Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Το κρανίο της Γεωργίας


Ένα κρανίο ηλικίας 1,8 εκ. χρονών, σε άριστη κατάσταση, φέρνει στην επιφάνεια νέα στοιχεία ότι ο πρώτος άνθρωπος ήταν ένα μοναδικό είδος με ευρύ φάσμα εμφανίσεων, αναφέρουν ερευνητές. Το κρανίο είναι ένα από τα πέντε παλιότερα ανθρώπινα κρανία, τέσσερα από τα οποία έχουν σιαγόνες, που βρέθηκαν μέχρι στιγμής στο χώρο, περίπου 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα.

Με μικροσκοπικό εγκέφαλο, περίπου το ένα τρίτο του σύγχρονου ανθρώπου, προεξέχοντα φρύδια και σαγόνια, όπως οι πίθηκοι, το κρανίο βρέθηκε στα ερείπια μεσαιωνικής πόλης που βρισκόταν πάνω σε λόφο, στο Ντμάνισι, της Γεωργίας, σύμφωνα με το περιοδικό «Science».

Τα κρανία βρέθηκαν μαζί με πέτρινα εργαλεία που υποδηλούν σφαγή και κόκαλα μεγάλων αιλουροειδών με κοφτερά δόντια.

Ο επικεφαλής ερευνητής David Lordkipanidze, διευθυντής του Γεωργιανού Εθνικού Μουσείου, περιέγραψε την ομάδα ως «την πιο πλούσια και πιο ολοκληρωμένη συλλογή αδιαμφισβήτητων λειψάνων Homo (που βρέθηκαν) σε ένα χώρο».

Τα κρανία διαφέρουν τόσο πολύ σε εμφάνιση που κάτω από άλλες περιστάσεις μπορεί να είχαν θεωρηθεί ως διαφορετικά είδη, αναφέρει ο ερευνητής Christoph Zollikofer του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από την ίδια περιοχή και την ίδια γεωλογική περίοδο, και έτσι θα μπορούσαν να εκπροσωπούν, σαν θέμα αρχής, ένα πληθυσμό, ένα είδος, προσθέτει.

Η συγκριτική ανάλυση των κρανίων των ανθρωποπειδών αποκάλυψε αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τα αφρικανικά κρανία και τα γεωργιανα (ανακαλύφθηκαν συνολικά πέντε παρεμφερή στο Ντμάνισι, αλλά μόνο ένα, το «κρανίο 5», ήταν τόσο πλήρες) να θεωρηθούν ότι ανήκουν στο ίδιο είδος προγόνων μας, στους Homo erectus. Οι τελευταίοι εμφανίστηκαν πριν από 1,8 εκατ. χρόνια και θεωρούνται οι πρώτοι με πιο σαφή ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ικανότητες (έλεγχος φωτιάς και μαγείρεμα τροφής).

Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, οι προάνθρωποι του Ντμάνισι ήταν Homo erectus που έφθασαν στη Γεωργία μεταναστεύοντας από την Αφρική, όπου μόλις λίγο πριν είχαν εμφανιστεί. Τα αρσενικά ήταν αρκετά πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά και είχαν μικρούς εγκεφάλους (περίπου το ένα τρίτο του σημερινού ανθρώπου), μεγάλα δόντια και πρωτόγονα άνω άκρα.
Ο Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, πάντως δεν έχει πειστεί και επιμένει ότι τουλάχιστον τρία διαφορετικά προανθρώπινα είδη συνυπήρξαν κάποτε στην Αφρική και ότι δεν είναι δυνατό όλα να θεωρηθούν παραλλαγές του Homo erectus.

Εξάλλου, αν και οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τα ευρήματα του Ντμάνισι, υποστηρίζουν ότι καταρρίπτεται πλέον η θεωρία πως ένας αυστραλόπιθηκος (Australopithecus sentiba), που έζησε πριν από 1,9 εκατ. χρόνια στη Νότια Αφρική, ήταν άμεσος πρόγονος του ανθρώπου, ο παλαιοντολόγος Λι Μπέργκερ που τον ανακάλυψε, δηλώνει ότι η νέα ανακάλυψη επουδενί δεν αποδεικνύει ότι η δική του θεωρία είναι λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: