Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο Αττικής, η τελετή από τον εορτασμό της γενέθλιας ημέρας 60 χρόνων από την ίδρυση της, παρουσία του Α΄ Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο κ. Ανδρέα Ηλιόπουλο.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ, Υποστράτηγος κ. Νικόλαος Μανωλάκος και πλήθος προσκεκλημένων.
Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου 1955 στον Ασπρόπυργο Αττικής, χάρη στην πρωτοβουλία και τις προσπάθειες του Στρατηγού Ανδρέα Καλλίνσκη, πρώτου Δκτού των Δυνάμεων Καταδρομών (1947- 1956). Ο Στρατηγός ήθελε να κάνει τους καταδρομείς του αλεξιπτωτιστές.
Τον Απρίλιο του 1965 σχηματίστηκε η 2η Τακτική Διοίκηση Καταδρομών, ενώ τον Οκτώβριο του 1967 μετονομάστηκε σε 2ο ΣΑΛ με έδρα τον Ασπρόπυργο. Όλοι οι αλεξιπτωτιστές είναι εθελοντές και η επίγεια εκπαίδευση στη ΣΧΑΛ διαρκεί 3 βδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων ένα ποσοστό υποψηφίων εγκαταλείπει για διάφορους λόγους. Κατόπιν πρέπει να εκτελεστούν 5 άλματα για ν' απονεμηθεί στον υποψήφιο το πτυχίο αλεξιπτωτιστή, οπότε μετατίθεται σε κάποια από τις μονάδες του 2ου ΣΑΛ.
Κύριο χαρακτηριστικό των αλεξιπτωτιστών είναι (εκτός του πράσινου μπερέ) η περίφημη 'πουλάδα' στο στήθος που κοσμεί τη στολή τους. Παρόλα αυτά, όσοι έχουν την εντύπωση ότι αλεξιπτωτιστής σημαίνει μόνο άλματα από αεροπλάνα και βόλτες με ελικόπτερα κάνουν λάθος. Το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων πρέπει να είναι πάντα έτοιμο να μπει στη μάχη με οποιονδήποτε τρόπο και φυσικά το περπάτημα, που ακόμη και στην εποχή της έντονης μηχανοποίησης, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του στρατιώτη. Για μια καταδρομική μονάδα που θέλει να προσεγγίσει το στόχο χωρίς να γίνει αντιληπτή η κίνησή της για να τον προσβάλλει αιφνιδιαστικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη νυχτερινή πορεία. Πορεία με όλο το προβλεπόμενο φόρτο που θα πρέπει να μεταφερθεί στις πλάτες των ανδρών.
Αποστολή της ΣΧΑΛ είναι, η παροχή εκπαιδεύσεως στο εκπαιδευόμενο προσωπικό σε αντικείμενα αλεξιπτωτισμού και αυτοάμυνας.
β. Ειδικότερα λειτουργούν τα παρακάτω σχολεία:
(1) Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ)
(2) Βασικής Εκπαιδεύσεως Ελευθέρας Πτώσεως
(3) Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Ελευθέρας Πτώσεως
(4) Αρχηγών Ρίψεων Στατικού Ιμάντα (ΣΙ) και Ελευθέρας Πτώσεως (ΕΠ)
(5) Σχολείο Ανιχνευτών
(6) Ελευθέρας Πτώσεως από Μεγάλα Ύψη
(7) Συντήρησης Ικανότητας Ενέργειας Αλεξιπτωτιστών Στατικού Ιμάντα και Ελευθέρας Πτώσεως
(8) Συσκευαστών – Επισκευαστών Αλεξιπτώτων Στατικού Ιμάντα και Ελευθέρας Πτώσεως
(9) Σχολείο Αυτοάμυνας
γ. Εκτός τον παραπάνω η ΣΧΑΛ συμμετέχει συχνά σε διεθνείς δραστηριότητες, ενώ εκπροσωπεί την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε διεθνείς αγώνες Αλεξιπτωτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου