«Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας, μιας οικονομίας που περιστρέφεται γύρω από τον πολιτισμό, παράγοντας πλούτο και φτιάχνοντας αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κωστής Στρατής, από το βήμα του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Ν. Αιγαίου, που πραγματοποιείται στη Ρόδο.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Στρατής «για την Κυβέρνησή μας αυτό δεν σημαίνει εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποιήσεις. Άλλοι τα πιστεύουν αυτά. Ο δημόσιος χαρακτήρας των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των μνημείων για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος».
«Αυτό που επιδιώκουμε», συνέχισε ο κ. Στρατής, «είναι να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πόρων που μπορεί να εισφέρει στο Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα, όμως, επιδιώκουμε τη διασφάλιση της προστασίας και της ακεραιότητας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κεντρικό εργαλείο στην ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας που οραματιζόμαστε, είναι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το ΤΑΠΑ, που εισπράττει τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία και τα μνημεία της χώρας» και συνέχισε: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα αντάξιο των πόρων που διαχειρίζεται.
Να μετασχηματίσουμε τον παρηκμασμένο εισπρακτικό μηχανισμό, που παραλάβαμε ως Κυβέρνηση, σε σημαντικό παραγωγικό φορέα του Δημοσίου και ισχυρό πυλώνα χρηματοδοτικής στήριξης του υπουργείου Πολιτισμού. Να του προσθέσουμε ένα “Π”, μετασχηματίζοντας το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ με ένα Π) σε Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΤΑΠΠΑ με δύο Π).
Ήδη, έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική και τον νέο τρόπο διαχείρισης των εισιτηρίων που εφαρμόζουμε. Τα έσοδα του ΤΑΠ από τα εισιτήρια αυξήθηκαν σημαντικά: από 51,6 εκατομμύρια που ήταν το 2015, εκτοξεύθηκαν το 2017 στα 97,7 εκατομμύρια ευρώ».
Αναφερόμενος ο κ. Στρατής στην περίπτωση των ακινήτων που ανήκουν στο ΤΑΠ στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, τόνισε ότι η διαχείρισή τους θα γίνει σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου, όπως είπε «να υπερβούμε το σημερινό στείρο τουριστικό μοντέλο.
Η συμμετοχή επενδυτών, αν και όπου κριθεί ωφέλιμη, δεν θα είναι χωρίς προϋποθέσεις. Πρώτον, θα πρέπει να εισφέρουν κεφάλαια για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ακινήτων. Δεύτερον, η συμμετοχή τους θα προκύψει μέσα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία. Τρίτο και αυτονόητο, η κυριότητα θα παραμείνει στο Δημόσιο».
Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο ο υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει μετά τον Ιούνιο από την Ακρόπολη και την Κνωσό για να επεκταθεί στη συνέχεια στη Δήλο, το Ακρωτήρι Θήρας, το Μουσείο Θήρας, την Αρχαία Θήρα, τη Λίνδο, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, την Ιαλυσό, την Κάμειρο, το Ασκληπιείο και το Κάστρο της Κω.
Ο κ. Στρατής αναφέρθηκε, επίσης, στις 200 νέες μόνιμες προσλήψεις που θα στελεχώσουν τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, εκ των οποίων οι 24 θα είναι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (13 σε Δωδεκάνησα, 11 σε Κυκλάδες). Τέλος, ο υφυπουργός κάλεσε τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν προορισμό εκατομμυρίων επισκεπτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου