Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Jim Mattis: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο αμερικανικός στρατός λόγω της Βορείου Κορέας


«Αναμένονται καταιγίδες πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis την Παρασκευή και όπως οι διπλωμάτες προσπαθούν να επιλύσουν την πυρηνική κρίση με την Βόρεια Κορέα, είπε σε μύνημά του προς τους στρατιώτες του αμερικανικού στρατού, ότι πρέπει να ετοιμάζονται για πόλεμο.

Χωρίς να προβλέψει μια σύγκρουση, ο κ. Mattis τόνισε ότι η διπλωματία είναι η καλύτερη ευκαιρία να αποφευχθεί ένας πόλεμος εάν παράλληλα τα λόγια της Αμερικής υποστηρίζονται από ισχυρές και προετοιμασμένες ένοπλες δυνάμεις.

"Οι στρατιώτες μας είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι διπλωμάτες μας μπορούν να μιλήσουν με δύναμη στο εξωτερικό και να γίνουν πιστευτεί ότι είστε έτοιμοι για αποστολή", δήλωσε ο Μάττις σε αρκετές δεκάδες στρατιωτών στην Αίθουσα των Ηρώων του 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, κατα την διάρκεια ομιλίας του πρίν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός συνέστησε σε αξιωματικούς, παξιωματικούς και στρατιώτες να διαβάσουν το κλασσικό στρατιωτικό έργο του T.R. Fehrenbach "This Kind of War: A Study in Unpreparedness, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1963, μια δεκαετία μετά τον τερματισμό του Κορεατικού πολέμου. «Το να γνωρίζεις τι συνέβη την τελευταία φορά, λάθος ή σωστό, είναι τόσο σημαντικό όσο το να γνωρίζεις το δικό σου επίπεδο προετοιμασίας, έτσι ώστε να είσαι ενημερωμένος και έτοιμος για το τι να περιμένεις να αντιμετωπίσεις».

Ο βετεράνος πεζοναύτης απάντησε σε ερωτήσεις για πολλά θέματα στις συναντήσεις του με στρατεύματα στη ναυτική βάση του κόλπου του Γκουαντανάμο στην Κούβα και στο ναυτικό σταθμό Mayport στη Φλόριντα την περασμένη Πέμπτη και στο Camp Lejeune και στο Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα την περασμένη Παρασκευή. Το θέμα της Βόρειας Κορέας φαινόταν να ανησυχεί τους ίδιουςκαθώς και τις οικογένειές και αναρωτιούνται αν ο πόλεμος είναι σίγουρος.

Μάλιστα, ερωτηθείς για πρόσφατες αναφορές ότι οι οικογένειες των στελεχών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στη Νότια Κορέα ενδέχεται να απομακρυνθούν, ο Mattis τόνισε την πεποίθησή του ότι η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει μια κρίση. Τόνισε μάλιστα ότι τώρα δεν υπάρχει λόγος για μια τετοια πράξη.

"Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο", είπε, προσθέτοντας ότι η εκκένωση Αμερικανών πολιτών θα έπληττε την οικονομία και την κοινωνική ειρήνη της Νότιας Κορέας. Παρόλα αυτά ο αμερικανός υπουργός σημείωσε οτι "Δεν νομίζω ότι ο Kim είναι αρκετά ηλίθιος για να ανατινάξει ολόκληρο τον κόσμο σκοτώνοντας τους αθλητές του", αναφερόμενος στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του Φεβρουαρίου, που θα γίνουν στην Νότια Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: