Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Κασκάντια: Η μόνη ελπίδα της Αμερικής για ένα Παγκόσμιο κύπελλο


Απονομή Πτερύγων Αλεξιπτωτιστών Στατικού Ιμάντα στη ΣΧΑΛ


Την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, ολοκληρώθηκε το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή (ΣΒΕΑ) της 2018 Α΄ ΕΣΣΟ, το οποίο διεξήχθη στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), από 24 Απριλίου μέχρι 24 Μαΐου 2018.

Την απαιτητική και εξειδικευμένη εκπαίδευση ολοκλήρωσαν επιτυχώς 5 Αξιωματικοί, 4 Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ), 4 Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, 1 Οπλίτης Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) και 81 Οπλίτες Θητείας.

Στους αποφοιτήσαντες απονεμήθηκαν Πτυχία και Πτέρυγες Αλεξιπτωτιστή Στατικού Ιμάντα, από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Υποστράτηγο Νικόλαο Χιονή, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Ζώνη Ρίψεως (ΖΡ) της Πάχης Μεγάρων, μετά την εκτέλεση του τελευταίου άλματος.





Η γένεση των μυκηναϊκών κρατών υπό το φως των ανακαλύψεων στην Ίκλαινα


Την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 και ώρα 19.00, στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (Σουηδίας 52, Αθήνα) θα δοθεί, υπο την αιγίδα του «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας», στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησής του, η διάλεξη του Μιχάλη Β. Κοσμόπουλου (University of Missouri-St. Louis) με τίτλο «How the West was Won: Iklaina and the unification of the Mycenaean State of Pylos» («Η Κατάκτηση της Δύσης: Η γένεση των μυκηναϊκών κρατών υπό το φως των ανακαλύψεων στην Ίκλαινα»). Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

«Η μελέτη της γένεσης του θεσμού του κράτους είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της παγκόσμιας αρχαιολογίας. Σε πολλά μέρη του κόσμου (π.χ. Κεντρική Αμερική, Μεσοποταμία) το φαινόμενο μελετάται υπό το πρίσμα σύνθετων θεωρητικών προσεγγίσεων, αλλά στο Αιγαίο έχει επικρατήσει μία μονοδιάστατη εξελικτική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία τα μυκηναϊκά κράτη δημιουργήθηκαν από προϋπάρχουσες ανεξάρτητες ηγεμονίες ή τοπαρχίες. Η προσέγγιση αυτή είναι ελλιπής, γιατί βασίζεται κυρίως στα δεδομένα από τα λιγοστά μεγάλα ανακτορικά κέντρα και όχι σε συνδυασμό στοιχείων από ανακτορικές και μη-ανακτορικές θέσεις» αναφέρει ο Μιχάλης Β. Κοσμόπουλος.

Στη διάλεξη, το θέμα της γένεσης των μυκηναϊκών κρατών εξετάζεται υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που προκύπτουν από τις συστηματικές ανασκαφές της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα, μία από τις περιφερειακές πρωτεύουσες του μυκηναϊκού κράτους της Πύλου. Μετά την ανασκόπηση του θεωρητικού πλαισίου και της προηγούμενης έρευνας για το θέμα, παρουσιάζονται τα ευρήματα από την Ίκλαινα και χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του χαρακτήρα και της σχέση της θέσης αυτής με το «Ανάκτορο του Νέστορα». Τοποθετούμενα μέσα σε ένα σύνθετο θεωρητικό πλαίσιο, τα ευρήματα βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης και πολυδιάστατης εξήγησης του φαινομένου της εμφάνισης των μυκηναϊκών κρατών.

Να σημειωθεί πως «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» διοργανώνει λαχειοφόρο αγορά σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για τους σκοπούς της Εταιρείας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: Real Sociedad - Xabi Prieto


Διαγωνισμός Ουλαμού Αρμάτων των ΧΧΙ - ΧΧΙΙΙ - ΧXΙV - XXV Tεθωρακισμένων Ταξιαρχιών


Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής της Ξάνθης διαγωνισμός μεταξύ Ουλαμών αρμάτων όλων των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών, με τη συμμετοχή ενός Ουλαμού (4 άρματα και 16 άτομα προσωπικό), από τις ΧΧΙ - ΧΧΙΙΙ - ΧXΙV - XXV Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες (ΤΘΤ) απο την Δευτέρα 21 έως και Παρασκευή 25 Μαΐου 2018.

Τα πληρώματα, αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν σε μία σειρά επιχειρησιακών αντικειμένων και δοκιμασιών, που αντιστοιχούν σε όλες τις πιθανές απειλές ενός σύγχρονου πεδίου μάχης.

Ο διαγωνισμός, του οποίου το κόστος μετά από σκληρή προσπάθεια, κυμάνθηκε στο ελάχιστο, σε σχέση με την μεγάλη του επιχειρησιακή αξία, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού, την ευγενή άμιλλα μεταξύ των πληρωμάτων των τεθωρακισμένων και την απόκτηση εμπειρίας σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, οι οποίοι στο εξωτερικό και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αποτελούν κοινή πρακτική στην εκπαίδευση.

Με τη συμμετοχή, ελληνικών πληρωμάτων σε παρόμοιες δραστηριότητες, προβάλλονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας στο εξωτερικό, γεγονός που αναδεικνύει την αξιοπιστία και την αποτρεπτική τους ισχύ. Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, αποτελεί η εξαιρετική εμφάνιση του ελληνικού Ουλαμού αρμάτων Leo2Hel, που απέσπασε πριν από ένα χρόνο περίπου, σε διεθνή διαγωνισμό στη Βουλγαρία, τα πλέον κολακευτικά σχόλια με τις επιδόσεις του, στο πλαίσιο της διεθνούς άσκησης SABER GUARDIAN.


















Καθυστερήσεις στον Τύμβο Καστά


Για  νέα καθυστέρηση από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού στο έργο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Το έργο, τελικά, εντάχθηκε τον Ιανουάριο. Σήμερα πλησιάζουμε για Ιούνιο και το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κάνει το παραμικρό σε σχέση με το έργο για τον τύμβο Καστά. Η καθυστέρηση τελειώνει πια εδώ. Δεν πρόκειται να παίξουμε με αυτό το παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο και αν κάποιοι προτίθενται να καθυστερούν επίτηδες, γιατί αρχίζω και εγώ να προβληματίζομαι με αυτή την κατάσταση, τους καλώ να το σκεφτούν δύο φορές» ανέφερε ο  περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας τη δεύτερη καθυστέρηση του υπουργείου απαράδεκτη.

«Το έργο ύψους 1,5 εκ. ευρώ που διασφαλίσαμε μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το μνημείο στον Τύμβο Καστά, καθυστερεί να αρχίσει με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού, που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει το παραμικρό. Είτε κάποιοι το θέλουν, είτε δεν το θέλουν, το μνημείο στην Αμφίπολη θα ολοκληρωθεί, θα αναστηλωθεί, θα αναδειχθεί και θα γίνει και επισκέψιμο στον κόσμο. Καλώ το υπουργείο Πολιτισμού να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες και να μη μας οδηγήσει ως διοίκηση της Περιφέρειας σε άλλα μέτρα», είπε ο κ.  Τζιτζικώστας.

Αφορμή για τη σχετική τοποθέτηση του κ. Τζιτζικώστα, όπως είπε ο ίδιος, ήταν η απάντησή του σε επερώτηση της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», για την εικόνα του αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς.   Παρουσιάζοντας την επερώτηση, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ανέφερε ότι η εικόνα του Μουσείου δεν είναι καλή, έκανε λόγο για πλήρη απαξίωσή του, και σαν υποδομή και σαν αρχαιολογικά ευρήματα, και ζήτησε να πληροφορηθεί τις ενέργειες της Περιφέρειας στον τομέα αυτό.

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Νεάντερταλ: οι πρώτοι θαλασσοπόροι του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου


Πριν περίπου δέκα χρόνια, όταν για πρώτη φορά επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν στην Κρήτη λίθινα εργαλεία ηλικίας τουλάχιστον 130.000 ετών, αυτός ο εντυπωσιακός ισχυρισμός αντιμετωπίσθηκε μάλλον με σκεπτικισμό. Όμως έκτοτε έχουν συσσωρευθεί νέα στοιχεία, που ενισχύουν την πεποίθηση ότι πριν δεκάδες χιλιάδες χρόνια τολμηροί ταξιδευτές είχαν διασχίσει τη θάλασσα και είχαν φθάσει στην Κρήτη και σε άλλα νησιά. Δεν μπορεί μάλιστα να αποκλεισθεί η πιθανότητα να επρόκειτο για Νεάντερταλ, τα «ξαδέρφια» του συγχρόνου ανθρώπου (Homo sapiens), σύμφωνα με δημοσίευμα του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού «Science».

Σε παρουσίασή του στην Εταιρεία Αμερικανικής Αρχαιολογίας τον Απρίλιο, ο αρχαιολόγος 'Αλαν Σίμονς του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Λας Βέγκας ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως η ώθηση για θαλασσινά ταξίδια, καθώς και η αναγκαία τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο, είναι πολύ παλαιότερα από ό,τι συνήθως πιστεύεται.

«Η ορθόδοξη άποψη μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν ότι δεν υπήρχαν θαλασσοπόροι έως την πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Τώρα πια όμως μιλάμε για ναυτικούς Νεάντερταλ. Πρόκειται για μια θεαματική αλλαγή», πρόσθεσε ο αρχαιολόγος Τζον Τσέρι του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ 'Αϊλαντ.

Επί πολλά χρόνια η κυρίαρχη επιστημονική άποψη ήταν ότι η ικανότητα κατασκευής ενός πλεούμενου και στη συνέχεια η ναυσιπλοΐα μέχρι ένα μακρινό προορισμό κατέστησαν εφικτά μόνο μετά την εμφάνιση της γεωργίας, της εξημέρωσης των ζώων, των πόλεων και του πολιτισμού. Το αρχαιότερο γνωστό πλεούμενο στον κόσμο, το οποίο έχει βρεθεί στην Ολλανδία, χρονολογείται προ 10.000 ετών περίπου, μια χρονολογία που φαίνεται να επιβεβαιώνει την κυρίαρχη θεωρία περί θαλάσσιων ταξιδιών.

Επίσης, οι αρχαιότερες πειστικές ενδείξεις για ταξίδι με ιστιοφόρο προέρχονται από το Αρχαίο Βασίλειο της Αιγύπτου περί το 2500 π.Χ., ενώ οι πιο παλαιές ενδείξεις για τη διάσχιση ανοικτού ωκεανού, μεταξύ Ινδίας και Αραβίας, χρονολογούνται γύρω στο 2000 π.Χ.

Όμως σταδιακά μια νέα επιστημονική «αφήγηση» αρχίζει να αναδύεται -

και αφορά άμεσα τις θάλασσες εκείνης της περιοχής που αργότερα ονομάσθηκε Ελλάδα. Λίθινα εργαλεία, οστά και άλλα αντικείμενα διάσπαρτα λένε σιγά-σιγά μια τελείως διαφορετική ιστορία, παρόλο που ασφαλώς είναι δύσκολο έως αδύνατο να έχουν επιβιώσει έως την εποχή μας ξύλινα πλεούμενα.

Η αρχή έγινε με την Ανατολική Ασία. Πρόγονοί μας που ανήκαν στο είδος του «Όρθιου Ανθρώπου» (Homo erectus) φαίνεται πως διέσχισαν αρκετά χιλιόμετρα βαθιών θαλασσών, πριν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια, περνώντας από το ένα νησί της Ινδονησίας στο άλλο. Ενώ πριν από περίπου 65.000 χρόνια πρόγονοί μας «έμφρονες» άνθρωποι (Homo sapiens) έφθασαν έως την Αυστραλία δια θαλάσσης.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις υπάρχει όμως ο επιστημονικός αντίλογος ότι πιθανώς επρόκειτο για τυχαία ταξίδια. Για παράδειγμα, μπορεί ένα τσουνάμι να παρέσυρε μερικούς ανθρώπους στη θάλασσα -κατά προτίμηση μαζί με κάποιο μεγάλο ξύλο για να σκαρφαλώσουν πάνω του- και στη συνέχεια, με τη βοήθεια των ρευμάτων, κατέληξαν σε μακρινά νησιά.

Αντίθετα, στην περίπτωση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, οι πρόσφατες ενδείξεις παραπέμπουν σε κανονική ναυσιπλοΐα. Ανέκαθεν αποτελούσε ένα ερωτηματικό πώς κατοικήθηκε η Κρήτη, η οποία είναι νησί εδώ και πάνω από πέντε εκατομμύρια χρόνια.

Το 2008-09 βρέθηκαν από μια ελληνο-αμερικανική επιστημονική ομάδα στη νότια παράκτια τοποθεσία Πλακιάς εκατοντάδες λίθινα εργαλεία, τα οποία έχουν μεγάλες ομοιότητες με εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο Homo erectus πριν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια, αλλά και οι Νεάντερταλ πριν από 130.000 χρόνια.

Ένας από τους ερευνητές, ο Τόμας Στράσερ του Κολλεγίου Πρόβιντενς του Ρόουντ 'Αϊλαντ ισχυρίσθηκε ότι τα εν λόγω εργαλεία αποτελούν ένδειξη για θαλάσσιες μεταναστεύσεις των Νεάντερταλ από την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Μια προσπάθεια χρονολόγησης των εργαλείων οδήγησε σε μια εκτίμηση ότι είναι τουλάχιστον 130.000 ετών, αλλά παρέμειναν αμφιβολίες για την ηλικία τους, πράγμα που δεν βοήθησε να διαλυθεί ο σκεπτικισμός άλλων επιστημόνων για μια τόσο τολμηρή θεωρία.

Στη συνέχεια όμως υπήρξαν και άλλα ευρήματα πιθανώς νεαντερτάλειας προέλευσης, όπως στη Στελίδα της Νάξου, η οποία, ακόμη και κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν χαμηλότερη, εκτιμάται ότι ήταν προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης. Εκεί μια άλλη ελληνο-καναδική ομάδα, με τη συμμετοχή του Τρίσταν Κάρτερ του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, ανακάλυψε σε ένα λατομείο πυριτόλιθου εκατοντάδες λίθινα εργαλεία (πιο εξελιγμένα από εκείνα της Κρήτης στην μέθοδο κατασκευής τους), μεταξύ των οποίων χειροπελέκεις, που μοιάζουν με εργαλεία, τα οποία έφτιαχναν τόσο οι Νεάντερταλ όσο και ο Homo sapiens πριν από 50.000 έως 200.000 χρόνια.

Η διαδικασία χρονολόγησης αυτών των εργαλείων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και αναμένεται με ενδιαφέρον. Δεν αποκλείεται να επιβεβαιώσει την παλαιότητά τους και έτσι να δώσει νέους «πόντους» στο σενάριο περί πανάρχαιων θαλασσοπόρων στο Αιγαίο.

Άλλα παλαιολιθικά εργαλεία έχουν ανακαλυφθεί επίσης σε νησιά του Ιονίου, κυρίως σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Αυτό, κατά τον Σίμονς, δείχνει ότι «οι άνθρωποι πηγαινοέρχονταν στα νησιά πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε».

Όμως για ορισμένα νησιά υπάρχουν αμφιβολίες πότε ακριβώς αποκόπηκαν από την ξηρά και έγιναν νησιά. Τέτοια π.χ. είναι η περίπτωση της Λήμνου, όπου ο αρχαιολόγος Νίκος Ευστρατίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι βρήκε ένα παλαιολιθικό κυνηγετικό καταυλισμό ηλικίας άνω των 10.000 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα έλθουν στο φως περισσότερα πράγματα για τους Οδυσσείς πριν τον Οδυσσέα και τότε θα χρειασθεί ένας νέος Όμηρος για να γράψει το έπος τους.

Αργοναύτης - Πανόπτης - Falcon


Από 23 έως 25 Μαΐου 2018 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία Φρεγάτα, ένα αεροσκάφος C-130 και προσωπικό, στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση ‘’ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018’’, η οποία διεξήχθη στην Κύπρο, υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου.

Ο σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων.




Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 οι συμμετέχοντες στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day), μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, κ. Σάββας Αγγελίδης, επέβησαν στη Φ/Γ ΕΛΛΗ όπου και παρακολούθησαν δραστηριότητες της ασκήσεως.



Από 22 έως 25 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυνας "ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2018", υπό το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες από 25 φορείς από όλη τη χώρα ασκήθηκαν στην αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών κυβερνοασφάλειας, καλύπτοντας τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης που απαιτούσαν συντονισμένη ανταπόκριση σε πολλαπλά επίπεδα.

Τα επεισόδια κάλυψαν πλειάδα αντικειμένων κυβερνοάμυνας, όπως ανάλυση ιομορφικού λογισμικού, ψηφιακή διερεύνηση πειστηρίων σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα Η/Υ και έξυπνων κινητών τηλεφώνων, έλεγχο ευπαθειών εφαρμογών διαδικτύου και ιστού και εντοπισμό και ανάλυση παραβίασης δικτυακής υποδομής.


Από 21 έως 25 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Σερβία συνεκπαίδευση προσωπικού Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Ζ’ ΜΑΚ – ΕΤΑ) και Σερβίας, στο πλαίσιο της άσκησης «FALCON-2018».

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, περιλάμβανε εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, τερματική καθοδήγηση πυρών με συνδρομή προσωπικού εδάφους, καταρρίχηση από ελικόπτερο με χρήση συστήματος Fast Rope, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης και ελεύθερων σκοπευτών, καθώς και εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών μάχης.








Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: Cook Inlet Soccer Club


Τούρκοι βρήκαν τον τάφο του Διαγόρα του Ρόδιου;


Λεηλατημένος από τυμβωρύχους τα τελευταία 40 χρόνια, ανακαλύφθηκε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο τάφος του Διαγόρα του Ρόδιου κοντά στην Μαρμαρίδα, σε ύψωμα της περιοχής Turgutreis.

Όπως αποκάλυψε, σε τουρκικό πρακτορείο, ξεναγός της περιοχής, ο τάφος του Διαγόρα και της συζύγου του ήταν τόπος επίσκεψης μουσουλμάνων ντόπιων που νόμιζαν ότι ανήκε σε τάφο μουσουλμάνου Αγίου.   Στον τάφο, μέχρι τότε, οι ντόπιοι έκαναν τάματα. Έκτοτε, έγινε στόχος αρχαιοκάπηλων που έχουν επανειλημμένως σκάψει και πάρει ό,τι πολύτιμο υπήρχε, παρά τις τοπικές διαδόσεις ότι όποιος είχε πειράξει τον τάφο ή  πέθαινε ή ήταν δυστυχισμένος.      

Ο τάφος -που είναι ο μοναδικός στην Μικρά Ασία σε μορφή πυραμίδας- στην κορυφή του, σύμφωνα με ντόπιους, είχε αγάλματα του Διαγόρα του Ρόδιου πυγμάχου και της συζύγου του, που εκλάπησαν από αρχαιοκάπηλους όπως και κοσμήματα και αντικείμενα που εντόπιζαν σε παράνομες ανασκαφές.   Το καλά διατηρημένο ταφικό μνημείο φέρει, σύμφωνα με τον ξεναγό, προφητική επιγραφή που λέει: «ουδείς δειλός να μην βλάψει αυτόν τον τάφο».   Η πυραμίδα έχει ύψος έξι μέτρων και πλάτος τριών.    

O Διαγόρας ο Ρόδιος ήταν φημισμένος πυγμάχος της αρχαιότητας.   Δεν διακρίθηκε μόνο για τις νίκες του αλλά και για την οικογένειά του -τους γιους και τα εγγόνια του, που ακολούθησαν τον δρόμο του και έγιναν σπουδαίοι Ολυμπιονίκες. Ο Διαγόρας τούς μεταλαμπάδευσε τα αθλητικά ιδεώδη και εκείνοι την ημέρα του ολυμπιακού θριάμβου τους, για να του δείξουν τον σεβασμό και την αγάπη τους, τον σήκωσαν στα χέρια και έκαναν μαζί τον γύρο του θριάμβου στο κατάμεστο στάδιο της Ολυμπίας.      

Νίκησε στο αγώνισμα της πυγμαχίας στην 79η Ολυμπιάδα το 464 π.Χ. Τη νίκη του εξυμνεί ο Πίνδαρος στον Ζ΄ Ολυμπιόνικο. Ο Διαγόρας ήταν, επίσης, περιοδονίκης (νικητής και των τεσσάρων πανελλήνιων αγώνων).  
Σε προχωρημένη ηλικία, το 448 π.Χ. ήταν παρών στην Ολυμπία, όταν οι γιοί του Δαμάγητος και Ακουσίλαος στέφθηκαν Ολυμπιονίκες.   Τότε, ένας από τους θεατές αναφώνησε: «Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Όλυμπον αναβήση» (Πέθανε Διαγόρα, μην περιμένεις να ανέβεις και στον Όλυμπο) και ο Διαγόρας, εν μέσω των επευφημιών και πλήρης ευδαιμονίας, άφησε την τελευταία του πνοή.

ΛΕΦΕΔ Εύβοιας: παρουσίαση των βιβλίων «Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψη Απόφασης» και «Βολές μάχης Ταχείας Αντίδρασης, Οπλισμός - Εξοπλισμός - Τακτικές στο Σύγχρονο Πεδίο Μάχης»


Την Κυριακή 20/05/2018, η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Εφ.Ε.Δ.) παράρτημα Ευβοίας, διοργάνωσε παρουσίαση δύο βιβλίων - τεχνικών εγχειριδίων: «Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψη Απόφασης» και «Βολές μάχης Ταχείας Αντίδρασης, Οπλισμός - Εξοπλισμός - Τακτικές στο Σύγχρονο Πεδίο Μάχης» από τους συγγραφείς και διακεκριμένα στελέχη ε.ε. των Ειδικών Δυνάμεων του Ελλ. Στρατού, Υπλγό (ΠΖ-ΕΔ) Γιώργο Δημητρόπουλο και Αλχία (ΠΖ-ΕΔ) Ευάγγελο Τρασάνη!
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του συγκροτήματος στο «Νησί των ονείρων» στην παραλία της Ερέτριας, κατόπιν αδείας του Δήμου Ερέτριας.

Ο σκοπός της παρουσίασης ήταν η προβολή των προβλεπόμενων διαδικασιών και της τυποποίησης, πάνω στα θέματα ασφάλειας, οργάνωσης, σχεδίασης επιχειρήσεων και η ανάλυση των αναγκαίων, άμεσων ενεργειών ομάδων εφόδου - ασφαλείας σε αστικό περιβάλλον. Γνώσεις πολύτιμες, που θα χρειαστούν αν ποτέ κληθούμε ως έφεδροι να επανδρώσουμε και να συνδράμουμε τις τακτικές Μονάδες του Ελλ. Στρατού στο έργο τους. Γνώσεις που βοηθούν όλη την αλυσίδα της Διοίκησης, μέχρι τον απλό στρατιώτη να εμβαθύνει στην τακτική σκέψη και στην κατανόηση και τη σκοπιμότητα των διαταγών. Γνώσεις που βοηθούν το πολυπόθητο «αξιόμαχο» της εφεδρείας.

Οι δύο συγγραφείς με την απλότητα και την αμεσότητα του λόγου τους, κράτησαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αμείωτο, απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα και  διευκρίνισαν ότι δεν είχε γίνει κατανοητό.
Μετά το πέρας της παρουσίασης και επειδή θέλουμε να εφαρμόζουμε άμεσα τις όποιες γνώσεις αποκομίζουμε, περάσαμε ιδίοις δυνάμοις σε εφαρμογή όσων περισσότερων προλεχθέντων  μπορούσαμε στον χώρο του νησιού, ο οποίος είναι ιδανικός για το συγκεκριμένο επιμορφωτικό αντικείμενο.

Με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης (19ης Μαΐου) της γενοκτονίας των Ποντίων, σε  διάλλειμα της εκδήλωσης, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη τιμής και προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο ιστορικό ντοκουμέντο αναφερόμενο στα γεγονότα που μάτωσαν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Επίσης αφιερώσαμε την εκδήλωσή μας στα 353.000 θύματα που ακόμα και σήμερα δεν τυγχάνουν πλήρους αναγνώρισης. Μαζί μας ήταν και ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ν. Ευβοίας «Οι Κομνηνοί», κ. Καραγιάννης Κων/νος ο οποίος σε σύντομη ομιλία του εξιστόρησε τα γεγονότα εκείνης της εποχής και ανάλυσε τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου παγκόσμια.   

Τέλος, σε ανακόνωσή της η λέσχη ευχαριστεί¨«τα στελέχη του Ε.Σ. για την ανιδιοτελή προσφορά τους προς τη Λέσχη μας, τον Δήμο Ερέτριας για την παραχώρηση του χώρου και του εξοπλισμού, τον Πρόεδρο Ποντίων Ν. Ευβοίας κ. Καραγιάννη Κ. που μας τίμησε με την παρουσία του, το Σώμα Διασωστών και Ναυαγοσωστών Χαλκίδας για την αδιάλειπτη υγειονομική κάλυψη στις δραστηριότητές μας, τη Λ.Εφ.Ε.Δ. Αττικής και το Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς για τη συμμετοχή τους και σε όλους όσους συνέβαλαν για την επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσής μας».