Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Γιγάντιες απολιθωμένες χελώνες 3 εκατ. ετών ανακαλύφθηκαν στην Πιερία


Μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη ήρθε στο φως στον Μακρύγιαλο Πιερίας, από ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ. Εντόπισαν στην παραλία τρεις απολιθωμένες χελώνες ηλικίας 2,5 – 3 εκατομμυρίων χρόνων.

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 ομάδα από το ΑΠΘ αποτελούμενη από τους Νίκο Μπαχαρίδη, εξωτερικό επιστημονικό συνεργάτη, Νίκο Βασιλειάδη, μεταπτυχιακό φοιτητή και Άννα Κυριακίδου, προπτυχιακή φοιτήτρια, πήγαν στο Μακρύγιαλο με σκοπό την επιβεβαίωση της ύπαρξης απολιθωμένης χελώνας και την μετακίνηση της από την παραλία, μεγάλο τμήμα της οποίας ήταν καλυμμένο από άμμο.

Το γιγάντιο απολίθωμα της χελώνας χρειάστηκε να ξεθαφτεί από την άμμο

Αφού ξεθάφτηκε αυτό το τμήμα, η χελώνα δέθηκε με ιμάντες και μεταφέρθηκε με καΐκι μέχρι το λιμάνι των Αλυκών. Από τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού κατέφτασαν ένα JCB κι ένα φορτηγό, τα οποία την μετέφεραν στην είσοδο του Δημαρχείου Μακρυγιάλου όπου και βρίσκεται σήμερα τοποθετημένη. Υπό την παρούσα μορφή η χελώνα ζυγίζει περίπου 800 κιλά.


«Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ σημαντικό εύρημα, το οποίο βέβαια διαβρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, γι” αυτό και απαιτείται πολύ προσεκτική και επίπονη συντήρηση για να αναδειχθεί», σημειώνει η Ευαγγελία Τσουκαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτές οι τιτανοχελώνες ξεπερνούσαν το ένα μέτρο σε μήκος, ζούσαν σε ένα περιβάλλον ελαφρώς πιο υγρό και θερμό από το σημερινό, πεδινό, με λίμνες, ποτάμια και χαμηλή βλάστηση, που προσδιορίζεται πριν από 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια. Η καθηγήτρια υπογραμμίζει πως τόσο τα παράλια της Χαλκιδικής όσο και της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα από γιγαντιαίες χελώνες, όπως είναι γνωστό από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Τουλάχιστον δύο ακόμα απολιθώματα βρίσκονται στην περιοχή

Στόχος τώρα είναι η χελώνα να συντηρηθεί και να προστατευθεί, ενώ με την απαραίτητη οικονομική συνδρομή θα προχωρήσει η μεταφορά και των άλλων δύο χελωνών που έχουν εντοπιστεί. «Εφόσον ξεκινήσει μια συστηματική έρευνα με τη βοήθεια μιας επιχορήγησης από την πλευρά του Δήμου, μπορεί να δημιουργηθεί μια έκθεση, ένα «Πάρκο Τιτανοχελώνων», που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης και των μαθητών της περιοχής, αλλά και των τουριστών. Υπάρχει πάντως ενθουσιασμός από την τοπική κοινωνία, η οποία ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα» προσθέτει η κυρία Τσουκαλά και συμπληρώνει πως η Ελλάδα κατέχει πρωτεύουσα θέση στο θέμα της Παλαιοντολογίας.


Το απολίθωμα ζυγίζει 800 κιλά και μεταφέρθηκε με γερανό.


Το Αιγαίo στο Σικάγο


Απολιθωμένοι κορμοί από το δάσος στο Σίγρι της Λέσβου, εντυπωσιακό υλικό που ξεδιπλώνει με υποβλητικό τρόπο τη γέννηση του Αιγαίου, ευρήματα που δείχνουν τις γεωλογικές διεργασίες, οι οποίες διαμόρφωσαν το ανάγλυφο, τις γεωμορφές και τα τοπία της νησιώτικης Ελλάδας, μαγεύουν του επισκέπτες του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου στο Σικάγο.

Στις αίθουσες του Μουσείου, φιλοξενείται η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», την οποία διοργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. και τα πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, σε επιμέλεια της εταιρείας Tetragon από τη Θεσσαλονίκη.

Στα εγκαίνια που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα σημαντικότερα μουσεία ιστορίας και φυσικής ιστορίας της Αμερικής και όλοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα μοναδικά εκθέματα που αναδεικνύουν τον φυσικό πλούτο και την ομορφιά των νησιών του Αιγαίου.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, αναφέρθηκε στη μεγάλη απήχηση που είχε η έκθεση, όχι μόνο στην ομογένεια, αλλά κυρίως στους Αμερικανούς και στη συμβολή της προκειμένου να αναδειχθεί το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας.

Η έκθεση εξιστορεί μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους και τις διεργασίες που συντελέστηκαν τα τελευταία 150 εκατομμύρια χρόνια, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.

Η γεωλογική ιστορία

Μετά την τελετή των εγκαινίων και τους χαιρετισμούς, ο καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, ξενάγησε τους επισκέπτες στις ενότητες της έκθεσης, που όπως είπε επιτρέπουν στον επισκέπτη να ανακαλύψει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, την εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγηίδας, μέχρι τη σημερινή μορφή του ελληνικού αρχιπελάγους.

Το ενδιαφέρον του κοινού συγκεντρώνουν οι απολιθωμένοι κορμοί, καθώς και άλλα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του υποθαλάσσιου τμήματος γύρω από τη νησίδα Νησιώπη, που μεταφέρθηκαν ειδικά για την έκθεση στο Σικάγο.

Ο κ. Ζούρος μίλησε για την «αιωνιότητα» των κορμών και των ευρημάτων, αναφέρθηκε στα λαμπερά τους χρώματα, απίστευτα ζωντανά, ειδικά το σταχτί και το γκρίζο των ηφαιστειακών πετρωμάτων που περιβάλλουν τους κορμούς. Αμέτρητες οι αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του καστανού, του πράσινου αλλά και του μαύρου. Ανταύγειες από κροκί, άλικο, μενεξεδί μέχρι το πράσινο και το βαθύ μπλε σε ασυνήθιστους συνδυασμούς, θαμπώνουν το μάτι του επισκέπτη.

Πρόκειται για έναν κόσμο διαφορετικό, ακίνητο μα συνάμα τόσο ζωντανό, που για πολλούς δεν είναι παρά η μαγεία μιας άλλης, άγνωστης Ατλαντίδος. Μιας περιοχής που βυθίσθηκε και χάθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια κάτω από τα πυρωμένα σύννεφα στάχτης που δημιούργησαν οι ηφαιστειακές εκρήξεις στο Βόρειο Αιγαίο και θα μπορούσε να ονομασθεί «Πομπηία των φυτών».

Με υποβλητικό τρόπο οι εικόνες, η μουσική, οι ήχοι και το φως, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη διάσταση, είναι να σαν μπαίνει σε μια μηχανή του χρόνου και… προσγειώνεται στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου εκατομμύρια χρόνια πριν. Η έκθεση θα παραμείνει στο Ελληνικό Μουσείο του Σικάγου μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2016 και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως μετά θα συνεχίσει την περιοδεία της σε άλλες αμερικανικές πόλεις.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Άσκηση Blue Raptor: Αμερικανοί και Βρετανοί πεζοναύτες στην Κορσική


Ολοκληρώθηκε η άσκηση Blue Raptor που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή αμερικανική διοίκηση με την συμμετοχή συμμαχικών χωρών που επιχειρούν στην Μεσόγειο, με στόχο την ανταλλαγή επιχειρησιακών γνώσεων αλλα και ενοποίησης εντός της νατοϊκής συμμαχίας.


Σε αυτό το σκέλος της άσκησης η 45η Μοίρα των Βρετανών πεζοναυτών μαζί με Αμερικανούς πεζοναύτες της Δύναμεις Ταχείας Αντίδρασης του Σώματος των Πεζοναυτών (Special Purpose Marine Air Ground Task Force (A)) και Γάλλους συναδέλφους τους πραγματοποίησαν αεραπόβαση στη Κορσική με στόχο την ανακατάληψη κατοικημένης περιοχής απο εχθρική δύναμη.

Η αεραπόβαση πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή ελικοφόρων αεροσκαφών τύπου Osprey τα οποία απογειώθηκαν απο το αεροπλανοφόρο - ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού HMS Ocean.




Ακαδημία Πλάτωνος: Το νέο Ψηφιακό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του


Το νέο Ψηφιακό Μουσείο στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, ένα όραμα για την Παιδεία, την Φιλοσοφία, την Ιστορία και την Αθήνα που άρχισε να υλοποιείται το 2011, παρουσιάστηκε σήμερα, ανοίγοντας παράλληλα τις πύλες του στο κοινό.

Το Μουσείο εγκαινίασαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κα Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου.
Η κατασκευή του κτηρίου του ψηφιακού Μουσείου υλοποιήθηκε από τον δήμο Αθηναίων. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, η μουσειολογική μελέτη, οι εφαρμογές και τα εκθέματα πραγματοποιήθηκαν από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου ΕΣΠΑ «Ακαδημία Πλάτωνος, Η Πολιτεία και ο Πολίτης» του υπουργείου Παιδείας, που σχεδιάστηκε ξεκίνησε επί της υπουργίας της κας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία παρέστη στα εγκαίνια.


«Η Αθήνα αναδεικνύεται σε ισχυρό πόλο και σταυροδρόμι πολιτισμού, πρωτοπορίας και δημιουργικής έκφρασης στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Σε αυτόν το νέο πολιτιστικό χάρτη, το Ψηφιακό Μουσείο – Ακαδημία Πλάτωνος θα αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς για την πόλη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, εγκαινιάζοντας το Μουσείο και σημείωσε: «η ολοκλήρωση και λειτουργία του Ψηφιακού και Διαδραστικού Μουσείου – Ακαδημίας Πλάτωνος, είναι  καρπός μιας ιδιαίτερα παραγωγικής και καλής συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Συγχαρητήρια και σε όσους  εργάσθηκαν με έμπνευση και σοβαρότητα για το σημερινό αρχιτεκτονικό, και μουσειολογικό αποτέλεσμα. Και στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων».

H αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κα Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά παραδίδουμε στο κοινό έναν νέο χώρο πολιτισμού, που ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή και για την ευρύτερη πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης. Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, πιστεύω ακράδαντα ότι η παιδεία και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν τις κυριότερες ασπίδες για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας ζωής. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υλοποίησε τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου με στόχο την ανάδειξη νέων μοντέλων αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση και συμμετοχή νέων τεχνολογιών. Είμαστε βέβαιοι ότι το Μουσείο θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της περιοχής σε μοναδικό τουριστικό πόλο έλξης».


Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε : «Η Ακαδημία Πλάτωνος πρέπει και μπορεί να γίνει ένας από τους σημαντικότερους χώρους της Αθήνας. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκεί, αποτελεί παράδειγμα για τη συνολική οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας. Ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους αυτούς τους λαμπρούς νέους επιστήμονες που δημιούργησαν αυτό το μοναδικό Μουσείο. Προσωπικά, για εμένα, είναι μια από αυτές τις όμορφες στιγμές στην πολιτική που βλέπεις κάτι που οραματίστηκες να πραγματοποιείται».

Στόχος του Μουσείου είναι η ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων της Ακαδημίας και η προσέγγιση του χώρου της φιλοσοφίας και των ιδεών με την χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών.
Το Ψηφιακό Μουσείο εγκαταστάθηκε σε ένα νέο κτήριο του δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημία Πλάτωνος και περιλαμβάνει σειρά φυσικών εκθεμάτων και πολυμεσικών εφαρμογών με ποικίλες θεματικές ενότητες. Μέσω πολλαπλών επιπέδων πληροφορίας αποτελούμενης από κείμενα, πολυμεσικό υλικό και εικόνες, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγείται τόσο στον χώρο (Ακαδημία Πλάτωνος και ευρύτερη περιοχή) όσο και στον «κόσμο των ιδεών». Η παρουσίαση στοχεύει, πέρα από την ανάδειξη της περιοχής και του πλατωνισμού, στη δημιουργία ερεθισμάτων για συζήτηση εντός και εκτός του χώρου.


Το κτήριο του Μουσείου μοιάζει με ένα «κουτί», μία κατασκευή που ανοίγει, χρησιμοποιείται και ξανακλείνει. Η παρουσία της κατασκευής τονίζει το εφήμερο του χαρακτήρα της, συντονίζεται διακριτικά με τον αρχαιολογικό χώρο και το γύρω του περιβάλλον ενώ ασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποτρέποντας βανδαλισμούς και κλοπές χωρίς να χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις.
Το κτήριο τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε:
 α) να σέβεται τόσο το άμεσο περιβάλλον του όσο και τον ευρύτερο οικιστικό, δημόσιο και αρχαιολογικό χώρο

β) να ικανοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι λειτουργικές και εκπαιδευτικές απαιτήσεις του κτηρίου

γ) να συνδεθεί με τις λειτουργίες και τις δράσεις αρχικά των πολιτών της περιοχής αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών έτσι ώστε να συνδεθεί με το ευρύτερο δίκτυο των Μουσείων - εκθέσεων της Αθήνας.

Η έκθεση - η οποία αποτελεί μία «βουτιά» στο χρόνο - ξεκινάει από τη σημερινή αθηναϊκή γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος. Σε μία διαδρομή, στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου, ο χρόνος κυλάει προς τα πίσω και ο επισκέπτης  παρακολουθεί τα στάδια της αποκάλυψης και της ανακάλυψης του αρχαιολογικού χώρου.

Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου λαμβάνει χώρα η «γνωριμία» με  τον Πλάτωνα ως ιστορικό πρόσωπο που έδρασε στην Αθήνα του 4ου π.Χ. αι., ενώ ταυτοχρόνως γνωρίζουμε τον αρχαιολογικό χώρο της «Ακαδημίας Πλάτωνος» ως τον τόπο που έδρασε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη.
Η δεύτερη αίθουσα αφιερώνεται στο έργο και τις μεθόδους του Πλάτωνα. Εκεί δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να «φιλοσοφήσει» και να συνειδητοποιήσει κατά πόσο η σκέψη του Πλάτωνα τον αφορά.


Στην τρίτη αίθουσα βλέπουμε τους τρόπους που η μορφή και το έργο του Πλάτωνα ταξιδέψε μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από τους άμεσους συνεχιστές της Ακαδημίας και φτάνοντας στο σήμερα. Πώς οι θέσεις του επηρέασαν τη φιλοσοφική σκέψη και ενέπνευσαν την ανθρωπότητα;
Η έκθεση καταλήγει στο σήμερα με την έξοδο στη γειτονιά. Τι σημαίνει άραγε να ζει κανείς σήμερα στη «γειτονιά του Πλάτωνα»; Λέγοντας σήμερα «Ακαδημία Πλάτωνος» ο νους μας πάει αφενός στη συγκεκριμένη γειτονιά της Αθήνας και αφετέρου στην Ακαδημία, τη φιλοσοφική Σχολή του Πλάτωνα. Στόχος της έκθεσης είναι να αποτελέσει ένα σημείο τομής ανάμεσα στα δύο αυτά θέματα, να συνδέσει δηλαδή μία παγκοσμίως γνωστή ιστορία με τον τόπο στον οποίο εκτυλίχθηκε.

Μία έκθεση για τον Πλάτωνα θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μεγάλο Mουσείο του κόσμου, αφού το έργο του φιλοσόφου αποτελεί κτήμα ολόκληρης της Ανθρωπότητας. Όμως αυτή η ιστορία ξεκίνησε σε αυτή την πόλη, σε αυτή τη γειτονιά της Αθήνας. Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί κύριο στοιχείο της αφήγησης του Μουσείου.

Από την 1η Δεκεμβρίου τη λειτουργία του Ψηφιακού Μουσείου - Ακαδημία Πλάτωνος αναλαμβάνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων.

Η ρωσική αποστολή έρευνας και διάσωσης του Ρώσου πιλότου απο τις ρωσο- συριακές ειδικές δυνάμεις


Με την συνδρομή των συριακών ειδικών δυνάμεων, μια ενδεκαμελής ομάδα των ρωσικών ειδικών δυνάμεων απο την ρωσική βάση στην Λαττάκεια της Συρίας, ξεκίνησε για να εντοπίσει και να διασώσει τον δεύτερο πιλότο του καταρριφθέντος ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο κατέπεσε 11 χιλιόμετρα πρίν απο τα συριο- τουρκικά σύνορα, στην περιοχή Αλ Ατίρα, εντός των αντικυβερνητικών τουρκμενικών ανταρτικών θέσεων, την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αποστολή έρευνας και διάσωσης των ρωσο-συριακών ειδικών δυνάμεων κράτησε περίπου 12 ώρες. Ο εντοπισμός του Ρώσου πιλότου δεν άργησε να γίνει καθώς ο πιλότος εξέπεμπε σήματα GPS τα οποία εντόπισε έγκαιρα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Οι συριακές μονάδες ειδικών μονάδων ασφάλισαν την γύρο περιοχή και οι Ρώσοι προχώρησαν στον εντοπισμό και την αναγνώριση του πιλότου. Κατα την διάρκεια της αποστολής οι Ρώσοι ήρθαν σε επαφή με εχθρική ομάδα με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πεζοναύτη.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ο Αρχηγός ΓΕΣ στην Κύπρο


Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, πραγματοποίησε την 26 και 27 Νοεμβρίου 2015 επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, έτυχε υποδοχής στο ΓΕΕΦ από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΓΕΕΦ οι δύο Αρχηγοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια η Ε.Φ προέβει σε σύντομη ενημέρωση επί της αποστολής της.


Ακολούθησε συνάντηση των κ. Αρχηγών με τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη, την Α.Μ Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’, καθώς επίσης και με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλο.
Στη συνέχεια ο κ. Α/ΓΕΣ, συνοδευόμενος από τον κ. Α/ΓΕΕΦ, μετέβει στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνι και του έγινε ενημέρωση για το χώρο. Ακολούθως επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου ενημερώθηκε για τις πρόσφατες ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο χώρο.  `


Ο κ. Α/ΓΕΣ ολοκλήρωσε την παραμονή του στην Κύπρο με επίσκεψη στη Διοίκηση και μονάδες της ΕΛΔΥΚ και με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση του συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ προς τιμήν της ΕΛΔΥΚ.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Σέντρα για το «Τουρνουά Αγάπης» του Δήμου Νεάπολης - Συκεών



Οι μικροί αθλητές, οι οποίοι συμμετέχουν στα τμήματα των Κ.Δ.Α.Π. και του μαζικού αθλητισμού, που λειτουργούν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών υπό την ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών, κάνουν τη… σέντρα στο μεγάλο αγώνα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Στόχος όλων να κινητοποιηθεί η κοινωνία και να στηρίξει τις προσπάθειες που αναπτύσσονται συντονισμένα για τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων ώστε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι στρωμένο με αγάπη και χαμόγελο για όλους τους συνανθρώπους μας που βιώνουν σκληρότερα από όλους τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Στη συντονισμένη προσπάθεια συμμετέχουν η ΚΕΥΝΣ, τα ΚΑΠΗ του δήμου, το σύνολο της σχολικής κοινότητας και οι κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας, οργανώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων που θα εκτυλίσσονται σε όλη την έκταση του δήμου για το επόμενο διάστημα.
Κορυφαίο γεγονός αποτελεί η εκ νέου συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία για μια ακόμη χρονιά στηρίζει τις πρωτοβουλίες και τον αγώνα του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου.  Να σημειωθεί ότι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο μηνιαίως εξυπηρετούνται 333 οικογένειες και 974 συνάνθρωποί μας, στο Κοινωνικό Συσσίτιο καθημερινά σιτίζονται 220 άποροι, ενώ στο Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετούνται 100 άποροι και ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας.

Το «Τουρνουά Αγάπης», που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των παιδιών από τα αθλητικά τμήματα των Κ.Δ.Α.Π. και του μαζικού αθλητισμού, ξεκινά μεθαύριο, Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, με τη διεξαγωγή του τουρνουά ποδοσφαίρου.
Αυτό θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου ΔΕΛΑΣΑΛ στη Δ.Ε. Πεύκων, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Κατά τη διάρκειά του οι φίλαθλοι μπορούν να κάνουν τη δική τους προσφορά σε τρόφιμα μακράς διαρκείας, τιμώντας ταυτόχρονα τους μικρούς πλην μεγάλους πρωταθλητές της αγάπης και της αλληλεγγύης, όπως είναι οι λιλιπούτειοι πρωταγωνιστές των αθλητικών γηπέδων.
 Το «Τουρνουά Αγάπης» θα συνεχιστεί με αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και τζούντο έως και τις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
► Βόλεϊ: Σάββατο 5.12 ● ΔΑΚ Αγ.Παύλου (τέρμα Ανθέων) ● 11π.μ.-2 μ.μ
► Μπάσκετ: Κυριακή 6.12 ● Γήπ. Επταπυργίου (Επταπυργίου 150) ● 11 π.μ.-2 μ.μ.
► Χάντμπολ: Σάββατο 12.12 ● ΔΑΚ Τριγώνου Συκεών (Λεχόβου με Μανδηλαρά) ● 11 π.μ.-2 μ.μ.
► Τζούντο: Κυριακή 13.12 ● ΔΑΚ Τριγώνου Συκεών (Λεχόβου με Μανδηλαρά) ● 11 π.μ.-2 μ.μ.

Την ίδια ώρα, στελέχη των κοινωνικών δομών που λειτουργεί ο δήμος και το Κέντρο «ΕΡΓΑΝΗ» κλιμακώνουν την κινητοποίησή τους για την επιτυχία της κοινής πρωτοβουλίας με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων.
Πρόκειται για την τρίτη κατά συνεργασία του δήμου με την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ στο μέτωπο αυτό, η οποία θα κορυφωθεί την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου. Στελέχη των κοινωνικών δομών και Υπηρεσιών του δήμου από τις 9 το πρωί έως και την έναρξη του αγώνα ΠΑΟΚ-Πανιώνιος, θα βρίσκονται έξω από τη ΘΥΡΑ 3 του γηπέδου της Τούμπας περιμένοντας τους φιλάθλους με τη δική τους συμβολική αλλά ουσιαστική προσφορά σε τρόφιμα και φάρμακα.
Στόχος, όλοι μαζί, έξω από την Τούμπα να φέρουν… τούμπα και την ελάχιστη που μπορεί να υπάρχει αδιαφορία για το πρόβλημα που βιώνουν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας. Ήδη το μήνυμα έχει μεταδοθεί σε όλη την Θεσσαλονίκη με τη διανομή ενημερωτικών εντύπων κατ’ αρχήν έξω από το γήπεδο της Τούμπας, ενώ σήμερα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης.

Τον αγώνα ενισχύουν σύσσωμη η σχολική κοινότητα με τα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια να αναπτύσσουν τις δικές τους δράσεις.
Στελέχη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου επισκέφθηκαν τα σχολικά συγκροτήματα και ενημέρωσαν αναλυτικά για τους στόχους της πρωτοβουλίας. Ήδη για την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματισθεί οι πρώτες εκδηλώσεις στο 9ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης και στο 7ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, όπου στελέχη των κοινωνικών δομών θα παραλάβουν τα πρώτα τρόφιμα που θα έχουν συγκεντρωθεί.
Σε κινητικότητα βρίσκεται και το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, όπως και τα ΚΑΠΗ, τα οποία αφιερώνουν όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις τους στη στήριξη πολλών συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν συνθήκες ανέχειας και φτώχειας.
Συγκέντρωση τροφίμων θα γίνεται και κατά τη διάρκεια της 21ης Συνάντησης Χορωδιών, που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 7 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.
«Οι ανάγκες, δυστυχώς, παραμένουν αυξημένες. Και η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνεται ασφαλέστερη όταν όλο και περισσότεροι συμμετέχουμε στο κίνημα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης», τονίζουν σε μήνυμά τους ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός, προσκαλώντας τους πάντες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ενίσχυσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου προσφέροντας τη δική τους βοήθεια. 

Ανασκαφές στην Αγορά της Νέας Πάφου


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πέμπτης ανασκαφικής περιόδου του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Jagiellonian Κρακοβίας (JU), στo πλαίσιο του προγράμματος Pafos Agora Project. Στόχος του προγράμματος ήταν η έρευνα της Αγοράς της Νέας Πάφου, πρωτεύουσας της Κύπρου κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Οι φετινές έρευνες διεξήχθησαν από τις 19 Αυγούστου μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2015, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Ewdoksia Papuci-Władyka. Η ομάδα αποτελείτο φέτος από 72 άτομα (35 προσωπικό, 24 φοιτητές και 13 εθελοντές). Το 2015 ξεκίνησε ένα νέο στάδιο της έρευνας, με τη χρηματοδότηση MAESTRO (από το National Science Centre). Συνεπώς, οι έρευνες έχουν διευρυνθεί και περιλαμβάνουν τη γενικότερη διερεύνηση της οικονομικής οργάνωσης και δραστηριότητας της αρχαίας πόλης της Πάφου.

Οι εργασίες στην Αγορά συνεχίστηκαν και φέτος σε μια περιοχή όπου περίπου το 95% του χώρου παραμένει ακόμη αδιερεύνητο. Η ομάδα επιχειρεί να κατανοήσει, μεταξύ άλλων,  τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου αυτού χώρου, τη φυσιογνωμία του και τη διάρκεια ζωής του. Οι έρευνες δεν θα περιοριστούν στο χώρο της Αγοράς αλλά μελλοντικά θα επεκταθούν και στον ευρύτερο χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου, όπου, με την εφαρμογή μη-διεισδυτικών γεωφυσικών μεθόδων, θα ενισχυθεί η έρευνα γύρω από την οικονομική οργάνωση της αρχαίας Πάφου. Οι φετινές ανασκαφές διεξήχθησαν σε τρεις τομές που είχαν διανοιχθεί στην Αγορά κατά τα προηγούμενα έτη, αλλά και σε μια νέα τομή στη ΝΑ γωνία της πλατείας της Αγοράς. Στην Τομή Ι, βασικός στόχος ήταν η αποκάλυψη της συνέχειας των εξωτερικών τοίχων του Κτιρίου Α αλλά και η διερεύνηση των εσωτερικών του τοίχων. Υπολογίζεται ότι το κτίριο αυτό ήταν ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων (μέχρι στιγμής το μήκος του νότιου τοίχου είναι 16 μέτρα) παρόλο που η ακριβής του χρήση ακόμη διερευνάται.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, έρευνες στην Τομή ΙΙ, στην ανατολική στοά που λειτουργούσε ως το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας της Αγοράς, τουλάχιστον κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Διερευνήθηκαν, επίσης, και τα βόρεια τμήματα των Δωματίων 10, 11 και 12 αλλά και το Δωμάτιο 1, τα οποία είχαν μερικώς ανασκαφεί το 2012.  Ως αποτέλεσμα των ερευνών, η χωροταξική οργάνωση της στοάς γίνεται περισσότερο κατανοητή αφού επιβεβαιώνεται ότι, τουλάχιστον κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, ο χώρος αυτός λειτουργούσε ως πεδίο εμπορικής δραστηριότητας και ότι διαχωριζόταν από την Αγορά με έναν τοίχο. Ο χώρος ήταν ανοικτός προς το εξωτερικό της Αγοράς και έβλεπε το δρόμο που έρχεται από τα ανατολικά της Αγοράς προς την κατεύθυνση του θεάτρου. Στην Τομή ΙΙΙ αποκαλύφθηκε το ανατολικό τμήμα του Δωματίου Ι στο Κτίριο Β, ενώ στο άνω στρώμα της επίχωσης του κτιρίου βρέθηκε μαρμάρινο κιονόκρανο κορινθιακού ρυθμού.

Η διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών ήταν ακόμη ένας από τους στόχους των ερευνών για το 2015. Οι γεωφυσικές έρευνες έγιναν από ειδικούς από το Hamburg University και κάλυψαν έκταση 7.275 τετραγωνικών μέτρων. Η περιοχή συνδέεται με τις Τομές I-IV των ανασκαφών αλλά και με την περιοχή στα νότια της Αγοράς. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν την πιθανή ύπαρξη και άλλων αρχιτεκτονικών στοιχείων, παρόλο που απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων. Η γεωφυσική επισκόπηση θα συνεχιστεί κατά την επόμενη ερευνητική περίοδο, σε μεγαλύτερη έκταση αυτή τη φορά.


Το ερευνητικό πρόγραμμα απαρτίζεται από τρεις ακόμη ομάδες ειδικών: μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian Κρακοβίας και ένας επιστήμονας γεωδεσίας διεξήγαγαν γεωδετικές μετρήσεις στις τέσσερις ανασκαφικές τομές, ενώ ετοίμασαν τη βάση για μελλοντικές, μη διεισδυτικές έρευνες στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Νέας Πάφου. Η δεύτερη ομάδα (AGH University of Science and Technology, Κρακοβία) ανέλαβε τη δημιουργία αρχείου αρχιτεκτονικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν κατά τις πρόσφατες έρευνες. Για τη λειτουργία του αρχείου χρησιμοποιείται σαρωτής Faro Focus 3D. Η τρίτη ομάδα (Πανεπιστήμιο Jagiellonian Κρακοβίας και Warsaw University of Technology) είχε δύο αποστολές: πρώτον να ετοιμάσει το κατάλληλο υλικό για την αεροφωτογράφιση του χώρου, ούτως ώστε να δημιουργηθεί στη συνέχεια ειδικός χάρτης (orthophotomap) και δεύτερον, να ελέγξει τη χρησιμότητα της φωτογραμμετρίας όσον αφορά μικρές ακτίνες, σε σχέση με την τεκμηρίωση αρχαιολογικών συνόλων. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία χάρτη ορθοφωτογραφίας (orthophotomap) και ενός Digital Terrain Model (DTM ), τα οποία έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για το χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, η χρησιμότητα της φωτογραμμομετρίας όσον αφορά μικρές αποστάσεις.

Τέλος, διεξήχθησαν γεωαρχαιολογικές έρευνες από το Institute of Geography, Jan Kochanowski University στο Kielce. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στις κοιλάδες των ποταμών Κόσκινας και Έζουσας. Τα στοιχεία που συλλέχτηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την ανασύνθεση του παλαιοπεριβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Πάφου αλλά και των διαφόρων φάσεων προσχώσεων, οι οποίες καθόρισαν τις αλλαγές στην ακτογραμμή κοντά στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νέας Πάφου.

Το πρόγραμμα Pafos Agora Project διεξάγεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Κύπρο και της Πρέσβειρας Barbara Tuge-Erecińska, που επισκέφθηκε το χώρο στις 17 Σεπτεμβρίου 2015.

Εθνική Φρουρά: βολές ελικοπτέρων


Την 25 και 26 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής Ζυγίου, βολές ελικοπτέρων MI-35 και Gazelle της Εθνικής Φρουράς κατά θαλασσίων στόχων. Εκτελέστηκαν βολές πυροβόλων, ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων με εξαιρετικά αποτελέσματα.





Οι "αετοί" πετούν για Champions League


Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Δελφοί: Υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021


Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, οδός Σταδίου 13) στην Αθήνα, ο δήμος Δελφών παρουσίασε την υποψηφιότητά του για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Η Λυδία Κονιόρδου ταξίδεψε το κοινό με τις ερμηνείες της, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ζωντανεύοντας την αρχαία λύρα των Δελφών, ο μοναδικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, η βραβευμένη τραγουδίστρια και συνθέτης Φένια Χρήστου, ο διεθνώς καταξιωμένος κρουστός Αλέκος Χρηστίδης, το Σύνολο Πνευστών των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Άμφισσας και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Άμφισσας. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς είχε η δημοσιογράφος Κλέλια Χαρίση.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Δελφών ο Michael Scott, Καθηγητής Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, συγγραφέας δύο βιβλίων για τους Δελφούς και παρουσιαστής ντοκιμαντέρ για την αρχαία Ελλάδα στο BBC, το National Geographic και το History Channel, ο οποίος είναι θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητας.

Στο πέρασμα των αιώνων, η Δελφική επικράτεια γνώρισε πολιτισμούς και βίωσε γεγονότα και ιστορικές στιγμές που άφησαν αναλλοίωτο το σημάδι τους. Αρχαιολογικοί χώροι, θρύλοι, καστροπολιτείες, δρόμοι  και πεδία της Επανάστασης και της Εθνικής Αντίστασης, παραδοσιακά επαγγέλματα, ναυτικές δυνάμεις, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, φυσικός πλούτος, όλα μαζί συντέλεσαν στη δημιουργία ενός τόπου - προσκυνήματος, που ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να αναγνωρίσει σε κάθε του γωνιά.

Μνημεία και χώροι, Μουσεία, παράδοση, διαδρομές, γιορτές και ιστορικές μνήμες αποτελούν το πολιτιστικό εκείνο δίκτυο που κάνουν τους Δελφούς και ευρύτερα το δήμο Δελφών  ένα από τα ιστορικότερα κομμάτια της Ελλάδας.

Οι Δελφοί μπορούν να εκφράσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη ένα μήνυμα οικουμενικό, μπορούν να διατυπώσουν έναν γνήσιο πνευματικό λόγο, που θα ακουστεί ταυτόχρονα ως κραυγή αγωνίας, αλλά και ως άγγελμα ελπίδας για τη θέση της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη, αλλά και για την πολιτιστική παρουσία της σημερινής Ευρώπης, που οφείλει να γονιμοποιηθεί από τις εξαιρετικές κοινωνικές προκλήσεις και να «μεταμορφωθεί», όπως πάντα στο παρελθόν της, μέσα από την εμπεδωμένη κουλτούρα της ανεκτικότητας, της πολυσυλλεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της προόδου.

Το σύνθημα «ΜΕΤΑΜΟRΦOSIS» είναι ο πρώτος χρησμός που στέλνουν οι Δελφοί στην Ευρώπη του 2015, στην Ευρώπη του 2021. Όπως όλοι οι μεγάλοι λαοί και πολιτισμοί του αρχαίου μας παρελθόντος, στη σύγχρονη Ελλάδα και Ευρώπη μας απομένει να ερμηνεύσουμε το χρησμό αυτόν με τον σωστό τρόπο, να μετουσιώσουμε το μήνυμα σε δημιουργική δύναμη και σε αφορμή για νέες εξερευνήσεις.

Η Αντεπίθεση της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού


Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, η ΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία εκτέλεση Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με πραγματικά πυρά, όπου εξετάσθηκαν αντικείμενα Αντεπίθεσης.

Η Αντεπίθεση αποτελεί φάση του επιθετικού αγώνα. Η επιτυχής διεξαγωγή της απαιτεί άριστο συντονισμό, ορμητικότητα, ταχεία κρούση, ισχύ πυρός, ταχυκινησία και ευελιξία, στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τους Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς και Μονάδες.











Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η γεωργία άλλαξε τα γονίδια των Ευρωπαίων


Η εισαγωγή της γεωργίας στην Ευρώπη πριν από περίπου 8.500 χρόνια δεν άλλαξε απλώς τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, αλλά και τα ίδια τα γονίδιά τους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε ανάλυση αρχαίου DNA. Η μελέτη επιβεβαιώνει, επίσης, ότι οι πρώτοι γεωργοί της Ευρώπης ήλθαν από την αρχαία Ανατολία (σημερινή ανατολική Τουρκία).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή David Reich της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ (στην έρευνα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής συνεργάτης του Ιωσήφ Λαζαρίδης), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν δείγματα DNA από 230 σκελετούς ανθρώπων, που πριν από 3.000 έως 8.500 χρόνια ζούσαν στην Ευρώπη, στην Ανατολία και στη Σιβηρία (για πρώτη φορά αναλύθηκε το DNA 26 ατόμων που προέρχονταν από την Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολία). Είναι η μεγαλύτερη ανάλυση αρχαίου γενετικού υλικού που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι, καθώς επικράτησε η γεωργία στην Ευρώπη, υπήρξε μια σειρά από διαδοχικές μεταλλάξεις στο γονιδίωμα των ανθρώπων, ως αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής υπό τις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες. Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν γενετικές τροποποιήσεις στο ύψος των πρώτων νεολιθικών γεωργών, στο χρώμα του δέρματος και των ματιών τους, στην ανεκτικότητά τους απέναντι στη λακτόζη (κατανάλωση γαλακτοκομικών), στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, στο επίπεδο της βιταμίνης D, σε γονίδια σχετικά με την ανοσία κ.ά.

«Η Νεολιθική επανάσταση είναι πιθανώς η πιο σημαντική αλλαγή στην ανθρώπινη προϊστορία. Τώρα πια έχουμε (γενετικές) αποδείξεις ότι οι άνθρωποι πράγματι έφτασαν από την Ανατολία στην Ευρώπη, φέρνοντας μαζί τους τη γεωργία. Επίσης, έχουμε πια στοιχεία για τις γενετικές μεταβολές που συνόδευσαν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη δημογραφία», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής αρχαιολογίας του University College του Λονδίνου, Ρον Πινχάζι.

Οι σημερινοί Ευρωπαίοι έχουν τριπλή καταγωγή: από τους αφρικανικής προέλευσης κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες που ζούσαν στην Ευρώπη ήδη πριν από 40.000 χρόνια, από τους πρώτους γεωργούς που ήλθαν από την Ανατολία και την Μέση Ανατολή πριν από 8.500 χρόνια και από τους νομάδες ιππείς, γνωστούς και ως Γιαμνάγια, που έφτασαν από τις στέππες της σημερινής Ουκρανίας και Ρωσίας πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

Ολόκληρη την επιστημονική έρυνα μπορείτε να την δείτε εδώ

Η παλαιολιθική αρχαιολογία στην Ελλάδα


Τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν σε επαφή την Παλαιολιθική Αρχαιολογία με το ειδικό αλλά και το ευρύ κοινό. Ανέλαβαν λοιπόν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν ένα διαρκές επιστημονικό σεμινάριο, το οποίος στόχος είναι να λειτουργήσει ως forum για την παρουσίαση και συζήτηση των σύγχρονων θεωρητικών ρευμάτων και των αποτελεσμάτων της έρευνας πεδίου.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει τις εξής διαλέξεις:

— 16 Δεκεμβρίου 2015: Naama Goren-Inbar (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιεροσολύμων): «The Acheulian site of Gesher Benot Ya‘aqov, Israel: environment, hominin culture, subsistence and adaptation».

— 14 Ιανουαρίου 2016: Geoff Bailey (καθηγητής Πανεπιστημίου York): «Submerged landscapes and hominin dispersals: a world perspective».

— 18 Φεβρουαρίου 2016: Ανδρέας Ντάρλας (Διευθυντής Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας -Σπηλαιολογίας, Υπουργείο Πολιτισμού): «Χίλιοι αιώνες προϊστορίας στη Μάνη: οι πολιτισμοί της Μέσης και της Ανώτερης Παλαιολιθικής».

— 23 Μαρτίου2016: Νένα Γαλανίδου (αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης): «Η Λέσβος πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια: οι αρχαιολογικές μαρτυρίες από τα Ροδαφνίδια».

— Απρίλιος 2016: Javier Baena Preysler (καθηγητής Αυτόνομου Πανεπιστημίου Μαδρίτης): «The Lower and Middle Paleolithic in Madrid (Spain): recent discoveries».

— Μάιος 2016: Κατερίνα Χαρβάτη (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Eberhard-Karls, Tübingen): «Νέες παλαιοανθρωπολογικές έρευνες στα πλαίσια του προγράμματος PaGE, 2012-2015».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο «Αλ. Αργυριάδης» του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

Υπεύθυνες διοργάνωσης: Γεωργία Κουρτέση-Φιλιππάκη (αναπλ. καθηγήτρια Εθνικoύ και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και Νένα Γαλανίδου (αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης).

Επιχειρησιακή Εκπαίδευση της IIης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού


Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, το διήμερο 18 και 19 Νοεμβρίου 2015, εκτελέσθηκαν ημερήσιες και νυκτερινές Βολές Όλμων και Πυροβολικού, με παράλληλη χρήση φωτιστικών βλημάτων, από προσωπικό των 33 και 34 Μηχανοκινήτων Ταξιαρχιών στο Πεδίο Βολής «ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ».






Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Καστρί Γρεβενών: παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου


Το αρχαιολογικό έργο στο Καστρί του Δήμου Γρεβενών θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11.30, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη).

«Ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί (υψ. 1.200 μ.) του Δήμου  Γρεβενών, στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου, ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα αποτελεί από δεκαπενταετίας (1998-2015) και πλέον το αντικείμενο της ανασκαφικής έρευνας μιας μικρής ομάδας αρχαιολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου» αναφέρει σχετικά η Διευθύντρια της ανασκαφής στο Καστρί και Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλλα Δρούγου.

«Στους χρόνους αυτούς η ανασκαφή με μικρές χρονικές περιόδους και ακόμη μικρότερες οικονομικές δυνάμεις, που προήλθαν κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με τη συμπαράσταση του υπουργείου Πολιτισμού και κάτω από την ομπρέλα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κατόρθωσε να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και ευρήματα. Γρήγορα αποδείχτηκε ότι στο Καστρί υπήρξε η οχυρωμένη ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης της χώρας των Τυμφαίων, τμήματος του βασιλείου της Μακεδονίας» συνεχίζει η κα Δρούγου.

Στον ευρύ χώρο του τείχους της ακρόπολης, στη δυτική πλευρά της, αναγνωρίστηκαν τα λείψανα και τα θεμέλια ενός αξιόλογου κτηριακού συγκροτήματος που χρονολογείται στα τελευταία χρόνια του 4ου αι. π.Χ.: Στο μεγάλο πλάτωμα του υψώματος ο πετρόχτιστος ναός, η δωρική στοά και ένα ακόμη μεγάλο κτήριο συγκεντρώνονται γύρω από μία τετράπλευρη «πλατεία» και σε άμεση επαφή με τη μεγάλη δυτική πύλη του οχυρωματικού περιβόλου που προστάτευε  την ακρόπολη.


«Τα αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν ότι η ακρόπολη “ζει” έως τα χρόνια της επικράτησης των Ρωμαίων στο βασίλειο της Μακεδονίας, περίπου έως το 150 π.Χ., οπότε και καταστρέφεται. Διαγράφονται πλέον καθαρά τα σχήματα των οικοδομημάτων, τα κινητά ευρήματα αποδεικνύουν τη σημασία της θέσης και το σύνολο των αρχαίων καταλοίπων υπόσχεται πολλά περισσότερα για το μέλλον» επισημαίνει η κα Δρούγου και συνεχίζει:

«Η προστασία του αρχαίου αυτού κτηριακού συγκροτήματος και γενικά της  ακρόπολης, καθώς και η δημιουργία και η εγκατάσταση ενός αρχαιολογικού εργαστηρίου στο παλιό δημοτικό σχολείο του Πολυνερίου, που παραχωρήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αποτέλεσαν από την αρχή της ανασκαφής τις βασικές προϋποθέσεις του αρχαιολογικού έργου στο Καστρί. Οι στόχοι αυτοί αποτέλεσαν  τελικά την πρότασή μας προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στο Καστρί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης ΕΣΠΑ 2009-2015. Η θετική εξέλιξη της πρότασής μας έδωσε στην ομάδα της ανασκαφής νέες δυνάμεις και ώθηση για εντονότερη δραστηριότητα, τα αποτελέσματα της οποίας πλέον είναι φανερά στον μεγάλο θαυμαστό χώρο της ακρόπολης».

«Αν και τα ευρήματα είναι πολλά και σημαντικά, εξακολουθούν πεισματικά να μένουν κρυμμένα το όνομα του θεού που λατρευόταν στον ναό και το όνομα της πόλης. Ωστόσο όλα τα στοιχεία, η γεωγραφική θέση, τα ευρήματα ακόμη και τα χρόνια της ακμής της ακρόπολης στο τέλος του 4ου αι. π.Χ., προδίδουν τη σημασία της μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας. Όλα αυτά τα δεδομένα ακριβώς διαγράφουν τον επόμενο στόχο της ανασκαφής αυτής στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου, με τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον μπορεί να διαμορφωθεί εκεί ένας πολύ ενδιαφέρων και ξεχωριστός  αρχαιολογικός χώρος» καταλήγει η κα Δρούγου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

11.30-12.00: Χαιρετισμοί.

12.00-12.30: «Το Καστρί στους Αγ. Θεοδώρους», Μ. Παπανικολάου (Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Τέχνης, ΑΠΘ).

12.30-13.00: «Η χώρα των Τυμφαίων», Ι. Ξυδόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής  Αρχαίας  Ιστορίας, ΑΠΘ).

13.00-13.30: «Η αρχαία ακρόπολη στο Καστρί Γρεβενών», Σ. Δρούγου (Ομότιμη  Καθηγήτρια κλασικής Αρχαιολογίας, ΑΠΘ).

ΤΑΜΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ 15: Τιμώντας την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, έμπρακτα


Με τον καλύτερο τρόπο τίμησε η Μητροπολιτική Λ.ΕΦ.Ε.Δ. την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων καθώς το τριήμερο 20-21-22/11/2015 (και μόλις μια εβδομάδα από την συμμετοχή της στο Athens Patrol οπού συμετείχε με 23 άνδρες) διεξήγαγε την άσκηση ''ΑΧΙΛΛΕΑΣ''στο όρος Βερτίσκος.

Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής: Μικρή εχθρική δύναμη ειδικών αποστολών γειτονικού κράτους συνεπικουρούμενη από πράκτορες διείσδυσε μέσω αφύλακτων συνόρων προς ενίσχυση ΄΄ατάκτων΄΄  που προσπαθούν να προσαρτήσουν εδάφη που συνορεύουν με την χώρα τους. Οι παραπάνω εκμεταλλεύτηκαν άριστα το γεγονός της αραίωσης της Ελληνικής υπαίθρου λόγω της αστυφιλίας,της υπογεννητικότητας και του ωχαδερφισμού που μαστίζει την σύγχρονη Ελληνική κοινωνία.Οι επιχειρήσεις είχαν χαρακτήρα αντι αντάρτικου αγώνα καθώς ο εχθρός γνώριζε την περιοχή άριστα,έχοντας δημιουργήσει υποδομές διαβίωσης και εκπαίδευσης των αντρών του ,δίκτυο πληροφοριών,στρατολόγησης και ανεφοδιασμού.


Η ιδέα ενέργειας  ήταν να ξεκινήσει άμεσα επιχείρηση αποκλεισμού του από πηγές ανεφοδιασμού, κύκλωση των δυνάμεων του, καταδίωξη και καταστροφή του (μια επιχείρηση που στην πραγματικότητα απαιτεί συνεργασία στρατού-αστυνομίας και μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών). Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 29 άντρες της λέσχης με πλήθος οχημάτων,17 αποτελούσαν την κύρια δύναμη καταδίωξης, 5 άτομα (ομάδα αναγνώρισης Λ.ΕΦ.Ε.Δ.) ήταν η εχθρική απεικόνιση και οι υπόλοιποι είχαν ρόλο υποστήριξης. Ιδιαίτερη μνεία για τους διαβιβαστές Δημήτρη & υιό που ''έστησαν'' τις  διαβιβάσεις (Δ/Β) και έχουν δώσει τελευταία με την παρουσία και τα έργα τους έναν ''άλλο αέρα'' που είχε η Λέσχη ανάγκη στις ασκήσεις της.


Η άσκηση ξεκίνησε 20:00 της Παρασκευής και τελείωσε 08:00 της Κυριακής, συνολικώς διανύθηκαν 28 χλμ από τους ασκούμενους με τα απαιτούμενα, εννοείται, επεισόδια και με ζυγισμένο φόρτο, έκαστου άντρα, στα 30 κιλά (σάκος μακράς διαβίωσης-εξάρτηση-όπλο airsoft). «Συγχαρητήρια σε όλους για την παλικαριά,την πειθαρχία,την υπομονή και τον στρατιωτικό χαρακτήρα που επέδειξαν» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική ΛΕΦΕΔ.