Την απαρχή μιας νέας «χρυσής εποχής» στις σχέσεις Κίνας – Βρετανίας, κυρίως στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, ύψους 40 δισ., ευρώ, σηματοδοτεί η τετραήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χτες στη Βρετανία ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μαζί με τη σύζυγό του.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Κινέζος ηγέτης στη χώρα ύστερα από δέκα χρόνια.
Ο Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας χτες στο βρετανικό Κοινοβούλιο, τόνισε πως οι «δύο χώρες γίνονται σιγά σιγά μία κοινότητα κοινών συμφερόντων». «Είμαι ήδη έκπληκτος από τη δυναμική της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου – Κίνας και τις βαθιές σχέσεις φιλίας των δύο λαών μας», προσέθεσε.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα οδηγήσει τις σινοβρετανικές σχέσεις σε «νέα επίπεδα» και προέτρεψε τους Βρετανούς βουλευτές να «επισκέπτονται συχνότερα την Κίνα, για να γνωρίζουν περισσότερο τη χώρα και να παρατηρούν τις αλλαγές της».
Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του το προεδρικό ζεύγος της Κίνας γευμάτισε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου μετέβη με χρυσή άμαξα κι υπό τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών που διαδήλωναν υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Σι Τζινπίνγκ δώρισε στην Ελισάβετ δύο άλμπουμ με μουσική της γυναίκας του, Πενγκ Λιγιουάν, ποπ σταρ στην Κίνα.
Το βράδυ δόθηκε προς τιμήν του επίσημη δεξίωση στο Μπάκιγχαμ από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Σι Τζινπίνγκ με τον πρίγκιπα Κάρολο, ενώ ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μία σύντομη συνάντηση πριν από το επίσημο δείπνο, του εξέφρασε τις ανησυχίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.
Σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ θα δειπνήσει με τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο αναμένεται να εκθέσει τη φιλοδοξία του να καταστήσει το Λονδίνο διεθνές κέντρο κινεζικών επενδύσεων. Στην ατζέντα θα βρεθεί και η μείωση του κόστους για την παροχή τουριστικής βίζας διάρκειας δυο ετών στους Κινέζους που επισκέπτονται την Βρετανία, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ροών, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.
Εξάλλου, φιλοδοξία της βρετανικής κυβέρνησης είναι το Λονδίνο να προσπεράσει το Βερολίνο και να γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Πεκίνου στην Ευρώπη, όπως τόνισε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.
Συγκεκριμένα, Βρετανία και Κίνα αναμένεται να κλείσουν εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες ύψους 40 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 3.900 θέσεις εργασίας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της λιανικής και των ακινήτων. Οπως τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι, «τα επόμενα δέκα χρόνια, η Βρετανία θα αναπτύξει μια βαθύτερη σχέση με την Κίνα, η οποία θα φέρει τεράστια οφέλη, όπως επενδύσεις σε υποδομές, Κινέζους τουρίστες και Κινέζους φοιτητές». Μεταξύ των σημαντικότερων συμφωνιών είναι και εκείνη σχετικά με την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη βορειοδυτική Αγγλία, όπου η Κίνα θα καλύψει το 30% των 16 δισεκατομμυρίων λιρών του συνολικού κόστους. όπου η Κίνα θα καλύψει το 30% των 16 δισεκατομμυρίων λιρών του συνολικού κόστους.
Ωστόσο, η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου συνέπεσε με την ανακοίνωση από την εταιρεία παραγωγής χάλυβα Tata Steel ότι κλείνει 1.170 θέσεις εργασίας στα εργοστάσιά της στη Σκοτία και στο Σκάνθορπ της ανατολικής Βρετανίας. Η ινδική εταιρεία απέδωσε την απόφαση στον φθηνό κινεζικό χάλυβα που «πλημμυρίζει» την ευρωπαϊκή αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου