Ρόλο εφαλτηρίου ανάδειξης των ανθρώπινων αξιών και ιδεών συνεχίζει να διαδραματίζει η «Βαλκανική Πλατεία», ο κορυφαίος διαπολιτισμικός και πολυπολιτιστικός θεσμός του δήμου Νεάπολης-Συκεών που πορεύεται μέσα στο χρόνο χωρίς διακοπές και με συνεχή εμπλουτισμό και αναβάθμιση του περιεχομένου του, και ο οποίος διοργανώνεται για 14η χρονιά με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τις γείτονες βαλκανικές χώρες.
Η αρχή έγινε το Σάββατο και την Κυριακή 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα όπου στην Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι, όπως είναι γνωστό στους δημότες της Δημοτικής κοινότητας Νεάπολης) έγινε ένα μουσικο - χορευτικό μικρό γλέντι.
Αναλυτικά, το Σάββατο χορωδίες και χορευτικά της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης, παρουσίασαν μια μουσικοχορευτική παράσταση με χορούς του Πόντου και της βόρειας Ελλάδας. Επίσης χορωδίες τραγούδισαν γνωστά, παλαιά και νέα, τραγούδια αλλά και εκκλησιαστικούς ύμνους. Αυτή την πολύ ωραία παράσταση προσέφεραν ο Χορευτικός Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης, το Παραδοσιακό Χορευτικό Ενότητας Νεάπολης, ηΠοντιακή Εστία Νεάπολης, η Χορωδία του ΚΑΠΗ Δήμου Νεάπολης-Συκεών,η Χορωδία του Δημιουργικού Συλλόγου Γυναικών Νεάπολης-Συκεών «ΕΣΤΙΑ» και η Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ‘Ιωσήφ ο Υμνογράφος’.
Απο την μεριά του, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, στον μικρό του χαιρετισμό τόνισε την σημασία που έχει η συμμετοχή των νέων στην πολιτιστικές δραστηριότητες καθώς αυτές αμβλύνουν τις αντιθέσεις των λαών και τους φέρνουν πιο κοντά και επίσης, βοηθούν τα ίδια να απομακρυνθούν απο το βούρκο που προσφέρει η τηλεόραση.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, οι φιλαρμονικές των Δημοτικών Ενοτήτων Νεάπολης, Συκεών, Πεύκων και Αγίου Παύλου, ξεκινούν μια μελωδική πορεία από διάφορα σημεία της Νεάπολης και συναντιούνται στην πλατεία Ειρήνης, με την Λαϊκή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ενότητας Νεάπολης να παρουσιάζει ποικίλο πρόγραμμα με ελληνικά λαϊκά τραγούδια.
Η επίσημη έναρξη
Κορυφαία μουσική εκδήλωση αποτέλεσε η χθεσινή επίσημη τελετή έναρξης, με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά επί σκηνής, με φόντο το ιστορικό μνημείο-σύμβολο της ιστορικής μνήμης, να διακτινίζουν το μήνυμα της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της αρμονικής συνύπαρξης των λαών και της ελεύθερης ανάπτυξής τους μέσα από τις μαγικές νότες μεγάλων συνθετών και το λόγο κορυφαίων ποιητών.
Απέναντί τους ένα κοινό που κατέκλυσε τον χώρο και συμμετείχε στην εκδήλωση με κατάνυξη, στέλνοντας το δικό του μήνυμα με το δικό του ηχηρό τρόπο, παρουσία διπλωματικών εκπροσώπων των βαλκανικών χωρών. Συγκεκριμένα στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Γενική Πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Sinisa Pavic, ο Επίτιμος Πρόξενος του Καναδά στη Θεσσαλονίκη, Παντελής Πετμεζάς, ο Επίτιμος Πρόξενος της Λετονίας στη Θεσσαλονίκη Αγησίλαος Κυνηγόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη Simeon Mangarov, ο Υποπρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Aysun Oguzer, η Διευθύντρια του Ρωσικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Natalia Suponitskaya και ο πρώην Πρόξενος της Ρωσίας Κάτκεβιτς Μιχαήλ, ενώ παρών ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστας και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην τοποθέτησή του στην τελετή ο κ. Δανιηλίδης τόνισε πως « σήμερα που ηχούν επικίνδυνα τα τύμπανα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενός πολέμου ο οποίος εξυπηρετεί βρώμικα στρατηγικά σχέδια, εμείς πρέπει να στείλουμε το μήνυμά μας ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, ότι μπορούν να ζήσουν ενωμένοι χωρίς ξένες επεμβάσεις, χωρίς βομβαρδισμούς και πολέμους, προσπαθώντας ο κάθε λαός να διαχειριστεί τα του οίκου του, διατηρώντας στο ακέραιο τα ζητήματα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Στέλνουμε, από αυτόν εδώ τον ιερό τόπο, ένα μήνυμα στους ισχυρούς του κόσμου ότι οι λαοί απαιτούν και αγωνίζονται για την ειρήνη, τη συνεργασία, τη φιλία και για την ευημερία που δικαιούνται και αξίζουν, γιατί με το μόχθο τους, την προσφορά, τον αγώνα και τις θυσίες τους οι λαοί έχουν οικοδομήσει, ο καθένας ξεχωριστά στην πατρίδα του, ό,τι έχει οικοδομηθεί... Πιστεύοντας σ’ αυτές τις παραδόσεις, συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα μας δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας, σε κάθε οικογένεια που έχει ανάγκη υπηρετώντας τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Κώστας Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην «καταξίωση του θεσμού της ‘‘Βαλκανικής Πλατείας’’ στη συνείδηση του κόσμου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνεχίζει να εμπλουτίζεται και να αναβαθμίζεται». Όπως τόνισε, «στο επίπεδο του συμβολισμού διατηρεί και σήμερα την ίδια δύναμη με την οποία ξεκίνησε πριν 14 χρόνια, συμβολίζοντας με την ίδια ζωντάνια το αντάμωμα των λαών και των πολιτισμών της βαλκανικής».
«Είμαστε ακόμα ζωντανοί. Είμαστε εδώ στη 14η ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ όπου όλα αυτά τα χρόνια με οδηγό τον πολιτισμό επιμένουμε να κρατούμε την πολιτική από το χέρι και να την φέρνουμε εδώ, σ’ αυτόν τον τόπο της σιωπής και της θυσίας, για να της θυμίζουμε πως στις σχέσεις των λαών δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ακόμη και τώρα που η οικονομία ελέγχει τα πάντα και δεν αφήνει χώρο στο πνεύμα, στα ιδανικά και στις αξίες, η ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ επιμένει να αποτελεί φόρουμ διαλόγου και αναζήτησης ελπίδας για την έξοδο από τη μεγάλη περιπέτεια που περνούν οι λαοί μας. Στις διεθνείς αγορές και τα παζάρια του κέρδους, που ευτελίζουν τις ζωές των ανθρώπων, εμείς απαντούμε με τις γιορτές της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Απαντούμε με το πανηγύρι της ‘‘Βαλκανικής Πλατείας’’, που κάθε χρόνο τραγουδά, απαγγέλλει, γράφει και ζωγραφίζει για τα Βαλκάνια και φέρνει κοντά λαούς, φυλές, γλώσσες, νοοτροπίες, ιδιοπροσωπείες και προοπτικές.
Τα Βαλκάνια είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, που κουβαλάει μεγάλο πλούτο πνευματικών δυνάμεων, οι οποίες μπορούν να μας κρατήσουν ενωμένους και να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ευημερία όλων μας. Αρκεί να τις αξιοποιήσουμε. Έχουμε την εμπειρία του παρελθόντος. Η ιστορία μάς έχει διδάξει. Η ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ χαράζει και πάλι τον δρόμο της ενότητας και της ομοψυχίας, το μόνο δρόμο που θα μας βγάλει από τα δεινά της κρίσης. Πέρα από τα σύνορα των κρατών και τους φραγμούς των γλωσσών έχει καθιερωθεί μια κοινότητα, μια κοινότητα συνάντησης και αγάπης που την βιώνουμε κάθε φορά. Η ανθρώπινη ζωή και η ειρήνη τελικά δεν είναι το ιδανικό που θα έβρισκε κανείς στην πραμάτεια των εμπόρων των Εθνών. Όταν οι λαοί είναι μαζί, όταν οι άνθρωποι σμίγουν τα χέρια, τότε ο κόσμος γεμίζει από τα χελιδόνια της ελπίδας» τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβας, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων.
Και η Πλατεία Συνεχίζει...
Απόψε (3.9) το κύριο πρόγραμμα της «Βαλκανικής Πλατείας» συνεχίζεται στις 8 με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας βαλκάνιων και Ελλήνων φωτογράφων με τίτλο «Όψεις Βαλκανικής Φωτογραφίας 2013», από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (αίθουσα τέχνης δημοτικού καταστήματος Νεάπολης, διάρκεια: έως τις 8/9, ώρες λειτουργίας: 6μ.μ.-9μ.μ. καθημερινά).
Επίσης, με την παρουσίαση του βιβλίου «Στοιχειωμένα Βαλκάνια», από τους συγγραφείς Γιώργο Στάμκο και Μίλιτσα Κοσάνοβιτς (Σερβία), στον εκθεσιακό χώρο της περιοχής Στρεμπενιώτη, στις 8 το βράδυ.
Λίγο αργότερα, στις 9 το βράδυ, στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, θα δοθεί συναυλία από τα μουσικά σχήματα KAL από τη Σερβία και Cabaret Balkan από τη Θεσσαλονίκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στο πλαίσιο του Παιδικού Προγράμματος, από σήμερα έως και τις 7 Σεπτεμβρίου (καθημερινά 7μ.μ.-8.30μ.μ.), η Ανθή Χρυσοπούλου (Αχτένιστα Πινέλα) με την εκδήλωση «Η γειτονιά μου όλος ο κόσμος!», μαθαίνει στα παιδιά παραδοσιακά βαλκανικά παιχνίδια, στον παιδότοπο της περιοχής Στρεμπενιώτη. Επίσης, στον ίδιο χώρο θα γίνεται δωρεάν οδοντιατρική εξέταση στα παιδιά με την κινητή μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Επιπλέον, το Ωδείο Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης θα παρουσιάσει το παραμύθι «Η κυρά μάνα η θάλασσα» (από το βιβλίο «Το μουσικό γιασεμάκι») από τις 8 έως τις 9 το βράδυ. Τέλος, θα ακολουθήσει (9μ.μ.-10μ.μ.) η παράσταση «Η Α-Β της εφηβείας» (θεατρική μεταφορά του έργου της Μάγιας Δεληβοριά) από τη Θεατρική Ομάδα «Νέων Δρώμενα».
►►Αύριο, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, το κύριο πρόγραμμα της «Βαλκανικής Πλατείας» περιλαμβάνει:
♦♦Εγκαίνια έκθεσης χαρακτικής στο Κέντρο Χαρακτικής ΉΛΙΟΣ
Το Κέντρο Χαρακτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών παρουσιάζει έργα Βαλκάνιων και Ελλήνων καλλιτεχνών εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι έχουν εργαστεί και εκθέσει στο Κέντρο έργα ποικίλης εικαστικής ιδεολογίας, αλλά και διαφόρων τεχνικών χαρακτικής. Το κοινό έχει την ευκαιρία να μελετήσει την πορεία της βαλκανικής χαρακτικής των τελευταίων 15 χρόνων και να χαρεί ένα κομμάτι της αξιόλογης συλλογής του ΗΛΙΟΣ.
●Εκθεσιακός χώρος Εικαστικού Εργαστηρίου & Κέντρου Χαρακτικής ΉΛΙΟΣ (Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού), 7μ.μ. Διάρκεια έκθεσης έως τις 20 Σεπτεμβρίου, Ώρες λειτουργίας: 6μ.μ.-9μ.μ.
♦♦Μουσική συναυλία - Αλβανική βραδιά
Η Ανίλα Τερσάνα Τελί, κόρη του μεγάλου Αλβανού τροβαδούρου Τονίν Τερσάνα, μαζί με την Irma Gurakuqi και άλλους καταξιωμένους μουσικούς, υπόσχονται ένα μουσικό ταξίδι που θα περιδιαβαίνει τη χώρα από το βορά έως το νότο, σε ένα ποικίλο λαϊκό και παραδοσιακό πρόγραμμα.
Η Ανίλα Τερσάνα Τελί είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Τιράνων, της Μουσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών Τιράνων και της Σχολής Όπερας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα κλασσικού τραγουδιού με τους D. Jordacheskou, C. Caruso, Ch. Ludwich, Β. Τσαμπαλή, Κ. Καρατζά, Ζ. Τερζάκη, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ και Τουρκία. Τη μπάντα αποτελούν οι: Irma Gurakuqi: τραγούδι, Anila Tershana Teli: τραγούδι, Lilionf Jiorgo: τραγούδι, Fatmir Jashari: κρουστά, Kosta Veneti: κλαρίνο, Arjan Sulo: συνθεσάιζερ, Arjan Cepa: βιολί
●Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ. - Είσοδος ελεύθερη
♦♦Παιδικό πρόγραμμα
-«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» από την Ομάδα Κουκλοθέατρου ΑΛΑΝΤΑΛΟΥΜΠΑ και το MDA HELLAS: Το παραμύθι της Αναστασίας Αστερίου «Όλοι μαζί» είναι μια παιδική παράσταση με γαντόκουκλες κι ένα θεατρικό παιχνίδι. Έχει γραφτεί για τα μικρά μέλη του Συλλόγου Νευρομυϊκών παθήσεων MDA Hellas και μιλά για τη διαφορετικότητα και την ισοτιμία των παιδιών με κινητικά προβλήματα στις πρώτες τάξεις του σχολείου.
Μέσα από το θεατροπαραμύθι, με αφηγήτρια την εμψυχώτρια Χριστίνα Γιαγκούλη, τα παιδιά θα είναι μέρος της περιπέτειας παίζοντας συγκεκριμένο ρόλο. Στην πορεία τους θα συναντήσουν ήρωες και θα επιδοθούν σε αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια.
Η ιστορία: … τα ζωάκια του δάσους θέλουν να οργανώσουν έναν αγώνα δρόμου, παρόλο που είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και τρέχουν με άλλες ταχύτητες. Όμως, δύο άτακτα μαγισσάκια ζηλεύουν που τα ζωάκια θα διασκεδάσουν και καταφέρνουν να τα κάνουν να παρεξηγηθούν και να μη θέλουν να παίξουν. Οι παρεξηγήσεις, όμως, λύνονται όταν η μαμά μάγισσα μαθαίνει μέσα από τη μαγική, κρυστάλλινή της σφαίρα για τα καμώματα των παιδιών της. Όλοι μαζί θα καταφέρουν να συνεννοηθούν και τελικά τρέχουν. Όλοι, εκτός από το μικρό μυρμήγκι που φοβάται να βγει από το σπίτι του μήπως και κάποιος το πατήσει κατά λάθος…
●Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), 8μ.μ. - 9μ.μ.
-Η Παιδική Σκηνή του Κρουστόφωνου παρουσιάζει το μουσικοκινητικό πρόγραμμα «Το Μουσικό Παιχνιδοθέαμα του Κρουστόφωνου»: «ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΙΚΗΣ». Πειρατικές ιστορίες, τραγούδια, παιχνίδια και χοροί της στεριάς και της θάλασσας για παιδιά κάθε ηλικίας, που γίνονται συνταξιδιώτες τρελών πειρατών και ξεπηδώντας μέσα από χαρούμενες μουσικές γιορτές αναζητούν θησαυρούς και ζουν την περιπέτεια.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και εκτελείται από ειδικούς μουσικοπαιδαγωγούς- εμψυχωτές. Με τη βοήθεια τεχνικών εμψύχωσης και ενεργητικής συμμετοχής, τα παιδιά καλούνται να παίξουν και να διασκεδάσουν, σε μεγάλες ή μικρές ομάδες. Παράλληλα, δέχονται ερεθίσματα που προσφέρονται για ευαισθητοποίηση σε ζητήματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σημασία της επικοινωνίας, το χιούμορ, την αξία της μουσικής και των τεχνών.
●Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.-10.30μ.μ.
Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου
Βραδιά θεάτρου
«Διακοπή ρεύματος» & «Η μεγάλη κομπίνα», του Κώστα Μουρσελά
από το Θεατρικό Εργαστήρι Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης «Θέσπις»
Δυο μονόπρακτα από τον Κώστα Μουρσελά, που αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια κομμάτια από την ψυχοσύνθεση του Έλληνα, μέσα από διάθεση αυτοκριτικής και συνειδητοποιημένης σάτιρας. Με όπλο το χιούμορ και το πικρό χαμόγελο, σκιαγραφεί χαρακτήρες με τους οποίους ταυτιζόμαστε, αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε, αφού πηγάζουν μέσα από το δικό μας γίγνεσθαι.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης / Σκηνικά-κοστούμια: Άννα-Μαρία Αγγελίδου
Παίρνουν μέρος:
«Διακοπή ρεύματος»: Θανάσης Παπαδόπουλος, Θανάσης Σολομωνίδης, Κωνσταντίνα Ξενιτοπούλου.
«Η μεγάλη κομπίνα»: Σάββας Παντελίδης, Κωνσταντίνα Ξενιτοπούλου.
«H συμπεθερά τζιαι η συμπεθέρα….» του Ανδρέα Κουκίδη,
από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Δήμου Αραδίππου Κύπρου
Η ιστορία ξετυλίγεται σε ένα τυπικό κυπριακό χωριό τη δεκαετία του 1960, όπου οι γονείς επενδύουν όλες τις οικονομίες τους στη μόρφωση του γιου τους, ο οποίος σπουδάζει στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουν γι’ αυτόν κι ένα ευτυχισμένο μέλλον με μια γειτονοπούλα τους! Θα έρθουν όλα σύμφωνα με τα σχέδια τους ή ο έρωτας θα παίξει το δικό του παιχνίδι;
Σκηνοθεσία-Διασκευή-Επιμέλεια: Μαρία Γεωργίου Κρασιά
Παίζουν οι: Ευανθία Αντωνίου, Γιώργος Μαππούρα, Γιώτα Αλεξάνδρου, Ανδρέας Κίτσης, Ευτυχία Γεωργιάδου, Ορθόδοξος Ορθοδόξου, Γιώργος Γεωργίου, Ελένη Τακούση, Κούλλα Κωνσταντίνου, Χριστίνα Λουκά, Άννα Μαππούρα, Γιώργος Νικολάου, Φανούριος Λουκάς Ορθοδόξου, Ανδρέας Κιουνέπης, Μαριάμ Προδρόμου, Ανδρέας Σιακαλλής, Χαράλαμπος Σιακαλλής.
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Μουσική συναυλία
Kottarashky & The Rain Dogs
O Kottarashky, κατά κόσμον Nikola Gruev, δραστηριοποιείται στη Σόφια και βλέπει τη μουσική ως τρόπο να εκφράσει τον εαυτό του, τη συναισθηματική κατάσταση, αλλά και την αισθητική του. Η μουσική του ανήκει στη βαλκανική τάση της εποχής μας, αλλά στηρίζει τη δυναμική της σε ήχους από όργανα και φωνές που ηχογραφεί ο ίδιος, αλλά και στην κλασική μπλουζ-τζαζ, στους ψυχεδελικούς ήχους, στους ρυθμούς κλαμπ και τις τσιγγάνικες φωνές. Η έθνικ μουσική του γεννιέται σε μια πόλη που διχάζεται ανάμεσα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή παγκοσμιοποίηση, το βαλκανικό επαρχιωτισμό και μια ζωντανή λαϊκή παράδοση.
Παίζουν οι μουσικοί: Kottarashky aka Nikola Gruev
The Rain Dogs: Aleksandar Dobrev: κλαρινέτο / Hristo Hadzhiganchev: κιθάρα, συνθεσάιζερ / YordanGeshakov: μπάσο / Atanas Popov: ντραμς
Koza Mostra
Οι «Koza Mostra», αν και μετρούν μικρό χρόνο παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή, η ταχύτητα με την οποία τρέχουν είναι ιλιγγιώδης. Έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 150 εμφανίσεις στην Ελλάδα, ενώ μετείχαν και στο γαλλικό φεστιβάλ «La Kumpania». Πρόκειται για την απόλυτη συναυλιακή μπάντα. Τα τραγούδια τους είναι αποτέλεσμα ενός μείγματος από ska, punk, Balkan, indie και rock μελωδίες, ακόμη και ρεμπέτικα του μεσοπολέμου, που δημιουργούν ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα. Παίζουν οι μουσικοί:
Ηλίας Κόζας: τραγούδι / Αλέξης Άρχοντης: ντραμς / Στέλιος Σιώμος: κιθάρα
Χρήστος Καλαϊτζόπουλος: ακορντεόν / Βασίλης Ναλμπάντης: τρομπέτα
Δημήτρης Χριστώνης: Μπάσο
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Ποντιακή Επιθεώρηση
«Μιαν στο καρφίν… και… μιαν στο πέταλον» του Κώστα Κυριακίδη
Ποντιακός Σύλλογος Νεάπολης 1953
Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (πρώην δημαρχείο Νεάπολης), ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Μουσική Συναυλία
Ελένης Τσαλιγοπούλου
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου δεν χρειάζεται συστάσεις. Από τις πιο ειλικρινείς, καλοδουλεμένες και χαρακτηριστικές φωνές της ελληνικής μουσικής τα τελευταία χρόνια, επιλέγει πολύ προσεκτικά τις δουλειές της και κάνει όλα τα κομμάτια που έχει ερμηνεύσει να συνδέονται άρρηκτα με το όνομά της. Στις εμφανίσεις της δίνει νέα ζωή στα παραδοσιακά και γνωστά λαϊκά τραγούδια που διαλέγει για να συνοδεύσουν τις προσωπικές της επιτυχίες, ενώ δεν φοβάται να πειραματιστεί σε alternative και jazz δρόμους, πάντοτε παρέα με άψογους μουσικούς.
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00
Είσοδος: 5 €
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
Μουσική Συναυλία
Κώστα Μακεδόνα
Από τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Δεν έχω ιδέα», σε μουσική του Κραουνάκη και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, μέχρι και τον τελευταίο, «Ώρα σου καλή», με τη συνεργασία δύο νέων δημιουργών, του Κωνσταντίνου Βελλιάδη στη σύνθεση και του στιχουργού Τέρπανδρου, βρίσκεται σε μια συνεχή ανοδική πορεία συνεργαζόμενος με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Σήμερα, μαζί με την ορχήστρα ελληνικής μουσικής «Έμμετρον» και τη συμμετοχή της Ζωής Παπαδοπούλου και του Ορέστη Τζιόβα, παρουσιάζουν την παράσταση «Ήχος της Ελλάδας – Μουσική του κόσμου». Ακούγονται τραγούδια πολλών Ελλήνων συνθετών από τον Μάρκο Βαμβακάρη και τους Γιώργο Ζαμπέτα, Μίμη Πλέσσα και Σταύρο Ξαρχάκο, έως τους Μάνο Λοΐζο, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι κ.ά.
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00
Είσοδος: 5 €
Παιδικό πρόγραμμα
Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου
Αφήγηση του παραμυθιού
«Η χρυσομηλιά» των Ανθής Θάνου και Παναγιώτη Κούλελη, με συνοδεία ζωντανής μουσικής .
Μια παράξενη μηλιά που κάνει χρυσά μήλα φυτρώνει στο περβόλι ενός βασιλιά! Μα σαν ο βασιλιά βάζει με το νου του να κόψει το χρυσόμηλο εκείνο χάνεται. Άραγε ποιος το παίρνει; Μήπως είναι δράκος; Στοιχειό; Θεριό; Ποιος μαζί του θα τα βάλει;
Παραμύθια για παιδιά που δεν φοβούνται τους δράκους και στέκονται στο πλευρό του ήρωα του, μαρτυρούν μυστικά και τον βοηθούν. Άραγε θα τα καταφέρουν;
Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 20.00 – 21.00
Ξενάγηση στον… ουρανό
από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας.
Παρατηρούμε και θαυμάζουμε τον ουρανό του Σεπτεμβρίου, με ειδικά τηλεσκόπια και με την καθοδήγηση των μελών του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.
Γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 (δίπλα από την Παιδική Σκηνή), ώρα 21.00-22.00
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Παρουσίαση παιδικού βιβλίου
«Το παραμύθι της μουσικής» της Βασιλικής Νευροκοπλή«Το παραμύθι της μουσικής» από τον Εκδοτικό Οίκο Α.Α. Λιβάνη (εικονογράφος: Νικόλας Ανδρικόπουλος), ξεκινά… μια φορά κι έναν καιρό, στη Μαρώνεια της Θράκης, όπου γεννιέται η Θεοδώρα, ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Η διαφορετικότητά της αρχίζει από το γεγονός ότι είναι τυφλή. Αυτό, όμως, την κάνει να αντιλαμβάνεται και να αισθάνεται τον κόσμο με τρόπο μοναδικό, μέσα από τις άλλες αισθήσεις της, και κυρίως μέσα από την ακοή. Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σχέση με τους ήχους και τη σιωπή. Η σχέση της με τους ήχους την οδηγεί στην αγάπη για τη μουσική. Η σχέση της με τη σιωπή, με τον καιρό, θα την κάνει σοφή. Η φήμη της εξαπλώνεται σε όλη την Ανατολή, ώσπου κάποτε έρχεται η ώρα να παντρευτεί.
Όμως η Θεοδώρα μόνο μουσικό μπορεί να πάρει. Κι αρχίζουν να καταφτάνουν μουσικοί απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Η απόφαση είναι δύσκολη. Έχει μόνο τρεις μέρες και τρεις νύχτες ν’ αποφασίσει...
Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 20.00-21.00
«Το μαγεμένο δέντρο» από το ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΓΑΠΙΟΥ
Διασκευή παραδοσιακής κωμωδίας με θέμα το περιβάλλον. Ένα μολυσμένο δέντρο τιμωρεί όσους καταστρέφουν τη φύση και ρυπαίνουν το περιβάλλον. Οι ήρωες του θεάτρου σκιών που αδιαφορούν για το φυσικό περιβάλλον, μεταμορφώνονται σε ζώα και ρομπότ. Πώς θα ξαναγίνουν φυσιολογικά; Ένα οικολογικό έργο, δοσμένο με τη σάτιρα της λαϊκής τέχνης του θεάτρου σκιών.
Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21.00-22.30
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Χορευτικός Σύλλογος
ALL DANCE
Παρουσίαση χορών σε ρυθμούς latin, hip hop, oriental κ.ά.
Υπεύθυνη: Έλενα Μπορίσοβα
Ώρα: 20:00 – 21:00
Χορευτικό Ένωσης Κυπρίων Β. Ελλάδας σε συνεργασία με μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης:
«Ιστορία και πολιτισμός της Κύπρου»
Χορευτές και παιδιά αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου μέσα από χορούς και δρώμενα (χορόδραμα, τσιατιστά, ανδρικοί και γυναικείοι χοροί).
Υπεύθυνη: Ελένη Πουγιούκκα
Παιδότοπος (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00-22:00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου