Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Reuters: Η Lockheed - Μartin θα δώσει τμήμα των μυστικών του F-22 στην Ιαπωνία


Μέσα σε αυτο τον κυκεώνα ειδήσεων και αναφορών γύρω απο το θέμα της παράδοσης μέσω ή άνευς ενοικίασης γαλλικών φρεγατών στο ελληνικό κράτος, έπεσε στην αντίληψή μου μία πολύ ενδιαφερουσα είδηση για το πώς σοβαρά κράτη θωρακίζονται μέσα στον πολύπλοκο και προπολεμικό κόσμο που ζούμε.

Η Ιαπωνία εδώ και χρόνια, μετά την άρνηση των Η.Π.Α να επιτρέψουν την πώληση ή την διάδοση της τεχνολογίας του αεροσκάφους F-22, προσπάθησε να πραγματοποιήσει μια εγχώρια παραγωγή τέτοιου σκάφους, με αποκλειστικά ιαπωνικά μέσα. Λόγω όμως μεγάλου κόστους, περίπου ύψους 40 δις, η Ιαπωνία αποφάσισε πέρυσι να διακόψει το πρόγραμμα και να αναζητήση διεθνής συνεργασίες για να το πραγματοποιήσει. Επιδιώκοντας να μοιραστεί το κόστος και να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογίες που, εναλλακτικά, θα έπρεπε να αναπτυχθούν εκ του μηδενός.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters,  η Lockheed έχει συζητήσει την ιδέα αυτή με στελέχη του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας και θα κάνει επίσημη πρόταση ως απάντηση σε ένα ιαπωνικό request for information (RFI), αφού λάβει άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση για να προσφέρει την προηγμένη αυτή στρατιωτική τεχνολογία, ανέφεραν οι πηγές, που, όπως σημειώνεται έχουν «άμεση γνώση της πρότασης».

Η απόφαση σχετικά με το αν θα επιτραπεί να δοθούν τμήματα των απόρρητων σχεδίων των προηγμένων αυτών αεροσκαφών και των λογισμικών τους στην Ιαπωνία, προκειμένου να βοηθηθεί να παραμείνει μπροστά από την Κίνα στον τομέα των εξοπλισμών, θεωρείται πως θα αποτελέσει σημαντικό τεστ ως προς το κατά πόσο ο πρόεδρος Τραμπ θα τηρήσει τη δέσμευσή του για επανεξέταση της πολιτικής των ΗΠΑ στον τομέα των εξαγωγών όπλων.

Το προτεινόμενο αεροσκάφος «θα συνδύαζε το F-22 με το F-35 και θα μπορούσε να είναι ανώτερο και των δύο τους» σύμφωνα με μία από τις πηγές. Σημειώνεται πως η Ιαπωνία ήδη προμηθεύεται το stealth μαχητικό F-35, ενώ επιδιώκει να αποκτήσει και ένα άλλο μαχητικό εναέριας υπεροχής στη δεκαετία του 2030, προκειμένου να αποτρέψει τις εισβολές στον εναέριο χώρο της από κινεζικά και ρωσικά μαχητικά. Αυτή τη στιγμή η αεροπορία της διαθέτει το F-15J και το F-2, που βασίζεται στο F-16.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, οποιοδήποτε αεροσκάφος φτιαχτεί σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους θα πρέπει να έχει ιαπωνικούς κινητήρες και ραντάρ, καθώς και άλλα εξαρτήματα που θα παράγονται εντός της χώρας. Η Mitsubishi Heavy Industries δοκίμασε ένα πρωτότυπο stealth αεροσκάφος το 2016, η ανάπτυξη του οποίου κόστισε στην ιαπωνική κυβέρνηση 350 εκατ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: