Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Κωσταράκος και Mimi Kodheli στην ΣΣΕ- προηγήθηκε συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο



Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συνοδεύοντας την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας κα Mimi Kodheli, επισκέφθηκε την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος της επίσημης επίσκεψής της που πραγματοποιεί στην χώρα μας.

Προηγουμένος έλαβε χώρα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και στην συνέχεια έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου.



Κατα την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως: « Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι γνωστό ότι είναι δύο γειτονικές χώρες με πολύ ισχυρούς, ιστορικούς δεσμούς που πηγαίνουν πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω. Έλληνες και Αλβανοί έχουμε συμβιώσει ειρηνικά και αρμονικά από την αρχαιότητα και εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα, τόσο με την παρουσία στην Αλβανία της εκεί ελληνικής μειονότητας, όσο και με τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν, εργάζονται, μοχθούν και προκόβουν στην Ελλάδα...

Η σημερινή σας επίσκεψη στην Αθήνα είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτεί μία νέα αρχή, εγκαινιάζοντας επίσης ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας, ανάμεσα στις δύο χώρες μας και στον τομέα της άμυνας.

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να σας κάνουμε μια παρουσίαση για το ελληνικό αμυντικό σύστημα και να σας πούμε ότι είναι ένα από τα καλύτερα και πλέον αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη.
 
Ο στόχος μας, ο πρώτος σκοπός που είναι αυτονόητο πως πρέπει να υπηρετούμε, είναι η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της χώρας μας. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε λάβει και τα μηνύματα των καιρών. Και είμαστε και οι δύο σύμμαχες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αποφασισμένες να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και τη φιλία, όχι μονάχα στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή...



Στις συνομιλίες που είχαμε πριν από λίγο, αναζητήσαμε, εξερευνήσαμε όλους τους δυνατούς τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας. Έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία, την υποδομή και πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για το αμυντικό σύστημα της Αλβανίας να συνεργαστούμε, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που έχετε εκπονήσει και εφαρμόζετε ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σήμερα προς όλους. Ένα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας στην πολύπαθη γειτονιά μας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά και της αποφασιστικότητάς μας να συνεργαστούμε στενότερα στην εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων στον τομέα της άμυνας και όχι μόνο.


Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά αλλά και την αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει, για τις πράγματι πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα. Μιλήσαμε με ειλικρίνεια και με εμπιστοσύνη. Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι δύο αρχές είναι πολύ σημαντικές στις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη, πολλώ δε μάλλον στις σχέσεις ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, που έχουμε περάσει πολλά και δύσκολα στο παρελθόν, αλλά τώρα μας ενώνει η κοινή ευρωπαϊκή μας προοπτική».

Απο την μεριά της η κ.Κodheli τόνισε πως: «Θα ήθελα να αναφερθώ επίσης στις εντατικές, υψηλού επιπέδου συναντήσεις διμερούς συνεργασίας, ιδίως μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Κυβέρνηση της Αλβανίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα παραμένει σημαντικός εταίρος της Αλβανίας.

Επειδή η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ στην ελληνική Κυβέρνηση να έχει μία επιτυχημένη Προεδρία και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξη που παρείχε και παρέχει στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Αβραμόπουλο, είχαμε τη δυνατότητα να αναφερθούμε σε σειρά θεμάτων διμερούς αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των οποίων θα ήθελα να αναφερθώ στην εκπαίδευση των δυνάμεών μας, στη συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αλλά και διμερείς ασκήσεις, στην συμμετοχή των δυνάμεών μας στα πλαίσια των ασκήσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στη συμμετοχή των Ελλήνων αξιωματικών στις Σχολές της Αλβανίας, στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για αξιωματικούς της Αλβανίας.

Επισημάναμε με τον κύριο Αβραμόπουλο την σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να επισημάνω, ότι 35 Αλβανοί φοιτητές παρακολουθούν ανώτατες στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα και επίσης δύο Έλληνες αξιωματικοί ολοκλήρωσαν την ανώτερη σχολή άμυνας και ασφάλειας στην Αλβανία.

Και πιστεύω αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, πέραν της συνεργασίας ως μέλη του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια των περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπως είναι η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η Αλβανία υποστήριξε την πολυεθνική δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η έδρα της οποίας θα βρίσκεται στην Ελλάδα μέχρι το 2017. Δεσμευόμαστε για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα στο μέλλον και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ.
 
Εξαίρω ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο κύριος Αβραμόπουλος σε όλες τις συναντήσεις, έδειξε έτοιμος να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας πάντοτε και παντού.

Αυτό προσέφερε μέχρι τώρα σε κάθε θέση όπου βρισκόταν. Είναι πολύτιμος φίλος και υποστηρικτής της Αλβανίας και ελπίζω να έχω βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για ό,τι έκανε και κάνει, για ό,τι προσέφερε και προσφέρει ως Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: