Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Πολιτικοί σεισμοί στην Βρετανία


Η χθεσινή ψηφοφορία που έγινε στην έδρα του Γουίδενσο και του Σέιλ Ιστ, στα περίχωρα του Μάντσεστερ, για την ανάδειξη νέου βουλευτή λόγω θανάτου του προηγουμένου, μέλους των Εργατικών που κατείχε την έδρα, κατέδειξε την μεγάλη ανατροπή που απειλεί το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κόμμα εξασφάλισε 13.261 ψήφους, κάτι αναμενόμενο καθώς η εν λόγω έδρα είναι παραδοσιακά έδρα των Εργατικών, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου 4.301 ψήφους και το Συντηρητικό Κόμμα 3.479 ψήφους.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δείχνουν την αργή αλλα σταθερή άνοδο, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, του ακροδεξιού, αντι-ευρωπαϊκού Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο επιδιώκει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών. Επίσης, αποτελεί το πρώτο εκλογικό τεστ αυτού του έτους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015.

Μάλιστα, πρόσφατα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το Κόμμα της Ανεξαρτησίας προηγείται του Συντηρητικού Κόμματος στις ευρωεκλογές και είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κατακερματισμό της κεντρο-δεξιάς ψήφου το 2015.

Απο την μεριά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε δήλωσή του υποβάθμισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας λέγοντας πως: «Στις επιμέρους εκλογές οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους χωρίς να αλλάξουν την κυβέρνηση. Αλλά αυτά τα μηνύματα, αυτές τις διαμαρτυρίες, εγώ τα ακούω πάντοτε πολύ προσεκτικά, και αυτό θα κάνω και τώρα». Ο ίδιος μάλιστα, έχει υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσει να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να θέσει το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας στην ΕΕ στους βρετανούς ψηφοφόρους με δημοψήφισμα εάν επανεκλεγεί τον επόμενο χρόνο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: