Μπορεί η ενεργειακή σύνδεση Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη να μην ολοκληρώθηκε και να μην έγινε η πολυπόθητη, για πολλούς, ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας – Ρωσίας αυτό όμως δεν εμπόδισε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ερευνητική ομάδα συστημάτων μεταφορών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης να πραγματοποιήσουν συνάντηση εργασίας με στόχο την επιλογή μια διαδρομής μεταφοράς προϊόντων που θα συνδέει την βόρειο Ελλάδα και την Ρωσία, μέσω Βουλγαρίας, τα προβλήματα που εμφανίζονται και η αντιμετώπισή τους.
«Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ανάπτυξης των διατοπικών εμπορευματικών μεταφορών και του παγκόσμιου εμπορίου. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στον τομέα αυτόν για την Ελλάδα είναι πολλές» τόνισε κατά την εισήγησή του ο καθηγητής του Α.Π.Θ., Αριστοτέλης Νανιόπουλος.
Η συνάντηση έλαβε πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος που στόχο έχει την εύρεση και υλοποίηση διατοπικών οδών, φιλικών προς το περιβάλλον, που θα συνδέουν τα λιμάνια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τις πόλεις της υπόλοιπης Ευρώπης. Σε αυτό το πρόγραμμα θα συμμετέχουν 41 φορείς από 13 χώρες.
Τα συμπεράσματα
Τα κύρια συμπεράσματα που αναδείχθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης έχουν να κάνουν με το ότι για να υλοποιηθεί η οδική σύνδεση Ελλάδας Ρωσίας, θα πρέπει να ξεπεραστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τελωνειακή σύνδεση των δυο χωρών, την εξάλειψη των μονοπωλίων και την έλλειψη κατάλληλων υποδομών. Πρέπει η Ελλάδα από την μεριά της να κατοχυρώσει την παρουσία της στην ρωσική αγορά αγροτικών προϊόντων, αφού είναι και το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της προς την Ρωσία και άρα να δημιουργήσει τις κατάλληλες προυποθέσεις για γρήγορή μεταφορά προιόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου