Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Alexander Isak: Ο νέος Ibrahimovic ή ο νέος Odegaard;



Δημήτρης Βαρσάνης


Ο επιθετικός της AIK Alexander Isak γιόρτασε τα 17α γενέθλιά του με στυλ τον Σεπτέμβριο.  

Αυτό συνέβη τη μέρα του μεγάλου ντέρμπι της Στοκχόλμης - ένα από τα πιο καυτά και πιο σημαντικά παιχνίδια στη Σουηδία - και έκλεψε την παράσταση με μια πραγματικά αξιόλογη απόδοση του στο Tele2 Arena της Djurgarden. Άνοιξε το σκορ με μια εξαιρετική προσπάθεια ύστερα από μόλις 16 λεπτά και έβαλε ένα δεύτερο γκολ με μια ποιοτική κεφαλιά καθώς η AIK διέλυε την τοπική αντίπαλο της με 3-0.



Ο Chinedu Obasi, ο βετεράνος Νιγηριανός επιθετικός ο οποίος έβαλε το τρίτο γκολ είδε την εμφάνιση του με ενθουσιασμό: "Ο Alexander είναι ένα μεγάλο ταλέντο. Δεν θέλω να πω πάρα πολλά όμως είναι εξαιρετικός. Μπορεί να γίνει ο νέος Zlatan Ibrahimovic" τόνισε.




Φυσικά τέτοιες δηλώσεις έχουν την τάση να κολλάνε παντού και ο Isak τώρα καθολικά αναφέρεται ως "ο νέος Zlatan", καθώς οι κορυφαίοι σύλλογοι κάνουν ουρά για να πάρουν το νέο "θαύμα" του ποδοσφαίρου. Η Real Madrid, η Liverpool, η Chelsea και η PSG έχουν αναφερθεί ως πιθανοί μνηστήρες του. Τώρα οι Σουηδοί αγωνιούν για να δουν αν "σπάσουν" το μεταγραφικό ρεκόρ του Ibrahimovic.




Ο Zlatan πωλήθηκε από τη Malmo στον Ajax για 82 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες (8,3 εκατομμύρια ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) το 2001 όταν ήταν στα 19 του. Η αξία του Isak εκτιμάται στις 100 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες (10,2 εκατομμύρια ευρώ) από την AIK και θα μπορούσαν εύκολα να τα πάρουν ακόμα κι αν είναι δύο χρόνια νεότερος.




Είναι πράγματι εύκολο να παρατηρήσουμε ορισμένες ομοιότητες μεταξύ των δύο. Όπως ο Ibrahimovic, ο Isak είναι ψηλός αλλά ευλογημένος με εξαιρετικές τεχνικές δεξιότητες. Ψηλόλιγνος αλλά κομψός είναι ωραίο να τον παρακολουθείς και η πρώτη επαφή του είναι απολύτως εξαιρετική, αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημάδια ενός κορυφαίου παίκτη. Όσον αφορά στο χαρακτήρα όμως είναι πολύ διαφορετικοί.


Ο Zlatan ανέκαθεν ήταν αναιδής και αλαζόνας, ακόμα και στις μέρες του στη Malmo πάντα είναι πρόθυμος να δείχνει στον κόσμο ότι είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα στην αρχή της καριέρας του όμως ο Isak είναι το ακριβώς αντίθετο. Ο επιθετικός της AIK είναι ένας ταπεινός και σεμνός άνθρωπος όπως και ντροπαλός όταν αντιμετωπίζει τον Τύπο. Κρατά τα πόδια του σταθερά στο έδαφος παρά τη ραγδαία άνοδο που έχει βιώσει το 2016.




Το παρελθόν του Isak είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του Zlatan. Γεννημένος στη Σόλνα από γονείς που μετανάστευσαν από την Ερυθραία στη δεκαετία του '80, απολάμβανε μια ευτυχισμένη και σταθερή παιδική ηλικία και εντάχθηκε στην ακαδημία της AIK στην ηλικία των έξι. Ο Isak θαυμάζει τον Ibrahimovic όμως το πραγματικό είδωλο του είναι ο Henok Goitom. Ένας - γεννημένος στη Σόλνα - επιθετικός με καταγωγή από την Ερυθραία που δεν αξιοποίησε τις δυνατότητές του, αγωνιζόμενος μεταξύ άλλων στην Udinese, στη Real Murcia και στην Almeria.


Ο Goitom επέστρεψε στο σπίτι του για να ενταχθεί στην AIK το 2012 και πέρασε τέσσερις εξαιρετικά επιτυχημένες χρονιές στο σύλλογο και έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες. Η ανάπτυξη του Isak στην ακαδημία τους ήταν γρήγορη κατά τη διάρκεια αυτών των ετών και είχε το πρότυπο του για να κοιτάζει προς τα πάνω. Ένας από τους προπονητές του στην ακαδημία, ο Nahom Ghidey επίσης έχει προέλευση από την Ερυθραία.

Η πιο σημαντική εξέλιξη συνέβη όταν ο Isak ήταν στα 13 του:"Μπορούσαμε να διακρίνουμε το ταλέντο του όμως ο Alexander δεν ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας" δήλωσε ο προπονητής των νέων Elie Mineirji σε συνέντευξή του στην Aftonbladet.


"Ήταν ο καλύτερος κατά τη διάρκεια των προπονήσεων χάρη στις πινελιές, στην κυκλοφορία και στην κατανόηση του παιχνιδιού και είπαμε σε όλα τα παιδιά να μάθουν από αυτόν. Όμως μόλις ανέβηκε στο πιο μεγάλο επίπεδο  δεν ήταν πια εκείνο το αστέρι που έτρεχε αρκετά. Δεν θα έλεγα ότι ήταν τεμπέλης όμως δεν δούλεψε τόσο σκληρά όσο θα θέλαμε".




Στη συνέχεια το καλοκαίρι του 2013 ο Isak στάθηκε τυχερός για να αντικαταστήσει ένα τραυματισμένο συμπαίκτη του στην αρχική ενδεκάδα κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά Under 14 και η στάση του είχε αλλάξει. "Υποσχέθηκε να προσπαθήσει σκληρότερα και το έδειξε. Πάλευε και έτρεχε παντού" θυμάται ο Mineirji. Ποτέ δεν κοίταξε πίσω, η πρόοδος του ήταν πρωτοφανής και οι δυνατότητες του δεν θέτονταν σε αμφιβολία πια.


Η AIK ήθελε να προωθήσει τους νεαρούς της παίκτες που έπαιζαν στην ακαδημία της και ο Isak έχει προπονηθεί με την πρώτη ομάδα κατά καιρούς από την ηλικία των 15. Ακόμα βρέθηκε και στον πάγκο σε έναν αγώνα για την Allsvenskan  τον Οκτώβριο του 2015, ωστόσο ο σύλλογος δεν περίμενε γίνει ένας σούπερ σταρ τόσο γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Carlos Strandberg υπεγράφη με τη μορφή του δανεισμού από την CSKA Moscow στις αρχές του 2016 όμως ο Isak τον επισκίασε. 





Ο τότε προπονητής της AIK Andreas Alm εντυπωσιάστηκε με το νεαρό στην προετοιμασία και τον έβαλε στην αρχική ενδεκάδα κόντρα στην Ostersung τον Απρίλιο. Ο Isak σκόραρε στο ντεμπούτο του και έγινε ο νεότερος σκόρερ στη κορυφαία κατηγορία της Σουηδίας στην ηλικία των 16 ετών και έξι μηνών και η θέση του στην πρώτη ομάδα της AIK ήταν εξασφαλισμένη. Δύο εβδομάδες αργότερα σκόραρε εναντίον της Elfsborg μετά από ένα ωραίο σόλο.

Ακόμη και η αλλαγή προπονητή τον Μάιο - μια τραυματική υπόθεση για έναν νεαρό παίκτη - δεν τον σταμάτησε. Ο Isak είναι ευγνώμων για τον Alm που του έδωσε την πρώτη ευκαιρία όμως απολαμβάνει να παίζει κάτω από τον Rikard Norling.


Η ψυχρότητα του και η συγκέντρωση του μπροστά από την εστία είναι σχεδόν απίστευτα για ένα τέτοιου είδους νεαρό παίκτη και ξ αυτοπεποίθηση του είναι προφανώς σε μεγάλα ύψη. Το κόλπο που έκανε πριν σκοράρει στην Orebro το Σεπτέμβριο θύμισε κάπως το περίφημο γκολ του Paul Gascoigne απέναντι ΄στη Σκωτία στο Euro του 96. Αφού γιόρτασε τα γενέθλιά του στο Djurgarden, ο Isak πρόσθεσε άλλα δύο πολύ ωραία γκολ στο 6-0 επί της περσινής πρωταθλήτριας Norrkoping. Ακόμα βρήκε δίχτυα και στην τελευταία αγωνιστική της Allsvenskan φτάνοντας στα δέκα γκολ και βοηθώντας την AIK να τερματίσει δεύτερη στον βαθμολογικό πίνακα.



Ο Isak δεν είναι απλά ένα καλό αρπακτικό στη περιοχή του πέναλτι. Είναι επίσης ένας πολύ έξυπνος και ομαδικός παίκτης: "Ο Alexander είναι μια συναρπαστική προοπτική γιατί είναι πολύ έξυπνος. Ξέρει πώς να παίρνει την μπάλα και να τη φέρνει προς τα εμπρός με ένα μόνο άγγιγμα. Απλώς πρέπει να γίνει δυνατότερος σωματικά. Δώστε του λίγους μήνες να γυμναστεί και να δυναμώσει και θα είναι έτοιμος να παίξει στην Εθνική ομάδα" τόνισε ο δημοσιογράφος της Aftonbladet Kristoffer Bergstrom. Ο προπονητής της Εθνικής Σουηδίας Janne Andersson ήδη εξέταζε το ενδεχομένο να τον καλέσει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου δύο εβδομάδες νωρίτερα.
"Ο Alexander έχει παίξει μόνο για μας σε όλη τη ζωή του και αυτό μας κάνει πολύ υπερήφανους. Θεωρήθηκε μια κορυφαία προοπτική όμως ήταν αδύνατο να προβλέψουμε αυτό το είδος της επιτυχίας" δήλωσε ο αθλητικός διευθυντής της AIK Bjorn Wesstrom. Ο σύλλογος είναι ευχαριστημένος που επέκτεινε το συμβόλαιο του Isak μέχρι το τέλος του 2018, αλλά με όλες τις προσοδοφόρες προσφορές να έρχονται ενδεχομένως να μπει στον πειρασμό να πουλήσει το νέο τους αστέρι τον Ιανουάριο.





Εδώ έρχεται και το πιο σημαντικό ερώτημα. Θα ήταν σωστό να κάνει μια μεγάλη κίνηση στην Real Madrid, στη Chelsea ή στη PSG στην ηλικία των 17; Ακόμη και ο Ibrahimovic επέλεξε τον Ajax όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στο εξωτερικό. Ο Isak πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ώστε να μην σταματήσει την πρόοδο του. Το παιχνίδι σε εβδομαδιαία βάση είναι απολύτως απαραίτητο σε αυτή την ηλικία.  


Τέλος θα πρέπει να θυμάται τι συνέβη με το "παιδί - θαύμα" της Νορβηγίας Martin Odegaard ο οποίος υπέγραψε για την Real Madrid στα 16 και εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος στη τρίτη κατηγορία της Ισπανίας. Όπως πρέπει να το λάβουν υπόψη αυτό και όλες οι μεγάλες ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: