Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ανταγωνιστή και όχι εχθρός οι Η.Π.Α για τους Κινέζους - Κινεζόφοβοι και εθνικιστές οι Αμερικανοί


 
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης από την αμερικανικό think tank "Carnegie Endowment for International Peace", που διενεργήθηκε από κοινού με το επιτελείο του Κινέζου στρατηγού Λουό Γιουάν και περιλαμβάνει μία κοινή δημοσκόπηση στις δύο χώρες.
Το κεντρικό συμπέρασμα που βγαίνει απο αυτή την έρευνα είναι πως, παρόλο που υπάρχει ακόμη ένα κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας, οι δυο πλευρές βλέπουν η μια την άλλη περισσότερο ως ανταγωνιστή, παρά ως εν δυνάμει εχθρό στο πεδίο κάποιου πολέμου.

Στο βασικό ερώτημα «ποιά χώρα θεωρείται ότι σήμερα είναι παγκόσμια υπερδύναμη», που πολλοί θα απαντούσαν Κίνα δεδομένης της πτώσης της επιρροής των ΗΠΑ παγκόσμια, μόλις το 45% των Κινέζων απάντησε πως είναι η Κίνα. Ενώ αντίθετα, την πεποίθησή τους πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η παγκόσμια υπερδύναμη εξέφρασε το 74% των Αμερικανών ερωτηθέντων.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι το 21% των κυβερνητικών στελεχών της Κίνας και το 12% των ανώτατων κινέζων αξιωματούχων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας πρεσβεύουν την άποψη πως η χώρα τους δεν πρέπει να αναλάβει το ρόλο της υπερδύναμης.

Στην μελέτη, που διήρκεσε δύο χρόνια, φαίνεται επίσης πως στις ΗΠΑ ο κόσμος ανησυχεί περισσότερο για την οικονομική ανάπτυξη της πολυπληθέστατης ασιατικής χώρας (το 59%), παρά για την στρατιωτική της υπεροχή (28%). Αντίστοιχα, η κινεζική κοινή γνώμη ανησυχεί σε ποσοστό 34% για την στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ, ενώ το 20% για την αμερικανική οικονομική πρόοδο.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της έρευνας, Μάικλ Σουέιν του Carnegie: «τα ευρήματα ήταν τόσο διαφωτιστικά ώστε οι δυο πλευρές σκοπεύουν να πραγματοποιούν κάθε χρόνο την έρευνα, ώστε να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: