Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις του συριακού κυβερνητικού στρατού


Εχτές, 17/09/2016, μεταξύ 17:00 - 17:50 σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο εθνικής αμύνης και την κυβέρνηση της Δαμασκού, ένας σχηματισμός αμερικανικών μαχητικών ο οποίος αποτελούνταν απο 2 μαχητικά F-16 και 2 αεροσκάφη A-10, εισήλθαν απο το Ιράκ στον συριακό εναέριο χώρο και βομβάρδισαν θέσεις του κυβερνητικού συριακού στρατού κοντά στο πολιορκημένο απο τις δυνάμεις των τζιχαντιστών του ISIS, αεροδρόμιο του EZ-ZOR με αποτέλεσμα τον θάνατο 80 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 100.

Επίσης, μετά το πέρας του βομβαρδισμού οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αμέσως επίθεση εναντίων των συριακών κυβερνητικών θέσεων. όπως εμφατικά δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου αμύνης, στρατηγός Igor Konashenkov «Εάν αυτή η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εξαιτίας ενός σφάλματος στις συντεταγμένες του στόχου είναι μια άμεση απόδειξη της απροθυμίας  των ΗΠΑ να συντονίσουν τις δράσεις της κατά των τρομοκρατικών ομάδων με τη Ρωσία».

Μάλιστα, ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ αμφισβήτησε σε τοποθέτησή του σε εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, το ξαφνικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση του Daesh στην ανατολική πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, όπου οι συριακές δυνάμεις πιστές στο καθεστώς Άσαντ ήταν η εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά του ISIS, λέγοντας ότι ήταν ύποπτο ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν ξαφνικά να "βοηθήσουν" τον συριακό στρατό, όπως ισχυρίζονταν.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να πραγματοποιήσουν αυτή την αεροπορική επιδρομή αυτή τη στιγμή," πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε. Επίσης, αμφισβήτησε την επιθυμία της Αμερικής να συμμετάσχουν ενεργά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αντί να εστιάζουν στην προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος στη Συρία λέγοντας ότι «οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έκαναν τίποτα όταν το ISIS κατέλαβε την Παλμύρα».

Σε δήλωσή της για το θέμα, η πρέσβειρα τον ΗΠΑ στο Ηνωμένα Έθνη, Samantha Power, αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα του βομβαρδισμού αλλα εξέφρασε την λύπη της για τα θύματα και ανέφερε πως η γιγάντωση του ISIS και του μετώπου AL-Nusra ειναι αποτέλεσμα των βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές του συριακού στρατού και την κάλυψη του καθεστώτος Άσαντ απο την Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: