Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Στρατηγός Ρόμπερτ Νέλερ: Στο άμεσο μέλλον θα επιστρέψουμε στον Ειρηνικό και στην Ρωσία


Καθώς οι ΗΠΑ πλησιάζουν την ολοκλήρωση σχεδόν δύο δεκαετιών στρατιωτικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή, ο διοικητής του Σώματος των Πεζοναυτών, στρατηγός Ρόμπερτ Νέλερ δήλωσε ότι η διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων κοιτάζει πέρα ​​από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και εργάζεται για να επικεντρωθεί στο μέλλον περισσότερο σε άλλα μέρη του κόσμου όπου αναδύονται νέες απειλές.

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης στη νέα δύναμη αμέσου αντιδράσεως των Αμερικανών πεζοναυτών που βρίσκεται στη Νορβηγία, στο πλαίσιο επισκέψεων για τα Χριστούγεννα στις εκτός των Η.Π.Α στρατιωτικών μονάδων, ο στρατηγός Ρόμπερτ Νέλερ έλαβε διάφορες συζητήσεις και απάντησε στις ανησυχίες πολλών στελεχών του Σώματος. Απευθυνόμενος σε μια ερώτηση σχετικά με το πού πιστεύει ο στρατηγός ότι θα πολεμήσουν στο αμέσο μέλλον οι πεζοναύτες και εναντίων ποιανού εχθρού, ο Νέλερ μίλησε απλά.

"Νομίζω ότι ίσως το επίκεντρο, η νέα εστία έντασης δεν θα είναι στη Μέση Ανατολή", είπε ο Neller. "Η εστίαση είναι πιθανότερο στον Ειρηνικό ή κοντά στα σύνορα της Ρωσίας".

Ο στρατηγός αναγνώρισε ότι το με ποιον και πού θα πολεμήσει κάποιος δεν είναι πάντα μονομερής επιλογή.

Προέβλεψε "μια μικρή απόσυρση" από τη Μέση Ανατολή υπέρ της παρουσίας και επικέντρωσης στον Ειρηνικό και την Ανατολική Ευρώπη, όπου η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία δημιουργούν περιφερειακές και παγκόσμιες απειλές.

Ο Ειρηνικός, συγκεκριμένα, φιλοξενεί τρεις από τις πέντε απειλές στο "4 + 1" πλαίσιο του Πενταγώνου, δήλωσε ο Neller: η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η παγκόσμια τρομοκρατία. (Οι άλλες δύο απειλές είναι η Ρωσία και το Ιράν).

"Έτσι πιστεύω ότι θα στρέψουμε την προσοχή μας εκεί", είπε ο Neller. "Θα επιστρέψουμε στον Ειρηνικό".

"Το πρόβλημα είναι ότι αν και δεν θα μας απασχολεί στο μέλλον η Μέση Ανατολή, αλλά όσο υπάρχουν ομάδες που απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχή και έντονη παρουσία μας εκεί ».

Το σώμα των πεζοναυτών έχει αναπτύξει έντονη παρουσία στη Μέση Ανατολή.
Περισσότεροι από 450 πεζοναύτες βρίσκονται τώρα στο Αφγανιστάν σε συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες καθώς τα τοπικά στρατεύματα συνεχίζουν να παλεύουν κατά των Ταλιμπάν. Εκατοντάδες ακόμη βρίσκονται στο Ιράκ, στον αγώνα κατά του ISIS και ενισχύοντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Επίσης, μια μοίρα πυροβολικού των πεζοναυτών στη Συρία επέστρεψε πρόσφατα στις Η.Π.Α  αφού πιστώθηκε ότι βοήθησε στην νίκη για την κατάληψη της Raqqa.

Και αλλού στη Μέση Ανατολή, στοιχεία της δύναμης αντίδρασης των πεζοναυτών διανέμονται σε διάφορες χώρες, έτοιμες να ανταποκριθούν σε μια περιφερειακή κρίση, να παράσχουν βοήθεια σε μια πρεσβεία.

Ο Ντέρρ μάλιστε τόνισε την αλλαγή που έφερε στα στρατιωτικά η 11/9 απατώντας σε ερώτηση ενός πεζοναύτη πόσο χρόνων ήταν όταν έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα, λέγοντας οτι ήταν 8!.

"Αν κοιτάξετε την κατάσταση ασφαλείας σε αυτό το μέρος του κόσμου, είναι καλύτερα από ό, τι ήταν στις 9/11;" Είπε ο Νέλλερ. "Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα κλείσουμε 17 χρόνια παρουσίας στην Μέση Ανατολή, οπότε συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα, παίρνοντας το ίδιο αποτέλεσμα και είμαστε ακόμα δυσαρεστημένοι, ίσως πρέπει να αλλάξουμε κάτι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: