Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ο κόσμος των Ultras: Το ντέρμπι της Νέας Υόρκης


Δημήτρης Βαρσάνης

Ο ποταμός Χάντσον ρέει προς τα νότια από τη Νέα Υόρκη προς τα κάτω και το Τζέρσεϊ Σίτι όπου τελικά αποστραγγίζεται στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η πλωτή οδός χρησιμεύει ως σύνορο μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ, των δύο αμερικανικών κρατών που φιλοξενούν το ντέρμπι του ποταμού Χάντσον στη Major League Soccer (MLS).

Το συγκεκριμένο ντέρμπι διεξάγεται τρεις φορές κάθε χρονιά μεταξύ των Red Bulls της Νέας Υόρκης και της New York City Football Club (NYCFC) μη συνυπολογίζοντας τις συναντήσεις του σε αγώνες κυπέλλου.



Οι Red Bulls λαμβάνουν μέρος από την εναρκτήρια περίοδο του MLS το 1996 όμως αρχικά ονομάζονταν New York/ New Jersey Metrostars. Το σήμα τους αγοράστηκε από την Red Bull το 2006 και μαζί με την εξαγορά ήρθε μια πλήρης αναδιαμόρφωση σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής των Metrostars. Η μεταμόρφωση των Red Bulls ολοκληρώθηκε το 2010 όταν άνοιξε το νέο στάδιο ποδοσφαίρου της ομάδας: το Red Bull Arena άνοιξε στο Harrison του Νιου Τζέρσεϋ σημειώνοντας έτσι το τέλος του γηπέδου των Giants.



Η NYCFC βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του Ιστορικού φάσματος. Το κλαμπ αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως μια από τις δύο πιο πρόσφατες μάρκες του πρωταθλήματος έχοντας μόλις ολοκληρώσει τη δεύτερη σεζόν. Η τιμή εισόδου που πρέπει να πληρώσει ένας σύλλογος για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα καταβλήθηκε από τη Manchester City και τους New York Yankees, ενισχύοντας αμέσως τις φιλοδοξίες του κλαμπ να γίνει μια οικονομική και πολιτιστική δύναμη.



Αυτές οι φιλοδοξίες τέθηκαν σε εφαρμογή με την υπογραφή παγκόσμιων σούπερ σταρ όπως ο David Villa, ο Frank Lampard και ο Andrea Pirlo πριν από την έναρξη της πρώτης χρονιάς και την πρόσληψη του Patrick Vieira ως προπονητή την επόμενη χρονιά. Τα πρώτα δύο χρόνια το ντέρμπι του ποταμού Χάντσον σηματοδοτήθηκε κυρίως από την κυριαρχία της Red Bull. Μέχρι σήμερα οι Red Bulls μετρούν πέντε νίκες έναντι τριών της NYCFC. Η αντιπαλότητα είναι ακόμα στα σπάργανα και θα παραμείνει έτσι για τα επόμενα χρόνια, ή τουλάχιστον μέχρι μια σειρά από μελλοντικές αναμετρήσεις παράγουν μερικές στιγμές που θα “ανάψει” την ένταση μεταξύ τους.

Παρ 'όλα αυτά από τα οκτώ ντέρμπι που έδωσαν μέχρι τώρα υπήρξε ένας αγώνας που θα μείνει στα χρονικά. Όχι γιατί σημάδεψε μια οποιαδήποτε μνημειακή αλλαγή εξουσίας ή έκρινε έναν αποφασιστικό τίτλο, αλλά επειδή ήταν ο τύπος του αγώνα που θα είναι για μια πάντα πηγή υπερηφάνειας για τους νικητές και μια μόνιμη ταπείνωση για τους χαμένους. Σκεφτείτε το 6-1 της Manchester City στο Old Trafford το 2011, ή το 5-0 της Barcelona στην Real Madrid την ίδια χρονιά ή τη διάλυση της Arsenal με 6-0 από την Chelsea το 2014.



Η αναμέτρηση διεξήχθη στις 21 Μαΐου του 2016 και θα είναι ένας σελιδοδείκτης ως ο πρώτος ανεξίτηλος αγώνας του ντέρμπι του ποταμού Χάντσον. Ήταν το 7-0 των Red Bulls επί της NYCFC στο Yankee Stadium. Το σύνολο του Patrick Vieira μπήκε στον αγώνα με μεγάλη αυτοπεποίθηση στη μέση ενός αήττητου ρεκόρ σε πέντε παιχνίδια. Οι Red Bulls έφτασαν στο Yankee Stadium με ένα σερί τριών νικών, μίας ισοπαλίας και μιας ήττας.

Ο αγώνας είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17:00 τοπική ώρα όμως πήγε πίσω περίπου 35 λεπτά επειδή το FOX (το κανάλι που μεταδίδει τους αγώνες του πρωταθλήματος) εξακολουθούσε να εκπέμπει τον τελικό του FA Cup μεταξύ της Manchester United και της Crystal Palace το οποίο θα πήγαινε στη παράταση. Η συγκεκριμένη καθυστέρηση δεν ήταν η καλύτερη περίπτωση για την καταπολέμηση και τον έλεγχο της αδρεναλίνης, ειδικά για τη NYCFC που αναζητούσε τη πρώτη της νίκη στο ντέρμπι.



Είτε λόγω νευρικότητας, είτε λόγω έλλειψης συγκέντρωσης είτε ένα μείγμα και των δύο, η NYCFC βρέθηκε πίσω στο σκορ μετά από μόλις τρία λεπτά όταν ο αρχηγός των Red Bull Dax McCarty σκόραρε με μια κεφαλιά ύστερα από ένα κόρνερ. Μετά από τα δύο γκολ του Bradley Wright-Phillips λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, η NYCFC πήγαινε στα αποδυτήρια με λίγη ελπίδα να πάρει ένα βαθμό, πόσο μάλλον τρεις.

Γρήγορα στο 51’ και ο McCarty βρήκε δίχτυα ξανά. Σε εκείνο το σημείο το αποτέλεσμα του αγώνα είχε κριθεί. Όμως υπήρχε ακόμα αλάτι για να προσθέσει στις πληγές της NYCFC. Καθεμία από τις αλλαγές των Red Bulls στο δεύτερο ημίχρονο πέρασαν για να φτάσουν το σκορ στο 7-0, αφήνοντας το Vieira χωρίς τίποτα να κάνει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το παιχνίδι από το να βγάλει ένα αισιόδοξο τόνο:«Είναι πάντα καλό να χάσεις ένα παιχνίδι 7-0 Επτά παιχνίδια 1-0 ".



Ο McCarty από την άλλη πλευρά έγραψε στο Twitter:"Touchdown #RBNY" ένα πονηρό νεύμα για το γεγονός ότι το σκορ ταιριάζει με εκείνο των περισσότερων αγώνων μπέιζμπολ αφότου μια ομάδα ανοίγει το σκορ με touchdown. Το ντέρμπι του ποταμού Χάντσον θα παραμείνει στα σπάργανα για την επόμενη δεκαετία περίπου, αλλά η αντιπαλότητα έχει τη δυνατότητα να εμπλακεί στις καλές χάρες της αμερικανικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας.

Τα πειράγματα ήδη υπάρχουν - από την αλλαγή ονόματος των Red Bulls στην έλλειψη ιστορίας της NYCFC - πράγμα που σημαίνει ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η δράση στον αγωνιστικό χώρο φτάσει στα ύψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: