1500 σκελετούς οι οποίοι χρονολογούνται μεταξύ 8ου και 5ου αιώνα π.Χ. βρέθηκαν στο Δέλτα του Φαλήρου σε δυο μαζικές ταφές σε μια σειρά ανσκαφών απο το 2012 - 2016. Μέσα σε αυτές τις ταφές υπήρχαν κανονικές ταφές πυράς, νεκρά βρέφοι και παιδιά αλλα και σκελετοί απο δεμένους πισθάγκωνα και με το κεφάλι προς τα κάτω κατι σπάνιο για τους τάφους αυτής της περιόδου. Οι αρχαιολόγοι επιδιώκουν με τις έρευνες πάνω στους σκελετούς να ανακαλύψουν περαιτέρω πληροφορίες τόσο για την δημιουργία των πόλεων - κρατών της Κλασσικής εποχής όσο και για την ιστορία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι ψάχνουν να βρουν απο τους σκελετούς την πιθανότητα αναταραχών πριν την εγκαθίδρυση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, το επίπεδο και τους λόγους της βρεφικής και νεανικής θνησιμότητας, τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της περιοχής εκείνη την περίοδο αλλα και τις ταφικές - ταξικές συνήθειες της εποχής.
Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στο πώς οι άνθρωποι θάφτηκαν στο Φάληρο. Οι περισσότεροι βρέθηκαν θαμμένοι μέσα σε απλούς λακκοειδείς τάφους, αλλά σχεδόν το ένα τρίτο είναι βρέφη και παιδιά σε μεγάλα πιθάρια, περίπου 5% είναι ταφές πυράς και υπάρχουν μερικοί κιβωτιόσχημοι τάφοι απο πέτρα. Ένα άτομο ήταν βρέθηκε θαμμένο σε ένα ξύλινο τάφο που χρησιμοποιείται ως ένα φέρετρο - το γεγονός ότι αυτή διήρκεσε σχεδόν τρεις χιλιετίες πράγμα που δείχνει ότι η διατήρηση στην περιοχή είναι εξαιρετικά καλή. Οι αλυσοδεμένοι σκελετοί, τα πιο συναρπαστικό ερείπια από το Φάληρο, έχουν λάβει την προσοχή των ερευνητών καθώς είναι από τις λίγες περιπτώσεις αλυσοδεμένοι θανάτων στον αρχαίο κόσμο και θα μπορούσε να δείξει την τιμωρία, τη δουλεία, ή ποινή του θανάτου. Αλλά η μελέτη αυτών των «αιχμαλώτων» πρέπει να λάβει χώρα στο πλαίσιο του συνόλου του νεκροταφείου, και την ανάλυση 1.500 σκελετοί είναι ένα τεράστιο έργο.
Η ανασκαφή στο Δέλτα του Φαλήρου είναι υπο την εποπτεία της αρχαιολόγου Στέλλας Χρυσσουλάκη, του υπουργείου πολιτισμού και υπο την αιγίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου