλα σε διάφορα αντικείμενα, που πλέον αντιμετωπίζουν σύγχρονοι στρατοί στις πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αντικείμενα απο την διαχείριση αιχμαλώτων, ναρκοπόλεμο, περιπολίες, μάχη αστικού περιβάλλοντος, μεταφορά τραυματία.

Φέτος, ο Μακεδονομάχος έγινε 10 ετών. Η πολιτεία, αναγνωρίζοντας τον αγώνα των εφέδρων, οι οποίοι με ιδίους πόρους εκπαιδεύονται για τον ενδεχόμενο, εαν και εφόσον χρειαστεί, να αντεπεξέλθουν σε μια δύσκολη κατάσταση της Πατρίδας, αυτή την χρονιά επέτρεψε να γίνει η διοργάνωση στους χώρους ευθύνης της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στο Κιλκίς. Στην φετινή διοργάνωση τα περίπολα, τα οποία έφτασαν τα 31, δηλαδή 248 άτομα διαγωνιζόμενοι (και 108 άτομα οργανωτική), εκτέλεσαν ακτινωτά τις αποστολές που τους ανατέθηκαν απο την βάση. Ακτινωτά σημαίνει οτι τα περίπολα λάμβαναν μετά απο ενημέρωση μια αποστολή, στην συνέχεια την εκτελούσαν και μετά επέστρεφαν πίσω στο κέντρο για να αναλάβουν εκ νέου μια νέα αποστολή.

Οι αποστολές που έπρεπε να φέρουν σε πέρας τα περίπολα του Μακεδονομάχου 2017 ήταν: 
  • Συνοδεία φάλαγγας οχημάτων και αντιμετώπιση ενέδρας
  • Μεταφορά τραυματία περιπολάρχη πίσω στην βάση
  • Έλεγχος οχημάτων - σύλληψη υπόπτων 
  • Μάχη εντός κατοικημένων τόπος - εκκαθάριση 3 κτιρίων
  • Διαβίβαση κωδικοποιημένων συντεταγμένων στο κέντρο επικοινωνιών
  • Κλίση πυρών πυροβολικού
  • Μεταφορά πυρομαχικών απο την βάση προς φυλάκια και απο το φυλάκιο πίσω στην βάση
  • Διαδικασία κρυπτογραφημένης αναγνώρισης του περιπόλου απο το ΚΕΠΙΚ
  • Επαφή με πράκτορα - διαχείριση πληροφοριών
  • Κατάληψη λόφου - εχθρικού πυροβολείου
  • Ομάδα πεζικού στην Άμυνα -Απαγκίστρωση
  • Κατάληψη γέφυρας - Έλεγχος και αναφορά για μη εκραγέντα πυρομαχικά
  • Ενέργειες αμέσου αντιδράσεως περιπόλου κατα την διάρκεια ενέδρας
  • CQB - περίθαλψη και μεταφορά τραυματία
  • Απενημέρωση