Ο Χαράλαμπος Β. Χαρίσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα παρουσιάσει στις 9-11 Οκτωβρίου 2014, στο διεθνές συμπόσιο με θέμα «Η Μελισσοκομία στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως και σήμερα: ιστορικά ευρήματα και επίκαιρα θέματα», ορισμένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά από πολύχρονη έρευνα που πραγματοποίησε βασισμένη σε μια νέα ερμηνευτική προσέγγιση παραστάσεων προερχομένων από χρυσά δακτυλίδια και σφραγιδόλιθους της Μινωικής και Μυκηναϊκής εποχής. Τίτλος της παρουσίασης του κ. Χαρίση είναι: «Η μελισσοκομία στο προϊστορικό Αιγαίο».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χαρίσης: «Τα συμπεράσματα αυτά επιχειρούν να ανατρέψουν τις καθιερωμένες θεωρίες για το περιεχόμενο των απεικονίσεων αυτών και αντί για θρησκευτικές παραστάσεις αναγνωρίζονται σε αυτές μελισσοκομικές παραστάσεις του προϊστορικού Αιγαίου. Σε συνδυασμό με την ταυτοποίηση κάποιων μινωικών αγγείων από την Κνωσό (από το λεγόμενο “δωμάτιο της λατρείας του φιδιού”) με μελισσοκομικά αντί για λατρευτικά σκεύη διαπιστώνεται η μεγάλη ανάπτυξη της μελισσοκομίας την εποχή εκείνη αλλά και η διατήρηση και συνέχεια των προϊστορικών μελισσοκομικών πρακτικών μέχρι τα νεότερα χρόνια, στον Ελλαδικό χώρο».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του κ. Χαρίση: Haralampos V. Harissis / Anastasios V. Harissis, Apiculture in the prehistoric Aegean: Minoan and Mycenaean symbols revisited, British Archaeological Reports, Hedges, Oxford 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου