Μετά απο μια εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς, Διδυμότειχο, Καβάλα, έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα: τα 3 ηγετικά στελέχη της σπείρας, 11 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και και ένας δημοτικός και ένας δημόσιος υπάλληλος ενώ αναζητούνται επιπλέον 5 άτομα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική αυτή οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2010, έχοντας ως ''ηγετικά στελέχη'' μία 40χρονη, μια 52χρονη μεσίτρια (πολιτεύτρια της Ν.Δ.) και έναν 36χρονο δικηγόρο.
Σκοπός της οργάνωσης, ήταν η νομιμοποίηση αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι βρίσκονταν παράνομα στη χώρα μας, μέσω σύναψης εικονικών γάμων, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό κέρδος.
Αναλυτικότερα, τα 3 ηγετικά στελέχη συμβούλευαν και κατηύθυναν τους παράνομους μετανάστες, να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην αρμόδια αστυνομική αρχή προκειμένου να τους αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Εν συνεχεία, μέχρι να εξετασθεί το αίτημά τους, τους χορηγούνταν δελτίο αιτήσαντος ασύλου, ροζ κάρτα, το οποίο νομιμοποιούσε την παραμονή τους προσωρινά στη χώρα, ενώ τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν υποψήφιους/ες ''συζύγους'', οι οποίοι έναντι αμοιβής σύναπταν με τους εν λόγω αλλοδαπούς εικονικούς γάμους. Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες του νομότυπου, πλην όμως εικονικού γάμου (έκδοση αδειών, δημοσίευση αγγελίας γάμου σε εφημερίδα κ.ά).
Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί υπό τις οδηγίες της οργάνωσης, υπέβαλαν στους Δήμους του τόπου κατοικίας τους, αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής ως σύζυγοι υπηκόων κρατών – μελών της Ε.Ε ενώ παραιτούνταν από το αίτημα αναγνώρισής τους ως πρόσφυγες. Κατά την υποβολή του αιτήματος προσκόμιζαν ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις φιλοξενίας ή συμβόλαια μίσθωσης κατοικιών καθώς και διάφορα πλαστά έγγραφα, με τα οποία τους εφοδίαζαν τα μέλη της οργάνωσης.Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου ο εικονικός γάμος να τελεστεί στην χώρα του αλλοδαπού (υπηκόου τρίτης χώρας), ο οποίος βρίσκονταν εκτός της επικράτειας και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονταν η χορήγηση σε αυτόν «Θεώρησης Εισόδου» (VISA).
Να τονίσουμε πως τις περισσότερες φορές οι ''σύζυγοι'' δεν γνώριζαν ο ένας τα στοιχεία ταυτότητας του άλλου!
Η ''ταρίφα της οργάνωσης ποίκιλλε από 700 έως 7.000 ευρώ, ανάλογα με την περίσταση. Ειδικότερα:
- Για την απόκτηση του δελτίου αιτήσαντος ασύλου, εισέπραττε από 700 έως 1.000 ευρώ.
- Για την έκδοση άδειας διαμονής , ως σύζυγοι πολίτη κράτους – μέλους της Ε.Ε, εισέπραττε 4.500 ενώ σε περίπτωση που ο αλλοδαπός κατά την είσοδό του στην επικράτεια κατείχε «Θεώρηση Εισόδου», το ποσό μειώνονταν στις 3.500 ευρώ.
- Στις περιπτώσεις που οι ημεδαποί υποψήφιοι «σύζυγοι», μετέβαιναν στη χώρα καταγωγής του αλλοδαπού, το ποσό ανέρχονταν στις 7.000 ευρώ.
Τέλος, να αναφέρουμε πως αναζητούνται άλλοι 18, οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων 1 δημοτικός υπάλληλος και 6 δικηγόροι, ενώ εκτός δράσεως της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται επιπλέον 136 άτομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου