Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Élton: Ο κοντύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου


Δημήτρη Βαρσάνης


Ο Élton José Xavier Gomes παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο εδώ και 14 χρόνια, σημειώνοντας τέρματα για ομάδες σε τρεις διαφορετικές Ηπείρους. Είναι τόσο ψηλός όσο η Ariana Grande.

Όλοι γνωρίζουν την ιστορία για την παιδική ηλικία του Lionel Messi. Στην ηλικία των οκτώ, ο Αργεντινός νεαρός επέδειξε ένα θαυμάσιο επίπεδο ταλέντου, που εντυπωσίασε τους σκάουτερ με τις δεξιοτεχνίες του στη ντρίμπλα. Όμως υπήρχε ένα μεγάλο - ή μάλλον μικρό - εμπόδιο στην πορεία της ανάπτυξής του: οι γιατροί του διεμήνυσαν ότι λόγω των περίπλοκων ορμονικών προβλημάτων, θα σταματούσε να μεγαλώνει στο ελάχιστο ύψος των 1,40 μέτρων.

Παρά το τεράστιο επίπεδο δεξιοτήτων του, αυτή η διάγνωση ήταν καθοριστική για τους συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων και της River Plate, η οποία ανίκανη και απρόθυμη να πληρώσει για τα ορμονικά φάρμακα του νεαρού, τελικά δεν προχώρησε στη συμφωνία. Η καριέρα του Messi βρισκόταν σε κίνδυνο πριν καν αρχίσει ακόμη.

Ευτυχώς, τελικά θα σωθεί από τη Barcelona που στάθηκε πρόθυμη να επενδύσει στο ταλέντο του πληρώνοντας για την ιατρική του περίθαλψη. Εν τέλει επίσης λειτούργησε: ο νεαρός έφτασε τελικά στο ύψος των 1,70 μέτρων, ένα ολόκληρο πόδι ψηλότερο από το αναμενόμενο και έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Εν πάση περιπτώσει όμως, το τότε προσωπικό της River Plate δικαιολογείται. Αν ο Messi σταματούσε να ψηλώνει από το 1,40 όπως ήταν αναμενόμενο, σίγουρα δεν θα είχε γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Στην Αργεντινή το μέσο ύψος για ένα ενήλικο άνδρα είναι το 1,75. Τώρα, με μόλις πέντε εκατοστά κάτω από αυτόν τον μέσο όρο, ο Messi μπορεί εύκολα να αντισταθμίσει το μέγεθός του με το ανυπέρβλητο ταλέντο του. Όμως με 15 εκατοστά κάτω από το μέσο όρο; κανένας παίκτης δεν είναι τόσο επιδέξιος.

Οι αριθμοί υποστηρίζουν την συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με το Transfermarkt, δεν υπάρχουν επί του παρόντος άνδρες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κοντύτεροι από το 1,52. Ακόμα και ο Diego Maradona - ευρέως αναφερόμενος ως παράδειγμα για το πώς η ικανότητα μπορεί να νικήσει το ύψος και τη δύναμη - βρίσκεται στο σχετικά κολοσσιαίο 1,65.



Μικρός χορευτής

Κανένας επαγγελματίας άνδρας ποδοσφαιριστής δεν είναι κοντύτερος από το 1,52 όμως ένας έρχεται πιο κοντά από όλους τους άλλους. Αυτός ο παίκτης είναι ο Élton, ένας βραζιλιάνος επιθετικός μέσος που γεννήθηκε στην πολιτεία Αλαγκόας στις ακτές του Ατλαντικού.

Με ύψος 1,54 ο Élton είναι δέκα πόντους κοντύτερος από το Maradona και μια τρίχα ψηλότερος από τη μικροσκοπική pop star Ariana Grande(1,53).

Ο Élton δεν είναι ένα οικείο όνομα όμως τα επιτεύγματά του δείχνουν ότι πρέπει να είναι. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Élton ήταν κάτω από το μέσο ύψος σε έναν αγώνα Under 14, θέτοντας τον σε μειονεκτική θέση ακόμη και μεταξύ των παιδιών.

Παρόλα αυτά ο παίκτης έχει χαράξει μια μακρά καριέρα στο ανώτερο επαγγελματικό ποδόσφαιρο που τον έφερε από τη Βραζιλία στη Ρουμανία, σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, ξανά στη Βραζιλία και στη συνέχεια πίσω στη Μέση Ανατολή. Όλα ξεκίνησαν στη Corinthians το 2004, στην οποία ο Elton έμεινε για τρία χρόνια κάνοντας μερικές εμφανίσεις.

Μεγαλώνοντας ως οπαδός της Palmeiras, ο Élton αργότερα παραδέχθηκε ότι η καταπληκτική υποστήριξη από τους Κορινθίους τον έκανε να αλλάξει την στάση του. Όμως η καριέρα του στη πατρίδα του δεν θα διαρκέσει πολύ. Το 2007 ο μέσος έκανε το μακρύ ταξίδι στη Ρουμανία, όπου πραγματοποίησε οκτώ εμφανίσεις για τη Steaua Bucharest.

Μετά από αυτή τη σύντομη περίοδο, τα ταξίδια του μέσου έγιναν πιο εξωτικά. Ο επόμενος προορισμός του ήταν το Ντουμπάι, πριν επιστρέψει για λίγο στη Βραζιλία με τη Sport Recife και ακολουθήσει η πιο επιτυχημένη περίοδος στη καριέρα του: στη Σαουδική Αραβία με την Al-Fateh.



Ο άνθρωπος τσέπης

Σε πέντε χρόνια με την Al-Fateh, ο Élton σημείωσε 48 τέρματα σε 121 παιχνίδια, βοηθώντας τον σύλλογο να πάρει το πρώτο τίτλο πρωταθλήματος και να λάβει το ψευδώνυμο «Ο Élton της Αραβίας». Κατά τα πρώτα του χρόνια στη Corinthians απέκτησε και άλλο ένα αξιοσημείωτο παρατσούκλι: «Élton Maradoninha».

Παρόλο που η εντολή του παίκτη στην αραβική γλώσσα αρχικά περιοριζόταν στα χαιρετισμούς και στη λέξη «μπάλα», ο Élton γρήγορα έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος και από τότε μίλησε πολύ για τη ζωή στη Μέση Ανατολή.

"Έίμαι στην Αραβία εδώ και εννέα χρόνια και έχω μόνο καλά πράγματα να πω", δήλωσε στην UOL Sport πέρυσι. "Η ζωή είναι ήσυχη εδώ. Δεν έχω τίποτα για να διαμαρτυρηθώ. Οι Άραβες δείχνουν πολλή αγάπη σε μένα. " Φαίνεται βεβαίως ότι ο Élton διαθέτει και μια καλή εγκατάσταση. Το προηγούμενο σπίτι του για παράδειγμα, είχε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο κολλημένο στον τοίχο για διακόσμηση.

Σύμφωνα με τον μικροκαμωμένο μέσο, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του κτιρίου τοποθέτησε το ασυνήθιστο τοίχωμα να κρέμεται και ο ποδοσφαιριστής απλώς αποφάσισε να το κρατήσει εκεί. Γιατί όχι άλλωστε; με τα τέρματα να ρέουν στον αγωνιστικό χώρο και τα αυτοκίνητα να κρέμονται στο σπίτι του, οι μοναδικές δύσκολες εμπειρίες του Élton στη Μέση Ανατολή συνέβησαν ενώ εγκλιματίστηκε στον πολιτισμό.

Νωρίς στη περίοδο στην Al-Fateh, συνελήφθη σχεδόν επειδή τράβηξε φωτογραφίες με γυναίκες οπαδούς, μόνο για να ξεφύγει από το πρόβλημα μετά από ένα πανικοβλημένο τηλεφώνημα προς τον σεϊχη που ήταν υπεύθυνος του συλλόγου.Τα τελευταία χρόνια έχει δημοσιεύσει βίντεο με τα παιδιά του να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Σαουδικής Αραβίας.



Ακόμα στέκεται

Ενώ η καριέρα του Élton δεν έχει φθάσει ποτέ στα ύψη του Messi, τα επιτεύγματα του παίκτη σίγουρα χρησιμεύουν ως ενθάρρυνση για τους κοντύτερους παίκτες οι οποίοι - όπως και ο Messi - μπορεί να αποθαρρύνονται σε νεαρή ηλικία λόγω του ύψους τους. Αξίζουν επίσης μεγαλύτερο έπαινο.

Οι ειδικοί συχνά επαινούν τους εξαιρετικά ψηλούς παίκτες όπως ο Peter Crouch απλά επειδή είναι σε θέση να ελέγξουν τα πόδια τους.

Στην πραγματικότητα όμως, το μεγάλο ύψος είναι περισσότερο βοηθητικό από ό, τι αποτελεί εμπόδιο. (Είναι ασφαλές να πούμε ότι αν δεν είχε το ύψος ο Peter Crouch δεν θα γινόταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής). Από την άλλη πλευρά, το μικρό ύψος είναι ένα πραγματικό μειονέκτημα.

Ωστόσο τα μειονεκτήματα πρέπει να ξεπεραστούν και όντας ο κοντύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου νίκησε το μειονέκτημα του, απολαμβάνοντας μια πολύ επιτυχημένη καριέρα που θα ήταν ο φθόνος πολλών δίμετρων.

Τώρα στα 32 του ο σημερινός αρχηγός Al-Qadisiyah ίσως να μην έχει πολλά χρόνια στα πόδια του, αλλά δεδομένου ότι έχει αντισταθεί στα προγνωστικά μέχρι στιγμής στην καριέρα του μπορεί να παίξει για άλλη μια δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: