Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

West Ham: Το "Safe Standing" η λύση για τους ταραχοποιούς οπαδούς της


Δημήτρης Βαρσάνης


Οι σοκαριστικές σκηνές στο Ολυμπιακό Στάδιο στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας δεν έχουν φύγει από τη μνήμη κανενός και υπογράμμισε την επιδημία της ασφαλείας γύρω από το νέο στάδιο της West Ham.  

Το παιχνίδι κυπέλλου μεταξύ της West Ham και της Chelsea πήγε στην αναρχία αφού και οι δύο μάζες οπαδών συγκρούστηκαν μέσα στο γήπεδο ως αποτέλεσμα της άσχημης περιφρούρησης και του περιορισμένου διαχωρισμού. Όλο το βράδυ σε συνδυασμό με τα προηγούμενα προβλήματα του κόσμου για άλλη μια φορά έφερε το παιχνίδι σε ανυποληψία.



Πολλές ιδέες έχουν προταθεί για το πώς να εξουδετερωθούν αυτά τα ζητήματα. Οι απόψεις που κυμαίνονται είναι από τους αυστηρότερους κανονισμούς ασφαλείας στις εκδρομές της West Ham έως να απαγορευθούν τελείως στους οπαδούς της να κάνουν ταξίδια, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια εναλλακτική λύση;  


Για χρόνια, η συζήτηση μαινόταν ως προς το αν το Standing μπορεί νομίμως να επιστρέψει στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Premier League μετά τις φρικαλεότητες που μάστιζαν το Αγγλικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του '80. Αν κάποιος έπρεπε να λάβει μια απόφαση με βάση το κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο, το πλοίο για το Standing πηγαίνει καλά και πραγματικά επιπλέει όμως σε ένα σύγχρονο Ευρωπαικό παιχνίδι μοιάζει το αντίθετο.



Το Γερμανικό Safe Standing μοντέλο για τον καθένα προσφέρει αποδεδειγμένα μια βιώσιμη επιτυχία που οι ζώνες του Standing στα σύγχρονα στάδια όχι μόνο δουλεύουν αλλά και ανθίζουν. Σύλλογοι όπως η Borussia Dortumund και το Hannover 96 έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους τόσο στην αύξηση της χωρητικότητας όσο και στην ατμόσφαιρα. Η απόφαση κουβαλά ακόμα περισσότερο βάρος όταν θεωρείται ότι μία από τις κύριες ανησυχίες που διατυπώθηκαν κατά της West Ham είναι η αδυναμία τους να κρατήσουν τους οπαδούς τους καθιστούς. Η απότομη άνοδος του Stand τους δημιουργεί έναν σαφή κίνδυνο για την ασφάλεια.




Φυσικά είναι δύσκολο να συγκριθούν αυτά τα μοντέλα σε όλες τις χώρες με δεδομένες τις ιστορικές συνδηλώσεις στην Αγγλία σε σύγκριση με εκείνες στο εξωτερικό, αλλά πρέπει κανείς να εξετάσει την εξέλιξη του αθλήματος από τους λεγόμενους «σκοτεινούς αιώνες». Κάθε εβδομάδα οι οπαδοί δρουν ανεξέλεγκτα σε όλα τα γήπεδα της Premier League και οι σεκιούριτι στέκονται ανίκανοι να το σταματήσουν. Δεν υπονοώ ότι όλοι οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου θα πρέπει να στέκονται όρθιοι, αλλά η εφαρμογή του Safe Stand στις ζωνες θα επιτρέπει τουλάχιστον στον σύγχρονο οπαδό να στέκεται και με μεγάλη προσοχή να υποστηρίζει την ομάδα του σε ένα πολύ ασφαλέστερο περιβάλλον. Παρέχει επίσης ένα ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών όπου η ζώνη του «Family Safe» θα είναι πολύ μακριά από τους φανατικούς.



Η
Celtic δείχνει ότι το Safe Stand μπορεί να λειτουργήσει στα Βρετανικά στάδια με πειραματικές ζώνες που παρέχουν περαιτέρω απόδειξη επιτυχίας. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι το ζήτημα θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου στη Celtic, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επανεισαγωγή είναι πολύ ισχυρή.  


Είναι μια απίστευτα ευαίσθητη συζήτηση για πολλούς όμως με την απτή απόδειξη ενός μοντέλου του "Safe Standing" να λειτουργεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ίσως να είναι η απάντηση της West Ham σε αυτό που αναζητεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: