Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

La Liga: Η αναγέννηση του Iago Aspas


Δημήτρης Βαρσάνης

Γκουγκλάρετε το όνομα Iago Aspas και θα σας παρουσιαστούν κατά κύριο λόγο οι λέξεις «Liverpool» και «flop» (αποτυχία). Αν πατήσετε το Space θα σας εμφανιστεί η πρόταση «Iago Aspas Corner».



Το γεγονός ότι είναι πιο γνωστός - τουλάχιστον στη Μεγάλη Βρετανία - για τα παραπάνω είναι παραπλανητικό. Όταν ο μέσος οπαδός της Premier League κοιτά νωχελικά στη λίστα με τους πρώτους σκόρερ της La Liga, δεν περιμένει τίποτα λιγότερο να δει από τους Lionel Messi, Cristiano Ronaldo και Luis Suarez να κυριαρχούν. Όμως κατεβαίνοντας προς τα κάτω θα διαβαστεί το όνομα κάποιου λιγότερο σεβαστού ατόμου, κάποιου του οποίου η περίοδος στην Αγγλία ήταν σύντομη και λησμονήσιμα αξέχαστη: ο Iago Aspas.


“Ήταν μια αποτυχία στη Liverpool” μπορούμε να σκεφτούμε. Για να κατηγοριοποιήσουμε τον Aspas με βάση μιας περιόδου 15 αγώνων στην Premier League θα ήταν άδικο, αλλά δυστυχώς είναι η φύση της δημοτικότητας του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Στην Ισπανία, όμως τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά ιδίως στη Celta Vigo, ένα κλαμπ με το οποίο φαίνεται να έχει μια απροσδιόριστη σύνδεση.


Αυτή τη σεζόν από τότε που επέστρεψε στους “Célticos”, ο Aspas έχει 14 γκολ στο πρωτάθλημα. Περισσότερα από τους Antoine Griezmann, Neymar, Karim Benzema και Gareth Bale. Να προφέρουμε ακόμη και το όνομά του σε σύγκριση με τέτοιους παίκτες όταν ήταν στη Liverpool θα γελούσαμε, όχι όμως πια.


Ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί η Celta ήταν η ομάδα της παιδικής του ηλικίας όπου “έφτιαξε” το όνομά του για να ανέβει τελικά στα ύψη της Liverpool. Ή ίσως το παιχνίδι του να ταιριάζει πολύ περισσότερο στην Ισπανία από το στερεότυπα δυνατό και έντονο Αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο Aspas είναι γνωστό ότι γίνεται ευέξαπτος και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που τον κάνουν προσφιλή στους οπαδούς της Celta.



Γεννήθηκε στο μικρό δήμο της Μοάνα (19 χιλιόμετρα από το Βίγκο) και ο Aspas μεγάλωσε με είδωλα του ποδοσφαιριστές της Celta σκοπεύοντας μια μέρα να φορέσει τή διακριτικά γαλάζια φανέλα. Μόλις στα οκτώ του η επιθυμία του να παίξει ποδόσφαιρο ήταν ακόρεστη όμως φαινόταν ότι θα υπάρξει μια άμεση οπισθοδρόμηση. Η ελάχιστη ηλικία για να δοκιμαστεί κάποιος στην ακαδημία της Celta ήταν τα εννέα έτη, μια είδηση ​​που οδήγησε τον Aspas σε δάκρυα. Ο θείος του όμως είχε διαφορετικές ιδέες:«Ας πούμε ότι είσαι εννέα» και έτσι έγινε.


Ο Aspas δοκιμάστηκε στην ακαδημία χωρίς ποδοσφαιρικά παπούτσια, λέγοντας ψέμματα για την ηλικία του, εμφανίζοντας ταυτόχρονα όμως και έναν πονηρό και ταλαντούχο άνθρωπο. Η ικανότητά του δεν στάθηκε σαν μια έκπληξη. Το ποδόσφαιρο ήταν συνεχώς στα πόδια του σε όλη την παιδική του ηλικία και η οικογένειά του είχε ένα ποδοσφαιρικό βιογραφικό. Ο προαναφερθείς θείος του Cristóbal Juncal ήταν ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής όπως και ο ξάδερφός του Aitor. Ακόμα και έτσι όμως ο Aspas αναμενόταν να απορριφθεί μιας και δεν είχε δείξει αρκετά για τη Celta.
Όμως τέτοια ήταν η εμμονή του με τη Celta που έπεισε τον κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερο αδερφό του Jonathan να ενταχθεί στην ομάδα μαζί με αυτόν. Ο μεγαλύτερος αδερφός του πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 16 ετών στο κύπελλο UEFA εναντίον της Benfica. Ο Iago εμπνεύστηκε από τον Jonathan όμως δεν προβλεπόταν ότι θα τον επισκιάσει.


Είναι πολύ ταιριαστό ένας παίκτης με μια τέτοια ανόθευτη επιθυμία να παίζει για ένα σύλλογο με τέτοια επιτυχία. Η ιστορία της πρώτης περιόδου του Aspas στη Celta περιέχει ποδοσφαιρικό ρομαντισμό, σχεδόν μια κατευθυντήρια γραμμή για κάθε παιδί που θέλει να ακολουθήσει το όνειρο του. Το άρχισε με τη προαγωγή στη Β’ ομάδα της Celta.


Κάτω από το προπονητή Javier Mate ο Aspas πέρασε τρία χρόνια στη Celta B μέχρι τελικά να φτάσει στο απαιτούμενο επίπεδο για να κάνει την κίνηση του στην πρώτη ομάδα. Δεν ήταν τόσο παραγωγικός όμως ο πανούργος επιθετικός βελτιωνόταν αποδεικνύοντας τη τεχνική ικανότητα του όλο και πιο συχνά.



Αν το ντεμπούτο του με τη Celta εναντίον της Salamanca το 2008 ήταν απογοητευτικό, η δεύτερη εμφάνισή του την επόμενη σεζόν δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εντυπωσιακή. Η ημερομηνία ήταν 6 Ιουνίου του 2009 και η Celta βρισκόταν αντιμέτωπη με τον αδιανόητο υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Μαραζώνοντας στη διακεκαυμένη ζώνη της Segunda División, μόνο μια νίκη εναντίον της Alaves θα της έδινε τη δυνατότητα της σωτηρίας της.


Με 80 λεπτά να περνούν ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του συλλόγου ήταν ισόπαλο με την πτώση και την πιθανή οικονομική καταστροφή να πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά. Ο Aspas είχε ξεκινήσει από τον πάγκο και πέρασε σαν αλλαγή. Με μια κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα προτρέποντας τους πάντες σε άγριους πανηγυρισμούς. Αφού έβγαλε τη φανέλα του, τη χρησιμοποίησε σαν μικρόφωνο στο σημαιάκι του κόρνερ για να εμφανίσει την ευφορία του. Έμοιαζε ότι ο ελάχιστα γνωστός 21χρονος ποδοσφαιριστής θα έσωζε την ομάδα του από το χείλος του γκρεμού.


Οκτώ λεπτά αργότερα όμως η Alaves ισοφάρισε και η καταστροφή είχε κάνει την επιστροφή της. Η ελπίδα είχε χαθεί, το πρώτο γκολ του Aspas για την ομάδα του ήταν συνυφασμένο με μια ξινίλα. Ο νεαρός όμως δεν επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο. Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων η Celta ξεκίνησε μια επίθεση της απελπίσίας, ο τερματοφύλακας απέκρουσε το πρώτο σουτ ωστόσο η μπάλα κατέληξε στα πόδια του Aspas ο οποίος ανενόχλητος την έβαλε μέσα και αυτή τη φορά η ευφορία ήταν ασυγκράτητη.


Μια τέτοια άμεση επίπτωση ήταν σχεδόν συμβολική για το τι επρόκειτο αργότερα να έρθει. Ο Aspas είχε ήδη γίνει κάτι σαν είδωλο του κλαμπ με τα δύο γκολ του εναντίον της Alaves και έχοντας ήδη παίξει τεράστιο ρόλο στην σωτηρία της Celta από την πτώση, θα την επαναφέρει αργότερα στη La Liga.


Πρώτα όμως ο Aspas θα έπρεπε να αποδείξει τον εαυτό του στην πρώτη ομάδα του συλλόγου. Στη συνέχεια ο προπονητής του Eusebio Sacristán δούλεψε σκληρά για να αναπτύξει το ταλέντο του και να διασφαλίσει ότι τα συναισθήματά του δεν θα πάρουν το καλύτερο από αυτόν. Αν και με μόλις πέντε γκολ εκείνη την χρονιά ήταν ζωτικής σημασίας για την πρόοδό του με την Celta.


Την επόμενη χρονιά ο Paco Herrera ήταν ο προπονητής της Celta. Ο Aspas βρήκε λιγότερες ευκαιρίες με τον Herrera να προτιμά ως δίδυμο τους Quique De Lucas και David Rodríguez στην επίθεσή. Όταν κλήθηκε ο Aspas εμφάνισε αναλαμπές των ικανοτήτων του και τη σεζόν 2011 - 2012 ήταν το “κεφάλι” στην δημιουργική επιθετική γραμμή της ομάδας του Βίγκο.


Ο Herrera είχε επιλέξει να αλλάξει τα πράγματα χρησιμοποιώντας το 4-3-3 με τον Aspas ως ψευτοεννιάρι Αυτό αποδείχθηκε επιτυχές τόσο από την άποψη της ομάδας όσο και από την εξέλιξη του ποδοσφαιριστή. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 23 καθοριστικά γκολ στο πρωτάθλημα μιας και η Celta τερμάτισε στη δεύτερη θέση ως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και κέρδισε την επάνοδο της στην La Liga ύστερα από απουσία πέντε ετών. Όχι μόνο το λεπτό αριστερό πόδι του εμπόδισε την αγαπημένη του Celta να πέσει στην άβυσσο της τρίτης κατηγορίας, αλλά αποδείχθηκε και ο καταλύτης για την επιστροφή της στη μεγάλη σκηνή.


Στη πρώτη του σεζόν με τη Celta στη La Liga ήταν δικαιολογημένα μια ταλαιπωρία. Ο υποβιβασμός αποφεύχθηκε για μόνο έναν βαθμό με τον Herrera να απολύεται τον Φεβρουάριο του 2013 και αντικαταστάθηκε από τον Abel Resino. Για όλες τις δυσκολίες ο Aspas και πάλι ήταν σαφώς ο προτιμότερος ερμηνευτής. Ολοκλήρωσε τη χρονιά με 12 γκολ στο πρωτάθλημα, ένα εξαιρετικό στατιστικό για μια ομάδα τόσο χαμηλά στην κατηγορία και με μόλις 37 τέρματα στο ενεργητικό της. Για άλλη μια φορά η παρουσία του είχε αποδειχθεί ζωτικής σημασίας.



Εκείνη η χρονιά όμως δεν στάθηκε χωρίς διαμάχη για τον Aspas. Η συγκρουσιακή και μαχητική φύση του είχε μείνει προσεκτικά στο σκοτάδι από τους προπονητές του, καθώς ο ίδιος αναπτύσσονταν στη Celta ωστόσο παρέμεινε κάτω από την επιφάνεια, έτοιμος να τη παρουσιάσει σε μια στιγμή έντονης πίεσης. Εκείνη η στιγμή εμφανίστηκε στο ντέρμπι της Γαλικίας εναντίον της Deportivo La Coruna, μια αναμέτρηση καθαρά ίσης σημασίας τόσο για τον Aspas όσο και για τους παθιασμένους οπαδούς των “Κελτών”.


Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που χωρίς κανένα δισταγμό απέρριψε κατηγορηματικά να παίξει για την Deportivo και υποστήριξε ακόμα ότι δεν θα κάνει ποτέ με καμία κοπέλα σχέση από την Λα Κορούνια. Ο ίδιος δεν κατάφερε να προστατέψει καλά την ιδιοσυγκρασία του πριν από ντέρμπι όμως δεν μπόρεσε να τη κρατήσει για περισσότερο από μισή ώρα. Με την ομάδα του να χάνει με 1-0 ο Aspas φάνηκε να ρίχνει μια κουτουλιά στον Carlos Marchena και αποβλήθηκε. Η  Celta εν τέλει ηττήθηκε με 3-1.



Υπήρχε μια αίσθηση ότι η ομάδα είχε αφεθεί στην διακεκαυμένη ζώνη μετά από αυτή την ήττα, αν και ο ίδιος και η Celta επέστρεψαν ξανά για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Στη συνέχεια η Liverpool ενδιαφέρθηκε για αυτόν, εντυπωσιασμένη από τον παίκτη του οποίου τα στατιστικά του επισκίασαν σχεδόν όλους τους άλλους που αγωνίζονταν στα μικρομεσαία κλαμπ της La Liga.


Ο Aspas πήγε στο Anfield για 7 εκατομμύρια λίρες, μια μεταγραφή που επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό με τη χαλαρή αισιοδοξία από τους καλά πληροφορημένους οπαδούς της Liverpool και τη κατανοητή απογοήτευση από εκείνους της Celta. Γι 'αυτούς η ζωή χωρίς τον Aspas ήταν μια αβεβαιότητα λόγω των σταθερών και απαράμιλλων επιπτώσεων του τις χρονιές πριν από την αποχώρησή του. Ακόμα και ο ίδιος ο Aspas ήταν εμφανώς αναστατωμένος. Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αποχώρησή του δεν μπορούσε να κρύψει τα δάκρυα του.



Το ξεκίνημα του Aspas στη Liverpool ήταν ελπιδοφόρο. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ήταν πρώτος σκόρερ του συλλόγου πραγματοποιώντας μια σειρά από εντυπωσιακές εμφανίσεις και πιάνοντας το μάτι των οπαδών που γνώριζαν λίγα για αυτόν πριν από την άφιξή του:«Δεν είναι πάντα εύκολο να το αντιληφθείς όμως όταν στην πραγματικότητα παρακολουθεις το πόσο αποδοτικός είναι ο Iago, αυτός είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός παίκτης,» είπε ο προπονητής Brendan Rodgers και συνέχισε:«Η ιδέα ήταν ότι ο Aspas θα δώσει μια άλλη διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι μας και το έχει κάνει αυτό. Δημιουργεί και πετυχαίνει γκολ.» Αυτά ωστόσο συνέβησαν πριν από την έναρξη της σεζόν και τα πράγματα θα αλλάξουν αισθητά μόλις ήρθαν τα ανταγωνιστικά παιχνίδια.


Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ένα κακοεκτελεσμένο κόρνερ απέναντι στη Chelsea ήταν το καλύτερο που είχε να επιδείξει στη καριέρα του στη Liverpool. Δεν είναι σαφές τι σκεφτόταν όμως ο Aspas πέρασε αποτελεσματικά την μπάλα στο φιλόξενο Willian στην άκρη του κουτιού όταν η Liverpool κυνηγούσε το γκολ προς το τέλος του αγώνας, λαμβάνοντας βλέμματα απορίας και αγανάκτησης από τους συμπαίκτες του που περίμεναν με προσμονή μια καλή πάσα. Η απογοήτευση ήταν παντού γύρω από το Anfield. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν το συγχώρησαν, ένα απλό λάθος που έγινε όλο και πιο ενοχλητικό.


Το πρόβλημα δεν ήταν η εκτέλεση του κόρνερ αλλά ότι είχε προηγηθεί. Ο Aspas δεν είχε σκοράρει στο πρωτάθλημα με τη Liverpool και ήταν μια σκιά του προικισμένου εαυτού του με τη φανέλα της Celta. Είναι ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν είχε εγκατασταθεί στην Αγγλία μετά την αποκάλυψη του ότι έλειπαν η οικογένεια και οι φίλοι του.


Υπήρχε επίσης ο παράγοντας της γλώσσας. Ο Aspas δεν ήξερε Αγγλικά κάνοντας την επικοινωνία όλο και πιο δύσκολη. Ο Luis Suarez και ο Daniel Sturridge ήταν και οι δύο σε φόρμα αφήνοντας τον Ισπανό στο περιθώριο. Σχεδόν τίποτα δεν πήγε με το πρόγραμμα κατά τη σύντομη περίοδο του στη Liverpool - σε αντίθεση με τη Celta - και έμοιαζε ότι η μοίρα του ζητούσε να φύγει. «Εάν η κατάσταση παραμείνει έτσι νομίζω ότι τόσο για τον σύλλογο όσο και για μένα το καλύτερο αποτέλεσμα είναι να φύγω» τόνισε.



Το αποτέλεσμα ήταν η αποχώρηση του και ο προορισμός η Sevilla με τη μορφή του δανεισμού. Επέστρεψε στο στοιχείο της οικειότητας του, στην άνεση της La Liga. Όχι τα κρύα βράδια της Τρίτης με τα ταξίδια του στο Στόουκ. Κανένας προπονητής του να μην του φωνάζει «κόλλα πάνω του», μακριά από την βάρβαρη και ασυγχώρητη Premier League όπου μόνο οι γενναίοι επιβιώνουν.



Όμως ξανά ο Aspas βρέθηκε να ταλαιπωρείται. Σε μια χρονιά με μόλις 16 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα έβαλε δύο γκολ στη La Liga, με τους Carlos Bacca και Kevin Gameiro να τον κρατούν μακριά από την αρχική ενδεκάδα. Ήταν κάτι σαν μια ασημένια επένδυση για τη Sevilla από το γεγονός ότι ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στο Copa del Rey με επτά τέρματα σε πέντε αγώνες κυπέλλου, το οποίο περιελάμβανε ένα εκπληκτικό χατ-τρικ μέσα σε τέσσερα λεπτά. Ήταν μια υπενθύμιση του ταλέντου του ύστερα από δύο απογοητευτικές χρονιές μακριά από την Celta.



Η Sevilla επέλεξε να κάνει την κίνησή του δανεισμού από τη Liverpool μόνιμη στο τέλος της σεζόν 2014 -15, αλλά στη συνέχεια η Celta αισθάνθηκε την ευκαιρία να φέρει πίσω τον πρώην φυλαχτό της. Ο Aspas δεν χρειάστηκε καθόλου πειθώ. Γύρισε εκεί όπου ανήκει και ήταν χαρούμενος, ίσως ο βασικός παράγοντας για έναν παίκτη με τόσο προφανής σύνδεση ανάμεσα στο συναίσθημα και στην απόδοση του.


«Ο σύλλογος και εγώ αισθανθήκαμε ότι αυτή ήταν η καλύτερη στιγμή για να επιστρέψω. Και οι δύο κάναμε μια τεράστια προσπάθεια και είμαι πολύ ευγνώμων. Όταν είπα αντίο, είπα ότι θα αποχωρήσω από το μεγαλύτερο κλαμπ στον κόσμο και ήρθα πίσω νωρίτερα από ότι περίμενα. Έχω περάσει δύσκολες στιγμές μετά από αυτά τα τελευταία δύο χρόνια, θα πρέπει να ανακτήσω την εμπιστοσύνη μου γιατί πέρασα μερικές δυσκολίες. Το μόνο εύκολο θα ήταν για μένα να συνεχίσω να παίζω για αυτούς τους συλλόγους, να παίρνω χρήματα και να κάθομαι στο σπίτι. Όμως μου αρέσει να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο, το παιχνίδι και γι 'αυτό αν και είχα άλλες επιλογές, η καλύτερη επιλογή ήταν να γυρίσω πίσω στο σπίτι.» Ανέφερε ο Aspas.


Η Celta είχε κάνει τεράστια άλματα ενώ έλειπε ο Aspas. Στη πρώτη χρονιά απουσίας του και κάτω από τον Luis Enrique τερμάτισε στην ένατη θέση και στη συνέχεια ο Αργεντινός Eduardo Berizzo (προπονητής του συλλόγου από τότε που έφυγε ο Enrique για τη Barcelona) τη πήγε ακόμα καλύτερα βγάζοντας την στην όγδοη θέση ενώ ο Aspas μαράζωνε στη Sevilla. «Γιατί δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε το Europa League;», δήλωσε ο Aspas.



Στην πραγματικότητα μπορούσε να κάνει περισσότερα από το να το ονειρευτεί. Η Celta τερμάτισε έκτη πέρσι παίρνοντας το εισιτήριο για την Ευρώπη και τον Aspas να επανέρχεται στα γκολ με τα 14 στο όνομα του. Φάνηκε ότι αυτός και η Celta είναι γραφτό να είναι μαζί. Η εξέλιξη και του συλλόγου και του ποδοσφαιριστή μεγαλώνει. Εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα, ήταν σχεδόν αδιανόητο ότι θα έφταναν στο Europa League και θα γίνονταν μια συνεπής ομάδα στη μέση της βαθμολογίας της La Ligo. Το έκανε και με όμορφο τρόπο παίζοντας ένα ποδόσφαιρο που ταιριάζει σαφέστατα με το προικισμένο παιχνίδι του Aspas.



Αυτή τη σεζόν τα πράγματα έχουν πάει σε ένα άλλο επίπεδο. Πλησιάζοντας τα 30 ο Aspas προσπαθεί να εδραιώσει τον εαυτό του περισσότερο ως θρύλο της Celta. Μέχρι τον Δεκέμβριο είχε βάλει 10 γκολ σε 10 συνεχόμενα παιχνίδια για το σύλλογο. Η παραγωγική επίδοση του έδωσε μια κλήση στην Εθνική Ισπανίας τον Νοέμβριο στην οποία επισημαίνεται με ένα εξαιρετικό τέρμα εις βάρος της Αγγλίας.


Πριν από αυτό διαδραμάτισε ένα τεράστιο ρόλο στο ντέρμπι και στη κατεδάφιση της Depor με 4-1. Αυτή τη φορά φίλησε το σήμα της Celta δύο φορές και δεν χρειάστηκε να υποπέσει σε καμία κουτουλιά. Το όνομά του Aspas ήταν κοντά σε εκείνα του Messi, του Suárez και του Cristiano λαμβάνοντας αναπόφευκτα την προσοχή εκείνων που είχαν ξεχάσει την ύπαρξή του. Ίσως να μην είναι και τόσο έκπληξη. Η Celta είναι το καλύτερο μέρος που φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει.



Ο Aspas κατευθύνει φέτος την ομάδα του σε μια εξαιρετική πορεία στο Europa League και στα προημιτελικά της διοργάνωσης πρόκειται να αντιμετωπίσει τη Βελγική Genk, μια σίγουρα βατή κλήρωση. Η Celta είναι μια μικρή ομάδα και είναι πιθανό να γελάμε με τις αναφορές για κατάκτηση του τροπαίου όμως πραγματικά τη βγάζεις έξω από το συγκεκριμένο στόχο; Με τον Aspas να πετυχαίνει έως τώρα 21 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και να καθοδηγεί την επιθετική γραμμή του συλλόγου της παιδικής του ηλικίας το αδιανόητο μπορεί να μην είναι ακατόρθωτο.

Φυσικά αν φτάσει σε μια τέτοια επιτυχία, τυχόν μελλοντικές αναζητήσεις στο Google για τον Iago Aspas με τις λέξεις «Liverpool» και «flop» θα τις συναντάμε σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: