Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Serie A

Πώς ο Mihajlovic με ένα μαεστρικό τρόπο κατευθύνει τη Sampdoria στην αναγέννηση της


του Δημήτρη Βαρσάνη

Μια ματιά στη κορυφή της βαθμολογίας της Serie A στις πρώτες έξι εβδομάδες και θα παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει καμία έκπληξη με τη Juventus και τη Roma αντίστοιχα να καταλαμβάνουν τη πρώτη και τη δεύτερη θέση.


Ωστόσο μόλις μια θέση από κάτω τους βρίσκεται η ανανεωμένη Sampdoria του Sinisa Mihajlovic που έχει χάσει μόνο τέσσερις βαθμούς στα πρώτα έξι παιχνίδια της. Μετά από ένα πέρασμα από την Εθνική Σερβίας o Mihajlovic πήγε πέρυσι στους “Blucerchiati” και από προτελευταίους τους οδήγησε στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Αν και δέχτηκε 62 γκολ συνολικά(η πέμπτη χειρότερη άμυνα της Ιταλίας),αυτή τη χρονιά βλέπουμε μια εντελώς διαφορετική ομάδα.


Μέχρι στιγμής έχει δεχτεί δύο γκολ σε έξι αγώνες,τον ίδιο αριθμό με τη πρωταθλήτρια Juventus,μια από τις κατά τεκμήριο καλύτερες άμυνες του κόσμου. Ενώ στα πρώτα της παιχνίδια δεν αγωνίστηκε κόντρα και στις καλύτερες ομάδες - και οι έξι ομάδες που αντιμετώπισε αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας -  μπορεί να θεωρηθεί ακόμα μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη αν λάβουμε υπόψη τη πώληση του Shkodran Mustafi στη Valencia.


Το ρόστερ της Sampdoria δεν είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι,ενώ καμία από τις μεταγραφές του καλοκαιριού δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν από το πάνω ντουλάπι. Ο Mihajlovic αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αγοράς του Lorenzo De Silvestri από τη Fiorentina και πραγματοποίησε μια σειρά από άλλες κινήσεις,παίρνοντας έμπειρους παίκτες που παίζουν αρκετά χρόνια στη Serie A όπως ο Gonzalo Bergessio(Catania),ο Marco Marchionni και ο Djamel Mesbah(Parma),και επέστρεψε και ο Fabrizio Cacciatore ύστερα από τη περιπέτεια του στην Hellas Verona.


Εκτός από τον De Silvestri οι προαναφερθείσες ποδοσφαιριστές είναι πολυταξιδεμένοι σε όλη τη καριέρα τους και όλοι μαζί έχουν παίξει σε 29 διαφορετικούς συλλόγους πριν τους φέρει ο Mihajlovic στο “Luigi Ferraris”. Έπειτα ο Σέρβος τεχνικός απέκτησε άλλους δύο δανεικούς,τον Alessio Romagnoli από τη Roma και τον Mattias Silvestre από την Inter. Ο πρώτος ανέβηκε στη πρώτη ομάδα των “Giallorossi” το 2012 όμως έχει κάνει μόνο 12 εμφανίσεις στη Serie A,ενώ ο δεύτερος τη προηγούμενη χρονιά έπαιξε με τη μορφή του δανεισμού στη Milan,στην οποία πραγματοποίησε μόλις τέσσερις εμφανίσεις.


Με αυτά τα δεδομένα ο Mihajlovic πήρε ένα τεράστιο ρίσκο. Το να αντικαθιστάς τον καλύτερο παίκτη της αμυντικής σου γραμμής(Mustafi) με έναν 19άχρονο με μικρή εμπειρία σε υψηλό επίπεδο και με τον Silvestre,ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε εννιά φορές βασικός συνορεύει μόνο με κάτι κοντινό της τρέλας. Απέναντι σε κάθε λογική ο 45άχρονος τεχνικός έριξε τα ζάρια και απέκτησε έναν αριθμό από απροσάρμοστους παίκτες ελπίζοντας ότι θα ευδοκιμήσουν κάτω από τη κηδεμονία του,μια ιδιοφυής σκέψη όπως φαίνεται μέχρι τώρα.

Τη προηγούμενη χρονιά ο Mihajlovic δοκίμασε διάφορους σχηματισμούς με το 4-2-3-1 να υπερισχύει ωστόσο φέτος έχει καταλήξει στο 4-3-3. Τα δύο συστήματα δεν είναι εντελώς ανόμοια μεταξύ τους - τέσσερις παίκτες στην αμυντική γραμμή,δύο στις πλευρές και ένας στην επίθεση,με τη μεγαλύτερη περιοχή της αντίθεσης να είναι στη μεσαία γραμμή όπου υπάρχει ένας επιπλέον μέσος πίσω από τον επιθετικό - όμως προφανώς φέρνουν διαφορετικά αποτελέσματα.


Ο ρόλος του παίκτη που άλλαξε πιο πολύ στο νέο σύστημα των “Blucerchiati” είναι του Roberto Soriano,αλλά έχει προσαρμοστεί από μεσοεπιθετικός σε κεντρικός μέσος αρκετά καλά. Η τοποθέτηση ενός ακόμα κεντρικού μέσου μαζί με τους Pedro Obiang και Angelo Palombo έχει αποδώσει καρπούς. Ο Manolo Gabbiadini παίζει πάντα από τα δεξιά,ενώ ο βασικός επιθετικός της περασμένης σεζόν Eder τραβήχτηκε στα αριστερά ώστε να χωρέσει το μεγαλύτερο πρότζεκτ αποκατάστασης του Mihajlovic Stefano Okaka.


Ο 25άχρονος επιθετικός πλέον αμφιταλαντευόταν τόσα χρόνια ανάμεσα σε ένα υποσχόμενο αστέρι και σε έναν δρομέα σε αναζήτηση πριν πάει στη Sampdoria τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά τη μεταγραφή του στα μέσα της χρονιάς ο πρώην παίκτης της Roma άρχισε να αποδεικνύει την αξία του με τα πέντε γκολ του και τις τρεις ασίστ του σε 13 αγώνες. Αυτή τη χρονιά μέχρι στιγμής έχει σημειώσει ένα τέρμα και μοίρασε άλλη μια ασίστ,ενώ ανά παιχνίδι κατά μέσο όρο κάνει 2.3 ντρίμπλες,η δέκατη καλύτερη επίδοση του Campionato.


Το αστρικό ξεκίνημα της Sampdoria στη Serie A οφείλεται περισσότερο στο εύκολο πρόγραμμα της μέχρι τώρα; το πιο πιθανό θα έλεγε κάποιος. Είναι αρκετά αισιόδοξη η σκέψη ότι η “Samp” θα είναι ξανά μια επιθετική ομάδα και ότι παράλληλα θα διατηρεί την αμυντική αριστεία της. Αρχίζοντας από τις 25 Οκτωβρίου οι “Blucerchiati” έχουν να δώσουν τέσσερις σερί αγώνες με Roma,Inter,Milan και Fiorentina μέσα σε δύο εβδομάδες.

Τέσσερα παιχνίδια φωτιά που κατά πάσα πιθανότητα θα καθορίσουν αν η Sampdoria είναι υποψήφια η διεκδικήτρια μιας Ευρωπαϊκής θέσης. Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο,ο πολωτικός προπονητής της θα τη προετοιμάσει με το καλύτερο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: