Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Casale Calcio: Η ομάδα που δεν ξέρει σχεδόν κανείς ότι έχει κατακτήσει το Scudetto


Δημήτρης Βαρσάνης


28 Ιουλίου του 1914: η επίσημη ημερομηνία που άρχισε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αποδείχθηκε ότι είναι η πιο αιματηρή σύγκρουση που είδε ποτέ ο κοσμός. Οκτώμιση εκατομμύρια στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών της Υπρ, της Σόμμε, της Καλλίπολης και αμέτρητων άλλων περιοχών στα επόμενα οδυνηρά τέσσερα χρόνια. 

Δεκαέξι ημέρες νωρίτερα στις 12 Ιουλίου στη μικρή πόλη της Βόρειας Ιταλίας Casale Monferrato, τα πάντα απείχαν χιλιόμετρα μακριά. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν ανησυχίες, μόνο γιορτές καθώς η Casale FC κατακτούσε το πρώτο και το τελευταίο της Scudetto.



Ο καθηγητής Raffaele Jaffe εντόπισε έναν αριθμό μαθητών του τον Οκτώβρη του 1909. Τα αγόρια υποδέχτηκαν τον Jaffe και εξήγησαν ότι ανοικτά στο κοντινό χωριό Caresana πρόκειται να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Προβληματισμένος και περίεργος, ο Jaffe πήγε να τους συναντήσει. Γοητευμένος από αυτό που έβλεπε ήταν πεπεισμένος να αποκατασταθεί η Robur FC. Η Robur είχε ιδρυθεί το 1904 και εκπροσώπησε την πόλη του Casale Monferrato πριν σταματήσει τις δραστηριότητές της.




Παρακάμπτοντας δύο μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο, μια συνάντηση κλήθηκε για να ιδρυθεί η γνωστή έως σήμερα Casale FC. Η Casale στα δύο πρώτα χρόνια της ύπαρξής της αγωνίστηκε στα κατώτερα περιφερειακά πρωταθλήματα. Από το 1911 ωστόσο η ομάδα έγινε δεκτή στην κορυφαία κατηγορία με το παρατσούκλι να είναι γνωστό ως "Nerostellati" (Μαύρα αστέρια"). Δεν είχε όμως μια απλή συμμετοχή και σύντομα θα προκαλούσε μια πανίσχυρη φασαρία.


Τον Μάιο του 1913 η Casale έγινε η πρώτη Ιταλική ομάδα που κερδίζει μια αντίπαλο από την Αγγλία σε μια περιοδεία επικρατώντας της Reading με 2-1. Ήταν ένα θαυμάσιο επίτευγμα όμως το καλύτερο δεν είχε έρθει ακόμα. Η εγχώρια δόξα στεκόταν μόνο σε απόσταση αναπνοής.




Η Serie A του 1914 ήταν εντελώς αγνώριστη με εκείνη που ξέρουμε και αγαπάμε σήμερα. Για να στεφθεί πρωταθλήτρια η Casale έπρεπε να προκριθεί πρώτα από τη κατηγορία Liguria-Piedmonto και μετά να βγει πρώτη στο Βόρειο όμιλο πριν παίξει εναντίον της πρωταθλήτριας του Νότου. Στα χαρτιά το έργο φαινόταν αρκετά δύσκολο, αλλά η πραγματικότητα ήταν ακόμα χειρότερη. Στη κατηγορία της Liguria η Casale ήταν μαζί με τις Genoa και Pro Vercelli. Η Vercelli - όντας ο πιο πικρός αντίπαλος της Casale - κυνηγούσε το τέταρτο συνεχόμενο Scudetto της και ήταν το ξεκάθαρο φαβορί για να το πάρει.




Η αντιπαλότητα μεταξύ της Casale και της Vercelli χρονολογείται από το 1215. Για 200 χρόνια η Casale Monferrato ήταν η πρωτεύουσα ενός μικρού ανεξάρτητου κράτους, γνωστό και ως Marquisate Monferrato στις βορειοδυτικές παρυφές που είναι τώρα στην Ιταλία. Το 1196 η πόλη του Casale επαναστάτησε και διαμόρφωσε το δικό του ανεξάρτητο Dήμο. Δεκαεννέα χρόνια αργότερα το 1215, η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από τις συμμαχικές δυνάμεις του Vercelli, της Alessandria και Tommaso της Σαβοΐας. Η πόλη ανοικοδομήθηκε αμέσως από τον Φρειδερίκο τον Δεύτερο όμως η καταστροφή ήταν τόσο απόλυτη που ποτέ δεν ξεχάστηκε και ακόμα και σήμερα, 801 χρόνια αργότερα ο ανταγωνισμός εξακολουθεί να καίει φωτεινά.




Καθοδηγούμενη από τον Luigi Barbesino - ένα τοπικό αγόρι που πέρασε όλη τη καριέρα του σε αυτό το σύλλογο και πραγματοποίησε πέντε συμμετοχές με την Εθνική Ιταλίας - η Casale εισέβαλε στην κορυφή του ομίλου και εκεί παρέμεινε. Η χαρά της νίκης της κατηγορίας της Liguria ενισχύθηκε μόνο από την αποτυχία της Pro Vercelli να προκριθεί, τερματίζοντας τρίτη πίσω από τη Genoa με την ισοπαλία και την ήττα από τη Casale να στέκεται ένα βασικό χαρακτηριστικό στην αποτυχία της να προχωρήσει. Ο Barbesino ήταν το κλειδί για την επιτυχία της Casale και είναι ίσως το πιο διάσημο όνομα από όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκε την ομάδα.



Δυστυχώς η ιστορία του δεν είχε αίσιο τέλος. Αφού προπόνησε τη Roma για μια σύντομη περίοδο, εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο συνολικά στο ξέσπασμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου για να ενταχθεί στην πολεμική αεροπορία. Στις 20 Απριλίου του 1941 ήταν ένας παρατηρητής σε ένα αεροσκάφος που φέρει μια πορεία γνωστή ως η διαδρομή Sciacca-Kuriate-Kerkenna-Sciacca. Μία ώρα από το να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο σπίτι, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ποτέ δεν γύρισε πίσω και ακόμα και σήμερα ο Barbesino και το πλήρωμα εξακολουθούν να αγνοούνται.




Το επόμενο στάδιο ήταν ο Βόρειος όμιλος. Μόνο μία από τις έξι ομάδες θα προκρινόταν στο διπλό τελικό. Η Genoa είχε ενταχθεί με τη Casale από τη Liguria αλλά μαζί τους ήταν η Vicenza, η Hellas Verona, η Inter και η Juventus. Ενώ σήμερα αυτά μπορεί να είναι ονόματα που πρέπει να φοβάται μια μικρομεσαία ομάδα της Ιταλίας, η Casale τους κοίταξε κατευθείαν στα μάτια και γέλασε. Νίκησε τα οκτώ από τα δέκα παιχνίδια της, χάνοντας τα άλλα δύο για να πάρει  την πρώτη θέση.


Η αντίπαλος της στον τελικό θα είναι η Lazio όμως αυτό είχε μικρή σημασία. Η Casale είχε περάσει το δύσκολο μέρος από τον ύπουλο Βόρειο λαβύρινθο. Η κατηγορία του Νότου και του Κέντρου ήταν αδύναμη σε σύγκριση με του Βόρειου, ακόμη και σήμερα τα Νότια μονοπάτια είναι πολύ πίσω από εκείνα του Βορρά. Ο αείμνηστος πρόεδρος της Roma Franco Sensi πιστώνεται με την υπέροχη φράση "Vento Del Nord" ("άνεμος από τα βόρεια") για να εξηγήσει γιατί ο Βορράς είναι τόσο πολύ πιο μπροστά από το Νότο όσον αφορά την επιτυχία στο κομμάτι του ποδοσφαίρου.


Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στο Casale στις 5 Ιουλίου του 1914. Οι Nerostellati διέσυραν με 7-1 την αντίπαλο της, καθιστώντας το δεύτερο παιχνίδι επτά ημέρες αργότερα στη Ρώμη ως μια τυπική διαδικασία. Η Casale όμως παρέμεινε επαγγελματική και κέρδισε και πάλι, αυτή τη φορά με το πιο μετριοπαθές 0-2.




Ήταν ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα από τον σύλλογο, ένα επίτευγμα που είναι απίθανο να γίνει. Σε αυτόν τον αιώνα ο σύλλογος έχει υποστεί πολλές κακουχίες και έπαψε να υφίσταται από τις 31 Ιουλίου του 2013. Τα οικονομικά του κλαμπ επιδεινώθηκαν σε τέτοιο σημείο ώστε η LND (Lega Nazionale Dilettanti) να αποφασίσει ότι πρέπει να αποβληθεί από το πρωτάθλημα. Στις 14 Αυγούστου του ίδιου έτους, σύμφωνα με το ψήφισμα που αποφασίστηκε από το ομοσπονδιακό συμβούλιο και στη συνέχεια από τον τότε Πρόεδρο της FIGC Giancarlo Abete, ο εκ νέου αναγεννημένος τοποθετήθηκε στην Promozione Piemont. Ο σύλλογος κέρδισε γρήγορα την άνοδο του από την Promozione και από την eccellenza (πέμπτη κατηγορία της Ιταλίας) και από φέτος παίζει ξανά στη Serie D.




Το τωρινό κλαμπ μπορεί να είναι μια χλωμή σκιά εκείνου της ένδοξης σεζόν του 1913-1914, αλλά όταν μετακινεί κάποιος το ποντίκι του στο κάτω μέρος της Wikipedia και διακρίνει τα ονόματα της Juventus, της Inter, της Milan, της Lazio και της Roma στους προηγούμενους πρωταθλητές εκεί θα μείνει χαραγμένο για πάντα και το όνομα της Casale Calcio.

Δεν υπάρχουν σχόλια: