Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Ξεκίνησε η κοινή στρατιωτική άσκηση Ρωσίας - Λευκορωσίας: «Zapad 2017»


Ξεκίνησε σήμερα, 14/9/2017, η κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Zapad (Δύση) 2017. Χωρίς να στοχοποιούν καμία χωρά, όπως τονίζεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα διαρκέσει έως της 20 Σεπτεμβρίου και σε αυτήν θα συμμετάσχουν περίπου 12.700 στελεχη των ρωσικών και λευκορωσικών δυνάμεων. (7.200 Λευκορώσοι και 5.500 Ρώσοι, 70 αεροσκάφοι και ελικόπτερα διαφόρων τύπων, 10 πολεμικά πλοία, 250 τεθωρακισμένα, 200 στοιχεία πυροβολικού)

Στόχος της άσκησης είναι η δημιουργεία κοινής διοικητικής και τακτικής συναντήλιψης  Ρώσων και Λευκορώσων αξιωματικών σε διάφορα στρατιωτικά αντικείμενα. Αντικείμενο της άσκησης ειναι η καταστολή τρομοκρατικών επιχειρήσεων. Κατα την διάρκειά της θα εξεταστούν συστήματα διοίκησης και ελέγχου όλων των εμπλεκόμενων σχηματισμών, σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο, το επίπεδο συνεργασίας όλων των κλάδων σε διάφορα αντικείμενα.

Η άσκηση θα λαβη χώρα σε έξι περιοχές της Λευκορωσίας ((Lepelsky, Losvido, Borisovsky, Osipovichesky, Ruzhansky, Domanovsky και Dretun) και τείς της Ρωσικής Ομοσπονδίας ((Luzhsky, Strugi Krasnye και Pravdinsky). Το σενάριο της άσκησης αναφέρει οτι μια ξένη δύναμη έχει εξοπλίσει και εξαπολίσει στις δυο χώρες τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες εξοπλιζονται με εξοπλισμό και υλικά και οι οποίοες σκοπό εχουν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Πολωνία, Ουκρανία και Λιθουανία έχουν εκδηλώσει έντονες ανησυχίες για τον σκοπό της άσκησης. Επισήμως το ΝΑΤΟ  δια ανακοίνωσης του γενικού του γραμματέα,  Jens Stoltenberg, δηλώνει οτι δεν υπάρχει λόγως ανησυχίας για την εν λόγω άσκηση. Να σημειωθεί πως Ρωσία και Λευκορωσία έχουν καλέσει νατοικους παρατηρητές του Νατο και επισήμως ο οργανισμός έχει ανακοινώσει οτι στην άσκηση θα υπάρχουν δύο νατοική παρατηρητές. Ενώ 270 δυτικά τηλεοπτικά δίκτυα θα καλύπτουν την άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: